Τι πυκνωτής σε supertweeter;

Reaction score
41
Την καμπίνα την φτιάχνω από MDF 1.9 δεν έχω βάλει το μπροστινό δεν θα το κολλήσω για αρχή, ναι αυτό έχω στο νου μου να πάω σε Μαραγκό να μου κάνει της οπές με ρούτερ, το mdrive που έχω τώρα αλλά και το vifa έχουν της ίδιες διαστάσεις της είδα. Το γουφερ που πήρα τώρα έχουν την ίδιες διαστάσεις για την κοπή ,με το deyton. Θα τα βάλω τώρα αυτά που έχω να τα ακούσω . Και στο μελών βλέπουμε.

Reaction score
41
Εγώ χτες ένα το εκλησα πρόχειρα και έκανα μια δοκιμή,με ένα 4.7 uf πολυεστερικο στο Τουίτερ μόνο και ακούγετε ωραιότατα,και μπάσο βγάζει και χορις τον σωλήνα μόλις θα έρθει θα τον βαλο και αυτόν.
Εγώ χτες ένα το εκλησα πρόχειρα και έκανα μια δοκιμή,με ένα 4.7 uf πολυεστερικο στο Τουίτερ μόνο και ακούγετε ωραιότατα,και μπάσο βγάζει και χορις τον σωλήνα μόλις θα έρθει θα τον βαλο και αυτόν.

Attachments

Last edited:

Reaction score
41
Αυτό δεν είναι δύο δρόμων, είναι μόνο το φίλτρο για το tweeter!
Υ.Γ. ο φίλος εδώ μας έχει ξανα-απασχολήσει με τις κατασκευές του... και τότε ΔΕΝ άκουγε...
Μη με σταυρώνεται αλλά ναι είναι αλήθεια.

Reaction score
41
Πείρα ρούτερ και κοπτικά ,μια χαρά πειραματίστηκα σε κάτι ξύλα και έφτιαξα το περίγραμμα της πρόσοψης αλλά και όλων τον ακμων.Επιδει είναι τετράγωνη η μπασκέτα του γούφερ θα αφήσω για τώρα της τρύπες έτσι,next time better, το ασταρωσα και πείρα Hammerite σφυρήλατο κηπαρισή. Και λέω και εγώ ο μπουμπουνας να αφήσω το γουφερακι χωρίς τίποτα και το Τουίτερ με πυκνωτή 4.7 στα αυτιά μου ωραία ακουγωνται λάθος για τον πυκνωτή?
Αυτός ο πίνακας με τους πυκνωτές ειναι αξιόπιστος?

Attachments

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
12.849
Αυτός ο πίνακας με τους πυκνωτές ειναι αξιόπιστος?
Όχι γιατί θεωρεί την αντίσταση του μεγαφώνου σταθερή, 8 ή 4 Ωμ.
Στην πραγματικότητα η αντίσταση μεταβάλλεται αναλόγως την συχνότητα. Επιπλέον, υπάρχει και συντονισμός μεταξύ του πυκνωτή και του πηνίου του μεγαφώνου. Ο συντονισμός αυτός μπορεί να δώσει επιπλέον στάθμη από αυτή του μεγαφώνου όσο ανεβαίνουμε στο φάσμα.

Reaction score
41
Όχι γιατί θεωρεί την αντίσταση του μεγαφώνου σταθερή, 8 ή 4 Ωμ.
Στην πραγματικότητα η αντίσταση μεταβάλλεται αναλόγως την συχνότητα. Επιπλέον, υπάρχει και συντονισμός μεταξύ του πυκνωτή και του πηνίου του μεγαφώνου. Ο συντονισμός αυτός μπορεί να δώσει επιπλέον στάθμη από αυτή του μεγαφώνου όσο ανεβαίνουμε στο φάσμα.
Οκ το διαγράφω.

jpaudio

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.595
Ε ρε πρίμα από τις κόρνες!!!
Μου αρέσουν και οι χρυσές ακίδες στην βάση!

Reaction score
41
Ε ρε πρίμα από τις κόρνες!!!
Μου αρέσουν και οι χρυσές ακίδες στην βάση!
Είχατε δίκιο για της κόρνες μόλις έβαλα μικρότερο πυκνωτή είναι καλύτερα!!

Reaction score
751
Παιδες, να κάνω μια ερώτηση εδώ, για να μην ανοίγω άλλο θέμα.

Έχει χρησιμοποιήσει ποτέ κανείς ακριβούς πυκνωτές στο crossover,
στιλ Mundorf Supreme Silver Gold Oil και δεν συμμαζεύεται ?

Ακούγονται καλύτερα από τους απλούς MKP ?

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
12.849
Άσχετο αλλά με το μάτι και μόνο... Γιατί μου φαίνεται μεγάλη η καμπίνα για το μεγάφωνο αυτό;

Στο θέμα μας...
Σκοπεύεις για ένα tweeter που κοστίζει 130 ευρώ να δόσεις για πυκνωτή τουλάχιστον 200;
Σε καμία περίπτωση για εμένα δεν αξίζει. Άντε να πας σε έναν Clarity SA ή Audyn plus.

Last edited:

Reaction score
751
Ευχαριστώ Πέτρο,

Το κουτί είναι ένα λίτρο μεγαλύτερο, είναι και από 3 cm MDF, ίσως γι’ αυτό φαίνεται μεγάλο.

Έχεις δίκιο, δεν θα δώσω φυσικά 200 ευρώ για πυκνωτή για αυτό το tweeter.
Έλεγα να δώσω 30 – 40 ευρώ, Θα ακούσω όμως καμία διαφορά σε σχέση με τους SCR που έχω τώρα ?

Το crossover είναι αυτό:

Cross.jpg

Ίσως αυτόν:
https://www.soundimports.eu/en/claritycap-pur4u7h250vdc.html

Last edited:

Reaction score
23.172
είναι και από 3 cm MDF,
αυτό δεν είναι απαράιτητα καλό βέβαια.
παλιότερα η ποιότητα του mdf που ήταν διαθέσιμη στην Ελλάδα ήτνα σχετικά χαμηλή , η διαφορά σε βάρος ανα τμ του 30 από το 25 δεν ήταν +20% όπως θα περίμενε κανείς αλλά πολύ λιγότερο (= το 30αρι ήταν αραιότερο)
ακόμα και αν δεν ισχύει αυτό πλέον νομίζω οτι έχεις κατανήμει λάθος τους διαθέσιμους πόρους, δηλαδή 21mm υλικό (24 μπροστά για την πατούρα) με σωστό δέσιμο θα είχε πιθανότατα καλύτερο αποτέλεσμα.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
12.849
Ευχαριστώ Πέτρο,

Το κουτί είναι ένα λίτρο μεγαλύτερο, είναι και από 3 cm MDF, ίσως γι’ αυτό φαίνεται μεγάλο.

Έχεις δίκιο, δεν θα δώσω φυσικά 200 ευρώ για πυκνωτή για αυτό το tweeter.
Έλεγα να δώσω 30 – 40 ευρώ, Θα ακούσω όμως καμία διαφορά σε σχέση με τους SCR που έχω τώρα ?

Το crossover είναι αυτό:

View attachment 346686

Ίσως αυτόν:
https://www.soundimports.eu/en/claritycap-pur4u7h250vdc.html
Πως προέκυψαν αυτές οι τιμές των υλικών του crossover; Θεωρώ εντελώς απίθανο να δουλέψει.

Μην βιαστείς να πληρώσεις ακριβά υλικά πριν βεβαιωθείς για το αποτέλεσμα.

Reaction score
751
Κι όμως παίζει ανέλπιστα καλά.
Δεν ξέρω αν μπορείτε να καταλάβετε από το βίντεο.
Το γουφερακι τα σπάει. Το τουιτερ θα το ήθελα λίγο πιο χαιενταδικο ;) ;)

Γι αυτό λέω μήπως το βελτιώσω με κανένα καλό πυκνωτή

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
12.849
Κι όμως παίζει ανέλπιστα καλά.
Δεν ξέρω αν μπορείτε να καταλάβετε από το βίντεο.
Το γουφερακι τα σπάει. Το τουιτερ θα το ήθελα λίγο πιο χαιενταδικο ;) ;)

Γι αυτό λέω μήπως το βελτιώσω με κανένα καλό πυκνωτή

Εγώ λέω να το βελτιώσεις με ένα καλύτερο crossover και να βάλεις τον φτηνότερο ΜΚΤ που θα βρεις.
Θα είναι μέρα με νύχτα η διαφορά.
Δεν υπάρχει πυκνωτής 4,7μF σε 4ωμο tweeter. Επιπλέον το πηνίο είναι τεράστιο. Πρέπει να είναι και <<εκτός φάσης>> woofer & tweeter, οπότε η τρύπα στη μεσαία περιοχή θα είναι πάνω από 10 db.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.318
Members
38.170
Νεότερο μέλος
Jargy@