Home automation / Έξυπνο σπίτι

Reaction score
148
Μιας και λέτε για ηλιακός, επειδή δεν ήθελα να μπλέξω με τρύπες στον τοίχο κλπ και έχω και την τύχη να έχω τον ηλιακό επάνω από το διαμέρισμά μας κατέληξα σε αυτό της Inkbird

Το έχω 6 μήνες. Έχει κάποια θέματα αποσυνδέσεων όταν πέφτει η μπαταρία του και λειτουργεί καλύτερα με ένα ESP32 ως BLE tracker αλλά σε γενικές γραμμές λειτουργεί καλά και η μπαταρία αντέχει περίπου στους 5 μήνες

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.771
Υπάρχει ένα API από το πάρκο με live data παραγωγής και άλλα δεδομένα. Θέλω να βάλω και κάποιο energy monitoring στο σπίτι τύπου Shelly ή κάτι αντίστοιχο. Σκοπός να βλέπω ταυτόχρονα παραγωγή και κατανάλωση, καθώς και μηνιαία, ετήσια κλπ στατιστικά. Ξέρω ότι αυτά γίνονται με Home Assistant καθώς το έχουν κάνει ήδη δύο μέλη. Εκτός από το Home Assistant που δεν καταλαβαίνω μία πως να το κάνω να δουλέψει, υπάρχει κάτι άλλο που να ξέρετε να κάνει κάτι αντίστοιχο, ευκολότερα;

Last edited:

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.088
Υπάρχουν, αν και το "ευκολότερα" είναι σχετικό, καθώς το ΗΑ είναι ήδη πολύ εύκολο.

Αλλά πες οκ για το σπίτι, θα βρεθεί η λύση. Για το πάρκο, τι σύστημα είναι; Δεν θα βρεις εύκολα μια "έτοιμη" λύση να συνδέεται σε ένα "άγνωστο" API και να τραβάει δεδομένα. Πολύ πιο εύκολα θα το κάνεις με το Home assistant αυτό.

alexis

Reaction score
30.771
Το πάρκο έχει inverters της Solar Edge και όλα τα δεδομένα τα τραβάμε από εκεί. Πρέπει να γίνουν κάποιες τελευταίες ρυθμίσεις από τον κατασκευαστή του πάρκου, αλλά τα βασικά τα βλέπουμε ήδη.

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.088
Απ'ότι βλέπω υπάρχει SolarEdge integration για το Home Assistant. Προσωπικά δεν θα κοίταζα κάτι άλλο, για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο πως θα έχω τη μέγιστη ευελιξία σε δυνατότητες, customιές, updates και υποστήριξη hardware.

Το μόνο που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις είναι κάπου να το εγκαταστήσεις. Αν δεν έχεις ήδη κάποιον home server (ή κάποιο τούμπανο NAS που να μπορείς να εγκαταστήσεις images) τότε θα πάρεις ένα raspberry kit και θα το βάλεις εκεί. Αν δεν θες να ασχοληθείς καθόλου καθόλου (ούτε καν με την εγκατάσταση) παίρνεις ένα home assistant green (υπάρχει και στην Ελλάδα) που το έχει προεγκατεστημένο. Προσωπικά δεν θα το διάλεγα, αλλά οκ.

Και μετά για να έχεις τη μέγιστη ευελιξία μάλλον θα χρειαστείς και ένα zbt-1 (ή άλλο) ZigBee dongle για να μην στηρίζεσαι μόνο σε wifi συσκευές.

Τα παραπάνω βέβαια είναι η δική μου άποψη, ας πουν και οι λοιποί τη γνώμη τους.

minas

Πισιά
Reaction score
3.958
+1 από τα ίδια :)
Ακόμη και να μην σε ενδιαφέρει να χτίσεις κάτι πιο σύνθετο στο μέλλον, με Home Assistant ξεκινάς όλη την ευελιξία και συμβατότητα που χρειάζεσαι.
Για το σπίτι θα διάλεγα κάποιον επαγωγικό μετρητή όπως Shelly EM. Έτσι δεν χρειάζεται πρακτικά καμία παρέμβαση στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση.

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.088
θα πάρεις ένα raspberry kit και θα το βάλεις εκεί. Αν δεν θες να ασχοληθείς καθόλου καθόλου (ούτε καν με την εγκατάσταση) παίρνεις ένα home assistant green
Ή ένα τέτοιο πλήρες πισάκι με 106€ τελική!

alexis

Reaction score
30.771
Δεν παίρνω Κινέζικα. 🤥 :biggrin:

Αυτό βέβαια δεν θα έχει μέσα έτοιμο το Home Assistand. Που υπάρχει αυτό και πως μπαίνει; Γιατί κάτι για virtual machine λένε σε άλλα videos που βλέπω σήμερα, και κάτι άλλα που δεν καταλαβαίνω, και μου ανεβαίνει η πίεση πρωί πρωί. :)

Πέτυχα και έναν άλλον που λέει καλύτερα πάρε ένα μεταχειρισμένο παλιό Dell mini PC παρά αυτά τα έτοιμα. Βρήκα και εδώ στην Ελλάδα με σκάρτα 200 ευρώ.

Κοιτούσα και το Yellow αλλά αυτό ανεβαίνει πολύ. Το φθηνότερο plug & play είναι το Green όπως φαίνεται. Και τα 4GB μνήμη 32GB storage δεν τα λες και λίγα αν καταλαβαίνω σωστά όπως τα λένε. Κάνεις αρκετά πραγματάκια. Νομίζω για αρχικό παιχνίδι και να πάρω και τον αέρα του μια χαρά είναι για αρχή. Με το Google Assistand που έχω θα δουλεύει; Οι φωνητικές εντολές θα δουλεύουν; Πρέπει να δω και ποιο Shelly να πάρω. Μάλλον ράγας θα είναι, αλλά ποιο;

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
10.922
Χρόνια πολλά σε όλους!

Καθώς έχουμε καινούρια κατοικία υπό κατασκευή, θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με το ποιες είναι οι χρησιμότερες εφαρμογές και τα πιο εύχρηστα και ευέλικτα οικοσυστήματα έξυπνου σπιτιού.
Προφανώς το πεδίο είναι ατελείωτο κι εξαρτάται από το κόστος, τις ανάγκες και την ικανότητα καθενός να αξιοποιεί αυτές τις τεχνολογίες. Κάποια βασικά γνωρίζω στη θεωρία, αλλά η εμπειρία κι οι γνώσεις όσων από εσάς έχετε ασχοληθεί, θα είναι πολύτιμες καθώς προχωρώ στην πρακτική εφαρμογή. Στο μυαλό μου έχω πράγματα όπως ο έλεγχος συσκευών και φωτισμού, ο διαμοιρασμός αρχείων πολυμέσων, θέρμανση/ψύξη, διαχείριση ηλεκτρικής ενέργειας, εφαρμογές ασφάλειας και διάφοροι άλλοι αυτοματισμοί. Θέλω να αξιοποιήσω τα βασικά, αυτά δηλαδή που διευκολύνουν τη ζωή μας, χωρίς να απαιτούν υπερβολική επένδυση -σε χρόνο κυρίως- και να είναι κυρίως για το εφέ.

Μέχρι τώρα έχω μόνο στοιχειώδη εμπειρία μέσα από κάποιες έξυπνες συσκευές (Neff και LG) που διαθέτει το σπίτι που μένουμε τώρα. Έχω επίσης πειραματιστεί με διαμοιρασμό αρχείων πολυμέσων και διαθέτω βασική εμπειρία σε Arduino και αισθητήρες, με προγραμματισμό σε C++. Γενικά πάντως νιώθω πιο οικεία σε περιβάλλον Windows.
Σκοπεύω να απευθυνθώ σε επαγγελματίες για τα βασικά, αλλά επιθυμώ να έχω τη δυνατότητα να ρυθμίζω και να προσθέτω δυνατότητες μόνος μου.

Το σπίτι είναι διώροφη μονοκατοικία εμβαδού περίπου 100τμ ανά όροφο. Ο κλιματισμός θα γίνεται με ενδοδαπέδιο σύστημα σε συνδυασμό με fan-coils και αντλία θερμότητας, ενώ πρόθεσή μου είναι στην οροφή να μπουν κάποια στιγμή και φωτοβολταϊκά για αυτοκατανάλωση.
Έχει ήδη γίνει μεγάλο μέρος της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, οπότε μια βασική ερώτηση είναι τι υποδομή χρειάζεται να προστεθεί σε αυτή τη φάση (κυρίως από πλευράς δικτύωσης) ώστε να αποφύγουμε τα πολλά μερεμέτια στο μέλλον.

Ευχαριστώ!

Reaction score
537
Δεν παίρνω Κινέζικα. 🤥 :biggrin:

Αυτό βέβαια δεν θα έχει μέσα έτοιμο το Home Assistand. Που υπάρχει αυτό και πως μπαίνει; Γιατί κάτι για virtual machine λένε σε άλλα videos που βλέπω σήμερα, και κάτι άλλα που δεν καταλαβαίνω, και μου ανεβαίνει η πίεση πρωί πρωί. :)

Πέτυχα και έναν άλλον που λέει καλύτερα πάρε ένα μεταχειρισμένο παλιό Dell mini PC παρά αυτά τα έτοιμα. Βρήκα και εδώ στην Ελλάδα με σκάρτα 200 ευρώ.

Κοιτούσα και το Yellow αλλά αυτό ανεβαίνει πολύ. Το φθηνότερο plug & play είναι το Green όπως φαίνεται. Και τα 4GB μνήμη 32GB storage δεν τα λες και λίγα αν καταλαβαίνω σωστά όπως τα λένε. Κάνεις αρκετά πραγματάκια. Νομίζω για αρχικό παιχνίδι και να πάρω και τον αέρα του μια χαρά είναι για αρχή. Με το Google Assistand που έχω θα δουλεύει; Οι φωνητικές εντολές θα δουλεύουν; Πρέπει να δω και ποιο Shelly να πάρω. Μάλλον ράγας θα είναι, αλλά ποιο;
Θες ένα nuc i3; Θα το βάλω αγγελία σήμερα-αύριο. Έχει 8gb μνήμη και δίσκο νομίζω 240gb.
Για home automation το είχα κι εγώ.

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.088
Που υπάρχει αυτό και πως μπαίνει; Γιατί κάτι για virtual machine λένε σε άλλα videos που βλέπω σήμερα, και κάτι άλλα που δεν καταλαβαίνω, και μου ανεβαίνει η πίεση πρωί πρωί. :)
Αν πάρεις raspberry, ετοιμάζεις την καρτούλα στο PC σου (θα χρειαστείς card reader βέβαια), τη βάζεις στο raspberry και παίζει.

Αν θες να το εγκαταστήσεις σε mini PC όπως έβαλα παραπάνω, πάλι εύκολο είναι. Κατεβάζεις το home assistant, το περνάς σε ένα USB stick (με ένα πρόγραμμα που θα βρεις στις οδηγίες), το βάζεις στο mini PC (του λες να μπουτάρει από εκεί) και το εγκαθιστά.

Στη σελίδα του home assistant στην ενότητα installation έχει οδηγίες για όλα τα σενάρια.

Από εκεί και πέρα βέβαια, καλό είναι να μην ξεκινάς με απόλυτη άρνηση στο να μάθεις το οτιδήποτε καινούργιο. Δεν λέω να ταλαιπωρηθείς, γιατί μιλάμε για πολύ απλά πράγματα. Αλλά κάποια πράγματα ίσως σου είναι καινούργια.

alexis

Reaction score
30.771
Αν πάρεις raspberry, ετοιμάζεις την καρτούλα στο PC σου (θα χρειαστείς card reader βέβαια), τη βάζεις στο raspberry και παίζει.

Αν θες να το εγκαταστήσεις σε mini PC όπως έβαλα παραπάνω, πάλι εύκολο είναι. Κατεβάζεις το home assistant, το περνάς σε ένα USB stick (με ένα πρόγραμμα που θα βρεις στις οδηγίες), το βάζεις στο mini PC (του λες να μπουτάρει από εκεί) και το εγκαθιστά.

Στη σελίδα του home assistant στην ενότητα installation έχει οδηγίες για όλα τα σενάρια.

Από εκεί και πέρα βέβαια, καλό είναι να μην ξεκινάς με απόλυτη άρνηση στο να μάθεις το οτιδήποτε καινούργιο. Δεν λέω να ταλαιπωρηθείς, γιατί μιλάμε για πολύ απλά πράγματα. Αλλά κάποια πράγματα ίσως σου είναι καινούργια.
Δεν έχω μηχάνημα που να τρέχει windows, αν αυτό θα ήταν απαραίτητο, ούτε πρόκειται να πάρω για να σετάρω το raspberry. Οπότε οι επιλογές είναι ετοιματζίδικο green ή τραγικά φθηνό PC, που να καταναλώνει έως και τίποτα. Και πάντα βέβαια να δουλεύει το Voice Command της Google.
Θες ένα nuc i3; Θα το βάλω αγγελία σήμερα-αύριο. Έχει 8gb μνήμη και δίσκο νομίζω 240gb.
Για home automation το είχα κι εγώ.
Στείλε ένα μήνυμα όποτε μπορείς με χαρακτηριστικά και τιμή και βλέπουμε.

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.088
ποιες είναι οι χρησιμότερες εφαρμογές και τα πιο εύχρηστα και ευέλικτα οικοσυστήματα έξυπνου σπιτιού.
Ο λόγος που πρότεινα και στον Αλέξη πιο πάνω το Home Assistant είναι πως ο χώρος είναι ακόμα πολύ κατακερματισμένος. Ένα σωρό τεχνολογίες, πρωτόκολλα, συσκευές, εταιρείες, εφαρμογές κλπ. Δεν έχει ωριμάσει η αγορά ούτε έχουν επικρατήσει ένα-δύο τεχνολογίες ή οικοσυστήματα.

Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες interoperability ή ενοποίησης (π.χ. Matter/Thread) αλλά προχωράνε πολύ αργά.

Οπότε επιλέγοντας ένα σύστημα που δεν είναι "κλειδωμένο" σε συγκεκριμένο hardware, ή πρωτόκολλο, ή εταιρεία κλπ. είσαι πιο εξασφαλισμένος για το μέλλον.

Επίσης το home assistant είναι πλέον και εξαιρετικά user friendly, οπότε δεν θυσιάζεις και κάτι για αυτή την ευελιξία.

μια βασική ερώτηση είναι τι υποδομή χρειάζεται να προστεθεί σε αυτή τη φάση (κυρίως από πλευράς δικτύωσης) ώστε να αποφύγουμε τα πολλά μερεμέτια στο μέλλον.
Μερικά πράγματα που μου έρχονται στο μυαλό έτσι στα γρήγορα:

- Αν θέλεις να βάλεις στα φώτα smart διακόπτες εξαρχής (και όχι να μπλέξεις με εξωτερικούς διακόπτες, με wifi λάμπες κλπ.) πολλοί απαιτούν να υπάρχει και ουδέτερο στο κουτί του διακόπτη. Στην Ελλάδα οι περισσότεροι ηλεκτρολόγοι δεν το βάζουν by default

- Καλό είναι να υπάρχει Ethernet σε πολλά σημεία στο σπίτι καθώς είναι γενικώς απαραίτητο. Με κάποιο κεντρικό (ιδανικά κρυφό) σημείο όπου θα ξεκινάνε τα καλώδια και όπου θα μπορείς να τοποθετήσεις ένα μικρό "rack" με πράγματα όπως UPS, NAS, switch, home server κλπ.

- Οι ηλεκτρολογικοί σου πίνακες να έχουν ΧΩΡΟ! Σίγουρα θα προκύψουν πράγματα που θα χρειαστεί να προστεθούν αργότερα και στο 99,9% των εγκαταστάσεων οι πίνακες είναι πάντα τσίμα τσίμα και στριμωγμένοι λες και δεν υπήρχαν μερικά εκατοστά παραπάνω στον τοίχο. Αυτό θα σου δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον οπότε φρόντισέ το από τώρα (αν και λες έχει γίνει η εγκατάσταση σε μεγάλο βαθμό)

- Ανάλογα που θα παράγεται το ζεστό νερό χρήσης (ηλιακός, boiler, και τα δύο κλπ.) φρόντισε να υπάρχει έξτρα καλωδίωση προς τα εκεί, ανάλογα βέβαια και τι σύστημα θα επιλέξεις για τον έλεγχό του.

Αυτά σαν γενικές οδηγίες. Κατά τα άλλα δεν σκέφτομαι κάτι που να πρέπει να το βάλεις εξαρχής, νομίζω τα υπόλοιπα βολεύονται.

alexis

Reaction score
30.771
Εκεί που θα μπουν τα φωτοβολταϊκά βάλε τουλάχιστον ένα μεγάλο κανάλι αναμονή να περνάει το καλώδιο, μέχρι εκεί που θες. Στο υπόγειο, κεντρικό πίνακα του σπιτιού ή όπου αλλού θα καταλήγει. Αν βάλεις σύντομα τα φωτοβολταϊκά πέρνα το καλώδιο από τώρα να τελειώνεις. Από ταράτσα μέχρι πίνακα.

Reaction score
7.854
Με το Google Assistand που έχω θα δουλεύει
Χρειάζεται να φτιάξεις ένα τύπου app μέσα στο google dev console για το HA και μετά περνάς όποια entity θέλεις από το HA στο google Home και φυσικά έχεις και φωνητικές εντολές.
Ο λόγος που πρότεινα και στον Αλέξη πιο πάνω το Home Assistant είναι πως ο χώρος είναι ακόμα πολύ κατακερματισμένος. Ένα σωρό τεχνολογίες, πρωτόκολλα, συσκευές, εταιρείες, εφαρμογές κλπ. Δεν έχει ωριμάσει η αγορά ούτε έχουν επικρατήσει ένα-δύο τεχνολογίες ή οικοσυστήματα.

Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες interoperability ή ενοποίησης (π.χ. Matter/Thread) αλλά προχωράνε πολύ αργά.

Οπότε επιλέγοντας ένα σύστημα που δεν είναι "κλειδωμένο" σε συγκεκριμένο hardware, ή πρωτόκολλο, ή εταιρεία κλπ. είσαι πιο εξασφαλισμένος για το μέλλον.

Επίσης το home assistant είναι πλέον και εξαιρετικά user friendly, οπότε δεν θυσιάζεις και κάτι για αυτή την ευελιξία.

Μερικά πράγματα που μου έρχονται στο μυαλό έτσι στα γρήγορα:

- Αν θέλεις να βάλεις στα φώτα smart διακόπτες εξαρχής (και όχι να μπλέξεις με εξωτερικούς διακόπτες, με wifi λάμπες κλπ.) πολλοί απαιτούν να υπάρχει και ουδέτερο στο κουτί του διακόπτη. Στην Ελλάδα οι περισσότεροι ηλεκτρολόγοι δεν το βάζουν by default

- Καλό είναι να υπάρχει Ethernet σε πολλά σημεία στο σπίτι καθώς είναι γενικώς απαραίτητο. Με κάποιο κεντρικό (ιδανικά κρυφό) σημείο όπου θα ξεκινάνε τα καλώδια και όπου θα μπορείς να τοποθετήσεις ένα μικρό "rack" με πράγματα όπως UPS, NAS, switch, home server κλπ.

- Οι ηλεκτρολογικοί σου πίνακες να έχουν ΧΩΡΟ! Σίγουρα θα προκύψουν πράγματα που θα χρειαστεί να προστεθούν αργότερα και στο 99,9% των εγκαταστάσεων οι πίνακες είναι πάντα τσίμα τσίμα και στριμωγμένοι λες και δεν υπήρχαν μερικά εκατοστά παραπάνω στον τοίχο. Αυτό θα σου δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον οπότε φρόντισέ το από τώρα (αν και λες έχει γίνει η εγκατάσταση σε μεγάλο βαθμό)

- Ανάλογα που θα παράγεται το ζεστό νερό χρήσης (ηλιακός, boiler, και τα δύο κλπ.) φρόντισε να υπάρχει έξτρα καλωδίωση προς τα εκεί, ανάλογα βέβαια και τι σύστημα θα επιλέξεις για τον έλεγχό του.

Αυτά σαν γενικές οδηγίες. Κατά τα άλλα δεν σκέφτομαι κάτι που να πρέπει να το βάλεις εξαρχής, νομίζω τα υπόλοιπα βολεύονται.
Ναι σε όλα....!!!!
Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη αλλά εφτιαξαν και api να τραβάει τιμές από του παρόχους ενέργειας.

Attachments

Last edited:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.880
Members
38.254