Μετρήσεις χώρου...

Reaction score
2.566
Mετά από πρόσκληση πήγα σήμερα στου Χρ. Σκαλούμπακα και μέτρησα τον δικό του χώρο.
Επειδή η μεθοδολογία είναι πάνω κάτω η ίδια, δεν θα προβώ σε ίδιου βάθους παρουσίαση για ευνόητους λόγους.

Καταρχάς είναι ένας πολύ μεγάλος χώρος, με το ηχοσύστημα να κυριαρχεί με την παρουσία του. Σε έναν χώρο τόσο μεγάλο, με ένα σχετικά σωστά στημένο σύστημα σε αυτόν, αυτομάτως ξέρεις ότι πιθανότατα δεν θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη θέση ακρόασης, πράγμα που αποδείχτηκε.

Χώρος:

Attachments

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Οταν κανεις χρηση πιστολιου κροτου, ουσιαστικά εχεις μια πηγη που εχει ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ. Αν εχεις ενα διπολο λεπτης μεμβρανης, ΤΙ ΣΧΗΜΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ έχεις?

Y

Yiannis_B

Guest
Και ομως, μου φαινεται λογικό αυτό που λέει ο zakman και να εξηγησω. Οταν κανεις χρηση πιστολιου κροτου, ουσιαστικά εχεις μια πηγη που εχει ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ. Αν εχεις ενα διπολο λεπτης μεμβρανης, ΤΙ ΣΧΗΜΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ έχεις?

Αραγε, δεν θα επηρεάσει το είδος της ακουστικής εκπομπής της πηγης την ΑΠΟΣΒΕΣΗ (die down) του ηχου στο δωμάτιο?

Αμ πως!!!
Βρε skal, για σένα χτυπάει 10 φορές τον χρόνο...μην είσαι και πλεονέκτης...:imtheking:

Reaction score
2.566
Ο RT στον χώρο που μέτρησα αν και φαίνεται αντικειμενικά μεγάλος, αυτό οφείλεται στο μέγεθος του χώρου και σε καμία περίπτωση δεν έχει επίπτωση στο ακουστικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι πολύ καλό. Γενικά ισχύει το διάγραμμα RT VOLUME που έχω ανεβάσει...ο χώρος που μέτρησα είναι περίπου 9.000cu feet.

Ούτως η άλλως, τα δίπολα ηχεία, όπως εδώ, θέλουν πιο ζωνατανούς χώρους, μεταξύ 0.4 και 0.7sec.
Ενδιαφέρον έχει το διαφορετικό RT στις χαμηλές που μετράται σε διαφορετικές θέσεις ακρόασης, 2,8 και 4,2m. που απαντάει σε μερικά ερωτήματα που έχετε θέσει πιο πάνω, ενώ στις υπόλοιπες συχνότητες παραμένει σχεδόν όμοιο.

Attachments

Reaction score
2.566
Η απόκριση στα χαμηλά είναι πολύ καλή και σε 1/3οκτ και σε 1/24, σαφώς μέσα στα όρια ενός καλού χώρου, ενώ και το spectrograph φανερώνει πολύ καλούς χρόνους εξασθένησης μέχρι και τα 60hz, ενώ και πιο κάτω το spl τους είναι μικρό για να δημιουργήσουν ακουστό πρόβλημα, και όντως στην ακουστική εκτίμηση του συστήματος δεν εντοπίστηκε κανένα πρόβλημα χαμηλά.

Γενικά ισχύει εδώ το "the bigger the better"...

Attachments

Reaction score
2.566
Η απόκριση L και R σε 1/6οκτ. είναι πολύ ισορροπημένη και σε συνέπεια μεταξύ τους, εκτός από μια περιοχή μεταξύ 800-1200hz όπου το δεξί ηχείο έχει μια ευρεία κορυφή και διαφορά 6db στο 1khz από το αριστερό και θέλει ψάξιμο για το που οφείλεται, καθώς σίγουρα δεν οφείλεται στο ηχείο αφού στη μέτρηση από 1m δεν έδειξε τέτοια συμπεριφορά.

Επίσης, λόγω μεγάλων αποστάσεων των ηχείων αλλά και της θέσης ακρόασης από μεγάλες επιφάνειες, δεν υπάρχει γενικά πρόβλημα ανακλάσεων και παρόλο που διαφέρει λίγο το φάσμα τους από ηχείο σε ηχείο, το επίπεδό τους είναι χαμηλό...(οι πρώτες ανακλάσεις που φαίνονται στην ETC είναι από καναπέ, τραπεζάκι κλπ)..ενώ αυτή του αριστερού ηχείου στα 6,5ms, δηλαδή στα 2m από το μικρόφωνο, οφείλεται μάλλον στην μοναδική μεγάλη επιφάνεια κοντά στην θέση ακρόασης, που είναι η κολώνα αριστερά της, χρωματισμένη με πράσινο στη φωτογραφία, αλλά το επίπεδό της είναι -18db συνεπώς δεν προβληματίζει, όπως και αυτές από τα 6m και 8m απόσταση...

Attachments

Last edited:

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.841
Μήπως η σκάλα "κελαηδάει" ; (ανακλαστική επιφάνεια αν είδα καλά στο σχεδιάγραμμα)

Reaction score
2.566
Γενικά... στοιχεία του χώρου, όπως το μέγεθος και η δομή του (πχ, κεκλιμένη οροφή προς μια μεριά που διώχνει τις ανακλάσεις), η τοποθέτηση του συστήματος εντός αυτού και η συμμετρία της θέσης ακρόασης με το σύστημα, καθώς και η φύση των ηχείων (δίπολα) δίνει το στίγμα του τί να περιμένει κανείς εδώ στο ηχητικό αποτέλεσμα...
Αυτά από μένα...

Last edited:

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Ενδιαφέρον έχει το διαφορετικό RT στις χαμηλές που μετράται σε διαφορετικές θέσεις ακρόασης, 2,8 και 4,2m. που απαντάει σε μερικά ερωτήματα που έχετε θέσει πιο πάνω, ενώ στις υπόλοιπες συχνότητες παραμένει σχεδόν όμοιο.
+1

Έχω την εντύπωση πως ο συγκεκριμένος χώρος, ευνοείται πολύ από τον τρόπο που επέμπουν τα panel.
Το λέω αυτό γιατί βλέπω γυμνούς τοίχους στα πλαϊνά των ηχείων και τα panel δεν κάνουν εκμπομπή στο πλάι.
Ενα ηχείο καμπίνας θα δημιουργούσε προβλήματα σε αυτήν την θέση, λόγο της διαφοράς στον τρόπο ακτινοβολίας.

Reaction score
2.566
+1

Έχω την εντύπωση πως ο συγκεκριμένος χώρος, ευνοείται πολύ από τον τρόπο που επέμπουν τα panel.
Το λέω αυτό γιατί βλέπω γυμνούς τοίχους στα πλαϊνά των ηχείων και τα panel δεν κάνουν εκμπομπή στο πλάι.
Ενα ηχείο καμπίνας θα δημιουργούσε προβλήματα σε αυτήν την θέση, λόγο της διαφοράς στον τρόπο ακτινοβολίας.
Πολύ σωστά.

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.669
Αλεξανδρε....εχω δεχτει 714 πιεμια απο μελη που θελουν να πας για μια μετρησουλα τωρα που εισαι ευκαιρος........και ζεστος!!
Θες απο αυριο να ξεκινησεις η απο τριτη........ποτε σε βολευει να κανω τα κονε??

:D:D:o:o

:fuckyou:

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Ευχαριστώ πολυ τον Αλέξανδρο για την πολύ επαγγελματική προσπάθεια, ειμαι φαν της ακουστικής χώρων και ευχομαι και άλλοι φίλοι (και κυρίως) με ακριβα συστήματα να μπουν στη διαδικασία γιατι πρέπει να ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ.... ;)

Προσωπικά ειμαι πολύ ικανοποιημένος για τις καλές μετρησεις στην συνηθη θεση ακρόασης (την αποκαλώ nearfield...), αν και στις μετρήσεις που καναμε και με την θεση 1,5μ. πιο μακρια (από τα ηχεία) και εκει τα αποτελέσματα ηταν πολύ ικανοποιητικά, ετσι δεν ειναι Αλέξανδρε? ;)

Εκεινο το peak του δεξιου ηχείου θελει λιγο ψαξιμο (δεν θυμαμαι αν με το μικρόφωνο πιο μακρια εδειξε την ιδια συμπεριφορά) δεν πιστευω ομως να ειναι η σκάλα που ειπε ο Μανος γιατι είναι κτιστή και πέφτει πίσω από το ηχείο, μαλλον κατι άλλο θα φταιει, αλλά δεν με απασχολεί και πολύ.... :beach:

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.669
Ευχαριστώ πολυ τον Αλέξανδρο για την πολύ επαγγελματική προσπάθεια, ειμαι φαν της ακουστικής χώρων και ευχομαι και άλλοι φίλοι (και κυρίως) με ακριβα συστήματα να μπουν στη διαδικασία γιατι πρέπει να ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ.... ;)

Προσωπικά ειμαι πολύ ικανοποιημένος για τις καλές μετρησεις στην συνηθη θεση ακρόασης (την αποκαλώ nearfield...), αν και στις μετρήσεις που καναμε και με την θεση 1,5μ. πιο μακρια (από τα ηχεία) και εκει τα αποτελέσματα ηταν πολύ ικανοποιητικά, ετσι δεν ειναι Αλέξανδρε? ;)

Εκεινο το peak του δεξιου ηχείου θελει λιγο ψαξιμο (δεν θυμαμαι αν με το μικρόφωνο πιο μακρια εδειξε την ιδια συμπεριφορά) δεν πιστευω ομως να ειναι η σκάλα που ειπε ο Μανος γιατι είναι κτιστή και πέφτει πίσω από το ηχείο, μαλλον κατι άλλο θα φταιει, αλλά δεν με απασχολεί και πολύ.... :beach:
μηηπως εχεις καποια σερβαντα της πεθερουλας καπου και εχεις αυτο το peak?
μηπως τα σεμεδακια ?
μηπως ομως να......αλλαξεις DAC???????:laugh::laugh::laugh::laugh::laugh::laugh::laugh::laugh::laugh:

:fuckyou::fuckyou:

Reaction score
2.566
Ναι και η πίσω θέση ακρόασης έχει πολύ καλές μετρήσεις και στην απόκριση και στους χρόνους, με λίγο πιο έντονη όμως την παρουσία των ανακλάσεων καθώς απομακρυνόμαστε από τη θέση ακρόασης. Και όχι, στα 4.2μ δεν υπάρχει το πρόβλημα στη περιοχή του 1k από το δεξί ηχείο.

Last edited:

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Με αφορμή τις νέες μετρήσεις του Άλεξ, να δώσω μία φιλική συμβουλή σε όσους ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τις μετρήσεις.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε μόλις τελειώνει η κάθε μέτρηση (sweep) είναι να ονοματίσουμε την μέτρηση με τρόπο τέτοιο που να καταλαβαίνουμε τι ακριβώς αντιπροσωπεύει η κάθε μέτρηση. Διαφορετικά είναι βέβαιο πως μετά από λίγες μέρες, ίσως και ώρες δεν θα θυμόμαστε τι, πως και που το μετρήσαμε.

Την έχω πατήσει άσχημα με μετρήσεις που δεν ονομάτισα και στο τέλος των μετρήσεων δεν θυμόμουν τι ήταν η πρώτη, τι η δεύτερη κτλ. (φτου κι απ την αρχή).

Από τότε το πρώτο πράγμα που κάνω μόλις τελειώσει το sweep, είναι να γράψω τι ακριβώς αντιπροσωπεύει αυτή η μέτρηση.

π.χ. Lsp_Tw_NF__OnAxis = AριστερόΤweeter_ μέτρησηστο 1μ_0 μοίρες.

Rsp_LP_15offaxis = Δεξί ηχείο _ μέτρηση στην θέση ακρόασης _ κλήση 15 μοίρες κτλ.

Δεν έχει σημασία να αξακολουθήσετε την ίδια κωδικοποίηση με εμένα, αρκεί να τα γράφεται έτσι ώστε να είναι για εσάς κατανοητά.

Reaction score
2.566
Ναι κι εγώ με το που τελειώνει το sweep γράφω...την έχω πατήσει κι εγώ...

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
μηπως τα σεμεδακια ?
μηπως ομως να......αλλαξεις DAC???????:laugh::laugh::laugh:
Λες να ειναι ενα swarovsky που εχω επανω στο πικάπ? :o :D

Reaction score
8.905
μηπως τα σεμεδακια ?
μηπως ομως να......αλλαξεις DAC???????:laugh::fuckyou:
Λες να ειναι ενα swarovsky που εχω επανω στο πικάπ? :o :D
Κάνατε μέτρηση με χωρίς το κλάμπ........? :cautious: :geek: :p :laugh:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.632
Members
38.212
Νεότερο μέλος
Falco_1000