Ποδήλατο

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
91.926
Δηλαδή, για να έχουμε καλό ερώτημα, πώς κάνουν bike fitting στην Ελλάδα; Με την μεζούρα της μοδίστρας;
Απάντησε ο @symos, Γιώργο.

Ούτε ένας στους 5 δεν κάνει το πλήρες fitting, κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Η νοοτροπία είναι η ίδια με το calibration π.χ. ενός προτζέκτορα. Σίγα μη φέρω άνθρωπο να κάνει αυτό που κάνω μόνος μου με το μάτι και τα 2-3 βιντεάκια που έχει το YouTube... Παίζουν βέβαια ρόλο οι προσδοκίες μας.

Άσε που με το bike fitting το κόστος μπορεί να μην είναι μόνο η μελέτη/εργασία του ειδικού, αλλά να χρειαστούν εξαρτήματα άλλων διαστάσεων, π.χ. τιμόνι, λαιμός, σέλα κλπ.

Να διευκρινίσω ότι με μία σωστή ρύθμιση "παλιού τύπου" μπορούμε να αποφύγουμε πιθανούς τραυματισμούς.
Αν όμως θέλουμε να ρυθμίσουμε τη μέγιστη απόδοση και την αεροδυναμική απαιτείται σύγχρονο fitting.

Αυτό που ξεκίνησε την κουβέντα ήταν η σωστή ρύθμιση του ποδιού στο πετάλι. Για μένα, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στο fitting, αρκετές φορές πιο σημαντικό απ' όλα τα υπόλοιπα. Κι αυτό γιατί πρέπει να βρούμε την κατάλληλη γωνία του ποδιού (δάχτυλα προς τα μέσα ή προς τα έξω + πελματογράφημα + Q factor) και το κέντρο του μετατάρσιου ώστε να ταιριάζει με τη φυσική κατασκευή του αστραγάλου και του γόνατου. Δεν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος σοβαρού τραυματισμού από την εξαναγκαστική συνεχή κίνηση των αρθρώσεων σε λάθος γωνίες.

cleat.png

Όπως έχω γράψει πολλές φορές και βάση εμπειρίας το σώμα του αναβάτη πρέπει σιγά σιγά να στρώσει και να αποκτήσει μια κάποια ευλυγισία.
Σταμάτησα λοιπόν να ασχολούμαι με τα θαύματα και άρχισα να ακούω το σώμα στις ατελείωτες ώρες προπονήσεων που έγραφα. Ξεκίνησα έχοντας άνετη και αρκετά όρθια θέση και σε βάθος χρόνου άρχισα να κατεβαίνω, αυτό γίνονταν πάντα λαμβάνοντας υπόψιν τις αντοχές μου.
:thumbsup:

Πολύ σημαντική παράμετρος για όλες τις βαθμίδες fitness.

Άντε να εξηγήσεις στον άλλον ότι το ιδανικό bike fitting μεταβάλλεται αναλόγως της φυσικής κατάστασης του ποδηλάτη. Ακόμα κι ένας pro αν σταματήσει το ποδήλατο για μία μικρή περίοδο, θα αισθανθεί εντελώς άβολα με τις ρυθμίσεις που είχε στο peak του. Όπως λοιπόν θα ξεκινήσει την προπόνηση με μικρότερες αποστάσεις, έτσι θα πρέπει να "χαλαρώσει" τις επιθετικές ρυθμίσεις στο ποδήλατο.

Δυστυχώς,

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
49.319
Αυτό ακριβώς Αλεξ, οι αλλαγές είναι πολύ συχνές, είτε εξελίσσεται κάποιος είτε το αφήνει και αρχίζει πάλι.

Τεσπα είναι στα πολύ ψηλά γράμματα όλο αυτό και πρέπει να έχεις γράψει πολλά χλμ. ώστε να αρχίζεις να το νοιώθεις.
Πολλές φορές έχω γράψει εδώ μέσα, αν είμαι έστω και 1mm εκτός της ιδανικής θέσης, δεν μπορώ να αποδώσω ούτε να βγάλω σωστά τη προπόνηση.

Σημερινή
Screenshot_2022-10-31-16-25-04-068-edit_com.strava.jpg

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
49.319
Σε αυτό το κομμάτι έκανα και στάση για νερό σε ένα βενζινάδικο, υπολόγισε 2-3 λεπτά κάτω :biggrin:
Αυτό είναι το πιο τεχνικό κομμάτι, έχει συνέχεια ανηφοροκατυφόρες, γρήγορο πάτημα με δίσκο και τέρμα γκάζι μετά

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
49.319
Κοίτα τι θα κάνς εσύ και άσε τους άλλους :tongue:
Οταν κατέβω θα πάμε πάρνηθα να σε κάνω άλογο!

Reaction score
23.782
τέτοια γεγονότα δεν είναι να μεν σε κλειστό κύκλο, μην είσαι μουναχουφαης

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
49.319
Εμένα ποδηλατικά δεν με κάνει παρέα κανείς, φοβούνται μη τους πέσει η μύτη...
Μάσε κόζμο εσύ.

Diylover

Φτιάχτε ενεργά!!!
Reaction score
1.991
Πωωω τι έκανες εκεί.. κορώνες, κούπες, γέμισε χρυσό η λίστα! :lolsign::neo: . Είπαμε, Brets the Typhoon!! Άνοιξη ειλικρινά σου λέω αν είμαστε καλά, θα έλθω πάνω μόνο και μόνο να κάνω αυτή τη φανταστική διαδρομή, αυτό και κοντοσούβλια τσίπουρο, αυτά, τέρμα! Η διαδρομή αυτή βλέποντας τα βίντεο που είχαν μπει εδώ παλαιότερα, μαζί με την ομορφιά από Τεμπη και τα σχετικά έχει μπει στην λίστα want to do, ποδηλατικό όνειρο ζωής!!! Μην περιμένεις όμως να βγει στις 3 ώρες, αυτά λίγοι και έκλεκτοι :laugh:

Τωρα κάτι ταπεινό για τη δίκη μου αφεντιά. Εκανα μια βόλτα να ξεδωσω και να δοκιμασω τα νέα spd sl +4mm pedals. Εντάξει, σε εμένα λόγο σωματοδομής, είχα υποψιαστεί ότι θα με βοηθούσε, που όντως βοήθησε, αλλά δεν περίμενα ποσό με βοήθησε τελικά!!

Εξηγουμε, στα προηγούμενα πεταλια είχα βάλει τις ροδελιτσες +1 χιλιοστό σε κάθε πετάλι και με είχε βοηθήσει πολύ. Διότι έχω ανοικτά κοκκαλα λεκάνης σε σχέση με το μέσο όρο, 143 mm. Ήθελα στο μέλλον να δω για τα +4mm σε κάθε πετάλι, γιατί έβλεπα το σώμα μου ότι το ζήταγε. Ήλθε η ώρα, ουσιαστικά το άνοιγμα ήταν +6 mm. Μπόρεσα και έβγαλα ποιο πολύ δυναμη, πολύ ποιο αβίαστα μόνο από το πάτημα. Πάταγα ποιο δυνατά και ποιο ξεκούραστα! Όπως και υποψιάζομαι ότι θα πονάει λιγότερο το πόδι στα άκρα μπροστά μετά από πολύωρη διαδρομή, θα επανέλθω σε αυτό. Φάνηκε όμως στην αίσθηση που είχε στην οδήγηση αλλά και μετά, ότι το σώμα το είχε ανάγκη. :smile:

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
49.319
Όσο για τη διαδρομή Μάριε έχει πολλές εναλλακτικές διαδρομές που αξίζουν ίσως και περισσότερο. Η καλύτερη εποχή είναι τούτη εδώ, δεν έχει κόσμο να περιφέρεται στους δρόμους, καθότι η τουριστική εποχή τελείωσε. Στους δρόμους ψάχνεις να βρεις λακκούβα να πέσεις μέσα, είναι κυριολεκτικά σε άψογη κατάσταση για κούρσα.
Είχαν έρθει κάτι φίλοι αθλητές από Αθήνα για κάποιους αγώνες, παρέμειναν για 2-3 μέρες και σε επικοινωνία που είχαμε τους πρότεινα τις ορεινές διαδρομές Κισσάβου, έπαθαν σοκ με τη ανάβαση αριόπρινου έως το Κάναλο (καταφύγιο Κισσάβου) και επίσης με τη κατάβαση.

Reaction score
4.587
Να ρωτήσω κάτι. Πόσο την κάνετε την ανάβαση πάρνηθας οι γήινοι. Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνω, διότι άλλη μία φορά ήταν βράδυ και δεν πιάνεται, και θα ήθελα να έχω έναν μπούσουλα.

1667662878457.png

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
49.319
Αφού πάτησες τον κρόκ είσαι άρχοντας!! :biggrin:

42 λεπτά είναι πάρα πολύ καλός χρόνος, βάλε στόχο για ακόμα λιγότερο, η πάρνηθα έχει μεγαλώσει γερά παιδιά ;)
@bretsos Σε γήινους αναφέρεται, ΜΗΝ απαντήσεις! :roflmao: :tongue:
Μπορώ να ανέβω και σαν γήινος τη πάρνηθα, τη άλλη φορά τη έκανα 45 λεπτά, με φάνηκε σαν να ανέφκα το Κιλιμάντζαρο :biggrin:

Last edited:

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
49.319
Πατρίδα, Ο Πετράν με έχει δει μια φορά πολύ παλιά στη ανάβαση Σπηλιάς, έχει όμως πολλούς πελάτες που με ξέρουν και του τα λένε.
Αυτός είναι ο τελευταίος χρόνος που έκανα πέρυσι παρέα με το κρόκ και τον Μήτσου.
Είναι από το τελεφερίκ έως τη κορφή, κεραία ΟΤΕ.
Screenshot_2022-11-05-18-19-03-316-edit_com.strava.jpg

Αξίζει έως πάνω, βγαίνει μια αρκετά πχιο ολοκληρωμένη προπόνηση

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.959
Members
38.271
Νεότερο μέλος
Nice_kid