Ένα απόγευμα στου Κώστα Ear

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.101
Είτε στην μία είτε στην άλλη περίπτωση θέλουν ΧΡΗΜΑ.
Το χόμπι θέλει χρήμα Μάνο! Πολύ καλό pc με madvr μπορεί να φτιάξει κάποιος και με χιλιάρικο. 4-5 φορές κάτω από ένα lumagen. Δε γίνεται όμως να ζητάμε καλό scaling, auto aspect, calibration tools, tone mapping τζάμπα...

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.480
Λυπάμαι που θα στεναχωρήσω, αλλά όσον αφορά το μέγεθος της οθόνης και την απόσταση θέασης, ισχύουν τα στοιχεία του παρακάτω πίνακα:

View attachment 181268

Στα ~6 feet απόσταση θέασης για 100" οθόνη είναι το "full benefit of 4k", δηλαδή στο 1,83μ.

Οι 120" στα 7,5 feet (2,3m).

Dedicated bat cave με οθόνη μόνο 100", είναι σα να έχεις 7" σαμπ.

Ήταν οι 100" τέλειο μέγεθος για 1080 (16 feet -4,87m), αλλά για 4κ, νόου...

ΥΓ.
Κι εγώ στα 9 feet, όπως σωστά ειπώθηκε, θα έπρεπε να έχω 140"...
Συμφωνώ. Δεν το είπα για αυτό.
Το σχόλιο είναι καθαρά για θέμα μεγέθους και τρόπους να φτάσει μέσα στο χώρο.

Σύμφωνα με τον πίνακα, θέλω 150". :lolsign:

Reaction score
11.122
Λυπάμαι που θα στεναχωρήσω, αλλά όσον αφορά το μέγεθος της οθόνης και την απόσταση θέασης, ισχύουν τα στοιχεία του παρακάτω πίνακα:

View attachment 181268
Βαρέθηκα να τη βλέπω αυτή την εικόνα σε πόδια. Πάρτε τη σε μέτρα.

300052_mm.jpg

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.839
Όπως και στα σαμπ, έτσι και στην οθόνη, θα πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς αναλόγως δυνατοτήτων, είτε λόγω χώρου είτε λόγω κόστους.

Ο δικός μου συμβιβασμός είναι αυτός:

viewingdistanceresolutioncomparison~2.jpg

Δε φτάνω το φουλ αλλά είναι αρκετά συμπαθητικά.

Η μείωση απόστασης ακρόασης και απόστασης θέασης, είναι το "κλειδί" για να προσεγγίζουμε πιο εύκολα από κάθε άποψη τις αντικειμενικές απαιτήσεις της υψηλής πιστότητας αναπαραγωγής.

Η πατροπαράδοτη χαϊενταδικη τακτική με ένα 6" ηχειακι στα 3,5μ απόσταση ακρόασης και μια οθόνη 96" στα 4,5μ απόσταση θέασης, είναι απλώς χαριτωμενιές..

Last edited:

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.480
Η πατροπαράδοτη χαϊενταδικη τακτική με ένα 6" ηχειακι στα 3,5μ απόσταση ακρόασης και μια οθόνη 96" στα 4,5μ απόσταση θέασης, είναι απλώς χαριτωμενιές..
Είμαι χαριτωμένο δηλαδή; :lolsign:

Έχω 6.5" στα 3.5m. :lolsign:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.839
Έχω 6.5" στα 3.5m
Στα 3,5μ θα μπορούσα να συμβιβαστώ ανέτως με δορυφορίδι που θα φορούσε γουφεράκι 12" με την προϋπόθεση σοβαρών σαμπ.

Αυτός θα ήταν ο "συμβιβασμός" μου, κατ'αντιστοιχία με το "συμβιβασμό" που έκανα στην οθόνη.

Το "ασυμβίβαστο" σε τέτοια απόσταση ακρόασης, είναι δορυφόρος με γούφερ 15-16". ;)

Όντως, χαριτωμένο αποτέλεσμα θα έχει σε τέτοια απόσταση ακρόασης ένα 6,5"-αρι, καθώς θα είναι αδύνατο να φτάνει στάθμες αναφοράς στην 3η οκτάβα, ούτε για πλάκα.

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.839
Έλα μωρέ, όλα είναι θέματα συμβιβασμού, αναλόγως δυνατοτήτων (είτε τοποθέτησης είτε χρημάτων).

Στους δορυφόρους τα πράγματα είναι απλά, αναλόγως απόστασης ακρόασης:

Προσωπικά, στα 2μ συμβιβάζομαι με 8" και στα 2,3 που έστησα σετάπ, συμβιβάστηκα με 8.25".

2,5-3μ θα συμβιβαζομουν με 10".
3-3,5μ ομοίως με 12" και στα 4-4,5μ με 15".

Οι ανωτέρω διαστάσεις, έρχονται σε συμφωνία σε γενικές γραμμές με ο,τι έχω δει ως τώρα, ώστε να βγαίνει στάθμη αναφοράς, όπως και με αυτό:

Κάπως έτσι το βλέπω το παραμύθι του συμβιβασμού, αν δεν έχεις τη δυνατότητα να πάρεις για οποιαδήποτε απόσταση ακρόασης ένα 16" me Geithain να τελειώνεις... :tongue:

Συμβιβασμού το ευαγγέλιο προσχωμεν. :lol:

Last edited:

Reaction score
4.767
Εάν δεν μπορείς να πάρεις το καλύτερο συμβιβάζεσαι με ότι μπορείς να πάρεις .
Το ίδιο ισχύει και στην εικόνα και στον ήχο .
Προτεραιότητες είναι τα πάντα .
Μόνο όταν ακούσεις η δεις κάτι καλύτερο και μόνο τότε καταλαβαίνεις τι χάνεις .
Επισης καταλαβαίνεις και αν αξίζει η όχι το κοστολογιο για να το αποκτήσεις.
Το θέμα είναι να μην το παίζεις πονηρός και δήθεν γνωστης.
Πάντα υπάρχει κάτι καλύτερο στα πάντα.
Τι να κάνουμε δηλαδή ;
Έτσι ήταν κ έτσι θα είναι πάντα ...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.839
View attachment 181302

Δεν βλέπω μεγάλη διαφορά από κει που είσαι.

Και στις 95 ίντσες μέσα στο τριγωνάκι είμαι σε λιγότερο από 10 πόδια
Μην πας να κλέψεις ακτινολόγο:

300086_ad1dc1449692fa0d871f12c8cb2938e0~2.jpg

Οι 95 σου, είναι πιο αριστερά από τις 100 που έβαλες βούλα, και ΙΜΗΟ είναι λίγες για 4κ..

Για να είσαι ακριβώς όπως είμαι εγώ, πάνω στην κάτω γραμμή του μωβ τριγώνου, λόγω αυξημένης απόστασης θέασης, θα έπρεπε να έχεις 130"..

Έχεις όμως ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα χώρου από μένα, λίγες δυνατότητες για βελτίωση..

Reaction score
23.483
νομίζω οτι το διαβάζεις λάθος
δηλαδή είμαι σίγουρος.
γιατί είναι λάθος η επεξήγηση.
το πρόβλημά σου θα ήταν να είχες 1080 ανάλυση στην περιοχή που βρίσκεσαι και όχι οτι δεν εκμεταλεύεσαι την δυνατότητα.
δηλαδή αντί του "benefit of 4K starts to become noticeable" ορθότερο είναι το "limitations of 1080p start to become noticeable"

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.839
Όχι.

Για 4κ περιεχόμενο, θα έπρεπε όλοι να είμαστε πάνω στην τελευταία κάτω γραμμή, που λέει ότι είναι ορατό όλο το περιεχόμενο από 4κ.

Όσο πιο πάνω είμαστε, τόσο περισσότερη πραγματική ανάλυση από το 4κ δε μπορεί να διακρίνει το μάτι μας, δηλαδή χάνουμε πληροφορία που υπάρχει στην εικόνα.

Η διακριτική ικανότητα του ματιού είναι συγκεκριμένη και περιορισμένη, τα έχουμε γράψει αναλυτικά με παραπομπές από wiki..

Το ευτυχές σε αυτή την ιστορία, είναι πως πολύ περιεχόμενο υπάρχει ακόμα σε 1080. Το δυστυχες είναι η μυωπία μας. ;)

Reaction score
6.483
Ta πραματακια δεν ειναι τοσο απλα ,οσα λεφτα και να διαθετεις παντα θα κανεις συμβιβασμους...
Εδω πολυ ομορφα εχει στησει ο Κωστας τις αποστασεις η μονη μου ενσταση ειναι η θεση του κεντρικου.
Η οποια προδιδει τη θεση της οσο ποιο κοντα εισαι ... εαν θες ηχοπερατη μαλλον μειωνονται οι επιλογες αφου αναλογως αποστασης αλλαζουν υφανσεις κλπ...
Μια γρηγορη αναζητηση σε AT οθονες επεσα αναμεσα στις xd vs uf της seymour ως ποιο ιδανικες για συνηθης αποστασεις...
και επισης αγορα υφασματος και κατασκευες diy για μειωση κοστους...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.839
η μονη μου ενσταση ειναι η θεση του κεντρικου.
Πολύ σωστά.

Το κεντρικό οφείλει να είναι σε ίδιο ύψος (και απόσταση ακρόασης) με όλα τα υπόλοιπα ηχεία δαπέδου.

Μόνη παρηγοριά σε αυτόν τον κανόνα, είναι το λογισμικό του τρινοβ, άλλη γιατρειά δεν υπάρχει.

Όπως έχουμε ξαναπεί, ο τρινοβ έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την αντιληπτή θέση του κεντρικού, και ενώ αυτό είναι χαμηλότερα, όλοι όσοι έχουν περάσει από μένα, το ακούν ξεκάθαρα στο ύψος της μέσης της οθόνης, ακριβώς σα να είναι πίσω από ηχοπερατή.

Επιβεβαιωμένα από περισσότερους από 5 ακροατές, που τους έβαλα με το ζόρι να προσέξουν από πού έρχεται ο ήχος του κεντρικού, της φωνής, κλπ..

Last edited:

Reaction score
23.483
Όχι.

Για 4κ περιεχόμενο, θα έπρεπε όλοι να είμαστε πάνω στην τελευταία κάτω γραμμή, που λέει ότι είναι ορατό όλο το περιεχόμενο από 4κ.

Όσο πιο πάνω είμαστε, τόσο περισσότερη πραγματική ανάλυση από το 4κ δε μπορεί να διακρίνει το μάτι μας, δηλαδή χάνουμε πληροφορία που υπάρχει στην εικόνα.

Η διακριτική ικανότητα του ματιού είναι συγκεκριμένη και περιορισμένη, τα έχουμε γράψει αναλυτικά με παραπομπές από wiki..

Το ευτυχές σε αυτή την ιστορία, είναι πως πολύ περιεχόμενο υπάρχει ακόμα σε 1080. Το δυστυχες είναι η μυωπία μας. ;)
τι είναι χειρότερο να μην μπορείς να "εκμεταλευτείς πλήρως" το 4κ στην ενδιάμεση απόσταση που έχεις ή να βλέπεις τα πίξελ του 1080;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.839
τι είναι χειρότερο να μην μπορείς να "εκμεταλευτείς πλήρως" το 4κ στην ενδιάμεση απόσταση που έχεις ή να βλέπεις τα πίξελ του 1080;
Χειρότερο είναι το να μην είσαι παιδί για να έχεις οπτική οξύτητα 20/10.

Προσωπικά τουλάχιστον, δεν διακρίνω πιξελ σε 1080. Απλώς ξέρω ότι χάνω λίγη πληροφορία από 4κ, η οποία θα μπορούσε να είναι αντιληπτή με μεγαλύτερη οθόνη.

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.101
Χάνετε τζάμπα πολύ χρόνο μ,ε την ανάλυση. Κι ο Epson 9400 που είδα είναι εκπληκτικά ευκρινής. Δεν υπήρξε ποτέ η αίσθηση ότι έλειπε λεπτομέρεια απ' την εικόνα.
Τα ζητούμενα είναι εδώ και καιρό άλλα. Hdr, tone mapping, χρωματικός κορεσμός.
Επίσης είναι γελοίο να συγκρίνουμε τηλεοράσεις του κιλού με 5-6000 on/off contrast με προβολείς που παρουσιάζουν πολύ πιο δυναμική εικόνα σε υπερδιπλάσιες ίντσες (μετρημένο contrast σε jvc περίπου 60.000/1).
Γελοίο και να νομίζουμε οτι το hdr στις 120-130 ίντσες ακόμα κι απο τηλεόραση σε χώρο home cinema (σκοτάδι) πρέπει να καλύπτει τις ίδιες προϋποθέσεις με τις συνθήκες θέασης ενός σαλονιού με κανονικό φωτισμό.
Οι oled με το 1/3 ή 1/4 nits των καλύτερων lcd παρουσιάζουν πολύ πιο δυναμική εικόνα. Αυτό κάτι πρέπει να λέει.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.579
Members
38.201
Νεότερο μέλος
danstefan