Poll περί δικάναλου - πολυκάναλου ήχου

Δικάναλος ή πολυκαναλος;

• Total voters
    199
Reaction score
2.826
Εμένα βασικά στα παλαιότερα των υποδημάτων μου το αποτέλεσμα απλά γεμίζουμε την ανία μας λόγω εγκλεισμού, υπάρχουν δυο διαφορετικές προσεγγίσει-σχολές αλλά κάποιοι θέλουν να επιβάλουν την γνώμη τους στους άλλους, έλεος αγόρια όλοι είμαστε ενήλικες και έχουμε άποψη και γνώμη και είμαστε υπεύθυνοι των πράξεων μας και οι δυο πλευρές έχουν τα υπέρ και τα κατά τους αλλά όλοι στο τέλος ακούμε μουσική με την έννοια του ακούμε μουσική, για αυτό και οι μεν και οι δεν οφείλουν να σέβονται την απέναντι γνώμη και το ποιο σωστό είναι να μην μπερδεύεται ο ένας στα πόδια του άλλου.

πχ ρωτάω εγώ για καλώδια αφήστε αυτούς που έχουν άποψη για αυτό να απαντήσουν ή αν ρωτάει κάποιος για στήσιμο πολυκαναλου σετ απ τι δουλειά έχω εγώ να ανακατεύτω , όταν υπάρξουν αυτοί οι διακριτοί ρόλοι σίγουρα το φόρουμ θα γίνει πιο δημιουργικό.

Θα το θέσω προς όλους μήπως αυτές οι συμπεριφορές κάνουν πολλά μέλη επιφυλακτικούς στο να ρωτήσουν κάτι διότι από προηγούμενα ποστ που έχουν διαβάσει βλέπουν αυτή την καφρίλα χλεύη αντιπαράθεση τρολαρισμα και οπαδισμό, και λένε μέσα τους που πάω ο έρμος.

Ας χλευάσουν κάποιοι εγώ ρώτησα για interconnect αυτό ήθελα ρε φίλε και ήμουν αποφασισμένος για την αγορά τους, και σας το λέω ότι ήμουν πολύ επιφυλακτικός στο να ανοίξω νήμα (που να ήξερα) τελικά έστω και με όλα αυτά που γράφτηκαν νομίζω ότι την δουλειά μου την έκανα γιατί πήρα πολλές απόψεις για το ερωτημά μου φυσικά με πμ και πιστέψτε με ήταν πάρα πάρα πολλά με απόψεις όχι με κονε για εμπόρους όλες ήταν ανιδιοτελής προτάσεις, και σας βάζω το ερώτημα γιατί να γίνουν μέσω πμ και όχι στο νήμα,

Reaction score
5.613
Μου κάνουν μεγάλη εντύπωση τα ποσοστά μεχρι στιγμής του πολυκάναλου:
14 στους 56!
Και ακόμα 10 σκοπεύουν-θα ήθελαν να βάλουν πολυκάναλο.

Σε καμία περίπτωση αυτο δεν είναι αντιπροσωπευτικό, η εκτίμηση μου είναι πως παγκοσμίως πολύ λιγότερο απο 10% ακούει πολυκάναλα. (Είναι και το mono που είναι η συντριπτική πλειοψηφία λόγω Bluetooth ηχείων+ηχομπάρες!)

Τα περισσότερα πολυκάναλα συστήματα είναι κακοστημένα στον χώρο (κυρίως), με πολύ μέτριες επιλογές-συνδυασμούς ηχείων και ενισχυτών, και παίζουν τον ρόλο της υποστήριξης ήχου μιας μεγαλούτσικης τηλεόρασης για μπαμ-μπουμ σε καμία ταινία. Για να μην πιάσουμε το πονεμένο θέμα της καταραμένης αυτόματης ισοστάθμισης.

Απο την άλλη τα dedicated home cinemas παγκοσμίως ειναι εξοπλισμένα συνήθως με ανυπόφορα ηχεία, και κακή αφιλόξενη διακόσμηση με αποτέλεσμα η απόλαυση μουσικής να γίνεται αδύνατη.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ακουστεί σωστά η πολυκάναλη μουσική, ενώ ένα κουτσοδικάναλο κάπως φτιάχνεται.
Το πολυκάναλο απαιτεί ξεχωριστό χώρο με αποδεκτές διαστάσεις (ή σύζυγο που αγαπάει εξίσου τη μουσική, εξαιρετικά σπάνιο), μελέτη, παρέμβαση ειδικού και αρκετά περισσότερα χρήματα.
Και υπαρχει και το προβλημα της έλλειψης πολυκάναλου streaming.

Όσοι καταφέρουν να το στήσουν σωστά στην μεγάλη πλειοψηφία τους θα το προτιμήσουν, αλλά θα είναι λίγοι στο σύνολο.

Δεν είναι για όλους.

Οι υπόλοιποι φτιάξτε τουλάχιστον το δικάναλο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.
Στα περισσοτερα που εγραψες συμφωνουμε απολυτα,στο τελος το ξυνιζεις λιγο αλλα οκ ο καθενας με τον τροπο του.Μπραβο παντως.

Reaction score
478
Εγώ που έχω πολυκάναλο για ταινίες αλλά ακούω μουσική αυστηρά δικαναλό είναι σαν να είμαι Παναθηναϊκός στο μπάσκετ και Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο? Τι επιλέγω?🙄 (edit επέλεξα το 1)

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
85.176
Εγώ που έχω πολυκάναλο για ταινίες αλλά ακούω μουσική αυστηρά δικαναλό είναι σαν να είμαι Παναθηναϊκός στο μπάσκετ και Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο? Τι επιλέγω?🙄 (edit επέλεξα το 1)
Και πολύ καλά κάνεις και ακούς δικάναλα την μουσική σου. Και εγώ αυτό θα έκανα στη θέση σου.

Έριξα μια ματιά στο θρεντ σου.
Το πολυκάναλο που έχεις δεν κανει για μουσική. Το κεντρικό είναι τελείως διαφορετικό από τα L/R, όπως και τα surrounds.
Ο AVR δεν μπορει να τα βοηθήσει.
Τα σαμπ δεν..

Βλέπε μόνο blockbusters .

Στα περισσοτερα που εγραψες συμφωνουμε απολυτα,στο τελος το ξυνιζεις λιγο αλλα οκ ο καθενας με τον τροπο του.Μπραβο παντως.
Δηλαδή δεν συμφωνείς με αυτό; ( η τελευταία πρόταση)
Οι υπόλοιποι φτιάξτε τουλάχιστον το δικάναλο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.
Να μην το φτιάξει κάποιος το δικάναλό του; Να το αφήσει χύμα; Τι;

leandros

Πάρτε παθητικά!
Reaction score
6.113
το καλοσκέφτηκες 3 ώρες βλέπω....
έψαξες να βρεις τι είναι η επιστήμη? :cry: 😂 :lolsign:
Όχι βρε.. απλά προβληματιζομουν αν άξιζε να σου απαντήσω ή όχι..

Reaction score
5.494
Οπότε μέχρι αυτή τη στιγμή ψήφισαν 86 άτομα.
Η κατάσταση είναι ότι δικάναλο σεταπ έχει το (ερώτηση 1+2+3): περίπου το 80%.
Πολυκάναλο σεταπ
(ερώτηση 4+5) το 20% περίπου.
{Η ερώτηση 6 δεν διαχωρίζει αν αυτός που απαντάει έχει πολυκάναλο ή δικάναλο σεταπ.}
Και αναμένουμε ψήφο από λιγότερο δραστήρια μέλη (που έχω την υποψία ότι μάλλον δικάναλοι θα είναι, οπότε το ποσοστό των δικάναλων θα εκτοξευθεί)
Πάντως προσωπικά πιστεύω ότι παρά τα όποια αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα του πολυκάναλου, δεν πρόκειται να διυσδίσει πολύ στα σπίτια.
Θα γίνει κάτι σαν το Super Audio CD, Minidisk, 8K, DVD audio κλ.π format ή τα ενεργά ηχεία, που παρά την ανωτερότητα, δεν μπόρεσαν να κυριαρχήσουν και η μεγάλη πλειονότητα ακούει από streaming services και παθητικά ηχεία (αλήθεια και μια δημοσκόπηση παθητικά/ενεργά ηχεία θα είχε ενδιαφέρον).
Και φυσικά για όλους τους άλλους λόγους που ανέφερε και ο Dimifoot προηγουμένως (χρεία ειδικού χώρου, κόστος, αποδοχή από τα άλλα μέλη της οικογένειας, κ.λ.π)

Καταγραφή.JPG

Last edited:

Reaction score
3.628
View attachment 162953

Αυτή τη στιγμή ακούω αυτήν την παλιά (1968) δικάναλη ηχογράφηση σε Auro3d και είναι εξαιρετική κι ας εχει λίγο φυσηματάκι.

Αλλάζοντας φορμάτ σε δικάναλο είναι απογοήτευση.
Το Dolby Surround είναι κοντά στο Auro3d, και πολύ μακρυά απο το δικάναλο.

Αναρωτιέμαι πόσο λάθος έχετε στήσει το πολυκάναλο σας όσοι προτιμάτε το δικάναλο- εφόσον φυσικά χρησιμοποιείτε το ίδιο σύστημα/ηχεία/χώρο.
Σκεφτηκες ομως οτι πολλοι δεν ακουνε κλασσικη,η οποια βασιζεται στις αντηχησεις του χωρου ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ απο τον ακροατη για να ακουγεται ρεαλιστικα στον χωρο αναπαραγωγης;Αντιθετα,σε ενα λαιβ ολιγοργανο συνολο,δεν υπαρχει περιπτωση να ακους κατι περιμετρικα-περα απο το κοινο πιθανως...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.226
Καλημέρα κι από δω! :drinks:

:party::party::party:
Αρκετή η συμμετοχή, 87 ψήφισαν ήδη!

Το ποσοστό των πολυκάναλων σεταπ είναι συνολικά στο 20% μέχρι στιγμής.

Το 75% ακούει δικάναλα, και τμήμα αυτού του ποσοστού (15%) σκοπεύει αν μπορέσει να πάει σε πολυκάναλο.

Από τις ως τώρα συμμετοχές, φαίνονται 17 άνθρωποι εδώ μέσα να έχουν καταφέρει να ακούν πολυκαναλα τις μουσικές τους, πράγμα που βεβαίως κρίνεται πολύ θετικό. ;)

Σίγουρα θα περιμένουμε κι άλλες συμμετοχές, ξέρω αρκετούς πολυκαναλους που δεν ψήφισαν ακόμα, και βεβαίως πολλοί με δικάναλα σεταπ. ;)

Reaction score
2.803
Σκεφτηκες ομως οτι πολλοι δεν ακουνε κλασσικη,η οποια βασιζεται στις αντηχησεις του χωρου ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ απο τον ακροατη για να ακουγεται ρεαλιστικα στον χωρο αναπαραγωγης;Αντιθετα,σε ενα λαιβ ολιγοργανο συνολο,δεν υπαρχει περιπτωση να ακους κατι περιμετρικα-περα απο το κοινο πιθανως...
Πιθανόν αλλά τι σε νοιάζει;
Ακούς ολιγομελή σύνολα η μουσική δωματίου;
Στην house και trance κάνει παπάδες, αα όταν πας στον Έαρ να έχεις usb στικάκι γεμάτο μουσική (ένα 128GB αρκεί, βάλε και flac), μην κουβαλάς τίποτα cd και lp γιατί θα φας πόρτα με αυτές τις γραφικότητες! :punish:

Reaction score
15.543
Το πολυκάναλο και immersive είναι καλύτερο από το 2καναλο όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις.....οι οποίες σε κανέναν μας μέχρι σήμερα εδώ δεν υπάρχουν στο 100%

Το δικαναλο λοιπόν είναι αρκετό και πολύ καλο, φτάνει να μπορεί να καλύψει τουλαχιστον ενα συχνοτικο φάσμα από 30hz σε καλες εντάσεις...

Σε ένα πολυκάναλο η immersive setup πρέπει να ακους καλά και το 2καναλο, αλλιώς έχεις κάνει κάτι λάθος.... οπως επίσης και το upmix από 2καναλες η πολυκαναλες παραγωγές και μόνο σε auro, που δεν τις χαλάει απλά τους δίνει μεγαλύτερη λεπτομέρεια και καλύτερη ατμόσφαιρα..

Ψηφίζω immersive ως καλυτερο setup για ακροαση αλλά ακούω 2καναλο - πολυκάναλο - immersive αφού έχω την δυνατότητα να ακουω όπως γουστάρω οπότε θέλω...
Στο μεγαλύτερο ποσοστό βέβαια ακούω upmix auro2D-3D ανάλογα την παραγωγή.

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.335
...εγινε λιγο φυσαρμονικα το πολ... 8-)
ενα σχολιο - αν και επαναλαμβανομαι - ειναι αυτοι που εχουν μετρησει το χωρο και αυτοι που δεν τον εχουν μετρησει - ειναι αυτοι που εχουν καταλαβει και αυτοι που δεν εχουν καταλαβει.
Περαν τουτου....του του του του... και τσαφ τσουφ... :party:
Επελεκσα να μην βαλω καποια πσυφο στο poll.
με εχει προβληματισει το ηχητικο το πραματως, και δεν με εχει προβληματισει.
καποιες φορες τη ψαχνω, καποιες φορες τη βρισκω...και καποιες φορες δεν....
... θα μαι κατηγορια απο μονο μου.
🐒:smoke:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.226
Ο @TERMATOGAZI τα έχει ψηφίσει όλα......:o
Ναι, το είδα, έχεις δίκιο.
Σφάλμα της πλατφόρμας προφανώς.

Έδωσα εξ'αρχής περιορισμό να έχεις τη δυνατότητα μόνο μιας επιλογής, άρα κάτι δε δουλεύει σωστά σε αυτή την ρύθμιση.

Μικρό το κακό. ;)

Στην ουσία βγαίνει το συμπέρασμα πως είναι αρκετά τα ενεργά μέλη σε αυτό το φόρουμ που ήδη έχουν τη δυνατότητα να ακούνε πολυκαναλα τη μουσική τους (20%), και άλλο ένα σημαντικό ποσοστό (15%) αν και όταν μπορέσει θα στήσει πολυκάναλο σεταπ για τη μουσική του, ενώ ένα επίσης σημαντικό ποσοστό (13%) δεν έχει τη δυνατότητα να στήσει πολυκάναλο σεταπ (είτε για οικονομικούς λόγους είτε διότι δεν μπορεί στον κοινόχρηστο οικογενειακό χώρο που ακούει μουσική να βάλει 7 και 10 ηχεία, σαφώς είναι αντικειμενικά τα προβλήματα και σεβαστά) οπότε θα παραμείνει στο δικάναλο σεταπ.

Κακά τα ψέματα, το στήσιμο ενός αξιόλογου πολυκάναλου σεταπ όταν ήδη έχεις ένα αξιοπρεπές δικάναλο, σημαίνει σημαντικά επιπρόσθετα έξοδα για αγορά ανάλογης ποιότητας επιπρόσθετων ηχείων, και σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος για περιφερικά ηχεία και η αλλοίωση της αισθητικής ενός κοινόχρηστου χώρου με πολλαπλά ηχεία δεν γίνεται εύκολα αποδεκτή από τη σύζυγο, γνωστά και απολύτως σεβαστά προβλήματα.

Είναι ευκόλως εννοούμενο πως οι λίγοι και τυχεροί με dedicated χώρο για μουσική (ή/και κινηματογράφο) είναι αυτοί που έχουν εύκολα τη δυνατότητα σε αυτήν την ιστορία..

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
79.910
Ο @TERMATOGAZI τα έχει ψηφίσει όλα......:o

Εγώ που ανήκω ?:o

Καλά....o @daharis666 ,,,,immersive??? :o
εσύ μέχρι να ταβανώσεις ηχεία θα είσαι απλά πολυκάναλος....:fuckyou::p:laugh:
γι αυτό...
Άι τελείωνε κ άσε την κλάψα :party:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ