Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη ψάχνοντας για ηχεία...


Δημητρης 777

Spendorious
Μηνύματα
6.576
Reaction score
20.125
Πάντως αν και έχει ειπωθεί αρκετές φορές πως η τακτική κάποιων ν' αλλάζουν μασίνια για να βρουν τη νιρβάνα οδηγεί σε αφαίμαξη χωρίς απαραιτήτως ανάλογα αποτελέσματα (και συμφωνώ), βλέπουμε πως ασχέτως προσέγγισης η αιμοραγία σχετίζεται πολύ περισσότερο με την παύλα και δεν σταματά ποτέ όπου κι αν φτάσεις.. :whistling:

Είμαστε αυτό που είμαστε, μην αντιστέκεστε.. :tongue:

:lolsign:
 


Μηνύματα
129
Reaction score
382
Λοιπόν, καταφέραμε να πάμε προς Ρήνο μεριά να βρούμε επιτέλους προς ακρόαση δύο ολίγον δυσεύρετα ηχεία πανέμορφα, σαν καρυάτιδες ενα πράγμα. Τα Perlisten S7t. Ηχεία που θα θέλαμε να έχουμε.

Nα τα, μαζί και ο χώρος να πάρουμε μια ιδέα

S7t face.jpeg


Προς τα αριστερά:
S7t left of the room.jpeg


S7t left back of the room.jpeg


Και προς τα δεξιά:
S7t right of the room.jpeg


S7t right back of the room.jpeg


Ο χώρος είχε θέματα ασυμμετρίας και έλλειψης ακουστικής φροντίδας. Ήταν πολύ ψηλοτάβανος όμως και είχε τάπητα παντού. Τα πόστερ δεν ήταν με απορρόφηση, ρώτησα.

Το τρίγωνο ακρόασης ήταν ισόπλευρο στα 3,5 μέτρα περίπου.
 

Μηνύματα
129
Reaction score
382
Εδώ το δεξί ηχείο και από κοντά
Perlisten S7t Right profile.jpeg



Χωρίς το φινίρισμα ξύλου τα Perlisten S7t κοστολογούνται καινούρια στη Γερμανία 19000 € το ζεύγος. Με φινίρισμα νομίζω 2000€ επιπλέον. Δεν γνωρίζω τι εντύπωση αφήνουν οι φωτογραφίες, από κοντά ήταν θεσπέσια.

Για την οδήγηση των ηχείων είχε επιλεχθεί αυτός ο ολοκληρωμένος: Aavik I880, pure class A περίπου στα 200 W, τιμή κοψοχρονιά στα 67000€.

(Δεν μπορούσα να βγάλω καλές φωτο, σαν μπάστακας στεκόταν στο δωμάτιο ο ιδιοκτήτης του καταστήματος! Όρθιος! Με τις ώρες! Και όταν του είπα να κάτσει δίπλα μου να ακούσουμε μαζί μου απάντησε „μη σε νοιάζει, είμαι μαραθωνοδρόμος“ 🤪 )

Πριν καν ξεκινήσουμε με την ακρόαση θέλησα να τα μετρήσω στη θέση ακρόασης με REW. O έμπορος όταν είδε να βγάζω UMIK και λαπτοπ δεν ήξερε, δεν είχε ιδέα τι κάνω και γιατί. Ούτε το REW το ήξερε, ούτε τι σημασία έχουν οι οποιεσδήποτε μετρήσεις. 37 χρόνια επιχείρηση, πρώτη φορά τα ζούσε.

Δεν ζόρισα την ένταση με το sweep για να μην τον τρομάξω. Έμεινα γύρω στα 80 db

Προέκυψαν για αριστερό:
Perlisten St7 am Do. 11 Juli 2024 LEFT.jpg


Για το δεξί:
Perlisten St7 am Do. 11 Juli 2024 RIGHT.jpg


Και για τα δύο μαζί:
Perlisten S7t am Do 11. Juli 2024.jpg


Μμμ τι έχουμε εδώ; Τι μπορεί να συμβαίνει;
 

Μηνύματα
129
Reaction score
382
Δεν έδωσα μεγάλη σημασία στα μετρητικά αποτελέσματα, ούτε μπορούσα να κάνω κουβέντα με τον κύριο περί μετρήσεων. Ήταν σαφώς κατά των μετρήσεων και μου ανέπτυξε πολλή θεωρία γιατί είναι κατά, με παραδείγματα και εμπειρίες, θα επανέλθω αργότερα με αυτά όταν ανάψει το γλέντι.

Η ακρόαση κράτησε περίπου 2,5 ώρες με κάποια διαλείμματα. Από κλασική με μπαρόκ σύνολα μέχρι φουλ ορχήστρα, πολλά σάουντρακ, πολλή αντρική και γυναικεία φωνή, μέχρι τζαζ και σόλο πιάνο.

Παρόλες τις περίεργες μετρήσεις, ήταν ό,τι καλύτερο έχω ακούσει μέχρι στιγμής στη ζωή μου. Φυσικά και ξέρω ότι η προσωπική γνώμη δεν έχει βαρύτητα, γνωρίζω ότι έπαιξε ρόλο η ψυχοακουστική, γιατί αν όντως άκουγα αυτό που μέτρησα, θα έπρεπε να ήταν όλα άμπασα στις πρώτες 2 οκτάβες, με ενεργοποιημένο ένα ωραιότατο loudness στις υπόλοιπες.

Αυτές οι μετρήσεις θα έπρεπε να αντιστοιχούν σε ήχο μικρών ηχείων βάσης, μικρά B&W.

Δεν ήταν όμως. Για πρώτη φορά άκουσα τέτοια φυσικότητα στα όργανα, προπάντων στα σώματα των οργάνων και των φωνών. Άκουσα για πρώτη φορά τσέλο και γυναικεία φωνή με όλο τον φυσικό τους όγκο. Καμία κούραση ακουστική, σε καμία περίπτωση υψηλές που ενοχλούσαν, ενώ στο μπάσο δεν μου έλλειψε κάτι (!) Βρισκόσουν συνεχώς σε μία „σφαίρα“ ήχου, σαν αγκαλιά, και δεν ήθελες να σηκωθείς με τίποτα. Ήταν σχεδόν μία οπτική απεικόνιση του ηχητικού συμβάντος.

Από κάποιο σημείο και πέρα είχα ξεχαστεί, μόνο κλειστά μάτια, άκουγα τη σύνθεση, με είχαν ρουφήξει τελείως, δεν σκεφτόμουν τίποτα.

Το μόνο που διαπίστωσα σε σχέση με τη θέση ακρόασης, που δεν μπορώ να εξηγήσω: Η ποιότητα του ήχου χειροτέρευε στις μεσαίες, όταν τα αυτιά βρίσκονταν εκεί που "με το μάτι" διασταυρώνονταν οι δέσμες της κύριας ακτινοβολίας. Αν πήγαινα 20 πόντους μπροστά, παράδεισος αναλυτικότητας και φυσικότητας. Αν πήγαινα 30 πόντους πίσω από το main spot παράδεισος μουσικής σκηνής και ολότητας εμπειρίας. Δεν έχω εξήγηση.

Συνολικά ήταν μια μαγική ακουστική εμπειρία.
 
Last edited:


Τελευταια Μηνυματα

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
172.273
Μηνύματα
2.894.910
Members
38.021
Νεότερο μέλος
Tony69
Top