Πυροπροστασία, δηλώσεις και πρόστιμα Ελλάδα 2.0

Reaction score
306
Παιδιά θέλω να ρωτήσω κάτι. Στο χωριό έχουμε δύο περιουσιακά στοιχεία. Ένα σπίτι μονοκατοικία μέσα σε οικόπεδο μισού στρέμματος, και ένα αγροτεμάχιο χέρσο 1 στρέμμα. Το σπίτι είναι εντός σχεδίου.
Η ερώτηση είναι εάν πρέπει να γίνει δήλωση καθαρισμού και για τα δύο ή μόνο για το αγροτεμάχιο.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
38.331
Το έχω κάνει και αυτό. Ο οικοδομικός κάδος δεν χωράει πολλά. Άσε που θες 120€-150€ και τον έχεις για 15 μέρες.

"Επισημαίνεται ακόμα ότι κατά τα άρθρα 3 παρ. 2β’ και 50 παρ. 4 του ν. 4819/2021 (σε συμμόρφωση προς το άρθρο 22 της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ), τα απόβλητα παραγωγής, γεωργίας και δασοκομίας δεν περιλαμβάνονται καν στα αστικά απόβλητα, επομένως δεν ισχύουν για αυτά οι κοινοί κανόνες συλλογής και αποκομιδής των αστικών αποβλήτων, τα δε βιοαποδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων λογίζονται ως βιολογικά απόβλητα (βιοαπόβλητα) τα οποία, υποχρεωτικά, είτε διαχωρίζονται και ανακυκλώνονται στην πηγή είτε συλλέγονται χωριστά και δεν αναμειγνύονται με άλλα είδη αποβλήτων, προκειμένου να υποβληθούν σε ανακύκλωση, συμπεριλαμβανομένης της κομποστοποίησης και της χώνευσης, κατά τρόπον ώστε να εξασφαλίζεται υψηλό επίπεδο περιβαλλοντικής προστασίας και το προϊόν που προκύπτει από αυτή να πληροί τα σχετικά πρότυπα υψηλής ποιότητας. Για τον σκοπό αυτόν οι δήμοι μεριμνούν για την οργάνωση και λειτουργία της χωριστής συλλογής και μεταφοράς τους."

Reaction score
2.679
Καλησπέρα, μήπως μπορεί να μου πεί κάποιος, αν για τα οικόπεδα που βρισκονται μέσα σε οικισμους-χωριά και απόσταση μεγαλύτερη των 300 μέτρων από δασική εκταση-δασος, πρέπει να κάνουμε δήλωση για τον καθαρισμό τους ή όχι?

Reaction score
1.394
Προσπαθω να κανω δηλωση καθαρισμου οικοπεδου και μου βγαζει αυτο το μηνυμα: Δεν βρέθηκε οικόπεδο με ΚΑΕΚ: ############## ή δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση του. Ξερετε τι κανουμε σε τετοια περιπτωση? >:(

TGD

Reaction score
9.738
Εγώ λέω φέτος να μην κάνω. Νοικιασμένο είναι το σπίτι. Πέρυσι έγινε γερό κλάδεμα σε όλα τα πεύκα. Αν χρειαστεί καμιά συντήρηση φέτος θα το κάνει ο ενοικιαστής. Στο κάτω-κάτω η ΚΕΔΕ λέει:
Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι ή φυτευμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτηρίων, πολυκατοικιών κ.λπ. των περιοχών και εκτάσεων που αναφέρονται παραπάνω.

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
32.117
Σε όσα οικόπεδα δεν έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο πρέπει να δηλωθούν manual. Δηλαδή πρέπει να βρεις το οικόπεδο στο χάρτη και να σχεδιάσεις την περίμετρο.

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
32.117

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
95.740
Έκανα δηλώσεις καθαρισμού για φέτος σε δύο διαφορετικούς νομούς και για τις περσινές γράφει ότι εκκρεμεί ο έλεγχος. :biggrin:

melina

Cargo 200
Reaction score
44.231
Είναι παράνοια αυτό που ζητάνε.
Εκανα φιλότιμη προσπάθεια (αναζήτησης) φέτος να καθαρίσω ένα οικόπεδο που είναι πρακτικά δάσος. Λόγω γεωμορφίας (γκρέμι, βράχος) και βλάστησης (δάσος λέμε) ήθελε μπουλντόζες, 4-5 χιλιάρικα, και το σημαντικότερο δεν υπήρξε άνθρωπος από το δήμο ή αλλού να μου πει υπεύθυνα που θα πάω τα κομμένα.

Το σημαντικότερο είναι ότι αν αποφάσιζαν όλοι οι οικοπεδούχοι στην περιοχή (οικισμός Αμόνι στην Κορινθία) να κάνουν αυτή τη δουλειά δεν υπάρχουν ούτε το ανθρώπινο και τεχνικό δυναμικό να γίνει η δουλειά ακόμα και μέχρι τον Ιούνιο, που έδωσαν παράταση σήμερα, αλλά και που να πάνε όλα αυτά. Μιλάμε για τη "μετακόμιση" ενός δάσους, να το πάρεις να το πας που;
Αν κάνουμε αναγωγή στην επικράτεια μιλάμε για παράνοια. Χρειάζεται εντελώς διαφορετική περιγραφή, τουλάχιστον, για το τι πρέπει να γίνει και σε ποιες περιπτώσεις για να έχει κάποια τύχη και ουσία αυτή η διάταξη.

Το επόμενο σημαντικό είναι ότι στον οικισμό υπάρχουν πάρα πολλοί αδιάνοικτοι δρόμοι, δρόμοι που υπάρχουν στο σχέδιο πόλης (sic) που δεν ανοίχτηκαν ποτέ (και ούτε πρόκειται) και φυσικά είναι δάσος. Συνορεύω με ένα τέτοιο δρόμο. Οπερ, να πετάξω εγώ ένα σκασμό λεφτά και δίπλα ο δήμος να έχει το δάσος να στέκει. Θα σταματήσει ή θα επιβραδυνθεί έτσι κάποια φωτιά;

Τέλος πάντων, έκανα ένα ψευτοκαθάρισμα στα πάνω πάνω για να κάνω τη δήλωση και ας έρθουν να μου πουν ότι δεν τα έκανα σωστά. Ασταδιαλα με τις μλκίες τους.

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
77.715
Α
ν
ε
φ
ά
ρ
μ
ο
σ
τ
α

ό
λ
α

Τριμάρουμε γύρω-γύρω το οικόπεδο. Αρκεί.

Τον χειμώνα και μόνο κλαδεύουμε τα χαμηλά κλαριά δέντρων που μπορούμε και πρέπει να κάψουμε, όχι όμως τους θάμνους που είναι δικοί μας κι ό,τι θέλουμε τους κάνουμε.

Η ιδέα οτι υποχρεούται να έρθει ο δήμος να μαζέψει κλαδέματα εκτός αστικών περιοχών είναι τουλάχιστον αστεία.

TGD

Reaction score
9.738
Κανένας δεν θα φάει πρόστιμο γιατί δεν καθάρισε, όπως δεν έχει φάει κανένας ως τωρα. Ξέρω όμως έναν που έφαγε πρόστιμο γιατί καθάριζε δασική έκταση χωρίς άδεια.
Όμως η μη δήλωση είναι χιλιάρικο χωρίς κόπο για το κράτος.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
95.740
Ο λόγος που ασχολείται ο κόσμος είναι επειδή φοβάται τα πρόστιμα. Εκτός κι αν υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι το κράτος φροντίζει για το καλό μας. :D

Όπως γίνεται σε κάθε νομοθετική ρύθμιση που πίσω από την ευφάνταστη περιγραφή κρύβονται τα κρατικά έσοδα.

Στην περιοχή του εξοχικού ελάχιστοι καθαρίζουμε. Το βασικό πρόβλημα είναι τα οικόπεδα, με ή χωρίς οίκημα, που οι ιδιοκτήτες είναι άφαντοι, πολλές φορές κυριολεκτικά, αφού υπάρχει κάποια νομική εκκρεμότητα (χρέη, θάνατος ιδιοκτήτη, αποποίηση, μετανάστευση κλπ), Έτσι έχουμε κατά τόπους ζούγκλες πεύκων και κλαδιών, συν όλα τα μαζεμένα που βρίσκονται στο δρόμο λόγω μη δυνατότητας μεταφοράς και τόπου απόρριψης σε λογική απόσταση.

Να μιλήσω για άλλους νομούς όπου αυτά που περιέγραψε η melina είναι το σύνηθες.

Όλα γίνονται για τη μείωση της ευθύνης της Πολιτείας και τη δυνατότητα προστίμου όταν χρειαστεί.

Άκουσες να δόθηκε πρόστιμο; Εγώ όχι.
Θα γίνει κι αυτό για εκφοβισμό και συμμόρφωση. Όλοι ξέρουν ότι τα 2/3 όσων δηλώνουν τον καθαρισμό δεν έχουν κάνει τίποτα. Άρα υπάρχει χώρος για μάζεμα χρήματος.

Reaction score
384
Εμενα μου στειλανε χαρτι με ολες τις σφραγιδες οτι αν δεν το καθαρισω μεχρι ταδε του μηνος θα φαω προστιμο κ μηνυση (το καθαρισα τελικα, δεν το ειχα καθαρισει ουτε εκανα δηλωση το ιδιο κ φετο).

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
100.884
Πήρε ο γιός μου από τον Δήμο Χαλανδρίου. Το "παράδοξο" είναι ότι το οικόπεδο μετεγγράφηκε στον γιό μου Παρασκευή στις 24/5 και πέρασαν για έλεγχο Τρίτη στις28/5. Δεν δέχθηκαν καμία ένσταση.

halandri.png
halandri2.png

Last edited:

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
77.715
Σόρρυ κορίτσια, εγώ αναφέρουν στα εκτός σχεδίου και τα εντός σχεδίου εξοχικοτέτοια τύπου Μελίνας. :p

Δεν δόθηκε παράταση;

Για το 2025, κατόπιν παράτασης που ζητήθηκε από την ΠΟΜΙΔΑ και δόθηκε από τον Υπουργό κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης ορίστηκε η 15η Ιουνίου.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
38.331
Θα γίνει κι αυτό για εκφοβισμό και συμμόρφωση. Όλοι ξέρουν ότι τα 2/3 όσων δηλώνουν τον καθαρισμό δεν έχουν κάνει τίποτα. Άρα υπάρχει χώρος για μάζεμα χρήματος.

Αυτό είναι ακόμη χειρότερο γιατί πάει ποινικό αδίκημα. Ενώ η μη υποβολή δήλωσης είναι διοικητική παράβαση. Αμφίβολης συνταγματικότητας -δεν έχει πάει ακόμη τπτ σε δικαστήριο για να ακούσουμε.
Και να σου πω και το άλλο. Με τέτοια αόριστα κριτήρια (αρκετά ακίνητα σε γκίζες ζώνες), πώς, πλην περιπτώσεων καταγγελιών, θα γνωρίζουν εάν ένα ακίνητο υπάγεται ή όχι; Υποβάλλοντας τη δήλωση, τους δίνεται τέτοιο πάτημα.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.080
Members
38.408
Νεότερο μέλος
Alieksandroz