Bass Tuning

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Αυτό που σου λέει ο Dapost, είναι σωστό.

Θα χωρίσεις το δωμάτιο σε τρία μέρη, στο πρώτο θα στήσεις το σύστημα και τα ηχεία, στο δεύτερο θα είναι η θέση ακρόασης και στο τελευταίο θα βάλεις απορρόφηση (εάν μπορείς), διαφορετικά το αφήνεις όπως είναι.

Όσον αφορά το RT στα 8Khz, μην έχεις και μεγάλη εμπιστοσύνη στο XTZ.

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.512
To RT στα 8Khz προφανώς είναι εσφαλμένο. (Κανονικά το RT υπολογίζεται από μέσες τιμές πολλών μετρήσεων σε πολλά σημεία του χώρου και έτσι αποφεύγονται και πιθανοί περίεργοι εντοπισμένοι συντονισμοί.)

Σχετικά με το notch που ανέφερα εννούσα αρνητικό EQ (πιθανότατα με κάποιο software) στις συχνοτικές κορυφές, αυτό δεν επηρεάζει το φορτίο του ενισχυτή.

Τέλος, συμφωνώ ότι τα ηχεία κοντά στον εμπρος τοίχο μειώνουν την αίσθηση βάθους. Βέβαια το βάθος που σου δίνει ο απομακρυσμένος εμπρός τοίχος λόγω αργοπορημένης αντήχησης, αν και είναι ωραίο, είναι τεχνητό. Στα περισσότερα mastering rooms τα ηχεία είναι τοποθετημένα κοντά ή μέσα στον τοίχο έτσι ώστε, είτε απορρόφηση είτε διάχυση και αν έχει αυτός, δεν επιστρέφει ουσιαστικά αντήχηση. Ο στόχος βέβαια εκεί είναι να ακούς το reverb που υπάρχει στην ηχογράφηση και όχι αυτό που σου δίνει τεχνητώς το δωμάτιο. Αλλά εντάξει εκεί όλοι οι χρόνοι υπολογίζονται σχολαστικά και με ακρίβεια.

Last edited:

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.546
Από αυτά που φαινονται στις μετρήσεις, πρεπει να βαλω τις κουρτινες στους πλαινους τοιχους? ή όχι?

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.546
Για να εχω μια καλυτερη "εικονα" του RT60, πρεπει να κανω πολλες μετρήσεις σε διαφορετικα σημεια του δωματιου,
και να βγει ο μεσος ορος?
Στα στουντιο "παιζει" το Soffit mounted speakers, αλλα όπως λες εκει είναι όλα υπολογισμένα.
Παντως αυτό που ακουω, αναλογως την ηχογραφηση, είναι απιστευτο.........
Σε καποιες, απλα τα ηχεια δεν υπαρχουν ..............παιζει ο απέναντι τοιχος.
Τετοιο πραγμα δεν εχω ξανακουσει πουθενα. Όχι ότι η εικονα εναι μεγαλη (είναι λιγο πιο πανω από το κεφαλι)
απλα το βαθος είναι απιστευτο....

Για το notch..............δειτε διαφορα με το Room Correction του Lyngdorf DPA-1.
Και αντίθετα από αυτό που προτείνει ο κατασκευαστης, (διαφορες μετρήσεις σε διαφορα σημεια του χωρου)
εγω εκανα ολες τις μετρήσεις στην θεση ακροασης. Το αποτέλεσμα......

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.512
Δεν ήξερα ότι έχεις Lyngdorf, προφανώς δεν υπάρχει κανένας λόγος για έξτρα notch φίλτρα τότε. Μια χαρά σου διορθώνει τα μπάσα. Λογικό που δεν αλλάζει το RT, αυτό είναι χαρακτηριστικό του χώρου και όχι του συστήματος. Ναι, για καλύτερη μέρτηση RT θέλει πολλές μετρήσεις και υπολογισμό μέσων τιμών (συνήθως γίνεται με ειδικό λογισμικό αλλά γιατί όχι και με το χέρι). Για κουρτίνες κλπ. δεν είναι τόσο απλό να πει κανείς, θέλει μετρήσεις ETC, περαματισμό κλπ....πάντως τα ηχεία σου ως κόρνες νομίζω είναι αρκετά κατευθυντικά άρα στο πλάι δε θα έχεις έντονες ανακλάσεις. Γενικά οι κουρτίνες θα σου ρίξουν το RT σε συχνότητες tweeter κάτι που μάλλον θα σου ομαλοποιήσει το RT.

Last edited:

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.546
Οποτε θα βαλω τις κουρτινες, θα μετρησω και βλεποντας..........

Μακαρι το Lygndorf να ειχε επιλογή για μετρηση και διορθωση, μονο για τα χαμηλα.
Νιωθω συχνα, δοκιμάζοντας με και χωρις correction, να μου λειπει κατι από τα χαμηλομεσαια (περιπου 200ΗΖ - 300ΗΖ).

Γενικα................τι θα προτείνατε για αλλαγη/βελτιωση?
Εννοείται βεβαια ότι θα ξαναγινουν δοκιμες και με διαφορετικα στησίματα....... σε δουλεια να βρισκόμαστε!!

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Άσχετα με το χρώμα εγω λεω να τις βάλεις τις κουρτίνες γιατί ο χώρος σου είναι και μεγάλος και άδειος.
Θα κόψουν τις πολλές ανακλάσεις και θα χαμηλώσουν το RT ψιλά.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.003
...
Τοσα χρονια να πω την αληθεια, απο ελαχιστα (2-3) ηχεια ακουσα γ@ματο χαμηλο.
Διότι το ουσιαστικά γ***** δεν χρειάζεται να συγχέεται με το...γεμάτο.:sneaky:
...
φυσικα και μπορω να την παω πιο μπροστα αλλα δεν εχω χαμηλο μετα.
Μα και στην κοντινή θέση το χαμηλό που αντιλαμβάνεσαι μπορεί να μην είναι το περιεχόμενο στο αυθεντικό σήμα,αλλά να οφείλεται σε δεσμό (ή και...δασμό:D) με μέγιστο ηχητικής πίεσης.
Από αυτά που φαινονται στις μετρήσεις, πρεπει να βαλω τις κουρτινες στους πλαινους τοιχους? ή όχι?
Οι κουρτίνες αναλόγως του πάχους και της υφής,δύνανται να επιδράσουν και σε χαμηλότερες οκτάβες από τη ζώνη των 8000Hz.
Οποτε θα βαλω τις κουρτινες, θα μετρησω και βλεποντας..........
Νιωθω συχνα, δοκιμάζοντας με και χωρις correction, να μου λειπει κατι από τα χαμηλομεσαια (περιπου 200ΗΖ - 300ΗΖ).
.... σε δουλεια να βρισκόμαστε!!
Γιά την αντιληπτική αντιστάθμιση αυτού,μπορεί αντί γιά τόνωση στη ζώνη 200-300Hz (η οποία θα θόλωνε ενδεχομένως τη συνολική απόδοση) να δοκιμαστεί μικρή ταπείνωση στη ζώνη των 6000-8000Hz.

Reaction score
1.772
Άσχετα με το χρώμα εγω λεω να τις βάλεις τις κουρτίνες γιατί ο χώρος σου είναι και μεγάλος και άδειος.
Θα κόψουν τις πολλές ανακλάσεις και θα χαμηλώσουν το RT ψιλά.
ο χωρος του αντωνη εχει εξαιρετικα χαμηλο rt60 δεν χρειαζεται κουρτινες.

η μεγαλη αυξηση στα 8khz ειναι λαθος μετρηση.
μια ολοκληρη μερα μετραγαμε και μετακινουσαμε.
το προβλημα του ειναι οτι εχει χαμηλο μονο στα ορια του δωματιου
αλλα αυτο του χαλαη την εικονα.

νομιζω η μονη λυση για να αλλαξη αυτο ειναι μπασοπαγιδες στις 4 γωνιες ωστε
να γινη ποιο ομοιομορφη η αποκριση.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
ο χωρος του αντωνη εχει εξαιρετικα χαμηλο rt60 δεν χρειαζεται κουρτινες..

Η παραπάνω μέτρηση δείχνει το αντίθετο.

το προβλημα του ειναι οτι εχει χαμηλο μονο στα ορια του δωματιου
Στα όρια του δωματίου υπάρχει μπουμάρισμα.

νομιζω η μονη λυση για να αλλαξη αυτο ειναι μπασοπαγιδες στις 4 γωνιες ωστε
να γινη ποιο ομοιομορφη η αποκριση.
Σίγουρα θα βοηθήσουν οι μπασοπαγίδες ειδικά στην μείωση του RT, αλλά μην περιμένεις και πολλά όσον αφορά το FR.

Reaction score
1.772
δεν εχει καμοια σχεση η παραπανω μετρηση με αυτες που παιρναμε οι οποιες ηταν της ταξης του 0.2-03 sec(ακομα και κατω απο τα 100hz)
και οι οποιες εμοιαζαν σωστες αφου ολο τα πατωμα ειναι καλυμενο με μοκετα και εχει και αρκετες γυψοσανιδες που επισης βοηθανε.

οσο για το μπουμαρισμα που λες υπαρχη μονο στις γωνιες.
στην φωτο που εχει τα jbl γουφερ αντι τα avantgarde το μπασσο ειχε απιστευτη ταχυτητα που θα ειναι ονειρο απιαστο για ολους μας και το μονο που θα μπορουσε να ζητηση κανεις θα ηταν λιγη παραπανω εκταση.

ωστοσο ο αντωνης τα θελη κατα μηκος γιατι του αρεση και χωροταξικα αλλα εχει και μεγαλυτερο βαθος η εικονα.

οταν μπει ο αντωνης ας πη τι γνωμη του πανω σε αυτα που εγραψα.

υ.γ. σου μοιαζη σωστο το rt60 6sec;

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
υ.γ. σου μοιαζη σωστο το rt60 6sec;
Όχι βέβαια, άλλωστε είπα πως δεν εμπιστεύομε το ΧΤΖ

Αν θυμάμαι καλά το μικρόφωνο του παλαιότερου ΧΤΖ είχε calibration +/-3dB

Οι νέες version του ΧΤΖ
XTZ Room Analyzer II High precesion electret microphone● Tolerance +/-2dB
XTZ Room Analyzer II Pro High precesion electret microphone● Tolerance +/-1dB

Kαλό θα ήταν να μετρήσετε με κάτι καλύτερο από το ΧΤΖ για να έχετε καλύτερη εικόνα της κατάστασης.

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.546
Σας ευχαριστω για τις παρατηρήσεις/υποδείξεις ολους σας, και παρακαλω συνεχίστε.
Να πω λοιπον σιγα σιγα...................ότι οι κουτρινες είναι μπορντό..........ταιριάζουν??....... χαχαχαχα....
Θα τις βαλω και θα ξαναμετρησω, πρωτα όπως είναι τωρα το στησιμο, για να δω και διαφορες.

@Bhutia σαφως το χαμηλο δεν είναι θεμα ποσοτητας αλλα "ποιοτητας"............ ελα όμως που είναι και μπασακιας......
π.χ. ακουσα "μαματο" χαμηλο, από Apogee Duetta Sign. γι' αυτό το ηθελα.....σε "τεράστιες ποσοτητες". (απ' τα 2-3 καλυτερα που εχω ακουσει)

Το πρόβλημα είναι ότι, αν δεν στηθει το συστημα στις θεσεις ηχητικης πιεσης, (με μικρομετακινήσεις ή των ηχειων, ή της θεσης ακροασης, για να στρωση λιγο), όχι μονο δεν θα εχω χαμηλο, αλλα θα εχω και μεγαλες βυθισεις στα 43 ΗΖ κυριως , όπως είχαμε μετρήσει με τον Γιωργο (back).

Για το γεμισμα τωρα της περιοχης των 200-300ΗΖ που λεω, ενοοω κατι τετοιο (δειτε Fig.2 στις μετρήσεις) που εχω δει να λεγεται στο νετ., ανεβάζοντας την συχνοτητα κρος των γουφερ λιγο πιο ψηλα.
http://www.stereophile.com/content/avantgarde-acoustic-uno-series-two-loudspeaker-measurements

Για την άλλη προταση (μειωση των 6000-8000ΗΖ) θα το δοκιμασω, φτιαχνοντας πανελ απορρόφησης στις συχνότητες αυτές (αν καταλαβα καλα).

Φιλε Γιωργο,,,,,,,,,,,σ' ευχαριστω για την ταλαιπωρια και την υπομονη σου σε ολο αυτό, αλλα όπως καταλαβαίνεις η αρρωστεια ..........
.................... είναι ανίατη............ χαχαχα

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Το πρόβλημα είναι ότι, αν δεν στηθει το συστημα στις θεσεις ηχητικης πιεσης, (με μικρομετακινήσεις ή των ηχειων, ή της θεσης ακροασης, για να στρωση λιγο), όχι μονο δεν θα εχω χαμηλο, αλλα θα εχω και μεγαλες βυθισεις στα 43 ΗΖ κυριως , όπως είχαμε μετρήσει με τον Γιωργο (back).
Οι ακυρώσεις π.χ 43Ηz δημιουργούνται από τις ανακλάσεις του χώρου.

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.546
Εχει δικιο ο Γιωργος, βρηκα δυο μετρήσεις που η μια δειχνει το rt60 να είναι χαμηλο, και η άλλη με την βυθιση στα 43ΗΖ.

και παλιοτερο στησιμο ,,,,,,,

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.546
Θα δω και για άλλο μικροφωνο.............π.χ. αυτό.
http://shop.xtz.se/measurement-system/microphone-to-dirac-live-room-correction-suite?stat=1

η αυτό............ (τι διαφορες εχουν?)

http://shop.dirac.se/products/116-umik-1-usb-measurement-microphone.aspx

Με τον Γιωργο το καλυτερο αποτέλεσμα στο χαμηλο, το πηραμε όταν στησαμε το συστημα στην μεγαλη διασταση του δωματιου.
Εκει tο χαμηλο, (με τα 15'' γουφερ, αντι των avantgarde) ηταν από άλλο πλανητη.
Η φωτογραφια που εβαλα πριν με τα 15αρια, είναι από αυτό το στησημο.

Reaction score
1.772
αντωνη προσπαθησε να ξαναμετρησεις γιατι κατι εχει παη πολυ λαθος.
οι μετρησεις που παιρναμε συμβαδιζουν με το ακουσμα ενω η τελευταια οχι.

το προβλημα σου ειναι η τεραστια ακυρωση που εκτεινεται απο 35-55hz με κεντρο τους 43hz.
δεν ειναι απο το πατωμα ειχα βρη οτι ειναι απο καποια modes αλλα εχω ξεχαση.
κατι με τους παραλληλους τοιχος ανεβασε διαστασεις να το ξαναδουμε.

υ.γ.δεν ξερω ποιος πρεπη να ευχαριστηση ποιον αφου η φιλοξενια σου φιλε δεν υπαρχη.

Last edited:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.866
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef