Home automation / Έξυπνο σπίτι

Reaction score
1.238
Σε ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια
Ο λόγος που θέλω να είναι όλα ubiquity είναι η ενοποίηση των ρυθμίσεων ευκολία. Οπότε αν είναι να είναι εύκολοτερα διαχειρισημο μέσω dream machine έτσι θα γίνει.
Θεωρούσα πως και με το er-x θα ήταν το ίδιο απλό αν και όπως λες δεν είναι και δε θα ήθελα να έχω πρόβλημα με το bandwidth.
Οπότε όπως μου τα λες είναι μονόδρομος για εμένα
Όσον αφορά το vpn θα μπει μέσα στο dream machine και θα αφορά όλο το δίκτυο του σπιτιού.
Θα βάλω tailscale η κάτι αντίστοιχο το οποίο δεν είναι από τα κλασικά όπως τα αποκαλείς
Για αρχή μάλλον θα κρατήσω το switch που έχω.θα παίξει συνδέοντας το πάνω στο ubiquity σωστά; Απλά δε θα μπορώ να ορίσω IP των συσκευών που θα είναι πάνω του και qos

Διαβάζω διαφορά πως μέσω vpn έχουν αποκτήσει πρόσβαση μέσα στο δίκτυο.
Οπότε μήπως πχ. τραπεζικές πληρωμές η οτιδήποτε άλλο απαιτεί επιπλέον ασφάλεια θα πρέπει να γίνεται εκτός vpn η δε στέκει κάτι τέτοιο;

minas

Πισιά
Reaction score
3.987
Δεν καταλαβαίνω τι πρόβλημα αναμένεις με IPs ή QoS. Το UDM δρομολογεί (Layer 3), το switch συνδέει (Layer 2). Όλα είναι θέμα ρυθμίσεων. Ακόμη κι αν κάτι δεν είναι προσβάσιμο στο ενοποιημένο interface της Ubiquiti, πάντα μπορείς να το ρυθμίσεις χωριστά.
Το VPN είναι ένας από τους τρόπους σύνδεσης στο εσωτερικό δίκτυο. Εξ' ορισμού είναι πιο ανασφαλές από το να μην έχεις κανένα τρόπο σύνδεσης, αλλά παραμένει πιο ασφαλές από άλλες εναλλακτικές... Είναι σαν μια πόρτα στο σπίτι - προφανώς μπορεί να μπει ο κλέφτης εάν την παραβιάσει, αλλά χωρίς αυτήν δεν μπαίνεις ούτε εσύ ;).
Το VPN απλά ενώνει δύο (ή περισσότερα) σημεία μεταξύ τους με ασφαλή τρόπο (εφόσον το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείς είναι ασφαλές). Δεν εκθέτει τα διακινούμενα δεδομένα σε παραπάνω κίνδυνο απ' ότι θα είχες πριν. Μάλιστα εάν είσαι πχ σε ένα ανασφαλές WiFi, είναι προτιμότερο να συνδεθείς πρώτα στο VPN, ώστε η κίνηση που ανταλλάζεις να προστατεύεται μέσα στο τούνελ του VPN.

Reaction score
1.238
Κατανοητά όλα αλλα.
Το udm εχει 10 θύρες utp αν θυμάμαι καλά. Θα μπορεί με αυτές τις θύρες να παίξει το ρόλο ενός switch η επειδή είναι layer 3 δεν έχει καμία σχέση και θα πρέπει αυτό να το αναλάβει το switch.
Ρωτάω γιατί σκεφτόμουν να χρησιμοποιήσω αυτές τις 10 θύρες και να πάρω ένα επιπλέον μικρότερο switch από άποψη χρημάτων
Αλλιώς θα πρέπει να πάρω ενα switch 24 θυρών
Και αν δε σε κουράζω και έχεις όρεξη και χρόνο να μου απαντήσεις μιας και δεν εχω τόσες γνώσεις πάνω στα δίκτυα.
Θα μπορούσα να βάλω μια γραμμή 1Gbps και να δίνω internet στους υπόλοιπους ορόφους (χωρίς να μπλέκεται ο κάθε όροφος στο δίκτυο του άλλου)της πολυκατοικίας και με κάποιον τρόπο ο κάθε όροφος να κρατήσει τον αριθμό τηλεφώνου που έχει μέσο voip;
Είναι οικονομικά βιώσιμο και συμφερον; Η δεν αξίζει το κόπο;

minas

Πισιά
Reaction score
3.987
Φρουρά, φρουρά!
Το έχουμε ξεχειλώσει λίγο, οπότε θα αφήσω τους συντονιστές να αποφασίσουν εάν ταιριάζει εδώ ή σε άλλο θέμα η τελευταία συζήτηση.

Δόκιμη ερώτηση, και η απάντηση είναι κάπου στη μέση:
Οι 8 switched θύρες του UDMP είναι ένα κανονικό 8πορτο switch, το οποίο είναι συνδεδεμένο εσωτερικά με το router του UDMP με 1 Gbps. Επομένως μπορείς να έχεις πλήρη ταχύτητα μεταξύ συσκευών που είναι πάνω στις 8 θύρες (1Gbps full duplex σε κάθε θύρα) αλλά το μέγιστο άθροισμα της επικοινωνίας αυτών των 8 με οτιδήποτε βρίσκεται αλλού, θα είναι 1Gbps full duplex.
Τεχνικά, μπορείς να χωρίσεις VLANs και να δώσεις διαφορετικό δίκτυο σε διαφορετικούς χώρους. Για να κρατήσεις τους τηλεφωνικούς αριθμούς άλλων συνδέσεων, θα πρέπει να κάνεις φορητότητα σε κάποιον VoIP provider. Οι κλασικοί πάροχοι τηλεπικοινωνιών δεν σου αφήνουν τον αριθμό σου χωρίς ενεργό συμβόλαιο.

Όλα τα παραπάνω αυξάνουν την πολυπλοκότητα και τον χρόνο που απαιτούν για στήσιμο και συντήρηση. Σκέψου πχ ότι σε περίπτωση διακοπής όλοι θα κυνηγούν εσένα :)

Reaction score
1.238
Υπάρχει τρόπος να περάσω σε modem-router h300s της vodafone το tailscale ώστε να βλέπω κάμερες που έχω εκεί στο HA ; Υπάρχει άλλος καλύτερος τρόπος; Είναι μακριά απο την εγκατάσταση του HA

Reaction score
1.238
Καμία ιδέα πως να το κάνω; Υπάρχει άλλη λύση μέσω vpn χωρίς να ανοίξω πόρτα αν δε μπορώ να το περάσω στο modem;

Reaction score
7.877
Καμία ιδέα πως να το κάνω; Υπάρχει άλλη λύση μέσω vpn χωρίς να ανοίξω πόρτα αν δε μπορώ να το περάσω στο modem;
Για remote access στο HA χρησιμοποιείς duckdns? Αν ναι και οι κάμερες υποστηρίζουν rtsp τότε μπορείς να τις περάσεις.

Reaction score
1.238
Επειδή μάλλον δεν γίνεται χωρίς επιπλέον εξοπλισμό. Μπορείτε να μου προτείνετε μια λύση ενός οικονομικού router (αν δε κουράζω ένα με wifi και ένα χωρίς) που να μπορώ εύκολα να περάσω το tailscale vpn που έχω και στο HΑ ώστε να βλέπω και τις κάμερες που είναι σε άλλο χώρο;

minas

Πισιά
Reaction score
3.987
Προσωπικά δεν δουλεύω tailscale, αλλά ξέρω ότι υποστηρίζεται από το pfsense και το OpenWRT.
Επίσης έχω συναντήσει αυτά τα ρουτεράκια που το υποστηρίζουν, αλλά δεν έχω ίδια άποψη για τη χρήση τους.

Reaction score
1.238
Υπάρχει παρόμοιο vpn με το tailscale που να μπορώ να το περάσω εύκολα στο HA και να υπάρχει μεγαλύτερη γκάμα router που να είναι πιο εύκολα στο να τα βρεις (netgeiar,tplink κτλ) που να το υποστηρίζουν ;

minas

Πισιά
Reaction score
3.987
@minas τι vpn χρησιμοποιείς και γιατί; Τυχαία σε βόλεψε η εξυπηρετεί κάτι συγκεκριμένο;
Χρησιμοποιώ πολλά και διάφορα :)
Για ανάγκη όπως αυτή που περιγράφεις, χρησιμοποιώ Wireguard. Χρειάζεται όμως να ανοίξεις πόρτες, και είναι πιο "συγκεντρωτικό" - δεν δημιουργεί αυτόματα mesh, όπως το Tailscale.
Το Wireguard είναι σχετικά νέο, θεωρείται αρκετά ασφαλές και είναι πολύ γρήγορο σε σχέση με ώριμες και δοκιμασμένες λύσεις όπως πχ το OpenVPN. Επίσης έχει αρκετά ευρεία αποδοχή σε διάφορες πλατφόρμες.
Μάλιστα το Tailscale είναι βασισμένο στο Wireguard:
Σκέψου εάν δεν χρειάζεται να το στήσεις στο ρούτερ καθεαυτό, πχ να το έχεις πάνω στο HA και από την άλλη πλευρά σε μία συσκευή όπως πχ ένα Pi που μιλάει με τις κάμερες και το HA (εφόσον οι κάμερες είναι σε άλλο δίκτυο).

Last edited:

Reaction score
7.877
wireguard χρησιμοποιώ με το HA και το έχω και σε κινητό και σε απομακρισμένο pc. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να το στήσεις σε κάποια συσκευή και από την πλευρά που είναι οι κάμερες. ¨οπως σου είπα για τις απομακρισμένες κάμερες έχω duckdns και περνάω το rtsp στο home assistant με το webrtc https://github.com/AlexxIT/WebRTC

Reaction score
1.238
Εγκατέστησα και εγώ έναν αισθητήρα θερμοκρασίας στον ηλιακό και παρόλα τα μέτρα του καλωδίου δουλεύει άψογα. Σκεφτόμουν να γίνει η όλη δουλειά με lora ώστε να μη τραβάω καλώδια κτλ. Το θεώρησα ευκολότερο να τραβήξω καλώδιο πράγμα που μετάνιωσα στη πορεία :p Το επόμενο setup θα γίνει σίγουρα με lora.
Το μόνο που θα αλλάξω είναι να βάλω διπλό κυάθιο γιατί τώρα το έχω βάλει στο πλάι στο καζάνι(μέσα απο τη μόνωση φυσικά) αλλά έχεις ως αποτέλεσμα όταν τραβάω νερό να πέφτει η θερμοκρασία και μετά να αργεί να ανέβει μέχρι να έρθει σε θερμοκρασιακή ισορροπία το νερό εσωτερικά και μέταλλο.

Attachments

Reaction score
1.238
Περιμένω απο πριν το καλοκαίρι να κυκλοφορήσει ο αισθητήρας θερμοκρασίας snzb-02p. Ακόμα τζίφος. Έχει βρει και αγοράσει κανείς απο εξωτερικό; https://itead.cc/product/sonoff-zigbee-temperature-and-humidity-sensor-snzb-02p/ref/3/ Απο εδώ πρεπει να είνια απο κίνα; Οπότε τι έξτρα θα πληρώσουμε;

minas

Πισιά
Reaction score
3.987
Εκτός τη διάρκεια μπαταρίας, έχει σημαντική διαφορά από τον snzb-02 που είναι εύκολα διαθέσιμος;

Reaction score
1.238
Πιθανόν να είναι σταθερότερο στη σύνδεση γιατί το προηγούμενο είχε κάποια θεματακια. Από άποψη μετρήσεων δεν ξέρω αν υπάρχει διαφορά. Ο σημαντικότερος λόγος για την αναμονή μου είναι η μπαταρία. Αν δεν είχε βγει αυτό θα είχα πάρει aqara

Reaction score
568
Εγκατέστησα και εγώ έναν αισθητήρα θερμοκρασίας στον ηλιακό και παρόλα τα μέτρα του καλωδίου δουλεύει άψογα. Σκεφτόμουν να γίνει η όλη δουλειά με lora ώστε να μη τραβάω καλώδια κτλ. Το θεώρησα ευκολότερο να τραβήξω καλώδιο πράγμα που μετάνιωσα στη πορεία :p Το επόμενο setup θα γίνει σίγουρα με lora.
Το μόνο που θα αλλάξω είναι να βάλω διπλό κυάθιο γιατί τώρα το έχω βάλει στο πλάι στο καζάνι(μέσα απο τη μόνωση φυσικά) αλλά έχεις ως αποτέλεσμα όταν τραβάω νερό να πέφτει η θερμοκρασία και μετά να αργεί να ανέβει μέχρι να έρθει σε θερμοκρασιακή ισορροπία το νερό εσωτερικά και μέταλλο.
Πολύ ωραίος, γράψε αν θέλεις και λίγα λόγια πώς το έκανες(ποιόν αισθητήρα, διακόπτη κλπ). Ενδιαφέρομαι και εγώ, έχω βρεί μια πιθανή λύση με σονοφ, αλλά θα ήθελα να ακούσω και τη δική σου λύση.

Reaction score
1.238
Πήγα να αγοράσω ένα thr316 ή thr320. Δεν το είχε οπότε πήρα ένα thr320d το οποίο έχει και οθόνη(μου είναι άχρηστη μιας και το έβαλα σε στεγανό κουτί εκτός σπιτιού) το συνδύασα με τον αισθητήρα θερμοκρασίας ds18b20 και βουαλά έχω ένδειξη θερμοκρασίας. Αυτό το έβαλα για τη θερμοκρασία και μόνο. Ο διακόπτης για τον ηλιακό είναι ρελέ ισχύος netatmo. Αν θέλεις κάποια επιπλέον λεπτομέρεια και μπορώ να βοηθήσω μου λες

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.243
Members
38.293
Νεότερο μέλος
KosmasTR