Παντρεύομαι παιδιά. Ηχεία+ενισχυτή+πηγή. Βοήθεια!

loudobic

AVSite Member
Reaction score
298
Απάντηση: Re: Απάντηση: Παντρεύομαι παιδιά. Ηχεία+ενισχυτή+πηγή. Βοήθεια!

κουραστηκα κ παραιτουμαι απ το συγκεκριμμενο θεμα, τοσα ποστ και τοση αναλυση απο τοσους ανθρωπους, για λαθος δεδομενα. Μονο κατα τυχη θα βρισκοταν η σωστη λυση.

ευχομαι καλες ακροασεις, καλες αγορες κ καλη τυχη, θα χρειαστει..

Σιγά ρε φίλε τα λάθος δεδομένα αμέσως. ΟΚ sorry είναι 37 τετραγωνικά και όχι 40, τι αλλάζει τώρα????

Καλη τύχη δεν θέλω με 3500 ευρω που θα δώσω. Έχω και ενα παιδάκι που θα έρθει στην ζωή.

Αμεσως ''λαθος δεδομένα''. Σε παρακαλώ.

tyler durden

Μη ριβγιούερ
Reaction score
2.743

Σιγά ρε φίλε τα λάθος δεδομένα αμέσως. ΟΚ sorry είναι 37 τετραγωνικά και όχι 40, τι αλλάζει τώρα????

Καλη τύχη δεν θέλω με 3500 ευρω που θα δώσω. Έχω και ενα παιδάκι που θα έρθει στην ζωή.

παραπανω εγραψες 4χ7. Αυτο εκανα quote k επ αυτου ειπα λαθος, 28 αντι 40τμ. Αυτη και μονο η πληροφορια μπορει να διαφοροποιει τον τυπο του ηχειου στο οποιο πρεπει να κινηθεις. Αν ξαναδιαβασεις ολα τα ποστ μου παραπανω, ακριβως επειδη εχεις οικογενεια και εξοδα, προσπαθησα να σε προστατεψω απο το να ξοδεψεις τα 3500 ευρω σου προς λαθος κατευθυνση και σε παροτρυνα να αρχισεις να ακους απο τα χαμηλοτερα μοντελα για να βρεις τη λυση που σου ταιριαζει χωρις να δωσεις ενα σκασμο λεφτα. Εχω καλη διαθεση με ολους εδω μεσα, γιαυτο κ προσπαθω αν μπορω να βοηθησω, δεν προσεβαλα.

Το "καλη τυχη" πηγαινε στις ακροασεις, και για να το κανω λιανα για να μην παρεξηθηθω ξανα, ευχομαι στις ευκαιριες που θα εχεις για να κανεις ακροασεις, να βρεις γρηγορα αυτο που θες.

loudobic

AVSite Member
Reaction score
298

παραπανω εγραψες 4χ7. Αυτο εκανα quote k επ αυτου ειπα λαθος, 28 αντι 40τμ. Αν ξαναδιαβασεις ολα τα ποστ μου παραπανω, ακριβως επειδη εχεις οικογενεια και εξοδα, προσπαθησα να σε προστατεψω απο το να ξοδεψεις τα 3500 ευρω σου προς λαθος κατευθυνση και σε παροτρυνα να αρχισεις να ακους απο τα χαμηλοτερα μοντελα για να βρεις τη λυση που σου ταιριαζει χωρις να δωσεις ενα σκασμο λεφτα. Εχω καλη διαθεση με ολους εδω μεσα, γιαυτο κ προσπαθω αν μπορω να βοηθησω.

Το "καλη τυχη" πηγαινε στις ακροασεις, και για να το κανω λιανα για να μην παρεξηθηθω, ευχομαι στις ευκαιριες που θα εχεις για να κανεις ακροασεις, να βρεις γρηγορα αυτο που θες.

χαιρετω

Είδα τι πρότεινες στα προηγούμενα, και σ'ευχαριστω, απλά έδωσα ενδεικτικες αποστάσεις στο περίπου, δεν θέλω να κουράσω κανέναν εδω μέσα, ούτε να ζαλήσω.

Λοιπόν θα προσπαθήσω να σας στείλω σχέδιο με το που θα είναι τα ηχεία. Για να τελειώνουμε.

Reaction score
238

Νομίζω ότι ο tyler έχει μιλήσει πιο σοφά από όλους και αδίκως τον επικρίνεις. Διάβασε ξανά με καθαρό μυαλό όλο το νήμα pls.....

παραπανω εγραψες 4χ7. Αυτο εκανα quote k επ αυτου ειπα λαθος, 28 αντι 40τμ. Αυτη και μονο η πληροφορια μπορει να διαφοροποιει τον τυπο του ηχειου στο οποιο πρεπει να κινηθεις. Αν ξαναδιαβασεις ολα τα ποστ μου παραπανω, ακριβως επειδη εχεις οικογενεια και εξοδα, προσπαθησα να σε προστατεψω απο το να ξοδεψεις τα 3500 ευρω σου προς λαθος κατευθυνση και σε παροτρυνα να αρχισεις να ακους απο τα χαμηλοτερα μοντελα για να βρεις τη λυση που σου ταιριαζει χωρις να δωσεις ενα σκασμο λεφτα. Εχω καλη διαθεση με ολους εδω μεσα, γιαυτο κ προσπαθω αν μπορω να βοηθησω.

Το "καλη τυχη" πηγαινε στις ακροασεις, και για να το κανω λιανα για να μην παρεξηθηθω ξανα, ευχομαι στις ευκαιριες που θα εχεις για να κανεις ακροασεις, να βρεις γρηγορα αυτο που θες.

loudobic

AVSite Member
Reaction score
298

Νομίζω ότι ο tyler έχει μιλήσει πιο σοφά από όλους και αδίκως τον επικρίνεις. Διάβασε ξανά με καθαρό μυαλό όλο το νήμα pls.....

Δεν αμφιβάλλω για αυτό, απλά βιάστηκε να κρίνει κάποιο ενδεικτικό στοιχείο που έδωσα, δεν είχε νόημα να το συζητάμε αυτό τώρα.
Ίσως να το παρεξήγησα εγω, δεν πειράζει. Προχωράμε.

D

Deleted member 23222

Guest
Απάντηση: Παντρεύομαι παιδιά. Ηχεία+ενισχυτή+πηγή. Βοήθεια!

...δηλαδη ο φιλος που εχει 3000 ευρω budget, θα δωσει 2200 για τα ATC και με τα 800 που του μενουν θα αγορασει εναν ενισχυτη με τον οποιο θα ακουει "σωστα" τα ATC σε 40 τμ?

πως το λεγε η πεθερα Μητση στους Μητσους.. Παραλογοοοο!! Ε μην krellαθουμε κιολας που λεει κ ο Βλασης..

Πρεπει να παιρνουμε υποψην τις παραμετρους του προβληματος καθε φορα, και εδω οι παραμετροι-συνθηκες ειναι 3000 ευρω κ 40τμ, γιατι αλλιως θα λυσουμε αλλη ασκηση...

Αν λοιπον ο φιλος ειχε 5000~6000 ευρω να ξοδεψει, ναι θα του προτειναμε τα 40αρια με κανεναν Plinius, Hegel, Krell ή κατι παρομοιο στα 250 σωστα watt.

Δεν μπορεις να προτεινεις σε καποιον που να ξοδεψει ενα 3000χιλιαρο για να φτιαξει ενα συστημα "ανισορροπο" που δεν θα παιζει οπως πρεπει στο χωρο του, βαζοντας τον στη διαδικασια να ξαναμπει σε εξοδα δινοντας αλλα τοσα για να βρει το σωστο ενισχυτη για το "προβλημα" του, 3000 ευρω εχει να ξοδεψει κ το ξεκαθαρισε απο την αρχη ο Χριστιανος...
O peter meni πούλαγε νομίζω wyred 4 sound 1000W στο χιλιάρικο...
με ένα παθητικό προ που πάλι θα βρεί,φτιάχνει σύστημα με 3.500 ευρώ...ταμάμ!!!
Και τα 3.500 νομίζω τα δίνει....

loudobic

AVSite Member
Reaction score
298

Λοιπόν παιδιά σας παραθέτω τον χώρο μου. Δεν ξέρω φαντάζομαι θα σας βοηθήσω πολύ για κάποια σχόλια και προτάσεις περετέρω.

Ευχαριστώ

Reaction score
238

Σίγουρα θα χρειαστείς ενα είδος μπασοπαγίδας πίσω από τον καναπέ σου....

loudobic

AVSite Member
Reaction score
298

Λοιπόν παιδιά σας παραθέτω τον χώρο μου. Δεν ξέρω φαντάζομαι θα σας βοηθήσω πολύ για κάποια σχόλια και προτάσεις περετέρω.

Ευχαριστώ

Λοιπόν και μόλις μέτρησα και το σαλόνι ακριβώς. Είναι 7,2 χ 5 = 36 τετραγωνικά. Για να λύσω και τα λάθος δεδομένα.

Σας ευχαριστω πάντως.

loudobic

AVSite Member
Reaction score
298

+1

Δεν γινεται 3000 ευρω να μη μπορει καποιος να στησει ενα αρτιο συστημα σε 40τμ. Αρτιο λεγοντας εννοω να αποτελειται απο 3 κρικους με καλη συνεργεια μεταξυ τους κ οχι ακροτητες του στυλ πανακριβο ηχειο, κατωτερης κατηγοριας ενισχυτης, κ entry level πηγη.

Πολλες φορες ενα ισορροπημενο συστημα φερνει αποτελεσμα πολυ καλυτερο του αναμενομενου σε σχεση με τα χρηματα που μπορει να κοστισε.
Λιγο πολυ ολοι την εχουμε πατησει..

Με βάση την πολύ σωστή τοποθέτηση του συμφορουμίτη Tyler, θα κάνω μια τελική προσέγγιση. Δεν γίνεται βρε παιδιά να μην βγάλω ένα πολύ καλό αποτέλεσμα με 3000 ευρώ, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες εποχές.

Λοιπόν συνοψίζοντας.
Έχω αποφασίσει να αγοράσω πρώτα ένα ενισχυτή, για να πάω να ακούσω τα εξής ηχεία :

α)Klipsch RF 82 mkII
b)Monitor Audio RX8
c)B&W 683
d)Dali Ikon 7

Οπότε μέχρι τώρα απο αυτούς που μου προτείνατε κρατάω τους παρακάτω για διάφορους λόγους όπου θα παραθέσω.

1)ΧΤΖ class A100 D3 [Ποιότητα κατασκευής και τιμή, (δεν ξέρω απο ήχο)]
2)Cambridge Audio 840A V2.0 [Εμφάνιση, (δεν ξέρω απο ήχο)]
3)Harman Kardon HK-990 [Εμφάνιση, (δεν ξέρω απο ήχο)]
4)Roksan Kandy K2 [Σαν εμφάνιση με προβληματίζει, (δεν ξέρω απο ήχο)]

(Eκτός βρε παιδια με τα 3000 παώ σε άλλου επιπέδου μηχανήματα αλλα μεταχειρισμένα), εαν βρώ φυσικά.

Σας ευχαριστώ για τυχόν ιδέες. Και είπαμε ο χώρος τελικά είναι 36 τετραγωνικά.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Θα σου πρότεινα να βάλεις στη λίστα σου και αυτόν:

http://nadelectronics.com/products/hifi-amplifiers/C-375BEE-Integrated-Amplifier

Να ξέρεις δε πως όταν η NAD αναφέρεται σε ισχύ το εννοεί και με το παραπάνω, και δεν πουλάει μούρη με νούμερα που καίνε τα τουίτερ από την παραμόρφωση.:126:

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

Λοιπόν παιδιά σας παραθέτω τον χώρο μου. Δεν ξέρω φαντάζομαι θα σας βοηθήσω πολύ για κάποια σχόλια και προτάσεις περαιτέρω.

Ευχαριστώ
Φίλε μου, αν μπορείς, ανέβασε άλλο ένα σχεδιάγραμμα του χώρου σου, το οποίο να περιλαμβάνει όλες τις εισόδους/εξόδους καθώς και τη θέση κανενός τζακιού ή άλλων μόνιμων χαρακτηριστικών του χώρου (κολώνες κλπ.) - αν υπάρχουν.

Μ' αυτόν τον τρόπο, θα είμαστε σε θέση να σου προτείνουμε μια διαφορετική τοποθέτηση του συστήματος στο χώρο η οποία πιθανώς να συνδυαστεί με μια εναλλακτική διαρρύθμιση του τελευταίου.

Ο λόγος που σου τα γράφω αυτά, είναι ότι η τοποθέτηση των ηχείων και της θέσης ακρόασης όπως τις απεικονίζεις στο παραπάνω σχεδιάγραμμα είναι ΛΑΘΟΣ.

Συγκεκριμένα:
1. Η θέση ακρόασης είναι πολύ μακριά από τα ηχεία. Η απόσταση ακρόασης στα περίπου 4,2 μέτρα είναι πολύ μεγάλη για οποιοδήποτε ζεύγος ηχείων μέχρι τα 3.000 Ευρώ, εκτός από επαγγελματικά PA (Public Address).
2. Τα ηχεία δεν είναι τοποθετημένα συμμετρικά (το ένα βρίσκεται σε γωνία ενώ το άλλο όχι). Το αποτέλεσμα θα είναι να έχεις διαφορά στη φόρτιση μεταξύ των ηχείων και προβλήματα στη στερεοφωνική εικόνα λόγω και του διαφορετικού πεδίου ανακλάσεων σε κάθε κανάλι.
3. Η θέση ακρόασης είναι κολλητά στον πίσω τοίχο, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν φαινόμενα κτενωτού φίλτρου στις υψηλές συχνότητες, τα οποία θα οδηγήσουν σε ασάφεια στη στερεοφωνική εικόνα και σε "μη καθαρά" πρίμα.

Τελειώνω, σημειώνοντας πως ο "χειρότερος" από τους συνδυασμούς ηχείων - ενισχυτικών που σου προτάθηκαν, θα "παίξει", τοποθετημένος σωστά, κλάσεις ανώτερα από τον "καλύτερο" συνδυασμό τοποθετημένο λάθος.

loudobic

AVSite Member
Reaction score
298

Δεν υπάρχει καμμία κολόνα στο χώρο. Παραθέτω εκ νέου τις εισόδους του σαλονιού

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369

Αν μπορείς, γράψε και το πλάτος κάθε πόρτας και επιπλέον το ακριβές σημείο όπου βρίσκεται (απόστασή της από τον τοίχο δίπλα της και απόσταση της μιας από την άλλη).

Τα ίδια και για την μπαλκονόπορτα.

Καλό θα ήταν, αν μπορούσες να παραθέσεις και τις ακριβείς διαστάσεις κάθε μεγάλου επίπλου που βρίσκεται στο χώρο (τραπεζαρία, μπουφές, σύνθετο, τραπεζάκι, καναπές, ανάκλιντρο κλπ).

Σαν πρώτη σκέψη, αρκετά "χοντρικά" ώστε να πάρεις μια ιδέα και λαμβάνοντας υπόψιν το διαθέσιμο budget, θα σου έλεγα να προσπαθήσεις να τοποθετήσεις (νοητά) τα ηχεία κατά τρόπον ώστε:
1. Να βρίσκονται σε θέσεις ει δυνατόν συμμετρικές ως προς το χώρο και τη θέση ακρόασης.
2. Να απέχουν γύρω στα 0,7 με 1 μέτρα από τους τοίχους πίσω και στο πλάι τους.
3. Η απόσταση μεταξύ των εσωτερικών ακμών τους να είναι περίπου στα 2 με 2,2 μέτρα.
4. Η απόσταση της θέσης ακρόασης να είναι γύρω στα 2,5 με 3 μέτρα από τα ηχεία και τουλάχιστον 1,5 μέτρο από τον πίσω τοίχο, ο οποίος καλό θα είναι να μην είναι γυμνός αλλά να καλύπτεται είτε από μια (όσο το δυνατόν βαρύτερη) κουρτίνα με πτυχώσεις, είτε από μια βιβλιοθήκη (γεμάτη με βιβλία, περιοδικά, ή και δίσκους βινυλίου - οι τελευταίοι μόνο γι' αυτό το λόγο μπορεί να χρησιμεύσουν...:143:) - τι να κανουμε, δε μπορούμε να λειτουργούμε πάντα σε ιδανικές συνθήκες... (κατανοητές οι όποιες επιφυλάξεις).

Μειώνοντας την απόσταση ακρόασης, θα αυξήσεις σημαντικά την αναλογία του απευθείας προς τον ανακλώμενο ήχο.
Μάλιστα, η αύξηση αυτή θα λάβει χώρα τόσο στο "ενεργειακό" όσο και στο ψυχοακουστικό επίπεδο και θα έχει ως αποτέλεσμα να αρχίσεις να ακούς και λίγο τα ηχεία σου και όχι μόνο το χώρο σου.
Αυτό θα συμβεί, όχι μόνο επειδή θα μετακινηθείς πιο κοντά στα ηχεία οπότε και θα "αυξηθεί" η στάθμη της ηχητικής τους πίεσης (ή, καλύτερα, θα ελαττωθεί λιγότερο), αλλά και επειδή θα "δώσεις" τον απαιτούμενο χρόνο στο πεδίο ανακλάσεων να "διαχωριστεί" πιο ορθά από τον απευθείας ήχο.

Γενικά μιλώντας, ορθή αναπαραγωγή από συμβατικά ηλεκτροδυναμικά "παντοκατευθυντικά" ηχεία σε απόσταση ακρόασης μεγαλύτερη από 4,5 μέτρα από αυτά, είναι δύσκολο να επιτευχθεί σε ένα συνηθισμένο και μη φροντισμένο ακουστικά δωμάτιο σχήματος ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου και με ύψος που δεν ξεπερνά τα 3 μέτρα.

Για να πάρεις μια ιδέα για το τι πράγμα γράφω, ρίξε σε παρακαλώ μια ματιά στο παρακάτω pdf το οποίο απεικονίζει ένα studio

http://lipinskisound.com/download/Lipinski_surround_room.pdf

καθώς και στις σελίδες από 21 εως 26 του παρακάτω thread, στο οποίο ο "γιατρούλης" μας περιγράφει το σύστημα - χώρο του:

μαγκνεπανίτις (η γνωστή εμμένουσα και άκρως κολλητική νόσος)

Λαμβάνοντας υπόψιν τους περιορισμούς που υπαγορεύει η τοποθέτηση ενός ηχοσυστήματος σε ένα σαλόνι, καταλαβαίνω πως πιθανόν να μην είσαι σε θέση να υλοποιήσεις όλες τις παραπάνω προτάσεις μου στον απόλυτο βαθμό.
Δεν τις κατέγραψα άλλωστε γι' αυτό το λόγο, αλλά για να σου προσφέρω έναν πρώτο "μπούσουλα" που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις το πώς πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι σχετικά με αυτό το ζήτημα.
Μετά από πειραματισμό, και πιθανόν και με τη βοήθεια εμπειροτέρων ανθρώπων, μπορείς να κάλλιστα να διαφοροποιήσεις τα παραπάνω, με σκοπό να καταλήξεις στον ιδανικό για σένα και το χώρο σου συμβιβασμό μεταξύ π.χ. του εύρους του 'sweet spot' και της ακρίβειας στην αναπαραγωγή, συνδυασμένων φυσικά με τη λειτουργικότητα του χώρου και την ευκολία στην καθημερινή χρήση του.

Η ορθή τοποθέτηση ενός ηχοσυστήματος σε έναν χώρο και, πολύ περισσότερο, η ακουστική φροντίδα ενός χώρου ακρόασης, δεν είναι κάτι το απλό και τετριμμένο (πόσο μάλλον από έναν απλό και χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις χομπίστα).

Ένα ορθά τοποθετημένο σύστημα των 3.000 Ευρώ (ειδικά αν τοποθετηθεί σε ένα χώρο που έχει δεχτεί ακουστική φροντίδα από κάποιον σωστό επαγγελματία - η οποία φροντίδα δεν είναι ανάγκη να είναι πολύ ακριβή) ενδέχεται κάλλιστα να αποδώσει σημαντικά καλύτερα από ένα "μη προσεγμένο" σύστημα των 13.000 Ευρώ, ακόμα και αν οι συσκευές που απαρτίζουν το δεύτερο είναι όλες πολύ καλές για τα λεφτά τους.

Με άλλα λόγια, μη σκέφτεσαι μόνο το τι μηχανήματα θα αγοράσεις, αλλά και το πού θα μπορέσεις να τα τοποθετήσεις.
Είναι πολύ πιθανό το δεύτερο να αποδειχθεί πιο σημαντικό από το πρώτο.:126:

Καλή τύχη!

By the way...
Δε μου λες, σου είπα "καλά γεννητούρια";
Γνωρίζετε το φύλο;
Αν ναι, τι είναι;
Παιδί ή κορίτσι;

Με το καλό!:107:

Reaction score
1

Η ορθή τοποθέτηση ενός ηχοσυστήματος σε έναν χώρο και, πολύ περισσότερο, η ακουστική φροντίδα ενός χώρου ακρόασης, δεν είναι κάτι το απλό και τετριμμένο (πόσο μάλλον από έναν απλό και χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις χομπίστα).

Ένα ορθά τοποθετημένο σύστημα των 3.000 Ευρώ (ειδικά αν τοποθετηθεί σε ένα χώρο που έχει δεχτεί ακουστική φροντίδα από κάποιον σωστό επαγγελματία - η οποία φροντίδα δεν είναι ανάγκη να είναι πολύ ακριβή) ενδέχεται κάλλιστα να αποδώσει σημαντικά καλύτερα από ένα "μη προσεγμένο" σύστημα των 13.000 Ευρώ, ακόμα και αν οι συσκευές που απαρτίζουν το δεύτερο είναι όλες πολύ καλές για τα λεφτά τους.

Με άλλα λόγια, μη σκέφτεσαι μόνο το τι μηχανήματα θα αγοράσεις, αλλά και το πού θα μπορέσεις να τα τοποθετήσεις.
+10000000000000000

Από προσωπική εμπειρία συμφωνώ απόλυτα.

Επειδή το σαλόνι μου έχει παρόμοια διαμόρφωση και ξέρω, πρόσεξε πολύ την τοποθέτηση.

Το σχήμα που μας δείχνεις ΣΟΥ ΕΓΓΥΏΜΑΙ ότι θα έχει πολλά προβλήματα, όπως ακριβώς τα περιέγραψε ο Alex_Zapantis.

Θυμάμαι όταν αγόραζα το πρώτο "καλό μου" σύστημα, ένας γκουρού της εποχής, ο κος Ζωδιάτης μου είχε πει : "ένα σύστημα θα παίξει τόσο καλά, όσο καλός είναι ο χώρος που θα το τοποθετήσουμε".

Ίσως θα είναι καλύτερα να ζητήσεις την συνδρομή ενός ειδικού σε θέματα ακουστικής βελτίωσης χώρων.

Καλή τύχη.

PS Για να είσαι καλυμένος τις δύσκολές εποχές (μετά την γέννηση του παιδιού), κράτα κανένα 500σαρι ευρό για ένα καλό ζευγάρι ακουστικών και ένα ενισχυτάκι ακουστικών. Θα σου λύσει όλα τα προβλήματα !!!! :116:

Reaction score
249

πρωτα να ρωτησεις τη γυναικα σου τι παρεμβασεις σε αφηνει να κανεις στο σαλονι (ακομη και το μεγεθος,χρωμα,σχεδιο ηχειου μετραει) και μετα να προχωρησεις σε αγορα

αν πω στη γυναικα μου για παρεμβασεις ειδικου 'η αλλαξω μονομερως τη διαταξη στο σαλονι θα βρεθω να διακοσμω το σπιτακι του σκυλου λογω αναγκαστικης συμβιωσης

+για τα ακουστικα

D

Deleted member 23222

Guest

πρωτα να ρωτησεις τη γυναικα σου τι παρεμβασεις σε αφηνει να κανεις στο σαλονι (ακομη και το μεγεθος,χρωμα,σχεδιο ηχειου μετραει) και μετα να προχωρησεις σε αγορα

αν πω στη γυναικα μου για παρεμβασεις ειδικου 'η αλλαξω μονομερως τη διαταξη στο σαλονι θα βρεθω να διακοσμω το σπιτακι του σκυλου λογω αναγκαστικης συμβιωσης

+για τα ακουστικα
Εεεε και??
Με δυο ηχειάκια από pc θα κουρδίσεις το χώρο τέλεια...:142:
Και θα χεις και παρέα στα ακούσματα σου...χωρίς γκρίνιες...

Reaction score
249

πραγματικα παντα ηθελα να εχω ηχεια "δαπεδου" στον υπολογιστη:143:

loudobic

AVSite Member
Reaction score
298

Αν μπορείς, γράψε και το πλάτος κάθε πόρτας και επιπλέον το ακριβές σημείο όπου βρίσκεται (απόστασή της από τον τοίχο δίπλα της και απόσταση της μιας από την άλλη).

Τα ίδια και για την μπαλκονόπορτα.

Καλό θα ήταν, αν μπορούσες να παραθέσεις και τις ακριβείς διαστάσεις κάθε μεγάλου επίπλου που βρίσκεται στο χώρο (τραπεζαρία, μπουφές, σύνθετο, τραπεζάκι, καναπές, ανάκλιντρο κλπ).

Σαν πρώτη σκέψη, αρκετά "χοντρικά" ώστε να πάρεις μια ιδέα και λαμβάνοντας υπόψιν το διαθέσιμο budget, θα σου έλεγα να προσπαθήσεις να τοποθετήσεις (νοητά) τα ηχεία κατά τρόπον ώστε:
1. Να βρίσκονται σε θέσεις ει δυνατόν συμμετρικές ως προς το χώρο και τη θέση ακρόασης.
2. Να απέχουν γύρω στα 0,7 με 1 μέτρα από τους τοίχους πίσω και στο πλάι τους.
3. Η απόσταση μεταξύ των εσωτερικών ακμών τους να είναι περίπου στα 2 με 2,2 μέτρα.
4. Η απόσταση της θέσης ακρόασης να είναι γύρω στα 2,5 με 3 μέτρα από τα ηχεία και τουλάχιστον 1,5 μέτρο από τον πίσω τοίχο, ο οποίος καλό θα είναι να μην είναι γυμνός αλλά να καλύπτεται είτε από μια (όσο το δυνατόν βαρύτερη) κουρτίνα με πτυχώσεις, είτε από μια βιβλιοθήκη (γεμάτη με βιβλία, περιοδικά, ή και δίσκους βινυλίου - οι τελευταίοι μόνο γι' αυτό το λόγο μπορεί να χρησιμεύσουν...:143:) - τι να κανουμε, δε μπορούμε να λειτουργούμε πάντα σε ιδανικές συνθήκες... (κατανοητές οι όποιες επιφυλάξεις).

Μειώνοντας την απόσταση ακρόασης, θα αυξήσεις σημαντικά την αναλογία του απευθείας προς τον ανακλώμενο ήχο.
Μάλιστα, η αύξηση αυτή θα λάβει χώρα τόσο στο "ενεργειακό" όσο και στο ψυχοακουστικό επίπεδο και θα έχει ως αποτέλεσμα να αρχίσεις να ακούς και λίγο τα ηχεία σου και όχι μόνο το χώρο σου.
Αυτό θα συμβεί, όχι μόνο επειδή θα μετακινηθείς πιο κοντά στα ηχεία οπότε και θα "αυξηθεί" η στάθμη της ηχητικής τους πίεσης (ή, καλύτερα, θα ελαττωθεί λιγότερο), αλλά και επειδή θα "δώσεις" τον απαιτούμενο χρόνο στο πεδίο ανακλάσεων να "διαχωριστεί" πιο ορθά από τον απευθείας ήχο.

Γενικά μιλώντας, ορθή αναπαραγωγή από συμβατικά ηλεκτροδυναμικά "παντοκατευθυντικά" ηχεία σε απόσταση ακρόασης μεγαλύτερη από 4,5 μέτρα από αυτά, είναι δύσκολο να επιτευχθεί σε ένα συνηθισμένο και μη φροντισμένο ακουστικά δωμάτιο σχήματος ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου και με ύψος που δεν ξεπερνά τα 3 μέτρα.

Για να πάρεις μια ιδέα για το τι πράγμα γράφω, ρίξε σε παρακαλώ μια ματιά στο παρακάτω pdf το οποίο απεικονίζει ένα studio

http://lipinskisound.com/download/Lipinski_surround_room.pdf

καθώς και στις σελίδες από 21 εως 26 του παρακάτω thread, στο οποίο ο "γιατρούλης" μας περιγράφει το σύστημα - χώρο του:

μαγκνεπανίτις (η γνωστή εμμένουσα και άκρως κολλητική νόσος)

Λαμβάνοντας υπόψιν τους περιορισμούς που υπαγορεύει η τοποθέτηση ενός ηχοσυστήματος σε ένα σαλόνι, καταλαβαίνω πως πιθανόν να μην είσαι σε θέση να υλοποιήσεις όλες τις παραπάνω προτάσεις μου στον απόλυτο βαθμό.
Δεν τις κατέγραψα άλλωστε γι' αυτό το λόγο, αλλά για να σου προσφέρω έναν πρώτο "μπούσουλα" που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις το πώς πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι σχετικά με αυτό το ζήτημα.
Μετά από πειραματισμό, και πιθανόν και με τη βοήθεια εμπειροτέρων ανθρώπων, μπορείς να κάλλιστα να διαφοροποιήσεις τα παραπάνω, με σκοπό να καταλήξεις στον ιδανικό για σένα και το χώρο σου συμβιβασμό μεταξύ π.χ. του εύρους του 'sweet spot' και της ακρίβειας στην αναπαραγωγή, συνδυασμένων φυσικά με τη λειτουργικότητα του χώρου και την ευκολία στην καθημερινή χρήση του.

Καλή τύχη!

By the way...
Δε μου λες, σου είπα "καλά γεννητούρια";
Γνωρίζετε το φύλο;
Αν ναι, τι είναι;
Παιδί ή κορίτσι;

Με το καλό!:107:

Καταρχάς, σε υπέρ ευχαριστώ για την καταπληκτική ενημέρωση που μου κάνεις. Σίγουρα τα περισσότερα απο αυτα δεν τα είχα σκεφτεί καθόλου.

Θα μετρήσω και τις αποστάσεις ακριβώς και θα επανέλθω για μια προσωρινή πρόταση, ο χρόνος είναι περιορισμένος για να απευθυνθώ σε ειδικούς βελτίωσεις χώρου.

loudobic

AVSite Member
Reaction score
298

Σε ευχαριστώ και για τις ευχές, τώρα το είδα. Σε λίγες μέρες θα μάθουμε το φύλο.

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last
  • loggeo
    Projectors

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.865