- Reaction score
- 18.274
Κε Χρήστο τα καλώδια της ΔΕΗ είναι αλουμίνιο και μάλιστα ανάλογα την τάση για την οποία χρησιμοποιούνται έχουν και ειδικό κράμα ατσαλιού.Μακι ενα καλωδιο φευγει απ την κολωνα μεχρι τον πινακα ε τα θκαμ συνεχιζουν Το ιδιο καλωδιο μεχρι το σεταπιον και τα πολυπριζα το ιδιο τα παντα ΔΕΗ ΛΕΜΕ
εχω και οντιοκουεστ τρομαρα μου καθεται και ξεκουραζεται 15 χρονια το πουλαω
μαλ....ς ειπε ο ηλεκτρολογος ειναι Χαλκινα με επικαλυψη αλουμινιου
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, μια χαρά είναι το αλουμίνιο πιο καλό και απο το χαλκό σε κάποιες περιπτώσεις αναγκαίες για την μεταφορά της ενέργειας απλώς πρέπει να είναι μεγαλύτερης διατομής απο ένα χαλκινο ώστε να έχει ίδια χαρακτηριστικά.
Το πρόβλημα ήταν παλια στις ενώσεις αλουμινίου- χαλκού εκεί που χρειάζεται κάποιου είδους κόλληση. Αυτό δεν αφορά τα σπίτια μας βέβαια που γίνεται με σφιγκτήρες στην κολώνα.
Μέση και χαμηλή πάλι είναι αλουμίνιου και μόνο σε παραθαλάσσιες περιοχές ή σημεία που έχουν υψηλό κίνδυνο διάβρωσης -οξείδωσης είναι χάλκινα. Και τα καινούργια που περνάνε στις πόλεις τα συνεστραμμένα γαι να καταργήσουν τα 4-5 που τρέχανε κάθετα, είναι αλουμίνιο (ένα μόνο καλώδιο με τζάκετ προστασίας αυτό το μαυρο). Τα υπόγεια μόνο είναι μερικές φορές και χαλκός και αλουμίνιο ανάλογα την περίσταση - περίπτωση.
Το καλώδιο τώρα απο την κολώνα στο σπίτι αυτό ναι (μπορεί) είναι χαλκός.
Το ότι συνεχίζει το καλώδιο σου δεν σημαίνει κάτι, πάλι είσαι συνδεδεμένος στην ουσία και με τις συσκευές του σπιτιού και με τον μετασηματιστή και άρα και με όλους τους γείτονες και όλη την πόλη σου. Απλώς βοηθάει σε πτώση τάσης.
Αυτό που μετράει στην καλωδίωση σου (εάν και δεν έχω καταλάβει καλά τι έχεις κάνει) είναι η γείωση σου. Πού πάλι όμως εάν είναι (που είναι, κανονικά σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας) κοινή με την παλιά σου και δρά επικουρικά - επιπρόσθετα σε αυτήν... πάλι είναι προβληματάκι. Εάν είναι ξεχωριστή για το σπίτι και ξεχωριστή για το σύστημα αυτό δεν είναι σωστό και δεν επιτρέπεται καθώς δημιουργεί δυο path για την γείωση. Επίσης σε περίπτωση κεραυνών κλπ. πολύ επικίνδυνο. Εάν είχες τραβήξει άλλο καλώδιο κατευθείαν απο την κολώνα διαφορετικό απο αυτό για το σπίτι (δύο δηλαδή καλώδια) τότε θα μπορούσες να κάνεις ξεχωριστή γείωση (μια για το σπίτι και μια μόνο για το σύστημα ) τότε αυτό θα ήταν καλό και πιθανά επωφελές.
Αυτά νομίζω, ισχύουν.
Last edited: