Ο κακός μας ο καιρός

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
31.357
400 χιλιοστά βροχής σημαίνει 400 τόνοι νερό σε ένα στεγανό στρέμμα. Δηλαδή σε ένα κουτί 33 x 33 μέτρα που δεν χάνει νερό από πουθενά. Ούτε πίνει το έδαφος, ούτε φεύγει δεξιά αριστερά, τίποτα.

TGD

Reaction score
9.120
όταν λες 'εφυγε'; Δλδ κατέρρευσε???
Όχι σοβάς... Όλη η γυψοσανίδα της ψευδοροφής, φάνηκαν τα κεραμίδια.

Στο Πήλιο ό,τι αυτοκίνητο ήταν κοντά στην παραλία ή σε ρέμα έχει γίνει υποβρύχιο. Ακόμα και σπίτια γκρεμίστηκαν.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
36.425
Το ρεκόρ βροχόπτωσης μέσα σε 24 ώρες για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο το έχει μια πόλη στην επαρχία της Γένοβας, 883,8 χιλιοστά βροχής, αυτό έγινε πρόπερσι.

.

Και ήδη η Ζαγορά έχει 645 χιλιοστά?????? :o

Reaction score
2.994
400 χιλιοστά βροχής σημαίνει 400 τόνοι νερό σε ένα στεγανό στρέμμα. Δηλαδή σε ένα κουτί 33 x 33 μέτρα που δεν χάνει νερό από πουθενά. Ούτε πίνει το έδαφος, ούτε φεύγει δεξιά αριστερά, τίποτα.
Ούτε κατά διάνοια.
Τα ύψη βροχής που ανακοινώνονται είναι δεκαπλάσια σε μέγεθος σε σχέση με το πραγματικό νερό που πέφτει στο έδαφος, ενώ η χρησιμότητα τους έχει να κάνει κυρίως με διάφορες φόρμουλες (π.χ. manning formula κ.α.) που αφορούν μελέτες απορροής.

Κακώς γίνεται αναφορά σε ύψη βροχής στο ευρύ κοινό μιας και το νούμερο αυτό από μόνο του εκτός της έντασης δεν μπορεί να προβλέψει πλημμυρικά φαινόμενα
.

Reaction score
19.813
Θα πρόσεξες ωστόσο ότι 40 χιλ/3ωρο είναι το μέγιστο της κλίμακας. Έχεις δει το Τσερνόμπιλ στο HBO που τα δοσίμετρα μετρούσαν 'μόνο' 3,6 ρέντγκεν; Ε κάτι τέτοιο.

Που φυσικά 40χιλιοστά το 3ωρο δεν είναι καθόλου λίγα.
Τι σημαίνει μέγιστο. Δεν έχει μέγιστο. Είναι 40 γιατί τόσο είναι η max μέτρηση. Εάν ήταν παραπάνω θα έδειχνε παραπάνω (θα είχε άλλη κλίμακα). Ότι λέει ο Khas παραπάνω ισχύει απο τις γενικές μου γνώσεις. Αυτά τα νούμερα που αναφέρονται δεν έχουν νόημα ή είναι χρήσιμα για να καταλάβει κάτι ο κόσμος. Μάλλον για να τον μπερδέψουν περισσότερο και να πεί κάποιος α, μάλιστα σούπερ καταστροφή δεν γινόταν τίποτε. Εντάξει, μπορεί να υπάρχουν κάποια φαινόμενα που η απορροή είναι τόσο μεγάλη που δεν είχε προβλεφθεί απο τα σχεδιασμένα μέτρα για μια περιοχή αλλά αυτό θα τον πούνε οι επιστήμονες αφού ερευνήσουν όλους τους λόγους. Πάντως είναι σπάνια τέτοια φαινόμενα και δεν είναι η βροχή που πλημμυρίζει αλλά ο σχεδιασμός ή η μη τήρησή ή καταστρατήγησή τους συν πολλά άλλα.

Last edited:

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
36.425
Ούτε κατά διάνοια.
Τα ύψη βροχής που ανακοινώνονται είναι δεκαπλάσια σε μέγεθος σε σχέση με το πραγματικό νερό που πέφτει στο έδαφος, ενώ η χρησιμότητα τους έχει να κάνει κυρίως με διάφορες φόρμουλες (π.χ. manning formula κ.α.) που αφορούν μελέτες απορροής.

Κακώς γίνεται αναφορά σε ύψη βροχής στο ευρύ κοινό μιας και το νούμερο αυτό από μόνο του εκτός της έντασης δεν μπορεί να προβλέψει πλημμυρικά φαινόμενα
.
Όταν λέμε ύψος βροχής, δεν αναφερόμαστε στη βροχή που συλλέγει μια κάθετη στήλη (σωλήνας); Αυτόν τον τρόπο μέτρησης έχω κατά νου από το γυμνάσιο (ή δημοτικό; ).
Στο απλό μου το μυαλό, δεν είναι νερό που έφτασε στο έδαφος; Χωρίς διάθεση να κάνω τον έξυπνο ή να το παίξω ειδικός.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.783
Εμένα λές ; Βρε και μπαλκόνι έχω και κήπο με μικρό μπαχτσέ έχω, αλλά τι να το κάνεις , δεν συγκρίνεται με το χωριό.
Τι φύτεψες;
Μπάμιες;

Γω έβγαλα 3 πεπόνια χθες, πριν ξεκινήσουν οι βροχές. Ένα καρπούζι ήταν παραγινωμένο, και ντοματίνια δεν εχ...
Α, κάτι πιπεριές εχ.
Μ'αυτες τις βροχές, δε θα μείνει λεπι.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.089
1mm βροχής είναι η ποσότητα βροχής που έπεσε σε σε μια δεξαμενή πλευράς 1m, δηλαδή σε επιφάνεια 1 τετρ. μέτρου, υποθέτοντας πως αυτή η επιφάνεια αποτελεί τυχαίο δείγμα της έκτασης που βρέχεται, οπότε η μέτρηση αφορά όλη την έκταση, χιλιοστό ανά τ.μ. Άρα 1 χιλιοστό βροχής αντιπροσωπεύει ποσότητα ενός λίτρου νερού. Πολλαπλασιάζοντας αριθμητή και παρονομαστή επί 1000, η πολλαπλάσια μονάδα είναι κυβικά μέτρα νερού (τόνοι δηλαδή) ανά στρέμμα.

TGD

Reaction score
9.120
Όταν λέμε ύψος βροχής, δεν αναφερόμαστε στη βροχή που συλλέγει μια κάθετη στήλη (σωλήνας); Αυτόν τον τρόπο μέτρησης έχω κατά νου από το γυμνάσιο (ή δημοτικό; ).
Στο απλό μου το μυαλό, δεν είναι νερό που έφτασε στο έδαφος; Χωρίς διάθεση να κάνω τον έξυπνο ή να το παίξω ειδικός.
Κι εγώ. Ο μετρητής βροχής στο πανεπιστήμιο ήταν ένας βαθμονομημενος διάφανος σωλήνας.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
36.425
1mm βροχής είναι η ποσότητα βροχής που έπεσε σε σε μια δεξαμενή πλευράς 1m, δηλαδή σε επιφάνεια 1 τετρ. μέτρου, υποθέτοντας πως αυτή η επιφάνεια αποτελεί τυχαίο δείγμα της έκτασης που βρέχεται, οπότε η μέτρηση αφορά όλη την έκταση, χιλιοστό ανά τ.μ. Άρα 1 χιλιοστό βροχής αντιπροσωπεύει ποσότητα ενός λίτρου νερού. Πολλαπλασιάζοντας αριθμητή και παρονομαστή επί 1000, η πολλαπλάσια μονάδα είναι κυβικά μέτρα νερού (τόνοι δηλαδή) ανά στρέμμα.

αυτό ακριβώς είχα υπόψη μου. Αφού η μέτρηση γίνεται στο έδαφος, πώς τα ύψη δεν αναφέρονται σε βροχή που έχει δεχθεί η γη;

Reaction score
2.994
Δες πιο κάτω πως εκτιμάται ένα πλημμυρικό φαινόμενο και την αξία που έχει για το ευρύ κοινό το ύψος της βροχόπτωσης….

RUNOFF QUANTITY : Q = 0.003 * C * I * A (S/A)0.25

-Q = Runoff quantity in cubic meters per second
-C = Runoff coefficient
-I = Rainfall intensity in millimeters per hour (Flow Rates 5-year)
-Α = Areas

Runoff Coefficient

- Pavement, roads and parking lots 0.9
-Compacted marl or open rocky areas 0.8
-Commercial or Community Services areas 0.7
-Residential areas 0.6
-School sites 0.5
-Parks and open sandy areas 0.3

Reaction score
899
400χιλιοστα=0,04μετρα
1 στρεμα=1000 τετρ μετρα
Ογκος νερου=1000*0,04κυβικα μετρα=40τονοι

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.089
400χιλιοστα=0,04μετρα
1 στρεμα=1000 τετρ μετρα
Ογκος νερου=1000*0,04κυβικα μετρα=40τονοι
Μια στιγμή.