- Reaction score
- 4.100
Σε σχέση με το να γεμίσεις διάχυση όλο τον τοίχο είναι φθηνή τελικά.
Καλά έκανες κολλητα στον τοίχο δεν θα έκανε σχεδόν τίποτε παρά μόνο για ηχομόνωση. Άλλο η ηχομόωση και άλλο η απορρόφηση. Πόσο κενό έχεις αφήσει απο τα διάφορα πάχη φελλού που έχεις χρησιμοποιήσει απο το πίσω τοίχωμα ;Καλημέρα.
Όσο καλός είναι ο φελλός για ηχομόνωση τόσο δύσκολος είναι στην διαχείριση του. Όπως λέει ο Κώστας μετά θα έπρεπε να ανοίγω τρύπες κάθε λίγο για να μπει ο σκελετός και δεν είναι και εύκολο όπως μια μόνωση τύπου πετροβαμβακα. Έπειτα ήθελα να σφηνωσει για τον λόγο ότι αν κάποτε ξεκολλήσει να μην αφήσει κενά και κάτσει όπως να ναι στον σκελετό.
Από εκεί και πέρα βέβαια μπορεί να υπάρχουν πολλές λύσεις που δεν τις σκέφτηκα για να μπει πιο εύκολα.
Καλά έκανες κολλητα στον τοίχο δεν θα έκανε σχεδόν τίποτε παρά μόνο για ηχομόνωση. Άλλο η ηχομόωση και άλλο η απορρόφηση. Πόσο κενό έχεις αφήσει απο τα διάφορα πάχη φελλού που έχεις χρησιμοποιήσει απο το πίσω τοίχωμα ;
Σε όλα έχεις βάλει διάτρητη γυψοσανίδα μπροστά απο τον φελλό ;
Σόρρυ , απέρριψε κάποια ερωτήματα. Τα είδα στις φωτό και στο πρώτο σου πόστ. Ωραία περιγραφή.Πόσα m2 επιφάνειας συνολικά έχεις καλύψει με φελλό ; Χονδρικά, περίπου.
Ελπίζω να μην χρησιμοποίησες κόλλα σε όλη την επιφάνεια τους (αλλά μόνο σε μερικά σημεία και ας έκανε δίπλες) για να κολλήσεις τα φύλλα μεταξύ τους. Άλλαξες πολυ την ικανότητα απορρόφησης τους.
Γιατί δε βλέπεις τα συγκριτικά σχεδιαγράμματα RT 60 προ και μετά, καθώς και τα σπέκτρο, με τα οποία φαίνεται (κάνει μπαμ) το συχνοτικό εύρος κάλυψης;Αυτό το πάχος θα καθορίζει σε τι συχνότητες (χαμηλές) απορροφά ο φελλός.
Τα είδα / τα συνεκτίμησα όσο είναι δυνατόν καθώς δεν λέει πολλά απο την άποψη ότι η κάλυψη παίζει ρόλο και δεν την έχω κάνει compute ακόμη και συσχετισμό με άλλη επιλογή αρχικού σχεδιασμού και επιλογής / θέλω να επιτύχω κάτι καλύτερο σαν αποτέλεσμα και εξετάζω κάτι που έχω στο μυαλό μου / ... και άλλοι λόγοι. Γενικώς please wait ...Γιατί δε βλέπεις τα συγκριτικά σχεδιαγράμματα RT 60 προ και μετά, καθώς και τα σπέκτρο, με τα οποία φαίνεται (κάνει μπαμ) το συχνοτικό εύρος κάλυψης;
Τα ξέρω αυτά , δεν με ενδιαφέρουν , το κοιτάω καθάρα ως ακουστική απορρόφηση (εάν και αυτά που κάνατε βοηθάνε αλλά αφορούν περισσότερο insulation.Στο σπέκτρο, ο συντονισμός στους 45 κύκλους, που ήταν σχεδόν 1", έσβησε, πιθανώς κάνα μπας ριφλεξ να ήταν αυτό. Όπως και να'χει, σε αυτά τα συχνοτικά τμήματα εκεί χαμηλά, μιλάμε για μπάσο πίεσης σε μικρούς χώρους, οπότε έτσι σκεφτόμαστε. Εξηγώ παρακάτω.
Στη 2η οκτάβα, το RT 60 από .7" πήγε .5", έχει 0.2" διαφορά.
Στην 3η οκτάβα, από 0,6" πήγε 0.4", πάλι 0.2" το κέρδος.
Στην 4η οκτάβα, από 0.6" πήγε 0.18", εδώ έχουμε κέρδος 0.42", μεγάλη διαφορά.
Παρά τρίχα, μισό δευτερόλεπτο! Γιεεεεεεεεε!
Οπότε, η υλοποίηση που έκανε, πιάνει πολύ σοβαρά από 4η οκτάβα.
Από 160 κύκλους και πάνω, το σιδερωσε κανονικά.
Στην 3η οκτάβα θα έχει κι άλλο κέρδος (ακόμα 0,2") όταν ολοκληρωθεί (εάν) το πρότζεκτ, διότι έχει ακόμα 2 τοίχους να περιποιηθεί.
Η ποσότητα αέρα που περικλείεται πίσω από τις γυψοσανίδες, δρα "ανακουφιστικά" στις μακρόσυρτες παραμονές των μπας ριφλεξ (γενικώς στο μπάσο πίεσης) μέσα στο δωμάτιο.
Σε κάθε μικρό δωμάτιο (όλα τα δωμάτια είναι μικρά) κάτω από μια συχνότητα (αναλόγως της μεγαλύτερης διάστασης) δεν αναπτύσσεται πραγματικό ημίτονο αλλά μιλάμε για μπάσο πίεσης, δηλαδή, δεν υπάρχουν διαδιδόμενα ηχητικά κύματα πίεσης, αλλά αυξομειώσεις πίεσης σε όλο τον όγκο του χώρου ταυτόχρονα (για το αυτί δεν έχει καμία διαφορά απολύτως αυτό το πράγμα) οπότε σβήνεις τις ανακλάσεις πίεσης από τα σκληρά τοιχωματικά όρια με το μπάφερ αέρα που κρύβεται πίσω από τις γυψοσανίδες, διότι δονούνται κανονικά οι γυψοσανίδες (φαινόμενο συνήχησης) μεταφέροντας παλμούς πίεσης πίσω από αυτές και μετατρέποντας με την κινησή τους την ακουστική ενέργεια (κύμα πίεσης) σε μηχανική.
50€, τιμαί φιλικαί.
Ευχαριστώ. Εάν μπορείς και εσύ να μου πεις για την γυψοσανίδα που ρώτησα και τον Κώστα παραπάνω.Καλημέρα.
Ο Φελλός είναι 50mm παντού. Μόνο στο πάτωμα είναι 20mm.
Η απόσταση από τον τοίχο δεν υπάρχει μπήκε κολλητά απλώς χωρίς κόλλα.
Τα είχα δει αυτά τα documents ήταν με υπερβολικά λεπτο φελλό και όχι ακριβώς αυτό που επιδίωκα (και λόγω μικρού χώρου φυσικα).
Σε αυτό τα λέει λίγο καλύτερα και πιο κοντά στο πάχος που έβαλα
https://documentacion.sea-acustica.es/publicaciones/Coimbra08/id004.pdf
Πολύ αμφιβάλλω για το αν πραγματικά τα ξέρεις αυτά.Τα ξέρω αυτά , δεν με ενδιαφέρουν
Δεν μπορεί με την κανονική γυψοσανίδα, διότι έχει αυξημένη αντανάκλαση σε όλες τις μεσαιουψηλες συχνότητες, οπότε είναι απλώς άλλη μια ανακλαστική επιφάνεια σα τον τοίχο, και μηδενική θα είναι η βελτίωση του πραγματικά μετρήσιμου RdT 60.Αυτό που δεν κατάλαβα είναι αν χρειάζεται σώνει και καλά διάτρητη γυψοσανίδα ή μπορεί να λειτουργήσει και με τη κλασική. Έχω τον τοίχο αντικρυστά απο το σύστημα που θα χρειαστεί θερμομόνωση και ούτως ή άλλως υπολόγιζα για μια κατασκευή πάχους 5 cm ( συνυπολογίζοντας το πάχος του σκελετού όμως ).
Βρε άσε τι ξέρω εγώ τώρα , θα μου πείς αυτό που με ενδιαφέρει και ρώτησα για την γυψοσανίδα ; Δεν βλέπω να μου το λές (και είμαι σίγουρος ότι το ξέρεις).Πολύ αμφιβάλλω για το αν πραγματικά τα ξέρεις αυτά.
Οι συντελεστές απορρόφησης που λανθασμένα ψάχνεις, έχουν νόημα μόνον σε μεγάλους χώρους (Μέγαρο μουσικής πχ), όπου υπάρχει πραγματική αντήχηση και μετράται πραγματικό RT 60.
Σε οικιακούς χώρους (μικρούς) αυτά είναι άνευ σημασίας.
Ο λόγος που θέλουμε σημαντικό όγκο υλικών απορρόφησης πίσω από ελεγχόμενης ανάκλασης επιφάνειες, είναι για εκτόνωση του μπάσου πίεσης.
Δεν μας ενδιαφέρει διόλου η απορρόφηση, η οποία όση υπάρχει, μόνον κακό κάνει.
Μακάρι να μην υπήρχε.
Δεν μπορεί με την κανονική γυψοσανίδα, διότι έχει αυξημένη αντανάκλαση σε όλες τις μεσαιουψηλες συχνότητες, οπότε είναι απλώς άλλη μια ανακλαστική επιφάνεια σα τον τοίχο, και μηδενική θα είναι η βελτίωση του πραγματικά μετρήσιμου RdT 60.
Γμτ. Διάτρητη κατά το 1/3 του τοίχου, πίσω απο τη θέση ακρόασης και καλυμμένη με ηχοπερατό πανί, μήπως; Αν ναι, πρέπει να είναι σε όλο το ύψος του τοίχου ή μπορώ να τη γλυτώσω μόνο με μια ευρεία περιοχή γύρω απο τη θέση ακρόασης;Δεν μπορεί με την κανονική γυψοσανίδα, διότι έχει αυξημένη αντανάκλαση σε όλες τις μεσαιουψηλες συχνότητες, οπότε είναι απλώς άλλη μια ανακλαστική επιφάνεια σα τον τοίχο, και μηδενική θα είναι η βελτίωση του πραγματικά μετρήσιμου RdT 60.
7a76166a-9d1e-43bc-8c0e-c5f996ebea03Βρε άσε τι ξέρω εγώ τώρα , θα μου πείς αυτό που με ενδιαφέρει και ρώτησα για την γυψοσανίδα ; Δεν βλέπω να μου το λές (και είμαι σίγουρος ότι το ξέρεις).
Ενα λινκ με διάγραμμα των χαρακτηριστικών του υπάρχει εύκαιρο pls ;Λόγω μικρού χώρου εγώ διάλεξα φελλό για να μην μικραίνει πολύ το δωμάτιο και να έχει ικανοποιητική απορρόφηση. Έχει πολλαπλάσια ικανότητα σε σχέση με άλλα αφρώδη υλικά οπότε γλυτώνεις όγκο.
Κάτι (ίσως και αισθητά) καλύτερο θα ήταν "Binary Diffusers" αντί για την διάτρητη: τρομερό εύρος απορρόφησης, συν διάχυση σε σχέση με τον όγκο. Αλλά δεν είναι φθηνοί.Για κάτι ακόμη καλύτερο προφανώς θα ήθελε όλο το δωμάτιο επένδυση , και ο φελλός να κάτσει σε ξύλινο σκελετό και μετά η γυψοσανίδα. Αλλά θα ξεφευγε σε κόστος και ταλαιπωρία.
Ότι διάβασα ήταν για την απορρόφηση , κυκλοφορούν διάφορες μελέτες για το πόσο και τι απορροφά αλλά με τόσο πάχος που έβαλα βρήκα μόνο αυτήν που ανέβασα.