Λόγοι να μη χρειαζόμασταν sub και κατά πόσον θα ίσχυαν...

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
79.971
....ρε συ @daharis666 , τι σε πληρωνουμε , ολη τη δουλεια ο vet την εκανε. 🐒
ειδα ταινία και τώρα βλέπω ντοκιμαντέρ για τα ανακοντα....

ηρεμία παρακαλώ

daharis666

Moderator
Reaction score
79.971
Ο κυριος ανεφερε για ηχο συναυλιας για αυτο και απαντησα. Ειναι διαφορετικα στησιματα για Home cinema και ειδικα για μεγαλους χωρους (κινηματογραφους κλπ που μπαινουν καμποσα subs) και εντελως αλλο το στησιμο μιας συναυλιας.

Διαβαστε λοιπον τα pdf σας και να προσεχετε πως μιλατε. Εχω στησει δεκαδες μαγαζια με πολλα subs, σε PA εχω παιξει μεταξυ αλλων τους Boney M. απο τους οποιους δεχτηκα συγχαρητηρια για τον ηχο.

Συνεχιστε το διαβασμα !
ο κύριος απ όσο κατάλαβα αναφέρθηκε σε ήχο συναυλίας για τον οικιακό του χώρο....

Reaction score
1.569
ο κύριος απ όσο κατάλαβα αναφέρθηκε σε ήχο συναυλίας για τον οικιακό του χώρο....
Πολυ σωστα καταλαβατε, εγω λοιπον του ειπα τι συμβαινει στις συναυλιες πως στηνονται (εν συντομια) και του προτεινα τι να καμει στον δικο του χωρο.

Οσον αφορα το θεμα των 4 subs πχ στις γωνιες θα σας αναφερω κατι πολυ απλο για να καταλαβετε μιας και ουτε το Cadp2 της JBL μπορειτε να εχετε γιατι δεν κυκλοφορει ουτε ενα παλιοτερο που εφτιαξα εγω το οποιο αν και δεν ειχε την ακριβεια του Cadp2 εδειχνε και εκεινο το τι συμβαινει σε εναν χωρο με πολλα subs.

Θα σας το πω πολυ απλα. Ριξτε ταυτοχρονα 2 πετρουλες σε μια υδατινη επιφανεια και δειτε τι θα συμβει οταν τα κυκλακια που σχηματιζονται συμπεσουν μεταξυ τους, μετα φανταστειτε τι θα γινοταν αν ριχνατε 4 πετρουλες και μετα ας φυγουμε απο το επιπεδο και ας παμε στον τρισδιαστατο χωρο πχ ενος δωματιου.

Αν μπορουσατε να δειτε τι συμβαινει θα καταλαβαινατε τι λεω. Προσοχη ομως, δεν λεω οτι δεν γινεται απλα θα πρεπει να γινει μια πολυ εξειδικευμενη μελετη οπως πχ σε εναν κινηματογραφο που αναγκαστικα χρειαζεται να μπουν περισσοτερα subs ετσι ωστε ολοι οι ακροατες να εχουν παραπλησιες σταθμες.

Αυτα και αν καταλαβατε τι λεω εχει καλως, αν οχι δεν μπορω δυστυχως να κανω κατι αλλο.-

daharis666

Moderator
Reaction score
79.971
Πολυ σωστα καταλαβατε, εγω λοιπον του ειπα τι συμβαινει στις συναυλιες πως στηνονται (εν συντομια) και του προτεινα τι να καμει στον δικο του χωρο.
ωραία....
και του προτείνατε να φτιάξει pa σύστημα με τοποθέτηση stage για τον οικιακό του χώρο....για να ακούει ηχογραφήσεις σύμφωνα με τα γούστα του κάθε μαστερά

daharis666

Moderator
Reaction score
79.971
Θα σας το πω πολυ απλα. Ριξτε ταυτοχρονα 2 πετρουλες σε μια υδατινη επιφανεια και δειτε τι θα συμβει οταν τα κυκλακια που σχηματιζονται συμπεσουν μεταξυ τους, μετα φανταστειτε τι θα γινοταν αν ριχνατε 4 πετρουλες και μετα ας φυγουμε απο το επιπεδο και ας παμε στον τρισδιαστατο χωρο πχ ενος δωματιου.

Αν μπορουσατε να δειτε τι συμβαινει θα καταλαβαινατε τι λεω. Προσοχη ομως, δεν λεω οτι δεν γινεται απλα θα πρεπει να γινει μια πολυ εξειδικευμενη μελετη οπως πχ σε εναν κινηματογραφο που αναγκαστικα χρειαζεται να μπουν περισσοτερα subs ετσι ωστε ολοι οι ακροατες να εχουν παραπλησιες σταθμες.
Αυτα και αν καταλαβατε τι λεω εχει καλως, αν οχι δεν μπορω δυστυχως να κανω κατι αλλο.-

κατάλαβα και πολύ καλά μάλιστα.....γι αυτό θα σας ικέτευα να μην κάνετε κάτι άλλο :biggrin:

Reaction score
1.569
ωραία....
και του προτείνατε να φτιάξει pa σύστημα με τοποθέτηση stage για τον οικιακό του χώρο....για να ακούει ηχογραφήσεις σύμφωνα με τα γούστα του κάθε μαστερά
Αντε παλι ! Του προτεινα να βαλει 2 subs και δυο δορυφορους. Να ακουσει δηλαδη stereo με τις σταθμες που χρειαζεται και θελει.

Εσεις πειτε του πχ να βαλει 400 subs και 10 δορυφορους, αποψη σας !

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.343
Οσον αφορα το θεμα των 4 subs πχ στις γωνιες
Τώρα για να καταλάβεις που βρίσκεσαι, οι 9 στους 10 εδώ μέσα, έχουν 4 σαμπ στις 4 γωνίες.

Άντε γεια.

Last edited:

daharis666

Moderator
Reaction score
79.971
Τώρα για να καταλάβεις που βρίσκεσαι, οι 9 στους 10 εδώ μέσα, έχουν 4 σαμπ στις 4 γωνίες.

Άντε γεια.
εγώ είμαι από τους 1 στους 10...έχω ένα σε γωνία και ένα σε πλευρά:fuckyou:

daharis666

Moderator
Reaction score
79.971
Αντε παλι ! Του προτεινα να βαλει 2 subs και δυο δορυφορους. Να ακουσει δηλαδη stereo με τις σταθμες που χρειαζεται και θελει.

Εσεις πειτε του πχ να βαλει 400 subs και 10 δορυφορους, αποψη σας !
το μέλος todkos διαθέτει ήδη αξιοζήλευτο σύστημα....απλά τόνισε την αίσθηση του μπάσου που νιώθει στα λάιβ. κ που δεν την έχει σπίτι....
έχετε να προτείνετε κάποια λύση ?
φιλικά πάντα

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.343
Οσον αφορα το θεμα των 4 subs πχ στις γωνιες
Επίσης αυτή είναι η ενδεδειγμένη θέση για 4 σαμπ με μέγιστη απολαβή, επειδή σε κάθε γωνιά θα κερδίζουν gain από 3 τοιχωματικά όρια, περί τα 9 ντεσιμπέλ.

Μια άλλη επιλογή, είναι 1 σαμπ κάτω στο δάπεδο στην γωνία με τον τοίχο, στη μεσότητα κάθε τοίχου, οπότε κάθε σαμπ έχει κέρδος 6 dB από 2 τοιχωματικά όρια.

Το gain βεβαίως από τα τοιχωματικά όρια εξαρτάται από την σύσταση αυτών, αν είναι από μπετό, τούβλο ή γυψοσανίδα, θα έχει μεγάλο, μέτριο ή μηδενικό gain αντίστοιχα, και αλλάζει το συχνοτικο όριο πάνω από το οποίο υπάρχει gain, διότι κάτω από κάποια συχνότητα οποιοσδήποτε τοίχος είναι ηχητικά διάφανος και δεν προσθέτει gain.

Adiavastos pali.

Εγώ γουστάρω τον ήχο στις συναυλίες
Πολύ μπάσο στακάτο
Ποσά subs χρειάζομαι για να το ζήσω σπίτι;
Πόσα λεφτά ;
Ok, κοίτα να δεις, το πρόβλημα δεν ξεκινάει από τα σαμπ, ούτε λύνεται μόνο με σαμπ.

Καταρχήν χρειάζεσαι ικανούς δορυφόρους, ώστε να μπορούν να χτυπάνε 110 dB στην 3η και 4η οκτάβα, στην θέση ακρόασης. Εκεί έχει το μπιτάδικο μπάσο τις κορυφές, οπότε οι δορυφόροι είναι το πρόβλημα.

Αυτό (110 dB σε 3η και 4η οκτάβα στη θέση ακρόασης) δεν είναι καθόλου εύκολο, και θα χρειαστεί ο δορυφόρος σου να διαθέτει τουλάχιστον 10" γουφερ (μάλλον 12"), να ξέρεις τα σχεδιαγράμματα max SPL και να τα βγάζει αυτά τα νούμερα που θες στην θέση ακρόασης.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη δυσκολία, κι όχι τα σαμπ.

Εδώ ας πούμε, βλέπεις πως το 8350Α δεν βγάζει 110 dB SPL ούτε στο 1 μέτρο απόσταση ακρόασης σε 2η και 3η οκτάβα (80-320Hz):

Genelec-8350A5.jpg

Άρα με αυτόν τον δορυφόρο, όσα σαμπ και να βάλεις, την αίσθηση που θες δε θα τη λάβεις.

Αν τώρα έχεις τέτοιους δορυφόρους, πες μου αποστάσεις ακρόασης συν διαστάσεις δωματίου, και θα τη βρούμε την άκρη στα σαμπ.

ΥΓ. Όσον αφορά το δορυφόρο, από το σπάνιο αυτό σχεδιάγραμμα της Άνταμ: 😁😂😜🤪

Screenshot_20230421-160510~2.png

Βλέπεις πως 110 dB SPL στους 80 κύκλους, δεν αρκούν 2 τεμάχια 7", αλλά αρκεί το 10" σε απόσταση ακρόασης 1μ.

Δηλαδή επιβεβαιώνει πως είναι οριακό το 10", και καλύτερα 12" στο δορυφόρο, που φτάνει για 120 dB στους 80 κύκλους στο 1μ, άρα 114 dB στα 2μ και οκ, μαζί με το gain του χώρου, τα έχει και τα 3μ απόσταση ακρόασης.

Και με δύο τεμάχια 10" ανά δορυφόρο είσαι οκ, για δικαναλο σεταπ.

Σε ιμερσιβ, μπορείς να επιτύχεις τέτοια στάθμη στην 3η και 4η οκτάβα, ακόμα και με 8-9" σε κάθε δορυφόρο, αλλά τοποθετημένα όλα σε μικρές αποστάσεις ακρόασης (<2,5μ) και με σοβαρό upmixing σε δικαναλο πρόγραμμα (Auro 3D).

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.343
Ή με άλλα λόγια, το γράφημα που έχει ανεβάσει 283290 φορές ο αυτιάς που δείχνει πως επιλέγουμε σαμπς-δορυφόρους με βάση τί γίνεται στις 2-3 πρώτες οκτάβες είναι ακόμη πιο σωστό από ότι ...νομίζαμε. Διότι από τα 100 Hz και πάνω αρχίζει η κατηφόρα
Ακριβώς.

Στα 100 Hz, δηλαδή εντός του φάσματος των δορυφόρων, είναι αναγκαίες οι μέγιστες επιθυμητές στάθμες.

Και όλοι οι δορυφόροι, ανεξαιρέτως, εκεί ζοριζονται, στην 3η κυρίως οκτάβα (80-160Hz), αλλά μην υποτιμάτε και την 4η οκτάβα, ιδίως όταν βλέπετε σχεδιαγράμματα max SPL δορυφόρων όπως αυτό του τζενελεκ που έδειξα, που δεν ανεβάζουν στάθμη στην 4η, αλλά ίσα ίσα μπορεί και να ζοριζονται λίγο περισσότερο από ότι στους 100 κύκλους, λόγω κέρδους και σχεδίασης της καμπίνας.

Φυσικά ούτε συζήτηση δεν γίνεται για απόκριση δορυφόρων στην 1η και 2η οκτάβα, εκεί όλοι οι δορυφόροι είναι.. εκτός προδιαγραφών. Εκεί κάτω, παίζουν μόνον σαμπ. Τέλος.

Το 800-αρι που είδαμε πριν, της μπιεντάμπλεγιου:

408599_5b33c67310bbd8c0b9970d23f2895414~2.jpg

Με 1% THD δεν βγάζει την 4η οκτάβα στα 110 dB SPL ούτε στο 1μ απόσταση ακρόασης! Κοίτα τι βουτιά κάνει στους ~400 κύκλους, και πρακτικά ξεκινάει πάνω από τους 200 κύκλους να προβληματίζεται!

Αντιθέτως, την 3η οκτάβα, τη βγάζει!

Άλλο ένα παράδειγμα δορυφόρου που θα παραμορφώσει περισσότερο στην 4η οκτάβα από ότι στην 3η.

Είναι ύπουλη περιοχή η 4η οκτάβα, μη την υποτιμάτε.

Βεβαίως με 3% παραμόρφωση, βγάζει ~113 dB στους 200 κύκλους, στο 1μ απόσταση ακρόασης, οπότε αν είσαι στα 2,5μ πάλι δε σου φτάνει το 800, δεν έχει αρκετό punch εκεί κάτω.

Το M2 της JBL, φυσικά είναι υπεραρκετό εκεί πέρα, είναι όντως δορυφόρος με πολύ υψηλές δυνατότητες max SPL σε 3η και 4η οκτάβα, πρακτικά ατελείωτες στάθμες.

Last edited:

Reaction score
1.569
εγώ είμαι από τους 1 στους 10...έχω ένα σε γωνία και ένα σε πλευρά:fuckyou:
1. Ουκ εν τω πολλω το ευ !
2. Γιατι ομως μου το λετε ? Σας ρωτησα ? Βαλτε και στα κεραμυδια σας, δεν με νοιαζει.

το μέλος todkos διαθέτει ήδη αξιοζήλευτο σύστημα....απλά τόνισε την αίσθηση του μπάσου που νιώθει στα λάιβ. κ που δεν την έχει σπίτι....
έχετε να προτείνετε κάποια λύση ?
φιλικά πάντα
Δεν γνωριζα τι συστημα ειχε ο ανθρωπος, ρωτησε και εγω του ειπα την γνωμη μου, του ανεφερα και μερικα πραγματα για τα συστηματα που παιζουν στις συναυλιες μιας και του αρεσε ο ηχος τους οπως ειπε.

Γιατι δεν του λετε και εσεις την δικη σας σαν πιο 'ειδικοι' ?

Επίσης αυτή είναι η ενδεδειγμένη θέση για 4 σαμπ με μέγιστη απολαβή, επειδή σε κάθε γωνιά θα κερδίζουν gain από 3 τοιχωματικά όρια, περί τα 9 ντεσιμπέλ.

Μια άλλη επιλογή, είναι 1 σαμπ κάτω στο δάπεδο στην γωνία με τον τοίχο, στη μεσότητα κάθε τοίχου, οπότε κάθε σαμπ έχει κέρδος 6 dB από 2 τοιχωματικά όρια.

Το gain βεβαίως από τα τοιχωματικά όρια εξαρτάται από την σύσταση αυτών, αν είναι από μπετό, τούβλο ή γυψοσανίδα, θα έχει μεγάλο, μέτριο ή μηδενικό gain αντίστοιχα, και αλλάζει το συχνοτικο όριο πάνω από το οποίο υπάρχει gain, διότι κάτω από κάποια συχνότητα οποιοσδήποτε τοίχος είναι ηχητικά διάφανος και δεν προσθέτει gain.

Adiavastos pali.
Αγαπητε μου δεν μιλησα για Gain μιλησα για αναιρεσεις κλπ, για να σας το καμω ομως πιο λιανα αν βαλετε δυο subs το ενα απεναντι απο το αλλο θα υπαρξουν πολυ μεγαλες αναιρεσεις, οσο για τα gain και οτι αφορα τα υλικα του καθε χωρου το Cadp2 της JBL ειχε μια τεραστια βιβλιοθηκη και οι προβλεψεις του ηταν αριστες.

Εβλεπες το πως θα συμπεριφερθει ενας χωρος σε οποιοδηποτε σημειο του 3D χωρου με εξαιρετικη ακριβεια μετρημενη μετα με το Smaart και μικροφωνα αξιωσεων !

Οπως προειπα : Προσοχη ομως, δεν λεω οτι δεν γινεται απλα θα πρεπει να γινει μια πολυ εξειδικευμενη μελετη οπως πχ σε εναν κινηματογραφο που αναγκαστικα χρειαζεται να μπουν περισσοτερα subs ετσι ωστε ολοι οι ακροατες να εχουν παραπλησιες σταθμες.

Οσο για το αδιαβαστος που μου λετε μαλλον εχετε δικιο, και εγω το νοιωθω συνεχως πως δεν εχω διαβασει οσο θα επρεπε, εχω ομως μια φτωχη εμπειρια 45 χρονων οχι βεβαια σε PDFs αλλα στο πεδιο με μετρησεις και ολα τα συναφη.

Επειδη ομως αρκετα ασχοληθηκα θα αποχωρησω απο το νημα και θα περιμενω να ακουσω τις δικες αποψεις - συμβουλες στον κυριο που απαντησα και εγω.

Για την ακριβεια δεν θα ξαναπαντησω σε καποιους απο σας ουτε σε αλλα νηματα γιατι ειμαι και καποιας ηληκιας και θα πρεπει τον λιγο χρονο που μου μενει να μην τον χαραμιζω.

Ξερω οτι θα βαλετε τις γατες σας να κλαινε, και εγω το ιδιο θα καμω και επειδη εχω καμποσες θα τις μοιρασω στον χωρο για να τις ακουσω πολυκαναλα και θα βαλω και τα δυο σκυλια μου να κανουν τα Subs.

Σημ.
Τα χρωματα τα χρησιμοποιησα για να σας βοηθησω γιατι παρατηρω μια δυσκολια στο διαβασμα αυτων που γραφω ή και παρανοηση πολλες φορες.

Φιλικα παντα !

Ndis

Titika
Reaction score
4.767
Για τη κατασταση κατηγορώ ξεκάθαρα τον @daharis666, το discovery channel (για τα ανακοντα) και τη π'τανα την edifier που εχει κάψει κόζμο και κοζμακι ...

ΣΑΜΠ ΒΑΖΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΕΝΑ ΑΝΑ ΚΩΛΟΟΜΑΓΟΥΛΟ (δειτε σχετικό νήμα) η τοποθέτηση στις γωνίες επεται.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.329
Πολυκάναλα στήνουν στa live συχνά ? 😀
Τέτοια ερωτήματα τείνουν να συγχέουν το πραγματικό γεγονός με το αναπαραγόμενο από ηχοσύστημα. Το πραγματικό έχει ουσιαστικά άπειρα κανάλια πληροφορίας από κάθε δυνατή κατεύθυνση. Επίσης σε συναυλιακούς χώρους εγκαθίστανται και πρόσθετα ηχεία για να μεταδίδουν τον ήχο από τη σκηνή σε πιο απομακρυσμένους ακροατές με τα ενδεδειγμένα delays για καθεμία εφαρμογή σύμφωνα με την κρίση του υπεύθυνου ηχητικού μηχανικού με διάφορες παραμέτρους σε αυτόν τον τομέα να έχουν αναλυθεί στην "Ανατομία Ακουστικής Χώρων".

D

Deleted member 50795

Guest
Last edited by a moderator:

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
85.271
Επειδή εκεί που απουσιάζει η λογική και η γνώση χορεύει η βλακεία, είναι καλό να γνωρίζουμε την θεμελιώδη γνώση για χρήση πολλαπλών σαμπς σε οικιακούς χώρους, για να μην γινόμαστε ρόμπα ξεκούμπωτη, σαν αυτη που φορούσε ο τραγουδιστής των Boney M σε κάποιες εμφανίσεις τους.
9F0E4B21-DDC9-46F1-A404-792350BF1244.jpeg

Πάνω στα παρακάτω δεδομένα πάτησαν οι ερευνητές για να δημιουργήσουν τα πιο σύγχρονα software ισοστάθμισης πολλαπλών σαμπς, οπως αρχικά το MSO και πιο σύγχρονα το Dirac DLBC και ARC, και τις νέες εκδοχές της Trinnov, που περιλαμβάνουν και bass steering.

Χωρίς αυτά τα σύγχρονα software ο μέσος χρήστης δεν θα καταφέρει να έχει αξιοπρεπές μπάσο στον χώρο του, εξαιρείται μόνο ο @Bhutia.
Το τι είναι το αξιοπρεπές μπάσο σε οικιακό χώρο, οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν. Όσοι εχουν μείνει 20 χρόνια πίσω, σίγουρα δεν έχουν ακούσει τέτοια συστήματα, και ευτυχώς, γιατί ignorance is bliss. Εχουν χαμηλούς στόχους και παραμένουν ευτυχισμένοι με τα λίγα.

7D4A0E84-1205-433B-B2A2-E1CA3B0587B6.jpeg

@blue767 μαζί γράφαμε

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.997
Members
38.275
Νεότερο μέλος
sakell