- Reaction score
- 91.926
Απάντησε ο @symos, Γιώργο.Δηλαδή, για να έχουμε καλό ερώτημα, πώς κάνουν bike fitting στην Ελλάδα; Με την μεζούρα της μοδίστρας;
Ούτε ένας στους 5 δεν κάνει το πλήρες fitting, κυρίως για οικονομικούς λόγους.
Η νοοτροπία είναι η ίδια με το calibration π.χ. ενός προτζέκτορα. Σίγα μη φέρω άνθρωπο να κάνει αυτό που κάνω μόνος μου με το μάτι και τα 2-3 βιντεάκια που έχει το YouTube... Παίζουν βέβαια ρόλο οι προσδοκίες μας.
Άσε που με το bike fitting το κόστος μπορεί να μην είναι μόνο η μελέτη/εργασία του ειδικού, αλλά να χρειαστούν εξαρτήματα άλλων διαστάσεων, π.χ. τιμόνι, λαιμός, σέλα κλπ.
Να διευκρινίσω ότι με μία σωστή ρύθμιση "παλιού τύπου" μπορούμε να αποφύγουμε πιθανούς τραυματισμούς.
Αν όμως θέλουμε να ρυθμίσουμε τη μέγιστη απόδοση και την αεροδυναμική απαιτείται σύγχρονο fitting.
Αυτό που ξεκίνησε την κουβέντα ήταν η σωστή ρύθμιση του ποδιού στο πετάλι. Για μένα, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στο fitting, αρκετές φορές πιο σημαντικό απ' όλα τα υπόλοιπα. Κι αυτό γιατί πρέπει να βρούμε την κατάλληλη γωνία του ποδιού (δάχτυλα προς τα μέσα ή προς τα έξω + πελματογράφημα + Q factor) και το κέντρο του μετατάρσιου ώστε να ταιριάζει με τη φυσική κατασκευή του αστραγάλου και του γόνατου. Δεν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος σοβαρού τραυματισμού από την εξαναγκαστική συνεχή κίνηση των αρθρώσεων σε λάθος γωνίες.
Όπως έχω γράψει πολλές φορές και βάση εμπειρίας το σώμα του αναβάτη πρέπει σιγά σιγά να στρώσει και να αποκτήσει μια κάποια ευλυγισία.
Σταμάτησα λοιπόν να ασχολούμαι με τα θαύματα και άρχισα να ακούω το σώμα στις ατελείωτες ώρες προπονήσεων που έγραφα. Ξεκίνησα έχοντας άνετη και αρκετά όρθια θέση και σε βάθος χρόνου άρχισα να κατεβαίνω, αυτό γίνονταν πάντα λαμβάνοντας υπόψιν τις αντοχές μου.
Πολύ σημαντική παράμετρος για όλες τις βαθμίδες fitness.
Άντε να εξηγήσεις στον άλλον ότι το ιδανικό bike fitting μεταβάλλεται αναλόγως της φυσικής κατάστασης του ποδηλάτη. Ακόμα κι ένας pro αν σταματήσει το ποδήλατο για μία μικρή περίοδο, θα αισθανθεί εντελώς άβολα με τις ρυθμίσεις που είχε στο peak του. Όπως λοιπόν θα ξεκινήσει την προπόνηση με μικρότερες αποστάσεις, έτσι θα πρέπει να "χαλαρώσει" τις επιθετικές ρυθμίσεις στο ποδήλατο.
Δυστυχώς,