Home automation / Έξυπνο σπίτι

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.319
Ήρθε ο νέος αισθητήρας.τον κουμπωνω επάνω στο thr πριν το κόψω το κρατάω στο χέρι και δουλεύει τέλεια. Λέω εδώ είμαστε μακάρι να λυθεί να ξεμπερδευω.κολλαω τα καλώδια βάζω και την αντίσταση φυσικά δοκιμάζω πάλι τα ίδια . Τι άλλο να κάνω; δε μπορώ να καταλάβω τι φταίει μιας και το κάνει σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και δε στέκει. Να δοκιμάσω μικρότερη αντίσταση ; τώρα έχω ενώσει το κάθε καλώδιο του αισθητήρα με δύο καλώδια από το utp( με το χρωματικό ζεύγος). Να δημιουργεί κάποια παρεμβολή αυτό; πάλι περίεργο. Εγώ το έκανα για καλύτερα μιας και περισσεύουν τα καλώδια
Εφόσον και ο καινούργιος αισθητήρας κάνει το ίδιο, αλλά μόνο όταν χρησιμοποιείς την προέκταση, τότε μπορούμε με σχετική ασφάλεια να συμπεράνουμε ότι:
Δεν φταίει ο αισθητήρας
Δεν φταίει το Sonoff

Τι μένει; Η αντίσταση και το καλώδιο.

Η αντίσταση θα μπορούσε θεωρητικά να χρειάζεται να μικρύνει (αφού προστίθεται η αντίσταση του καλωδίου) αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι pull-up resistor και δεν πειράζει να είναι μεγαλύτερη.

Άρα το καλώδιο είναι το πιο πιθανό. Εδώ λένε διάφορα για αυτό το θέμα, δες π.χ. το προτελευταίο post που λέει ποια καλώδια (από το UTP) να χρησιμοποιήσεις και πως.

minas

Πισιά
Reaction score
4.005
Ήρθε ο νέος αισθητήρας.τον κουμπωνω επάνω στο thr πριν το κόψω το κρατάω στο χέρι και δουλεύει τέλεια. Λέω εδώ είμαστε μακάρι να λυθεί να ξεμπερδευω.κολλαω τα καλώδια βάζω και την αντίσταση φυσικά δοκιμάζω πάλι τα ίδια . Τι άλλο να κάνω; δε μπορώ να καταλάβω τι φταίει μιας και το κάνει σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και δε στέκει. Να δοκιμάσω μικρότερη αντίσταση ; τώρα έχω ενώσει το κάθε καλώδιο του αισθητήρα με δύο καλώδια από το utp( με το χρωματικό ζεύγος). Να δημιουργεί κάποια παρεμβολή αυτό; πάλι περίεργο. Εγώ το έκανα για καλύτερα μιας και περισσεύουν τα καλώδια
Όπως λένε και στους συνδέσμους που παρατέθηκαν, η χωρητικότητα είναι πηγή ανησυχίας πιθανόν περισσότερο και από την αυξημένη αντίσταση. Καλύτερα μονά καλώδια, παρά διπλά.

Reaction score
1.258
Έβαλα μόνα καλώδια έκανα αλχημείες που διάβασα με μόνα για data και θετικό και διπλό στο - τπτ δε δουλεύει. Βάζω άλλη μια αντίσταση 4.7K Ω που είχα και ξαφνικά δούλεψε. Λέω τέλεια. Ανεβάζω λίγο τη θερμοκρασία δουλεύει. Τη ρίχνω πάλι unknown. Παναθεμα το!!! Τι στο καλό πάει τόσο λάθος; 2 ώρες τραβιέμαι πάνω κάνω στη ταράτσα και ακρη δεν εχω βγάλει

Reaction score
7.878
Έβαλα μόνα καλώδια έκανα αλχημείες που διάβασα με μόνα για data και θετικό και διπλό στο - τπτ δε δουλεύει. Βάζω άλλη μια αντίσταση 4.7K Ω που είχα και ξαφνικά δούλεψε. Λέω τέλεια. Ανεβάζω λίγο τη θερμοκρασία δουλεύει. Τη ρίχνω πάλι unknown. Παναθεμα το!!! Τι στο καλό πάει τόσο λάθος; 2 ώρες τραβιέμαι πάνω κάνω στη ταράτσα και ακρη δεν εχω βγάλει
αν έχεις παροχή βάλε το sonoff στον ηλιακό όπως έκανα εγώ, αν δεν έχεις σήμα wifi παίξε με powerline και ένα minir2 στο πίνακα με ένα μπουτον λυχνιας ΝΟ και ένα ρελέ ισχύος. Εγώ ευτυχώς έχω καλό σήμα οπότε απλά πήρα ρευμα και τροφοδότισα στο th 16 για να πέρνει μόνο θερμοκρασία. ¨οσοι έχω διαβάσει και βάζουν καλώδιο και παίζει σωστά το έχουν κάνει με esp. Εχτές τελείωσα και τον αυτοματισμό.

Screenshot 2023-10-10 153511.png

Reaction score
1.258
Θα δοκιμάσω με esp .Έχετε να προτείνετε κάποιο ; Βλέπω υπάρχουν πολλές επιλογές. Τι τροφοδοτικό να του βάλω; Υπάρχει κάτι μικρό να δουλεύει 24/24 για να μη βάλω φορτιστή κινητού; Θα μπει μέσα στο στεγανό κουτί που έχω τώρα τη μ@λκ@@ της sonoff. Με τη δευτερη αντίσταση που έβαλα εχτές απο ότι βλέπω στη ουσία μετατόπισα το πρόβλημα. Πριν δε δούλευε μεταξύ 33-39 πλέον είναι 24-36. Είναι σε σημείο που απλά δε βολεύει να το άφηνα :p

Reaction score
1.258
Με αυτό https://grobotronics.com/esp8266-wifi-module.html θα κάνω δουλίτσα; Ψάχνω να βρω ένα τροφοδοτικό για το esp κάτι σαν κι αυτό https://grobotronics.com/power-supply-industrial-12v-5a-60w-sn-hs-60-12.html αλλά δε βρίσκω με λιγότερα αμπέρ για να χωράει στο κουτί που έχω τώρα το sonoff. Το thr τι τροφοδοτικό έχει μέσα και είναι τόσο μικρό και δε μπορώ να βρω στο εμπόριο;

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.319
Αν θες να πας σε ESP, η δική μου εμπειρία λέει τα εξής:

Μην πάρεις ένα "απλό" 8266 σαν κι αυτό που έχεις βάλει στο link, γιατί έχει δύο προβλήματα:
- Χρειάζεται τροφοδοσία 3,3V
- Χρειάζεται FTDI για να το προγραμματίσεις

Είναι πολύ πιο εύκολο να πάρεις ένα τύπου NodeMCU με USB, το οποίο λύνει και τα δύο παραπάνω προβλήματα. Για τον προγραμματισμό το συνδέεις απλά με τον υπολογιστή με ένα USB καλώδιο και για την τροφοδοσία με οποιονδήποτε USB φορτιστή.

Παραπάνω λες "για να μη βάλω φορτιστή κινητού", αλλά δεν κατάλαβα γιατί. Είναι ό,τι πιο οικονομικό και βολικό, θα πάρεις έναν οποιονδήποτε φορτιστή τέτοιου τύπου με 1,5€ και τελείωσες:

Εγώ τα δικά μου έτσι τα έχω (arduino τα περισσότερα, αλλά και ESP).

Reaction score
1.258
Ο μόνος λόγος που το σκεφτόμουν είναι γιατί θα πρέπει να βάλω πρίζα μέσα στο κουτάκι το οποίο είναι μικρό και δε ξέρω αν θα χωράνε όλα μαζί. Θα το κάνω όπως μου λες και στη χειρότερη θα πάρω ένα μεγαλύτερο στεγανό κουτί
Θέλω να πάρω και ένα δεύτερο esp προφανώς το ίδιο με αυτό που μου πρότεινες και να βάλω κάποιος αισθητήρες ατμοσφαιρικού αέρα . Απλά επειδή θα είναι μέσα στο σπίτι και δε θέλω να είναι μια πλακέτα χύμα υπάρχει κάποιο κουτάκι να μπει μέσα μαζί με τους αισθητήρες (που να είναι σχεδιασμένο να έχει καλό air flow για τη χρήση που το θέλω); Ή πρέπει να εκτυπώσω;

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.319
Ο μόνος λόγος που το σκεφτόμουν είναι γιατί θα πρέπει να βάλω πρίζα μέσα στο κουτάκι το οποίο είναι μικρό και δε ξέρω αν θα χωράνε όλα μαζί.
Δεν χρειάζεται η πρίζα να είναι μέσα στο κουτάκι, μόνο η απόληξη του USB καλωδίου. Η πρίζα μπορεί να είναι και μακριά. ΟΚ, όχι 20 μέτρα μακριά γιατί δεν θα είναι πρακτικό να βάλεις τόσο μεγάλο καλώδιο/επέκταση USB, αλλά σίγουρα μπορεί να είναι κάποια μέτρα.

υπάρχει κάποιο κουτάκι να μπει μέσα μαζί με τους αισθητήρες (που να είναι σχεδιασμένο να έχει καλό air flow για τη χρήση που το θέλω); Ή πρέπει να εκτυπώσω;
Δύσκολο να βρεις κουτάκι που να χωράει το ESP μαζί με τους συγκεκριμένους αισθητήρες που θες να βάλεις εσύ. Εννοώ δύσκολο να βρεις κάποιο κουτάκι ειδικά σχεδιασμένο για αυτή τη δουλειά, γιατί κατά τα άλλα generic πλαστικά κουτάκια υπάρχουν ένα σωρό.

Νομίζω θα πρέπει να πας σε DIY. Αν σου είναι εύκολη η εκτύπωση ΟΚ, αλλιώς και ένα generic κουτάκι μια χαρά θα είναι. Για το airflow μπορείς να κάνεις σχετικά εύκολα ανοίγματα με ένα dremel (από μέσα καλύτερα) αλλά οκ, εξαρτάται και που θα είναι το κουτάκι μέσα στο σπίτι (πόσο θα φαίνεται και πόσο τέλεια δουλειά πρέπει να γίνει).

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.319
Το έχω στα χέρια μου. Να πάω με αυτό τον οδηγό; https://randomnerdtutorials.com/esp8266-ds18b20-temperature-sensor-web-server-with-arduino-ide/
Το να συνδέσεις τον αισθητήρα και να διαβάζεις τη θερμοκρασία δεν είναι κάτι.

Το θέμα είναι πως θα επικοινωνεί το ESP με το HomeAssistant. Με ένα πολύ γρήγορο ψάξιμο, θα πρέπει να δεις το ESPHome.

Και μετά να χρησιμοποιήσεις ένα τέτοιο configuration.

Reaction score
1.258
Νομίζω ήταν πολύ εύκολη η διαδικασία μιας και το συνδέεις πάνω στο rpi και γίνονται όλα σχεδόν αυτόματα. Το μόνο που δεν ήξερα είναι πως έπρεπε να έχω τον αισθητήρα επάνω αλλιώς μετά δεν τον βρίσκει ή δε ξέρω εγώ πως.
Οπότε έβαλα τον δεύτερο αισθητήρα που έχω για να το δοκιμάσω μέσα στο σπίτι.
Τώρα δε ξέρω αν το συνδέσω με τον αισθητήρα που έχω στον ηλιακό (δεν μπορώ να έχω κοντά το rpi)αν θα δουλέψει να διαβάσει την address απο τον άλλο αισθητήρα ώστε να το περάσω στο yaml
Αλλιώς πρέπει να βρω άλλη λύση

Last edited:

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.319
Πρώτον, εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι πως μόνο για την αρχική εγκατάσταση χρειάζεται να έχεις συνδεδεμένο το ESP και μετά μπορείς να στείλεις αλλαγές ασύρματα:
Installation requires that your ESP device is connected with a cable to a computer. Later updates can be installed wirelessly.

Παρακάτω δίνει ένα παράδειγμα όπου σε μια υπάρχουσα συσκευή πάει και προσθέτει ένα GPIO pin. Εσύ αντίστοιχα θα προσθέσεις τον Dallas sensor:

Επίσης, πέραν του παραπάνω, εγώ θεωρώ πως την αρχική εγκατάσταση δεν χρειάζεται να την κάνεις έχοντας συνδεδεμένο το ESP με το rpi, μπορείς να την κάνεις συνδέοντας το ESP με το laptop σου. Θα μπεις δηλαδή από τον browser του laptop στο ESPHome Dashboard και θα αρχικοποιήσεις το ESP που θα το έχεις συνδεδεμένο στο laptop. Άρα όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει στην ταράτσα. Μέσω browser γίνεται, οπότε δεν βλέπω γιατί να μην δουλέψει. Αρκεί φυσικά να έχεις wifi, αλλά αυτό το θεωρώ δεδομένο, αλλιώς τι να το κάνεις το ESP.

Reaction score
1.258
έχω wifi στο σημείο που θα μπει το esp όπως έχω τώρα το thr. Προσπάθησα χτες να το κάνω συνδέοντας το στο laptop μετά την αρχική εγκατάσταση(ότι έκανε το rpi) αλλά για κάποιο λόγο που δε μπορούσα να καταλάβω δε το έβλεπε. Ενώ έχω μπει και στις ρυθμίσεις του browser και έχω επιτρέψει να ψάχνει usb συσκευές( ο υπολογιστής έβλεπε τη συσκευή)

Attachments

Last edited:

Reaction score
1.258
Λύθηκε το πρόβλημα με τη θερμοκρασία που είχα με το sonoff βάζοντας το esp.
Έχω όμως άλλο πρόβλημα με το σήμα. Ενώ με το sonoff δεν είχα αποσυνδέσεις με το esp το σήμα είναι αδύναμο με αποτέλεσμα να χάνω τη σύνδεση και να πρέπει να το μεταφέρω λίγο ώστε να συνδεθεί.υπαρχει τρόπος να αυξήσω τα db;
Για αρχή του άλλαξα θέση κατά 1 περίπου μέτρο όσο με επέτρεπε ο χώρος και το καλώδιο και έχω την εξής μέτρηση
Πιστεύετε θα είμαι οκ; η θα δείξει ο χρόνος;
Screenshot_2023-10-17-18-18-22-58_46636d2786c302145b95fb4ccadc8f13.jpg

Reaction score
1.258

Έχει δοκιμάσει κανείς;

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.319
Μπα, το σκεφτόμουν κάποια στιγμή γιατί όντως τα ESP δεν έχουν καλή κεραία, αλλά τελικά δεν νομίζω πως το έκανα.

Λέω "νομίζω" γιατί έχω πειραματιστεί με διάφορα radios όπου έχω προσθέσει εξωτερική κεραία, αλλά στο ESP νομίζω όχι.

Εύκολο φαίνεται πάντως, αλλά δεν αφήνεις πρώτα να δεις; Αν όπως το έχεις τώρα παίζει απροβλημάτιστα, άστο στην ησυχία του. Το 47% σήμα που έβαλες παραπάνω δεν είναι και τραγικό. Ούτε το απαιτούμενο bandwidth είναι μεγάλο (βασικά μηδέν) ώστε να έχει θέμα.

Reaction score
1.258
Όταν είχα αποσυνδέσεις ήταν στο 33% αλλά δε πρόσεξα πόσα dB είχε. Μέχρι το πρωί θα δείξει πως τα πάει.
Πολύ απλο είναι σαν κατασκευή για τη κεραία όντως απλώς κουράστηκα να φτιάχνω το ένα να χαλάει το άλλο :p
Οπότε όπως λες προς το παρόν μένει ως έχει μέχρι να δω
Σε ευχαριστώ πολύ ;)

minas

Πισιά
Reaction score
4.005
-71dBm είναι αποδεκτό. Εάν δεν πέσει παρακάτω, σχεδόν σίγουρα είσαι εντάξει.

Reaction score
1.258
Το βράδυ το συγκεκριμένο acces point το έχω βάλει να κλείνει. Οπότε το πρωί ήταν ένα καλό test αν θα ξανασυνδεθεί πράγμα που δεν έγινε.Πάλι το τράβηξα λίγο έπιασε καλύτερο σήμα και συνδέθηκε. Τώρα που μιλάμε το σήμα είναι 42% -73dBm . Κρατάει πλέον τη σύνδεση αλλά δεν μπορεί να συνδεθεί ξανά μετά. Έχουμε κανένα tip να το βοηθήσουμε λιγάκι πριν πειράξω τη κεραία ;

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.317
Members
38.298
Νεότερο μέλος
johnny_b90