Home automation / Έξυπνο σπίτι

Reaction score
7.851
Είναι της legrand και τις βλέπει κανονικά. Μόνο με της sonoff κάτι δε πάει καλά.Ενώ στην εφαρμογή ewelink μέσα απο το home assistant δείχνει να φαίνονται κανονικά όταν πάω να τις χρησιμοποιήσω δεν εμφανίζονται
πρέπει να το φλασάρεις σε tasmota

Reaction score
7.851
Σε όποιο forum μπήκα πριν ξεκινήσω με home assistant γιατι και εγώ φρέσκος είμαι μου είπαν να πάρω το usb 3 p και να το φλασαρω σε z2m, και πράγματικά παίζει άψογα.

υπόψιν ότι οι zigbee συσκευες δεν φαίνονται στο ewilnk δεν τις έχω συνδέσει καν εκεί, αλλά στο m`tt integration

Screenshot 2023-07-23 183811.png Screenshot 2023-07-23 184020.png Screenshot 2023-07-23 184053.png

Reaction score
1.238
Η αλήθεια είναι δε ψάχτηκα πριν αγοράσω. Θεώρησα όλα θα δουλεύουν.
Ξέρεις αν το φλασάρω αν θα παίζει μετά και με το ewelink;

Reaction score
1.899
νέος και εγώ στο συγκεκριμένο,
πιο πολύ από φαγούρα με υπολογιστές παρά για να καλύψω κάποια ανάγκη,
αν και κάποιες εφαρμογές είναι αρκετά χρήσιμες

προς το παρόν έχω στήσει Home Assistant, δεν μου κόστισε τίποτα, καθώς τρέχει σαν container (Docker) σε προϋπάρχοντα server (OMV) και δεν έχω δει κάποια επιβάρυνση, το CPU utilization παραμένει στο 1-2 %.
Έχω προμηθευτεί λίγα Sonoff περιφεριακά με μπαταρία και ήδη κάποιοι αυτοματισμοί με φώτα έχουν δείξει τη χρησιμότητά τους.

Προτεραιότητά μου είναι να χρησιμοποιήσω προϊόντα με ανοιχτό πρωτόκολλο και να μην εγκλωβιστώ σε συγκεριμένη εταιρεία.
Για την ώρα ότι έχω και ότι ψάχνω αφορά Zigbee, αν χρειαστώ συσκευές με wifi θα στηθεί όλο το Home Assistant σε ξεχωριστό Vlan που υπάρχει ήδη.

Χρειάζομαι κάπιους έξυπνους διακόπτες και πρίζες, για τγν ώρα ψάχνομαι για το πόσο ασφαλή είναι τα συγκεκριμένα κινέζικα προϊόντα, καθώς είναι και τα μόνα σχεδόν που υπάρχουν στο συγκεκριμένο τομέο.

Θα πάω σιγά σιγά χωρίς να ψάχνομαι για ανάγκες που δεν υπάρχουν.

minas

Πισιά
Reaction score
3.946

προς το παρόν έχω στήσει Home Assistant, δεν μου κόστισε τίποτα, καθώς τρέχει σαν container (Docker) σε προϋπάρχοντα server (OMV) και δεν έχω δει κάποια επιβάρυνση, το CPU utilization παραμένει στο 1-2 %.
Έχω προμηθευτεί λίγα Sonoff περιφεριακά με μπαταρία και ήδη κάποιοι αυτοματισμοί με φώτα έχουν δείξει τη χρησιμότητά τους.

Προτεραιότητά μου είναι να χρησιμοποιήσω προϊόντα με ανοιχτό πρωτόκολλο και να μην εγκλωβιστώ σε συγκεριμένη εταιρεία.
Για την ώρα ότι έχω και ότι ψάχνω αφορά Zigbee, αν χρειαστώ συσκευές με wifi θα στηθεί όλο το Home Assistant σε ξεχωριστό Vlan που υπάρχει ήδη.

Χρειάζομαι κάπιους έξυπνους διακόπτες και πρίζες, για τγν ώρα ψάχνομαι για το πόσο ασφαλή είναι τα συγκεκριμένα κινέζικα προϊόντα, καθώς είναι και τα μόνα σχεδόν που υπάρχουν στο συγκεκριμένο τομέο.

Καλή αρχή!
Εάν πας σε χωριστό VLAN, θα είναι τόσο ασφαλή όσο οι Access Lists που θα φτιάξεις ;)
Σχεδόν πάντα η ασφάλεια και η ευκολία είναι σε αντίθετα άκρα και η αλήθεια είναι ότι πολύ συχνά η ευκολία νικάει...

Reaction score
7.851

Τα περισσότερα κινέζικα είναι tuya. Έχω και εγώ δεκάδες απο αυτά κυρίως zigbee. Οσο καιρό τα δουλεύω μέσα απο το επίσημο integration παίζουν άψογα. Αν κάποιος θέλει να πάει local εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. Είτε το local tuya ή το tuya local παίζουν και δε παίζουν. Χάνεις λειτουργίες.

Reaction score
1.238
Αφού μιλάμε για ασφάλεια. Πόσο ασφαλής είναι κάποιος που έχει ένα δωρεάν vpn πχ tailscale για να έχει απομακρυσμένη πρόσβαση στο home assistant ; Σκέφτομαι να βάλω ένα router και ένα switch της ubiquity κι να περάσω στο router μια vpn σύνδεση. Δε ξέρω αν αξίζει το κόπο η θα μπλέξω περισσότερο από όσο χρειάζομαι

Reaction score
1.899
το πόσο ασφαλή είναι τα συγκεκριμένα κινέζικα πήγαινε στο πόσο ασφαλή είναι σαν διακόπτες ή ενδιάμεσοι διακόπτες κλπ συνδεδεμένα στα 220 V ή θα κάνω το σπίτι πυροτέχνημα.

την ασφάλεια από άποψη δεδομένων, χωρίς να είμαι ειδικός, νομίζω την παλεύω αρκετά καλά, στο μέτρο του δυνατού

Καλή αρχή!
Εάν πας σε χωριστό VLAN, θα είναι τόσο ασφαλή όσο οι Access Lists που θα φτιάξεις ;)
Σχεδόν πάντα η ασφάλεια και η ευκολία είναι σε αντίθετα άκρα και η αλήθεια είναι ότι πολύ συχνά η ευκολία νικάει...
το έχω στο μυαλό μου όλο το Ηome Αssistant καθώς και τυχόν συσκευές σε αυτό όπως wifi σε VLAN ας πούμε το 192.168.100.0 και το υπόλοιπο δίκτυο είναι το 192..168.10.0.

Το ρούτερ θα επιτρέπει την επικοινωνία από το 192.168.10.0 προς το 192.168.100.0 αλλά όχι το ανάποδο

Τα περισσότερα κινέζικα είναι tuya. Έχω και εγώ δεκάδες απο αυτά κυρίως zigbee. Οσο καιρό τα δουλεύω μέσα απο το επίσημο integration παίζουν άψογα. Αν κάποιος θέλει να πάει local εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. Είτε το local tuya ή το tuya local παίζουν και δε παίζουν. Χάνεις λειτουργίες.
Θέλω ότι μπορώ να είναι local και ανοιχτό πρωτόκολλο.
Δε θέλω ούτε πολλές εφαρμογές στο κινητό ούτε να ξεμείνω με άχρηστες συσκευές επειδή η εταιρεία έκλεισε τον απαραίτητο server για τη λειτουργία τους (όπως έχω ήδη πάθει με πρίζα της D-Link, ευτυχώς ήταν μόνο μία)

Αφού μιλάμε για ασφάλεια. Πόσο ασφαλής είναι κάποιος που έχει ένα δωρεάν vpn πχ tailscale για να έχει απομακρυσμένη πρόσβαση στο home assistant ; Σκέφτομαι να βάλω ένα router και ένα switch της ubiquity κι να περάσω στο router μια vpn σύνδεση. Δε ξέρω αν αξίζει το κόπο η θα μπλέξω περισσότερο από όσο χρειάζομαι
δεν έχω ιδέα περί Tailscale.
Για περιστασιακή πρόσβαση από έξω τρέχει OpenVPN server στο firewall router που έχω

minas

Πισιά
Reaction score
3.946
Αρκετά ασφαλής. Το tailscale είναι μία καλή σύγχρονη επιλογή. Μπορείς να κοιτάξεις και αντίστοιχες όπως το Zerotier ή το Nebula, ή να στήσεις ένα πιο κλασικό VPN server όπως Wireguard ή και OpenVPN. Αναφέρω και μερικές εναλλακτικές, γιατί όταν "παντρευτείς" μια λύση, είναι πιο δύσκολο να την αλλάξεις ;).

Reaction score
1.238
Αρκετά ασφαλής. Το tailscale είναι μία καλή σύγχρονη επιλογή. Μπορείς να κοιτάξεις και αντίστοιχες όπως το Zerotier ή το Nebula, ή να στήσεις ένα πιο κλασικό VPN server όπως Wireguard ή και OpenVPN. Αναφέρω και μερικές εναλλακτικές, γιατί όταν "παντρευτείς" μια λύση, είναι πιο δύσκολο να την αλλάξεις ;).
Αρκετά ασφαλής σημαίνει ασφαλέστερος σε σχέση με το να μην έχω vpn;
Όταν λες πιο κλασικό vpn τι εννοείς;

Οπότε για βοηθήστε λιγάκι να αλλάξω λίγο την εγκατάσταση.
Θέλω να βάλω ένα router δίπλα μετά το modem-router του παρόχου και να βάλω ένα managed switch μιας και αυτό που έχω τώρα δεν μου φτάνει ( εχει 24 θύρες ) θα το κρατήσω για επέκταση αν χρειαστεί για χαζοπράγματα.
Έχετε να προτείνετε ρούτερ της ubiquity ; Δεν με ενδιαφέρει να έχει wifi αν υπάρχει κάτι τέτοιο μιας και έχω access point ( της ίδιας εταιρείας για αυτό θέλω μόνο ubiquity)
Για switch έχω βρει αυτό
Αξίζει η κοιτάζω κάτι άλλο;
Θα χρειαστώ κάτι επιπλέον;

Reaction score
1.899
το access point δεν σε περιορίζει τι μάρκα switch ή router θα πάρεις,
έχω access point Ubiquity, managed switch Netgear και για router την free έκδοση του Sophos XG Firewall

minas

Πισιά
Reaction score
3.946
Δεν ξέρω κατά πόσο είμαστε ακόμη εντός θέματος :)
@Jack.v εάν θέλεις ενιαία διαχείριση για συσκευές Ubiquiti, μία καλή επιλογή είναι το Dream Machine Pro. Προφανώς όπως επεσήμανε και ο @KiriakR δεν είναι υπορεωτικό να είναι ίδιας εταιρείας, αλλά έχει αρκετά πλεονεκτήματα από πλευράς διαχείρισης.

Αυτά που ονομάζω "κλασικά" VPN έχουν απλά δομή client/server και κάθε client όταν συνδεθεί επιτυχώς μπαίνει στο δίκτυο του server. Το tailscale και αυτά που του μοιάζουν, φτιάχνουν ένα εικονικό LAN και οι συσκευές που συμμετέχουν σε αυτό μπορούν να μιλάνε και μεταξύ τους και όχι μόνο μέσω του κεντρικού σέρβερ. Μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι σαν mesh VPN.

Το να μην βάλεις VPN είναι αρκετά επισφαλές. Μία πιθανή λύση θα ήταν να έχεις έναν reverse proxy που θα αναλαμβάνει όλη την επικοινωνία με το Home Assistant, αλλά πρέπει να είναι πολύ καλά κλειδωμένοι (και ο reverse proxy και ο Home Assistant) για να μην έχεις δυσάρεστες εκπλήξεις...

Reaction score
1.899
νομίζω είναι εντός θέματος,
από την άποψη ότι άμα έχει κάποιος Home Assistant πιθανότατα θα θέλει να έχει πρόσβαση και εκτός LAN,
οπότε εκεί θέλει προσοχή στο πως θα προστατεύσει το υπόλοιπο δίκτυό του από bots που ψάχνουν θύματα

μία άλλη εύκολη λύση για από έξω πρόσβαση στο Home Assistant είναι η επί πληρωμή συνδρομή στο Nabu Casa,
δεν ξέρω τι άλλο δίνει με αυτά τα 75 ευρώ το χρόνο και αν αξίζει

Reaction score
1.238
Ίσως να έχουμε βγει λίγο εκτός αν θέλουν οι moderators να ανοίξουμε ένα νέο θέμα η κάπως να ενσωματωθεί στο θέμα μιας και είναι αναβάθμιση που αφορά τη λειτουργία ενός smart home
Κοίταζα και εγώ το Dream Machine Pro αλλά έχει ελάχιστες θύρες για το δίκτυο που σημαίνει θα χρειαστώ επιπλέον switch και μου δίνει τη δυνατότητα να είναι και καταγραφικό για κάμερες της εταιρείας που δε μου χρειάζεται. Θεωρώ δε ταιριάζει τόσο στις ανάγκες μου
Υπάρχει κάτι άλλο σαν πρόταση;
Εκτός και αν μου πείτε πως αυτό είναι μονόδρομος για κάποιο λόγο και πρέπει να απρω και ένα switch ακομα
Βλέπω αυτά στο Σκρουτζ
Τα οποία δε τα βλέπω στο site της εταιρείας
Πχ
Δε ξέρω αν αξίζει. Αλλά δεν υπάρχει στο site της ubiquity. Έχει αντικατασταθεί από κάτι άλλο;

Last edited:

Reaction score
7.851
Θέλω ότι μπορώ να είναι local και ανοιχτό πρωτόκολλο.
Δε θέλω ούτε πολλές εφαρμογές στο κινητό ούτε να ξεμείνω με άχρηστες συσκευές επειδή η εταιρεία έκλεισε τον απαραίτητο server για τη λειτουργία τους (όπως έχω ήδη πάθει με πρίζα της D-Link, ευτυχώς ήταν μόνο μία)
Αν πας μόνο σε zigbee δεν έχεις θέμα γιατί μπορούν και παιζουν μέσα απο mqtt local χωρίς κανένα δικός τους app. Για τις wifi είναι το θέμα. Έχω πρίζες 16 και 20A έχω λάμπες door sensors, pir sensors, ... τα περισσότερα tuya από αυτά με τις περισσότερες πωλήσεις σε Ali, δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα και έχω πάνω τους ενεργοβόρες συσκευές.

Reaction score
1.238
Άκυρο υπάρχουν στο site της. Εγώ κοιτούσα λάθος. Οπότε περιμένω τη βοήθεια σας ;)

Reaction score
1.238
Έχει δει κανείς από κοντά η είναι κάτοχος του ubiquity G4 Doorbell Professional;
Αυτό χρειάζεται καταγραφικό της ίδιας εταιρείας οπότε ίσως αν πάω σε αυτό το κουδούνι να μου είναι χρήσιμο το Dream Machine Pro
@minas όποτε μπορέσεις πες μου σε παρακαλώ αν υπάρχει εναλλακτική λύση να αξίζει η η επιλογή που μου έδωσες είναι μονόδρομος με έξτρα switch

minas

Πισιά
Reaction score
3.946
Δεν έχω μονολεκτική απάντηση, θέμα προτίμησης είναι. Βολεύει γιατί είναι στο ίδιο οικοσύστημα με τα switches, access points, κλπ.
Και τα EdgeRouters είναι μια χαρά, αλλά με λιγότερο ενοποιημένη διαχείριση - ή μπορείς να πας σε εντελώς διαφορετική εταιρεία (πχ Mikrotik), ή ακόμη και κάποιο open source *sense.
Πες ότι θέλεις να στήσεις ένα guest WiFi. Με Dream Machine και ubiquiti Access Points το κάνεις με δύο κλικ. Με διαφορετικό router, πρέπει να φτιάξεις VLANs, Access Lists, SSID και να περάσεις τα VLANs στα AP.

Σημειώνω ότι δεν έχουμε μιλήσει καθόλου για απόδοση του router/firewall - εάν έχεις μεγάλο bandwidth (>100Mbps) και θέλεις να κάνεις αρκετούς ελέγχους, κάτι σαν το ER-X θα φτάσει γρήγορα στα όριά του.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.831
Members
38.243
Νεότερο μέλος
desmios2025