Ο θάνατος του δικάναλου σετάπ, και γιατί

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.615
Δεν βλέπω να έχεις χωράφια. Σόρι δηλαδή.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι όποιος θα πάρει ζεστά την εφαρμογή immersive με όλες τις δυνατές διατυπώσεις αναμένεται να χάσει... χωράφια που θα κατείχε. :wink:

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
31.143
Ακριβώς τον ίδιο "χαμό" θα έδειχνε και με 4 Atmos, και χωρίς side surrounds. Για να έχει 6 Αtmos σημαίνει ότι έχει μεγάλο χώρο ή απλά πετάει λεφτά. Τα 7 εδάφους είναι η σωστή επιλογή όταν υπάρχει χώρος. Τα 6 Atmos όταν υπάρχει χώρος και πολλές θέσεις.

Όπως έχω πει άπειρες φορές στο παρελθόν, τα παραπάνω ηχεία πέραν του 7.x.4 βοηθούν τα objects στην ομαλή μετάβαση από σημείο σε σημείο. Αυτό όμως προϋποθέτει χώρο. Και θέσεις. Σε μικρό χώρο περισσότερο μπέρδεμα προσφέρει πάρα ομαλή μετάβαση. Δεν είναι χαζοί στα studios που έχουν 4 Atmos σε μεγαλύτερους χώρους ή με λιγότερες θέσεις θεατών.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
85.977
Ακριβώς τον ίδιο "χαμό" θα έδειχνε και με 4 Atmos, και χωρίς side surrounds.
Θα τα έδειχνε ίδια, αλλά πως θα τα άκουγε είναι το ερώτημα. Αυτό που λες εδώ:
πέραν του 7.x.4 βοηθούν τα objects στην ομαλή μετάβαση από σημείο σε σημείο
είναι όλο το θέμα, όσον αφορά το Atmos και τα objects. Όταν το γράφω εγώ είναι λάθος και όταν το γράφεις εσύ είναι σωστό; :headbang:
Και φυσικά θέλει χώρο από ηχείο σε ηχείο για να ακουστεί η βελτίωση, αν είσαι σε ένα μικρό δωμάτιο ή στούντιο δεν χωράει αυτή η βελτίωση. Θα κολλάνε τα ηχεια το ένα με το άλλο.
Για να έχει 6 Αtmos σημαίνει ότι έχει μεγάλο χώρο ή απλά πετάει λεφτά.
Ναι. Έτσι. Γιατί όχι; Έτσι γουστάρει ή πράγματι έχει μεγάλο χώρο. Λάθος δεν είναι όμως.

Πραγματικά είναι δύσκολο να σε πιάσω, όταν τα γράφω αυτά χτες, δεν είναι σωστά, σήμερα τα γράφεις εσύ.

:idk:

Και που να πιάσουμε το DTS X Pro. Δεν έχουμε μόνο Atmos υλικό.
Άνετα θα έβαζα ακόμα 2 atmos αν δεν βαριόμουν να ξανακάνω μετρήσεις. Και ένα Center height.
Wides δεν χωράνε, θα κλείσουν την πόρτα της βεράντας αριστερά και τον διάδρομο δεξιά.
Αν χωρούσαν θα τα έβαζα και αυτά, γιατί όχι;

Η απόσταση των μπροστινών από τα surrounds είναι 3 μέτρα και κάτι, πάνω από 70 μοίρες μεταξύ τους (δεν τα έχω στους 90 για να μην κόβει ο διπλανός το ηχείο), θα ήθελα ηχείο ανάμεσα, είναι πιο σημαντικό από 6 οροφής στον συγκεκριμένο χώρο.

Γιατί όχι, εκτός από την βαρεμάρα; Λάθος δεν είναι. Ας μπουν όλα όσα δίνει ο επεξεργαστής. Υπερβολή; Ίσως. Ε και; Όλα αυτά υπερβολές δεν είναι έτσι κι αλλιώς;

Last edited:

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.228
Αν ήταν κάποιος άλλος θα σου έλεγε " α καλά , τώρα που το παραδέχεσαι εντάξει , γιατί πριν μου ήσουνα αντηριξίας τώρα εντάξει. "
Αλλά είναι μόνο ο alexis , οπότε άκυρο.

Dimifoot

Editor
Reaction score
85.977

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.091
Έχεις blue ray μουσικής με 9 bed channels.

Το ξέρω, το έχω ακούσει. Κανονικοτατο στριμ. Ελάχιστα, αλλά έχεις.

Ταινία με κανονικό φουλ στριμ στα fw (να παίζει φουλ 9 bed), δε θυμάμαι να έχω ακούσει.
Αλλά τα objects, τα παίζει πρακτικά σε όλες τις ταινίες.

Dimifoot

Editor
Reaction score
85.977
Και τι γίνεται με το DTS-X pro?

Practically, a DTS:X Pro capable AV Processor can playback more than the 12 discrete channels originally allowed by DTS:X.

In other words, DTS:X Pro brings the capabilities of the commercial version of DTS:X to your private theater.

The most noticeable benefit in a home environment will be the addition of wide channels and extra height channels. You could install these extra speakers with a DTS:X capable processor. However, you would not get unique content coming from all speakers. This is where DTS:X Pro makes a major and critical difference.

Indeed, the immersive experience is greatly enhanced with extra speakers. But these extra channels are even more important if you have more than in a single row of seats.

Ταινία με κανονικό φουλ στριμ στα fw (να παίζει φουλ 9 bed), δε θυμάμαι να έχω ακούσει.
Κάτι λέγαμε για τα χωράφια ….

Reaction score
11.352
Με συγχωρείτε που επεμβαίνω χωρίς να γνωρίζω, αλλά ο Αλέξης μιλάει καθαρά για ταινίες, ενώ ο Δημήτρης για μουσική.

Dimifoot

Editor
Reaction score
85.977
IMG_4819.jpeg

Είναι πραγματικά εξωφρενικό να σου λένε για δίσκους που έχεις, πως δεν υπάρχει αυτό.
Χωράφια και δεν ξέρω γω τι.
Με συγχωρείτε που επεμβαίνω χωρίς να γνωρίζω, αλλά ο Αλέξης μιλάει καθαρά για ταινίες, ενώ ο Δημήτρης για μουσική.
Μιλάω για όλα. Μουσική, ταινίες DTS X pro, upmixing, objects και static objects, remapping σε διαφορετικά formats.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.091
Καλά, με το remapping του τρινοβ, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες του upmixing, η κουβέντα που κάνουμε είναι εντελώς αστεία.

Dimifoot

Editor
Reaction score
85.977
Yello-Point

Ένα άλμπουμ που στο Atmos mix γνωρίζω πως έχει ενεργά wides συνεχώς.
Δεν ξέρω αν είναι beds (χρησιμοποιώντας μόνο objects στην οροφή) ή στατικά objects στα wides, αλλά παίζουν συνεχώς. Και τι μας νοιάζει στο κάτω κάτω αν είναι objects ή beds?

Παίζουν, ο Έαρ τα ακούει ως έχουν, εγώ ως phantoms. Ποιος χαίρεται περισσότερο;

alexis

Reaction score
31.143
είναι όλο το θέμα, όσον αφορά το Atmos και τα objects. Όταν το γράφω εγώ είναι λάθος και όταν το γράφεις εσύ είναι σωστό; :headbang:
Και φυσικά θέλει χώρο από ηχείο σε ηχείο για να ακουστεί η βελτίωση, αν είσαι σε ένα μικρό δωμάτιο ή στούντιο δεν χωράει αυτή η βελτίωση. Θα κολλάνε τα ηχεια το ένα με το άλλο.
Mαθαίνεις σιγά σιγά. Θα μάθεις και τα υπόλοιπα, κάποια στιγμή. Πρώτη φορά έγραψα για αυτά πριν κάτι χρόνια, και μέχρι σήμερα δεκάδες φορές.
Αυτό να το σκέφτεσαι κάθε φορά που θες να μιλήσεις για 9 ηχεία δαπέδου σε χώρους κάτω των 40 m2.
Έτσι γουστάρει .................. Λάθος δεν είναι όμως.
:rolleyes: Αυτό....
:rolleyes: και αυτό δεν παν παρέα. Διάλεξε τι από τα δύο θες.
Πραγματικά είναι δύσκολο να σε πιάσω, όταν τα γράφω αυτά χτες, δεν είναι σωστά, σήμερα τα γράφεις εσύ.

:idk:
Πρώτη φορά έγραψα για αυτά πριν κάτι χρόνια, και μέχρι σήμερα δεκάδες φορές.
Και που να πιάσουμε το DTS X Pro. Δεν έχουμε μόνο Atmos υλικό.
Άνετα θα έβαζα ακόμα 2 atmos αν δεν βαριόμουν να ξανακάνω μετρήσεις. Και ένα Center height.
Wides δεν χωράνε, θα κλείσουν την πόρτα της βεράντας αριστερά και τον διάδρομο δεξιά.
Αν χωρούσαν θα τα έβαζα και αυτά, γιατί όχι;
:rolleyes: Αυτό....
:rolleyes: και αυτό δεν παν παρέα. Διάλεξε τι από τα δύο θες.
Η απόσταση των μπροστινών από τα surrounds είναι 3 μέτρα και κάτι, πάνω από 70 μοίρες μεταξύ τους (δεν τα έχω στους 90 για να μην κόβει ο διπλανός το ηχείο), θα ήθελα ηχείο ανάμεσα, είναι πιο σημαντικό από 6 οροφής στον συγκεκριμένο χώρο.

Γιατί όχι, εκτός από την βαρεμάρα; Λάθος δεν είναι. Ας μπουν όλα όσα δίνει ο επεξεργαστής. Υπερβολή; Ίσως. Ε και; Όλα αυτά υπερβολές δεν είναι έτσι κι αλλιώς;
Αν μιλάτε για υπερβολές κάντε ότι θέτε. Αν μιλάτε για σωστή αναπαραγωγή που μας τα έχετε κάνει ζέπελιν όχι δεν είναι.
Υπάρχει ή όχι η δυνατότητα για 9.1 bed channel στο Atmos ?

Αδιάφορο τι κάνει το Nuendo. Όλα τα προγράμματα δουλεύουν όχι μόνο μέχρι 9 δαπέδου αλλά και παραπάνω. Η αξία αυτών έχει σημασία, όχι η δυνατότητα. Και για τις ταινίες η αξία είναι η ίδια με αυτή της διαθεσιμότητας της Ferrari Purosangue στο ευρύ κοινό. Καμία δηλαδή, μηδέν. Για την μουσική η αξία είναι η ίδια με αυτή του Auro3D στις ταινίες. Ζίροου πόιντ σάμθινγκ. Αν εσείς πιστεύετε πως αξίζει βάλτε και 13. Γιατί μόνο 9; Εγώ πάλι δεν θεωρώ πως είναι απαραίτητα. Όχι μονο επειδή χρειάζονται χώρο που δεν υπάρχει, αλλά και γιατί τα έξοδα είναι πολλά για να ακούσει κάποιος μόνο τα objects ποιότητας mp3.
Και τι γίνεται με το DTS-X pro?

Practically, a DTS:X Pro capable AV Processor can playback more than the 12 discrete channels originally allowed by DTS:X.

In other words, DTS:X Pro brings the capabilities of the commercial version of DTS:X to your private theater.

The most noticeable benefit in a home environment will be the addition of wide channels and extra height channels. You could install these extra speakers with a DTS:X capable processor. However, you would not get unique content coming from all speakers. This is where DTS:X Pro makes a major and critical difference.

Indeed, the immersive experience is greatly enhanced with extra speakers. But these extra channels are even more important if you have more than in a single row of seats.

Αδιάφορο. Πόσες ταινίες υπάρχουν σε DTS:X Pro που αξίζουν την επένδυση; Υπάρχει πραγματικά ο χώρος για αυτά τα ηχεία ή απλά όπου δούμε τρύπα θέλουμε ηχείο; Γιατί είμαι βέβαιος ότι συμβαίνει το δεύτερο.
Κάτι λέγαμε για τα χωράφια ….
Και συνεχίζουμε να λέμε.....
Είναι πραγματικά εξωφρενικό να σου λένε για δίσκους που έχεις, πως δεν υπάρχει αυτό.
Χωράφια και δεν ξέρω γω τι.
Απάντησα παραπάνω.
Μιλάω για όλα. Μουσική, ταινίες DTS X pro, upmixing, objects και static objects, remapping σε διαφορετικά formats.
Άλλη μία. Στις ταινίες είναι ανύπαρκτα, στη μουσική κατηγορία Auro3D. Aν σας κάνει βάλτε άλλα τόσα. Μην μας ζαλίζεται μόνο για ποιότητα αναπαραγωγής.
Και τι μας νοιάζει στο κάτω κάτω αν είναι objects ή beds?
:rolleyes: Μόνο από αυτή την πρόταση καταλαβαίνει κάποιος του χώρου παραγωγής πόσα ξέρεις.

Ότι και να λέτε, η αδυναμία σας να καταλάβετε τι συμβαίνει σε Production level, σας οδηγεί στα λάθη που λέτε και κάνετε. Δεν έχετε ιδέα πόσο σημαντικά είναι όσα λέω.

Κάντε ότι σας αρέσει. :drinks:

Από την άλλη εγώ όταν διαβάζω για πράγματα που είναι ανεφάρμοστα ή δεν έχουν καμία αξία για το 99% των περιπτώσεων θα επεμβαίνω. Μοναδικός σκοπός να μάθουν όσοι ενδιαφέρονται, ώστε να κρίνουν μόνοι τους αν αξίζει το extra βήμα. Αυτοί θα αποφασίσουν, όχι εγώ.

Το έχω γράψει πολλές φορές, θα το πω άλλη μια. Σε χώρο 40-45 m2 πήραμε τα εύσημα από την Dolby όταν ήρθε για να μας δώσει certification. Mας έδωσαν συγχαρητήρια για το πως είναι δυνατόν να έχουμε τέτοιο κινηματογραφικό ήχο (αίθουσα δηλαδή) σε τόσο μικρό χώρο. Ο μικρός χώρος ήταν 40-45 m2 με 7 ηχεία δαπέδου. Τα LR από τα Sides πρέπει να είχαν απόσταση λίγο πάνω από τα 3m, μπορεί και 4m. Eίμαι βέβαιος πως ένα τέτοιο home cinema θα είχε τουλάχιστον 9 ηχεία δαπέδου, ίσως και 11.

Last edited:

alexis

Reaction score
31.143
Επίσης, παλιά εδώ στην Αθήνα, σε Studio περίπου 18-20 m2 κάλεσαν την Dolby για πιστοποίηση σε κινηματογραφικό 5.1.
Ήρθαν, άνοιξαν την πόρτα, γέλασαν ελαφρά και έφυγαν. Αυτό ακριβώς μου μετέφερε άνθρωπος που ήταν παρόν.

Να το ξαναπώ μήπως δεν το κατάλαβε κάποιος.

Τα 20m2 ΔΕΝ πήραν άδεια για 5.1.

Για 5.1

Και εδώ συζητάμε αν θα βάλουμε 9 δαπέδου στα 30-35-40 m2.

Dimifoot

Editor
Reaction score
85.977
Διάλεξε τι από τα δύο θες.
Το έχω γράψει:
Αν χωρούσαν θα τα έβαζα
Έχουν τρία μέτρα+ απόσταση, και αν δεν δημιουργούσαν πρόβλημα διέλευσης θα τα έβαζα. Σου φαίνεται μικρή η απόσταση των τριών μέτρων;

δεν έχουν καμία αξία για το 99% των περιπτώσεων
Εμένα με ενδιαφέρει το 100%
Πόσες ταινίες υπάρχουν σε DTS:X Pro που αξίζουν την επένδυση;
Έχω ήδη μερικές, και μπορεί να βρω και άλλες.
Για την μουσική η αξία είναι η ίδια με αυτή του Auro3D στις ταινίες. Ζίροου πόιντ σάμθινγκ.
:roflmao: Επειδή δεν έχεις εσύ μουσικά Blu-ray δεν σημαίνει ότι δεν έχουν και οι άλλοι. Εμένα μ αρέσουν πολύ οι Yello.
γιατί τα έξοδα είναι πολλά για να ακούσει κάποιος μόνο τα objects ποιότητας mp3.
Λεφτά υπάρχουν. Τι ζόρι τραβάς δηλαδή; Να έχουμε τύψεις;
Δώσαμε δεκάδες χιλιάδες ήδη, δεν μας πειράζει να δώσουμε ακόμα 5.

Ρε Πρινς, φτάνει. Καταλάβαμε.
Εχεις μπερδέψει το value for money με τη σωστή αναπαραγωγή. Δεν κάνουμε επενδύσεις εδώ σε επαγγελματικό χώρο, το γούστο μας κάνουμε.

Και μας τα κάνεις τσουρέκια με την δυσκολία να το κατανοήσεις.

Είπαμε, value for money είναι το 7.Χ.4. Και μερικές φορές είναι και υπερβολικό. Δεκάδες φορές το είπαμε. Οίκτο δηλαδή.

Εσύ επειδή δεν θέλεις να βλέπεις ηχεία στο σαλόνι σου (γούστο σου και καπέλο σου) μας τα έχεις κάνει τσουρέκια πως αυτό είναι το σωστό.
Κάποιοι έχουν συστήματα σε ξεχωριστούς χώρους.

alexis

Reaction score
31.143
Κάποια νέα και για το Dolby Atmos for music.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, τα certifications πήγαν περίπατο.
Την θέση τους πήραν τα best practices όπως λένε και οι ίδιοι οι μηχανικοί.

Το βρίσκουμε και στο site των Pro Tools Experts.

"Do I Need Dolby Certification To Work In Dolby Atmos Home Entertainment?
For theatrical cinema release, you must use a Dolby Certified studio to mix and master your Dolby Atmos audio mix. When it comes to Dolby Atmos for Music it seems that currently there is no requirement to use a certified studio."

Ένα χρόνο μετά η κατάσταση συνεχίζει όπως τα λέει από πέρσι. :rolleyes:
Μάλιστα υπάρχουν studios που άλλαξαν σε Dolby Atmos for music, και οι μηχανικοί άλλαξαν σχεδόν όλα από όσα είχε κάνει η Dolby στο calibration επειδή δεν μπορούν να δουλέψουν με αυτό το calibration όπως λένε.

Σε άλλη διαδικτυακή κουβέντα είπαν πως υπάρχει μεγάλο label που δε θέλει πληροφορία σε κεντρικό και sub. Τίποτα.

Δηλαδή αυτοί θέλουν master 6.0.2 +objects.

Ωραία θα περάσουμε.

:lolsign:

Last edited:

Dimifoot

Editor
Reaction score
85.977
Έχω δισκάκια που είναι 9.0 Atmos.
8.0 δεν υπάρχουν, δεν ξέρω τι γίνεται στα streaming platforms.

alexis

Reaction score
31.143
Λεφτά υπάρχουν. Τι ζόρι τραβάς δηλαδή; Να έχουμε τύψεις;
Εγώ κανένα, κάθε άλλο. Εξάλλου το έγραψα, κάντε ότι θέτε. :drinks:
Εσύ επειδή δεν θέλεις να βλέπεις ηχεία στο σαλόνι σου (γούστο σου και καπέλο σου) μας τα έχεις κάνει τσουρέκια πως αυτό είναι το σωστό.
Ποτέ.
Σου φαίνεται μικρή η απόσταση των τριών μέτρων;
Εξαρτάται από το χώρο. Αλλιώς μεταφράζονται τα 3m στα 20 m2 αλλιώς στα 40 m2, αλλιώς με μια σειρά θέσεων, αλλιώς με δύο, με τρεις, κλπ κλπ.
Εχεις μπερδέψει το value for money με τη σωστή αναπαραγωγή.
Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. :)

Reaction score
8.934
Η τοποθετηση των front wides με βρισκει προσωπικα συμφωνο υπο προυποθεσεις :D
Για παραδειγμα υπαρχουν στουντιο οπως τα γνωστα MSM που εχουν στο base layer 9 ηχεια.
Βασικα αυτοι ειχαν 5 κατω και προσθεσαν αλλα 4 ,2SB για να κλεισουν το κενο πισω και 2 FW για να κλεισουν το κενο μπροστα. Τα FW τοποθετηθηκαν για να εχουν την δυνατοτητα μιας καλυτερης απεικονισης επειδη ο χωρος ειναι σχετικα μακρυς οπως χαρακτηριστικα αναφερουν.

Reaction score
8.934
Η πλακα ξερετε ποια ειναι?
Η πλακα ειναι οτι ο μονος που εχει βαλει FW ειναι ο Αυτιας που δεν τα χρειαζεται στην ουσια με την διαταξη που εχει κανει σε κυκλο 2,00μ. :lolsign:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.184
Members
38.301
Νεότερο μέλος
giorgosfs90