Λόγοι να μη χρειαζόμασταν sub και κατά πόσον θα ίσχυαν...

Reaction score
8.825
Και godzilla να είναι τα main, αν η θέση τους δεν εναρμονίζεται με την σωστή θέση για τα "ενσωματωμένα subs" πάλι λάθος θα είναι ο ήχος...
Σε θεωρητικό επίπεδο, όσο αυξάνονται οι διαστάσεις του χώρου και επομένως ο όγκος του, τόσο μειώνεται η συχνότητα Schröder. Από ένα σημείο και μετά η επίδραση του χώρου δεν είναι σημαντική.
Επίσης σε ένα τέτοιο χώρο υπάρχει σαφώς μεγαλύτερη ελευθερία στην τοποθέτηση των ηχειων και της θέσης ακρόασης.

Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Reaction score
30.368
Σε θεωρητικό επίπεδο, όσο αυξάνονται οι διαστάσεις του χώρου και επομένως ο όγκος του, τόσο μειώνεται η συχνότητα Schröder. Από ένα σημείο και μετά η επίδραση του χώρου δεν είναι σημαντική.
Επίσης σε ένα τέτοιο χώρο υπάρχει σαφώς μεγαλύτερη ελευθερία στην τοποθέτηση των ηχειων και της θέσης ακρόασης.
Για πόσα τ.μ. χώρο μιλάμε? Υπάρχει θεωρητικό όριο, έστω στο περίπου?

Emmanouil 1964

"Επαγγελματίας"
Reaction score
28.801
Ένα από τα πιο εμβληματικά μουσικά όργανα είναι το πιάνο .
Ένα πιάνο αποτελείται από 88 πλήκτρα .
Σε ένα πιάνο υπάρχουν συνήθως 52 λευκά πλήκτρα (.....από ελεφαντόδοντο ή άσπρο πλαστικό υλικό ) και 36 μαύρα πλήκτρα ( είτε από έβενο είτε από μαύρο πλαστικό υλικό ) .

Ένα πιάνο αποδίδει 7⅓ οκτάβες με 88 πλήκτρα , αν και ορισμένα μοντέλα της Bösendorfer έχουν έκταση 8 οκτάβων .....τόσο όσο μπορεί να επεξεργαστεί το ανθρώπινο αυτί .
Στο μακρινό 1700 το κλαβεσέν ήταν μια πρώιμη μορφή πιάνου , ...αλλά περιείχε μέχρι και 60 πλήκτρα .....μιά εποχή που αρκετοί φιλόμουσοι απο εδώ μέσα δεν θα ήθελαν να ζουν ....ή να ξαναγύριζαν στην εποχή αυτή . Μουσική με 5 οκτάβες μόνο !
Τι λές τώρα !
Ας είναι καλά ο Bartolomeo Cristofori με το apricimbalo .
-
........ Ώμως ,
Στη μουσική χρησιμοποιούνται συνήθως οι 7 οκτάβες του πιάνου ,
..........καμία ανθρώπινη φωνή όμως δεν έχει τέτοιο εύρος .
Η φωνή των περισσότερων τραγουδιστών έχει έκταση δύο οκτάβες ή κάτι λιγότερο .
Οι καλύτερες φωνές στον κόσμο βάσει εύρους :

• 6 οκτάβες, 1/2 νότες
    • Mike Patton (Eb1 μέχρι E7)
  • 5 οκτάβες, 5-1/2 νότες
    • Corey Taylor (Eb1 μέχρι C7)
  • 5 οκτάβες, 4-1/2 νότες
    • Diamanda Galás (F2 μέχρι C#8)
  • 5 οκτάβες, 3 νότες
    • David Lee Roth (E1 μέχρι A6)
  • 5 οκτάβες, 2-1/2 νότες
    • Axl Rose (F1 μέχρι Bb6)
  • 5 οκτάβες, 2 νότες
    • Rody Walker (G1 μέχρι B6)
  • 5 οκτάβες, 1 νότα
    • Nina Hagen (G#1 μέχρι Bb6)
  • 5 οκτάβες, 1/2 νότες
    • Ville Valo (C1 μέχρι C#6)
  • 4 οκτάβες, 6-1/2 νότες
    • Roger Waters (B1 μέχρι Bb6)
    • Mariah Carey (G#2 μέχρι G7)................
-
........ ή ελληνικής καταγωγής σοπράνο ,

-
Τώρα ,
Η ουσία του subwoofer είναι να σου δώσει την χαμηλή οκτάβα της μουσικής που ακούς .
Το μειονέκτημά του είναι ότι θα πρέπει να ταιριάξει με τα ηχεία που έχεις .
Ενίοτε είναι δύσκολο διότι οι αλληλεπικαλυπτόμενες συχνότητες κινδυνεύουν να κάνουν τελικά περισσότερη ζημιά παρά καλό .
Τα SUB .....ή SAB , είναι μόνο για αυτούνους που ακούν " electro " και για κανένα άλλο είδος μουσικής .
Πόσοι ακούν από εδώ μέσα electro μουσική ;
Ένα 2% ;
..........σηκώθηκαν τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι !
Αν ακούει κάποιος electro λογικό είναι να έχει και 2 ...μα και 4 , η ακόμα και 14 saπάκια .
Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα .
.....αλλά δεν είναι σωστό - κατ' εμέ - η όποια μειονότητα ακούει electro , να μου
" επιβάλει " με άσχημο τρόπο , αυτή την βρωμιά στον ήχο της προσωπικής μου ακρόασης και στον δικό μου χώρο .

Είμαι Ανώμαλος , ....δεν έχω sub .
Χαίρετε :hi:

Reaction score
8.825
Για πόσα τ.μ. χώρο μιλάμε? Υπάρχει θεωρητικό όριο, έστω στο περίπου?
Μετάφραση από Google
1.: In very large rooms (concert halls, lecture halls, sports halls, etc.), the Schroeder frequency is so low that almost all audible frequencies fall within the range of statistically describable sound propagation. Natural frequencies have no major influence here. 2.: In smaller rooms, the modal frequency range often extends to 100 Hz and even further, so that the low-frequency reproduction in such rooms is strongly influenced by the natural frequencies. 3.: A more even distribution of the natural frequencies and thus a more balanced bass reproduction can be achieved in the modal range through a favorable choice of the ratios of length, width and height of a room. Square base areas or even cube-shaped room shapes must be avoided at all costs, since then all natural frequencies are concentrated at a few frequencies. 4.: The sloping position of individual wall or ceiling surfaces does not prevent the formation of room modes, but only shifts them slightly.

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.797
Βρε πάλι γι' αυτά μανουριάζετε?
Όποιος δεν γουστάρει sub και θεωρεί πως του ''χαλάει'' τη σούπα ας μην έχει..
Όποιος βρίσκει πως απ' το σύστημα του κάτι λείπει δοκιμάζει και με 1 και με 2 και με 10 αν του τη σβουρίξει..

Το ιδανικό?

Χ@στήκμ' sorry, εκτός αν κάποιος είναι pro σε επίπεδο Tool ή αν κάποιος θέλει να βρίσκει πατήματα να την λέεει στον ''γείτονα'' για να περνά η ώρα.. :biggrin:

Γύρισα από μπανάκι με full συννεφιά, μούρλια ήταν.. :party:

Reaction score
8.825
Το μόνο που έχω βρει για τις οκτάβες είναι το παρακάτω κείμενο.

1st octave, 20 – 40 Hz: Musically, this octave is fairly unimportant and is only reproduced by a few loudspeakers.

2nd Oct, 40 – 80 Hz: Deep bass, kick drum and bass fundamental

Oct. 3, 80 – 160 Hz: Upper bass, fundamental range of many instruments, important for the harmonic fundament

Oct. 4th, 160 – 320 Hz: Perhaps the most important octave of all, also called "mudrange", link between bass and mids, many narrow and difficult resonances which wash out clarity and details, Middle C (260 Hz)

Oct 5, 320 – 640 Hz: Lower mids, alto to soprano range, important for fullness and warmth

Oct. 6, 640 Hz - 1.28 kHz: Upper fundamental range, important overtones of lower instruments (bass!)

Oct. 7, 1.28 – 2.56 kHz: Distinctive range of many instruments, bite, loudness

8 Oct, 2.5 – 5 kHz: After the 4th, the second most important octave, most sensitive area of hearing, presence, consonants. The lower half (around 3 kHz) is very critical in terms of resonances, distortions and harshness, the upper half (around 4 kHz) should be reserved for vocals in the mix

9 Oct, 5-10kHz: treble, brilliance, syllables, cymbals, snare top end

Oct 10th, 10 – 20 kHz: Extreme highs, "air", noise, little musical content.

Reaction score
1.286
Και εδώ υπενθυμίζονται οι καμπύλες ακουστότητας, για να μην έχουμε άλλα.....

View attachment 304738
Nα ρωτήσω κάτι βρε παιδιά .
Εγώ που ακούω μουσική / βλέπω ταινίες στο σαλόνι της πολυκατοικίας μου κατά μέσο όρο στα 65db ομιλίες με 80-85db peak , δεν γίνεται να ακούσω reference τέλος πάντων, πρέπει να προσαμμώσω τa target curves στο Dirac σύμφωνα με το παραπάνω γράφημα; Πρέπει να σηκώσω την καμπύλη από τα 10Κ και πάνω όπως απεικονίζεται παραπάνω ;

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.540
Nα ρωτήσω κάτι βρε παιδιά .
Εγώ που ακούω μουσική / βλέπω ταινίες στο σαλόνι της πολυκατοικίας μου κατά μέσο όρο στα 65db ομιλίες με 80-85db peak , δεν γίνεται να ακούσω reference τέλος πάντων, πρέπει να προσαμμώσω τa target curves στο Dirac σύμφωνα με το παραπάνω γράφημα; Πρέπει να σηκώσω την καμπύλη από τα 10Κ και πάνω όπως απεικονίζεται παραπάνω ;
Όχι.
IMG_5568.jpeg

Δες το d και το e

Είσαι στο 20 phon reduction. Και το 10 στο e μια χαρά είναι, περίπου +7 στα 20Hz

Reaction score
1.286
Όχι.
View attachment 304774

Δες το d και το e

Είσαι στο 20 phon reduction. Και το 10 στο e μια χαρά είναι, περίπου +7 στα 20Hz
Ναι ναι το κατανόησα , thanks ! Στα αυτιά μου νομίζω ότι περισσότερο με ικανοποιεί το e . Αυτό το τσιμπηματάκι στα 10Κ είναι ωραίο στις εντάσεις που ακούω.

Ndis

Titika
Reaction score
4.755
Το ονομα του ηχείου το αφήνω για ερευνα

1694014399468.png

pdf παιζει και αυτό, οχι μουσική.

Reaction score
8.825
1694014716403.jpeg

,,Αυτό το πράγμα, σε αυτό το χώρο, με αυτή τη διάταξη είναι για πέταμα. Το μόνο που θα ακούει κάποιος είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ comp filtering.

Αν φτιαχτεί σωστά είναι ένα εργαλείο ηχολήπτη για μιξη Dolby Atmos, καμμία σχέση με το σαλόνι ενός ακροατή που θέλει να απολαύει μουσική. Μάλιστα οι ηχογραφήσεις Dolby Atmos δημιουργούν ένα ύψος και έναν 3D στον ήχο αλλά ο ήχος σαν ήχος είναι εμφανώς κατώτερος απο ένα stereo playback για πολλούς λόγους που δεν είναι του παρόντος.,,

A new listening room was set up at the Fraunhofer Institute for Digital Media Technology IDMT in Ilmenau, which is intended to serve as a reference for the SpatialSound Wave technology developed there. This impressive installation was equipped with 30 Neumann KH 310 A studio monitors, supported by four KH 805 subwoofers.

3D audio promises an intense, immersive listening experience, but with many playback systems, localization outside of the optimal listening position suffers.

The SpatialSound Wave System developed by the IDMT in Ilmenau, on the other hand, achieves breathtaking localization sharpness in almost the entire room. Almost like in a real acoustic environment, you can move freely in the room and approach sound sources; the level ratios change naturally. The main fields of application of SpatialSound Wave are theatres, installations and planetariums. The client list includes the Zurich Opera, the Berlin State Opera and the Zeiss Planetarium in Jena.

Emmanouil 1964

"Επαγγελματίας"
Reaction score
28.801
.....είναι απάντηση στο #413 , Κώστα .

προσωπικά δεν μου αρέσει .
Ας το χαίρονται αυτοί που το επέλεξαν να ακούσουν την μουσική τους απο αυτό .

-

Last edited:

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.797
Παιδιά πάντως ότι παρουσιάζεται ως αντικείμενο πόθου ή ως παράδειγμα για καλύτερα απότελέσματα κι απ' τις δύο σχολές ή κοστίζει όσο ένα σπίτ' ή θέλει να φτάξεις σπίτ' με χώρο ειδικά γι' αυτό. (και κατά προτίμιση στα βουνά.. :biggrin:).
Απορώ που ασχολέιστε τόσο και τσακώνεστε κιόλας δηλαδή.. :whistling:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.530
προσωπικά δεν μου αρέσει .
Ε, καλουτσικο είναι μωρέ, άμα το έδιναν ένα 5-χιλιαρο το τεμάχιο μαζί με ενισχυτικά του, θα το σκεφτόμουν και για άτμος, στο ταβάνι.

Αφού όμως κάνουν το σφάλμα να το πουλάνε ακριβότερα από το ενεργό me geithain το 801, που έχει και καρδιοειδή λοβό, ας το βάλουν στον πάτο τους, τάπα, να μη μπορούν να κλάσουν.

Ndis

Titika
Reaction score
4.755
Το νοημα του #413 είναι οτι το άριστο φακαλ που κάνει ενα καράβι και βάλε λεφτά, μια χαρά παιζει χαμηλά. Τωρα θέλουμε να το πουμε προσπαθεια ενσωμάτωσης σαμπ, θανάση ή δεξέρωγωτι δε με νοιαζει.

Ουσια και πληροφορία υπάρχει εκει κάτω, και οι στάθμες είναι ζητουμενο για το χαι εντ.

Το χρήστο τον γνωρίζω προσωπικά, το αν διαφώνω μαζί του ή οχι στο συγκεκριμένο δεν σημαίνει οτι δεν καλός επαγγελματίας (είναι εξαιρετικός).

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.736
Members
38.232
Νεότερο μέλος
aradis