Λόγοι να μη χρειαζόμασταν sub και κατά πόσον θα ίσχυαν...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.992
Θα σε πρότεινα να δεις τις προτάσεις της τζενελεκ στα σαιτ της,
Αυτά αφορούν στούντιο, όπου βάζουν 1 σαμπ για το .1 κανάλι.

Μου είναι εντελώς αδιάφορα όλα αυτά τα σενάρια.

Για το δικό μου δωμάτιο, των 34,5τμ (100 κυβικά μέτρα) θα ήθελα 6 τέτοια:

Ή 4 τέτοια τεμάχια:

Και προφανώς προτιμώ τα 6 πρώτα, αλλά εννοείται ότι δε θα με πείραζαν 6 από τα δεύτερα, απλώς ..φτάνουν τα 12".

Reaction score
8.918
Έχει προτάσεις και για άλλες εφαρμογες
A true full-range system with staggering SPL capability and low frequency extension. The combination of 1234 and 7380 subwoofer combines total studio precision with the energy and vibe of a club system.
Products in this solution:

2 × 1234A

2 × 7380A

Δεν θα σου αλλάξω γνώμη, το μόνον σίγουρο.
Αυτο που βλέπω εγώ είναι πως όταν μεγαλώνει ο χώρος αυξάνονται οι απαιτήσεις αλλά σε κάθε περίπτωση ανεξαρτήτως χώρου το σαμπ πρέπει να έχει ικανή διάμετρο, δλδ μεγαλύτερη των δορυφόρων.

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.232
Αυτο που βλέπω εγώ είναι πως όταν μεγαλώνει ο χώρος αυξάνονται οι απαιτήσεις αλλά σε κάθε περίπτωση ανεξαρτήτως χώρου το σαμπ πρέπει να έχει ικανή διάμετρο, δλδ μεγαλύτερη των δορυφόρων.
Ω ρε τι σκάλωμα είναι αυτό με τη διάμετρο. Δηλαδή αν εγώ βάλω 16 sub δεκάρια σε array τι θα μου πεις, ότι δεν φτάνουν επειδή ο δορυφόρος μου έχει μεγαλύτερης διαμέτρου γούφερ;

Reaction score
8.918
Ω ρε τι σκάλωμα είναι αυτό με τη διάμετρο. Δηλαδή αν εγώ βάλω 16 sub δεκάρια σε array τι θα μου πεις, ότι δεν φτάνουν επειδή ο δορυφόρος μου έχει μεγαλύτερης διαμέτρου γούφερ;
Εσύ βάλε ένα 8ιντσο σαμπ να συνοδεύει τα geithain που έχεις και έλα μετά να μου πεις πως ακούγεται ;) καταλαβαινομαστε θέλω να πιστεύω

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.232
Εσύ βάλε ένα 8ιντσο σαμπ να συνοδεύει τα geithain που έχεις και έλα μετά να μου πεις πως ακούγεται ;) καταλαβαινομαστε θέλω να πιστεύω
Ε πες το ξεκάθαρα τότε, αν εννοείς αυτό.

Ότι δηλαδή αν βάλεις μόνο ΕΝΑ sub (που ούτως ή άλλως είναι παράνομο για άλλους λόγους, ανεξαρτήτως διαμέτρου) τότε θα πρέπει να είναι μεγαλύτερης διαμέτρου από τους δορυφόρους.

Στο οποίο δεν διαφώνησε κανείς, απλά η συζήτηση γίνεται για περισσότερα του ενός.

Reaction score
8.918
Όχι ακριβώς, μια που ανέφερες 16 σαμπς, μόλις είδα ότι στην Βαρκελώνη η τρινοφ έκανε επίδειξη με 16 18'' σαμπς και τα μπροστινά LCR είχαν 15ιντσο γουφερ ;)

Reaction score
8.918
CEDIA 2023 στον χωρο οπου εγινε η γνωστη επιδειξη των καινουργιων δυνατοτητων του λογισμικου της τρινοφ για βελτιστοποιηση της αποκρισης στις χαμηλες συχνοτητες.
εκει βεβαια συμμετειχαν σοβαρες εταιριες οπως η Ascendo. 43 ηχεια χρησιμοποιηθηκαν εκ των οποιων τα 24 ηταν υπογουφερ.
τα σαραουντ ηχεια και τα οροφης ειχαν εναν κωνο 12 ιντσων, τα μπροστινα ηταν διδρομα με διαμετρο 15ιντσων και τα υπογουφερ ειχαν .........μπραβο ρε τσακαλια ειστε,το μαντεψατε σωστα :biggrin:
τα 24 υπογουφερ ειχαν μια διαμετρο 21 ιντσων.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.992
Πολύ καλά έκαναν. Βεβαίως δεν έμαθες (και δε μας ενημέρωσες) πόσο κοστίζουν όλα αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην έκθεση που λες. 😎

Αν τα λεφτά δεν είναι πρόβλημα, όπως σε μια έκθεση που λες, πάντα βάζεις τα μεγαλύτερα γουφερ που μπορείς να χωρέσεις στο χώρο, είτε σε δορυφόρους είτε στα σαμπ.

Εννοείται. Προς όφελος του δυναμικού εύρους και του max SPL.

Το ζήτημα σε οικιακές εγκαταστάσεις, είναι να κρατηθεί το μπάτζετ σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά κοστολογια, και ταυτόχρονα να χωρέσουν τα ηχεία στις διαθέσιμες θέσεις του χώρου σου.

Πχ στο δικό σου χώρο, εάν βάλεις τα 24 σαμπ των 21", εάν τυχόν χωρέσουν, μετά δε χωράει να μπει ούτε κουνούπι. 😂🤣😁

Ταυτόχρονα, ένα από αυτά τα σαμπ, κοστίζει περισσότερο από όλο το σεταπ σου. 😂🤣😁

Τσακαλάκι. Έ τσακαλάκι. 😂🤣😁

Όπως σωστά είπε ο symos, έχει κολλήσει το μυαλό σου στο "βάλε ένα 8ιντσο σαμπ να συνοδεύει τα geithain".

Ο symos λοιπόν, εάν βάλει δίπλα σε καθένα me geithain (15") από ένα array 4-6 8" σαμπ (σύνολο 8-12 σαμπ), τότε πρώτα θα τελειώνει το δυναμικό εύρος των me geithain και μετά αυτό των σαμπ.

Και είναι προτιμότερο ο κάθε symos, με ισχυρούς στην 3η οκτάβα δορυφόρους, να μην χρησιμοποιήσει ένα 18" σαμπ της genelec, αλλά αντιθέτως, να χρησιμοποιήσει 8-12 genelec 10" σαμπ (με οποιαδήποτε διάταξη) ή 4 τεμάχια 12", κι ας είναι μικρότερα τα 12" σαμπ από τους 15,5" δορυφόρους.

Οκ?

Last edited:

Reaction score
8.918
Σου εξήγησα ότι αναλόγως του χώρου και των διαστάσεων του επιλέγεις έναν λογικό συνδυασμό δορυφόρων και υπογουφερ.
Πόσο λογικό είναι να πάρει κανείς δορυφόρους με 15 ίντσες και να επιλέξει σαμπς με 12?
Εσύ και τόσοι πολλοί έχουν επιλέξει μικρότερους δορυφόρους με μεγαλύτερα σαμπς κάτι που είναι η σωστή αντιμετώπιση.
Δεν θέλω να βάλω ενα πλήθος από φωτογραφίες που επιβεβαιώνουν τον ανωτερο ισχυρισμό.
af4cc51b3c4aa6c9674bbcdbd43a58f5.jpg

2x901-2x14K.jpeg

p1020097best-impmnk9s.jpg

Βρε συ όταν σε λέει ο Ραφαέλ ο Φογκτ που ασχολείται συνέχεια με αυτά ότι ένα μικρό σαμπ με μεγάλους δορυφόρους δεν θα δουλέψει, έπρεπε να το σημειώνεις με μπολντ κεφαλαία στο τεφτερι σου. :p
Εσύ γιατί δεν δοκιμαζεις με τους δορυφόρους που έχεις να κουμπώσεις τίποτα σαμπς με 6,5ιντσες να δούμε πόσο θα δουλέψει? :biggrin:

Last edited:

Reaction score
19.592
Σου εξήγησα ότι αναλόγως του χώρου και των διαστάσεων του επιλέγεις έναν λογικό συνδυασμό δορυφόρων και υπογουφερ.
Πόσο λογικό είναι να πάρει κανείς δορυφόρους με 15 ίντσες και να επιλέξει σαμπς με 12?
Εσύ και τόσοι πολλοί έχουν επιλέξει μικρότερους δορυφόρους με μεγαλύτερα σαμπς κάτι που είναι η σωστή αντιμετώπιση.
Δεν θέλω να βάλω ενα πλήθος από φωτογραφίες που επιβεβαιώνουν τον ανωτερο ισχυρισμό.
View attachment 307780

View attachment 307781

View attachment 307782

Βρε συ όταν σε λέει ο Ραφαέλ ο Φογκτ που ασχολείται συνέχεια με αυτά ότι ένα μικρό σαμπ με μεγάλους δορυφόρους δεν θα δουλέψει, έπρεπε να το σημειώνεις με μπολντ κεφαλαία στο τεφτερι σου. :p
Εσύ γιατί δεν δοκιμαζεις με τους δορυφόρους που έχεις να κουμπώσεις τίποτα σαμπς με 6,5ιντσες να δούμε πόσο θα δουλέψει? :biggrin:
Τι πλάκα έχετε. :D 😍

Έβγαζα ίσα με δέκα αστεία απο αυτή την διαφωνία. :D Αλλά δεν θα το κάνω (με μεγάλη δυσαρέσκεια και τρομερή αυτοσυγκράτηση απο μέρους μου, μπορώ να πω) για να μην με λέτε ότι μολύνω και χαλάω το νήμα.

Ένα μόνο θα κάνω δεν αντέχω και μιας και είπες να πειράξουμε τον Ear. :D

Τι διαφωνεί ο Φόγκτ και όλοι με τον Ear ; Τότε να αλλάξει τα facts να προσαρμοστούν στη θεωρία (υπόθεση), όπως λέει ο Αινστάιν στην υπογραφή του που έχει ο Ear. :D:D

¨Αντε και ένα δεύτερο για εμένα : Τι ήθελα και ρώταγα ο άσχετος ; :D

Και για να καταλάβεις πόσο unbiased χαρακτήρας είμαι αλλά και πως όμως βάζω σε προτεραιότητα τον αστεισμό και την ισορροπία μέσω αυτού ώς σημαντικότητα ... εγώ στο θέμα συμφωνώ με τον Ear χα χα.

Last edited:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.526
...
Πχ στο δικό σου χώρο, εάν βάλεις τα 24 σαμπ των 21", εάν τυχόν χωρέσουν, μετά δε χωράει να μπει ούτε κουνούπι. 😂🤣😁
...
Ακόμα και αν χωρέσει, αναμένεται να ψοφούσε στις πρώτες ομοβροντίες χαμηλών. Οπότε... δώρον-άδωρον ως προς το κουνούπι.

Reaction score
8.918
Δηλαδή τώρα σοβαρά έχει κανείς αμφιβολια? Τότε πείτε στην τζενελεκ ότι έκανε μλκια που έβαλε διπλά μεγάλα γουφερ σαν το επάνω, θα γινοταν δουλίτσα και με μικροτερα :biggrin:
2 x ⌀ 381 mm Bass + ⌀ 381 mm Bass
8381a_text_image_pair1.jpg

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.824
Δηλαδή τώρα σοβαρά έχει κανείς αμφιβολια? Τότε πείτε στην τζενελεκ ότι έκανε μλκια που έβαλε διπλά μεγάλα γουφερ σαν το επάνω, θα γινοταν δουλίτσα και με μικροτερα :biggrin:
2 x ⌀ 381 mm Bass + ⌀ 381 mm Bass
View attachment 307784
Κάτσε βρε Ν.Κ.
Για να καταλάβω τι λες ρωτάω γιατί από δικές μου δοκιμές πιστεύω πως ακόμα και με μικρότερα sub από το ιδανικό (σε σχέση με το σετάπ) τελικά κερδίζεις..
Ας πούμε πως ιδανικά θέλεις μεγαλύτερα sub από τα ηχεία.. οκ μέχρι εδώ.
Υποθετικό σενάριο..
Κάποιος ας πούμε έχει 12'' ηχεία αλλά δεν πάει για 15+ ίντσες subs λόγο χώρου - κόστους - λόξας whatev..
Αν πάρει 12'' ή ακόμα και 10'' sub και τα μοιράσει στο χώρο προσπαθώντας να τιθασεύσει το χαμηλό ή και να το τονώσει σε κάποια σημεία δεν θα κάνει καλό?
Καλύτερα να μείνει μόνο με τα ηχείατ' ή να πάει για 15+ και τέλος ?

Last edited:

Reaction score
8.918
Κάτσε βρε Ν.Κ.
Για να καταλάβω τι λες ρωτάω γιατί από δικές μου δοκιμές πιστεύω πως ακόμα και με μικρότερα sub από το ιδανικό (σε σχέση με το σετάπ) τελικά κερδίζεις..
Ας πούμε πως ιδανικά θέλεις μεγαλύτερα sub από τα ηχεία.. οκ μέχρι εδώ.
Υποθετικό σενάριο..
Κάποιος ας πούμε έχει 12'' ηχεία αλλά δεν πάει για 15+ ίντσες subs λόγο χώρου - κόστους - λόξας whatev..
Αν πάρει 12'' ή ακόμα και 10'' sub και τα μοιράσει στο χώρο προσπαθώντας να τιθασεύσει το χαμηλό ή και να το τονώσει σε κάποια σημεία δεν θα κάνει καλό?
Καλύτερα να μείνει μόνο με τα ηχείατ' ή να πάει για 15+ και τέλος ?
15αρια και τέλος :biggrin:

Το θέμα όσον αφορά την άποψη του Ραφαέλ προέκυψε κατόπιν ερώτησης για το πως θα πρέπει κανείς να ξοδέψει τα χρήματά του κατά την αγορά δορυφόρων με σαμπ.
Ο γενικός κανόνας που ανέφερε είναι ότι είναι προτιμότερο να προμηθευτεί κάνεις ένα δυνατό σαμπ μεγαλύτερο απ τους δορυφόρους διότι παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία και θα δουλέψει ο συνδυασμός ως ένα σημείο. Αντίθετα το να πάρεις μεγάλους δορυφόρους και να βάλεις ένα μικρό σαμπ δεν θα δουλέψει,, βασικά και πάλι θα δουλέψει, αλλά ισως βγάλει ο ενισχυτής κάποια μούντζα στην οθόνη του. :biggrin:
Το τι κάνει ο κάθε χρήστης στην πραγματικότητα μου είναι αδιάφορο, αν θέλει ας πετάξει και τα λεφτά του απ το παράθυρο. Αν μου παίρνει σε χώρο μικρό όπως τον δικό μου δορυφόρους μεγάλους και κάνα 2 σαμπακια μικρά είναι πρόβλημα του. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει απλά ιδέα. Για αυτό και όλες οι προτάσεις των σοβαρών εταιριών προτείνουν έναν λογικό συνδυασμό δορυφόρων και σαμπς. Σε λέει η Νόιμαν εάν έχεις μικρούς δορυφόρους μέχρι 310 ταιριάζει καλά το 10ιντσο υπογουφερ, για Μέιν σαν τα 420 πάρε άνθρωπε μου το υπογουφερ με το διπλό 10ιντσο.
Εάν τώρα θέλεις πολλαπλά σαμπ θα γίνει και με μικρότερο υπογουφερ, θεωρητικά, μόνον που δεν βλέπω προς το παρόν κάποιο σοβαρό στήσιμο τετοιου είδους.
Τι δεν καταλαβαίνεις?

Reaction score
8.918
Οη ούλα τα κατάλαβα, ούλα.. :rolleyes:
Αρρωστάκι είσαι κι εσύ με τη λεπτομέρεια, μην μας φύγ' πόντος.. :biggrin:

Θα σε φτιάξ' ο thva μόλις φτάσει.. :roflmao:
Δεν έγινα ακόμη θέλω να πιστευω :biggrin:
Εγώ πάντα είμαι ελαστικος στις προδιαγραφές. Και αυτό που αναφερω είναι ένας γενικός κανόνας για να ξοδέψει κάνεις το διαθέσιμο μπάτζετ του με συνεση, αλλά όπως βλέπεις βρίσκω τον μπελά μου:p

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.166
Members
38.298
Νεότερο μέλος
kostas-rj