Home automation / Έξυπνο σπίτι

Reaction score
148
Μιας και λέτε για ηλιακός, επειδή δεν ήθελα να μπλέξω με τρύπες στον τοίχο κλπ και έχω και την τύχη να έχω τον ηλιακό επάνω από το διαμέρισμά μας κατέληξα σε αυτό της Inkbird

Το έχω 6 μήνες. Έχει κάποια θέματα αποσυνδέσεων όταν πέφτει η μπαταρία του και λειτουργεί καλύτερα με ένα ESP32 ως BLE tracker αλλά σε γενικές γραμμές λειτουργεί καλά και η μπαταρία αντέχει περίπου στους 5 μήνες

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.765
Υπάρχει ένα API από το πάρκο με live data παραγωγής και άλλα δεδομένα. Θέλω να βάλω και κάποιο energy monitoring στο σπίτι τύπου Shelly ή κάτι αντίστοιχο. Σκοπός να βλέπω ταυτόχρονα παραγωγή και κατανάλωση, καθώς και μηνιαία, ετήσια κλπ στατιστικά. Ξέρω ότι αυτά γίνονται με Home Assistant καθώς το έχουν κάνει ήδη δύο μέλη. Εκτός από το Home Assistant που δεν καταλαβαίνω μία πως να το κάνω να δουλέψει, υπάρχει κάτι άλλο που να ξέρετε να κάνει κάτι αντίστοιχο, ευκολότερα;

Last edited:

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.079
Υπάρχουν, αν και το "ευκολότερα" είναι σχετικό, καθώς το ΗΑ είναι ήδη πολύ εύκολο.

Αλλά πες οκ για το σπίτι, θα βρεθεί η λύση. Για το πάρκο, τι σύστημα είναι; Δεν θα βρεις εύκολα μια "έτοιμη" λύση να συνδέεται σε ένα "άγνωστο" API και να τραβάει δεδομένα. Πολύ πιο εύκολα θα το κάνεις με το Home assistant αυτό.

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.765
Το πάρκο έχει inverters της Solar Edge και όλα τα δεδομένα τα τραβάμε από εκεί. Πρέπει να γίνουν κάποιες τελευταίες ρυθμίσεις από τον κατασκευαστή του πάρκου, αλλά τα βασικά τα βλέπουμε ήδη.

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.079
Απ'ότι βλέπω υπάρχει SolarEdge integration για το Home Assistant. Προσωπικά δεν θα κοίταζα κάτι άλλο, για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο πως θα έχω τη μέγιστη ευελιξία σε δυνατότητες, customιές, updates και υποστήριξη hardware.

Το μόνο που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις είναι κάπου να το εγκαταστήσεις. Αν δεν έχεις ήδη κάποιον home server (ή κάποιο τούμπανο NAS που να μπορείς να εγκαταστήσεις images) τότε θα πάρεις ένα raspberry kit και θα το βάλεις εκεί. Αν δεν θες να ασχοληθείς καθόλου καθόλου (ούτε καν με την εγκατάσταση) παίρνεις ένα home assistant green (υπάρχει και στην Ελλάδα) που το έχει προεγκατεστημένο. Προσωπικά δεν θα το διάλεγα, αλλά οκ.

Και μετά για να έχεις τη μέγιστη ευελιξία μάλλον θα χρειαστείς και ένα zbt-1 (ή άλλο) ZigBee dongle για να μην στηρίζεσαι μόνο σε wifi συσκευές.

Τα παραπάνω βέβαια είναι η δική μου άποψη, ας πουν και οι λοιποί τη γνώμη τους.

minas

Πισιά
Reaction score
3.958
+1 από τα ίδια :)
Ακόμη και να μην σε ενδιαφέρει να χτίσεις κάτι πιο σύνθετο στο μέλλον, με Home Assistant ξεκινάς όλη την ευελιξία και συμβατότητα που χρειάζεσαι.
Για το σπίτι θα διάλεγα κάποιον επαγωγικό μετρητή όπως Shelly EM. Έτσι δεν χρειάζεται πρακτικά καμία παρέμβαση στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.858
Members
38.250
Νεότερο μέλος
paris29