Πως διασφαλίζεται η ηχοληψία και η αναπαραγωγή του ύψους της μουσικής σκηνής ;


Μηνύματα
373
Reaction score
384
Υπάρχει στο CD, ή σε άλλη μορφή ηχογράφησης, η πληροφορία του ύψους της μουσικής σκηνής ;

Υπάρχει ή όχι η δυνατότητα της ηχογράφησης της μουσικής πληροφορίας στον κατακόρυφο άξονα ;

Για παράδειγμα , ηχογράφηση χορωδίας με χρήση δύο εξαιρετικής ποιότητας μικροφώνων, σε συγκεκριμένη διάταξη. Οι χορωδοί είναι τοποθετημένοι σε 3 σειρές σε διαφορετικό ύψος μεταξύ τους, ανά σειρά .
Εάν είναι τεχνικά εφικτό να γίνει μια τέτοια ηχογράφηση, ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που μας εγγυούνται και τη σωστή αναπαραγωγή του ύψους από τα ηχεία ή τα ακουστικά μας ;

Χρειάζεται να γίνουν συγκεκριμένες μετρήσεις στα ηχεία και στο χώρο μας ;

Κάθε χρήσιμη και έγκυρη πληροφορία πάνω στο αντικείμενό είναι ευπρόσδεκτη να αναρτηθεί σε παρόν νήμα .
Κατ' αρχήν το CD είναι μέσο καταγραφής και αναπαραγωγής και όχι ηχογράφησης.

Αν τώρα μιλάμε για ηχογραφήσεις σε αίθουσα ή στούντιο σε ζωντανό χρόνο, η όποια πληροφορία ύψους περιέχει η μουσική σκηνή καταγράφεται ούτως ή άλλως με όποια μέθοδο διάταξης μικροφώνων έχει επιλέξει ο ηχολήπτης.

Αν ,ας πούμε, μιλάμε για το παράδειγμα της πολυπληθούς χορωδίας που είναι διατεταγμένη σε διαφορετικά επίπεδα δηλαδή, τα δύο μικρόφωνα που τοποθετούνται στην κατά το δυνατόν ιδανική θέση λήψης για αναπαραγωγή ορθής στέρεο εικόνας, οι σχέσεις απόστασης μεταξύ των χορωδών και συνεπώς και του ύψους θα αποδοθούν σωστά.

Ο ηχολήπτης βέβαια μπορεί να χρησιμοποιήσει έξτρα βοηθητικά μικρόφωνα σε διάφορα σημεία της αίθουσας που αυτός θα κρίνει ανά περίπτωση, καταγραφές που θα χρησιμοποιήσει ύστερα στην μίξη για αποδώσει πιο έντονα, αν απαιτείται, την αίσθηση του χώρου της αίθουσας.

Αντίστοιχα για πολυκάναλη ηχογράφηση, θα χρησιμοποιήσει ανάλογη, του πολυκάναλου φόρμα, διάταξη μικρόφωνων ώστε να αποτύπωση σωστά τον χώρο της αίθουσας.

Φυσικά πόση από αυτή την πληροφορία θα αναπαραχθεί θα εξαρτηθεί και από την ποιότητα του ηχοσυστήματος.

Με τις ψηφιακές ευκολίες στο στούντιο πλέον, μπορεί επίσης ο μηχανικός ήχου, πολύ πιο εύκολα από ότι παλαιότερα, να διαμορφώσει το τρισδιάστατο σχήμα τη ηχητικής πληροφορίας.
 

Μηνύματα
7.163
Reaction score
1.370
Κατ' αρχήν το CD είναι μέσο καταγραφής και αναπαραγωγής και όχι ηχογράφησης.
Προφανώς το CD είναι απλώς ένα μέσο, όπως άλλωστε είναι και ένα USΒ stick . Δεν είναι μέσα ηχογράφησης
Past thread Nr.1
Είχε πάρει άλλες διαστάσεις εκείνο το θέμα του 2009 .
Σχεδόν κανείς δεν ήξερε ότι ήταν εφικτή η ηχογράφηση της πληροφορίας του ύψους. Μάλιστα πίστευαν ότι ήταν αδύνατο το εγχείρημα, πόσο μάλλον και η αναπαραγωγή της πληροφορίας του ύψους
 
Last edited:


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.134
Μηνύματα
2.930.118
Members
38.140
Νεότερο μέλος
Microvios
Top