Featured Μετρήσεις με REW

Reaction score
1.284
200-300 hz είναι το dip όμως και το μήκος κύματος γίνεται αρκετά μεγάλο από τα 100hz και κάτω . Τέλος πάντων μια ιδέα που είναι απλή είπα
Δεν κάνει τίποτα .
Δες εδώ το δημοφιλές acoustic panel 242 της GIK. Φτιαγμένο με ειδικά επιλεγμένα ήχο απορροφητικά υλικά με πάχος 7 εκατοστά.

IMG_4189.jpeg

Δες τώρα τις ιδιότητες του , δες τι κάνει 200-300 που λες .
IMG_4188.jpeg

Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα.

Reaction score
1.154
Στον άξονα y ο συντελεστής απορρόφησης δείχνει ότι στο διάστημα 200-300 hz η απορρόφηση θα ξεκινήσει από το 40% στα 200hz και μετά θα αυξηθεί κάθετα έως τα 300 για να φτάσει το 90% . Το λες λίγο;

Reaction score
1.284
Στον άξονα y ο συντελεστής απορρόφησης δείχνει ότι στο διάστημα 200-300 hz η απορρόφηση θα ξεκινήσει από το 40% στα 200hz και μετά θα αυξηθεί κάθετα έως τα 300 για να φτάσει το 90% . Το λες λίγο;
Δεν είναι χαλί αυτό λέω .

Reaction score
1.924
Ίσως ένα χοντρό χαλί μπορεί να μειώσει τις ανακλασεις από το δάπεδο στις χαμηλές συχνότητες που προκαλούν παρεμβολές και μπορεί εν μέρει να ευθύνονται για το dip . Δε νομίζω όμως να το εξαφανίσουν, όμως μπορεί να το μετριάσουν…
Ουτε στα πιο τρελα του ονειρα δεν θα μετριασει ενα χαλι την ανακλαση στις χαμηλες συχνοτητες (εκτος αν ειναι 40εκ παχος)

Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Reaction score
30.090
να σηκώνει αρκετά τα χαμηλά
αυτό θα γίνει ούτως η άλλως
Το πανωσήκωμα θέλει μεγάλη προσοχή.
Σκεφτείτε: 3 db θέλουν διπλασιασμό ισχύος. Κινδυνεύεις να πάρεις τα γούφερ στο χέρι. Γι αυτό και τα σοβαρά ντιεσπιά έχουν το 3 db ανώτατο όριο.

Reaction score
1.924
Επανέρχομαι δημητριος με τελευταίες μετρήσεις.

View attachment 320016
Στο 1ο γράφημα δεν μπορώ να βρω την πηγή του dip στα 200-300 hz. Είναι περίπου 5db από τα 74-75db που μέτρησα.
Κάλυψα τραπεζάκια με υλικό, κάλυψα τον καθρέφτη πίσω, σκατουλες εκεί ακάθεκτο.
Αλλαγή είδα μόνο στις ψηλές και αυτή ήταν της τάξης του ενός db.
Τα σκαμπανεβασματα ειναι αποτελεσμα πολλων και αρκετα διαφορετικων συντελεστων. Αν μας πεις τις ακριβεις διαστασεις του δωματιου, τις αποστασεις των ηχειων απο πισω, και πλαινους τοιχους, την αποσταση απο τα ηχεια εως το μικροφωνο που εκανε τις μετρησεις και τις αποστασεις των γουφερ απο το πατωμα (του καθ ενος ξεχωριστα) θα μπορεσουμε να βρουμε ακριβως απο που προερχονται. Χονδρικα, τα peak στα 44 & 49Ηz ειναι room modes, τα ripple μεταξυ 60-100Ηz και 120-200 ειναι μαλλον αντανακλασεις απο το πατωμα απο τα δυο γουφερ και το ευρυ dip στα 80 (που μετριαζεται απο τα peaks στα 60-100) και στα 160 ειναι μαλλον απο τον πισω τοιχο και ισως και το πατωμα η τους πλαινους τοιχους Το dip στους 200-300 κυκλους ειναι ακυρωση απο τον πισω τοιχο κατα 99% μια που ταιριαζουν με τα αντιστοιχα peaks στους μισους κυκλους.
Τα room modes μπορεις να τα αντιμετωπισεις με απορροφηση μεγαλου παχους (οχι τα αστεια 7 και 10 εκατοστα, τουλαχιστον 20 και επιπλεον κενο απο τον τοιχο) αλλα τα dip θελουν απλα αλλαγη στην τοποθετηση η στη θεση ακορασης.
Για κατι παραπανω θες 2 sub και dirac

Reaction score
1.627
Το δωμάτιο έχει μαλακισμένο σχέδιο. Είναι σαν Τ.
Μέγιστο μήκος 7,55 μεγιστο πλάτος 6,23 και ταβάνι 2,69.
O τοίχος που τα έχω βάλει είναι ακριβώς 4μετρα και μετά έχει ένα άνοιγμα αλλά 2.2μετρα.

Τα Τουίτερ απέχουν αναμεταξύ τους 232cm και 279cm από την mlp.
H mlp είναι στα 3.9μ από τον μπροστά τοίχο και 3,7μ από τον πίσω πάνω κάτω.
Μπορω να την καλώ 20 πόντους περίπου μπρος πίσω.

Τα ηχεία (από το Τουίτερ μετρώντας) είναι
Μπροστά τοίχος 125cm
Πίσω τοίχος 6,39cm
Πλαϊνοί 85cm

Το αριστερό ηχείο μέτα τους 85 πόντους τοίχο έχει και άλλο άνοιγμα αλλά 2,3μετρα, που λέω και παραπάνω.

Απόσταση μονάδων από πάτωμα/ταβάνι
High 107 /161
Μιd 93/175
Woofer1 73/197
Woofer2 47/229

Ta room modes δυστυχώς τόσο χαμηλά δεν φτάνουν οι παγίδες που έφτιαξα. Είναι 33x33 με κενό 5-6 πόντους από τους τοίχους....

Αυτά...
IMG-f37edc956f4b4448eba02ed13100ade4-V.png

IMG-95e54f45f797a04ee9eeb5c95edb2dbb-V.jpg

Reaction score
1.924
Το δωμάτιο έχει μαλακισμένο σχέδιο. Είναι σαν Τ.
Ναι, τωρα που το ειδα το θυμηθηκα, το βλεπαμε απο περισυ τετοια εποχη περιπου που ψαχναμε πιθανες θεσεις για δυο sub αν δεν με απατα η μνημη μου.
Ο χωρος ειναι τοσο ακανονιστος που ειναι πραγματικη σπαζοκεφαλια να βρεις τις εστιες των ακυρωσεων και των κορυφων. Θα κανω μια προσπαθεια παντως. Οταν βρεις απο που προερχεται το καθε τι, μπορεις να επεμβεις πιο αποτελεσματικα.
Πρεπει ομως να διαβασω πρωτα ολο το νημα γιατι βλεπω το παλευεις απο τον Αυγουστο και εχει πολλη πληροφορια που δεν εχω διαβασει.

Last edited:

Reaction score
1.627
Ναι, τωρα που το ειδα το θυμηθηκα, το βλεπαμε απο περισυ τετοια εποχη περιπου που ψαχναμε πιθανες θεσεις για δυο sub αν δεν με απατα η μνημη μου.
Ο χωρος ειναι τοσο ακανονιστος που ειναι πραγματικη σπαζοκεφαλια να βρεις τις εστιες των ακυρωσεων και των κορυφων. Θα κανω μια προσπαθεια παντως. Οταν βρεις απο που προερχεται το καθε τι, μπορεις να επεμβεις πιο αποτελεσματικα.
Ναι σωστά θυμάσαι. Ο χώρος έίναι ότι να ναι πραγματικά. Δεν έχει συμμετρία πουθενά. Και που έχω την καμπύλη που έχω χωρίς eq παλί καλά να λέω.

Reaction score
1.924
Ναι σωστά θυμάσαι. Ο χώρος έίναι ότι να ναι πραγματικά. Δεν έχει συμμετρία πουθενά.
Η αληθεια ειναι οτι τοτε σου ειχαν γινει δυο προτασεις που εξασφαλιζαν μια σχετικη συμμετρια που θα σε γλυτωνε απο πολλα απο τα προβληματα που εχεις τωρα αλλα ΟΚ, ετσι κι αλλιως ολοι το ξερουμε οτι θα κανουμε προτασεις, θα βρουμε λυσεις αλλα τελικα θα γινει κατι πολυ διαφορετικο που θα εχει αλλα προβληματα που θα θελουν ξανα λυση που παλι θα γινουν προτασεις, θα βρεθει λυση και παλι θα γινει κατι διαφορετικο απο αυτο που προταθηκε κτλ κτλ κτλ Αυτο ειναι το στανταρ στις 9.5 στις 10 περιπτωσεις 😂
Πριν λιγες μερες μονο εκανε την ανατροπη ενας τυπος που ζητησε συμβουλες για ηχεια και sub και πηγε ο αθεοφοβος και πηρε ακριβως αυτα που του προτεινα και μαλιστα την επομενη μερα. Ευτυχως του αρεσαν γιατι ειχα κανει το λαθος και δεν ειχα παρει ολες τις πληροφοριες που χρειαζοταν και τελικα πηρε πραγματα που μαλλον ηταν υπερβολη για τον μολις 9τμ (οπως αποδειχθηκε εκ των υστερων) χωρο του που για αγνωστο λογο τον ειχε περιγραψει ως 15-20τμ χωρις ομως αλλα στοιχεια.

Reaction score
1.627
Η αληθεια ειναι οτι τοτε σου ειχαν γινει δυο προτασεις που εξασφαλιζαν μια σχετικη συμμετρια που θα σε γλυτωνε απο πολλα απο τα προβληματα που εχεις τωρα αλλα ΟΚ, ετσι κι αλλιως ολοι το ξερουμε οτι θα κανουμε προτασεις, θα βρουμε λυσεις αλλα τελικα θα γινει κατι πολυ διαφορετικο που θα εχει αλλα προβληματα που θα θελουν ξανα λυση που παλι θα γινουν προτασεις, θα βρεθει λυση και παλι θα γινει κατι διαφορετικο απο αυτο που προταθηκε κτλ κτλ κτλ Αυτο ειναι το στανταρ στις 9.5 στις 10 περιπτωσεις 😂
Πριν λιγες μερες μονο εκανε την ανατροπη ενας τυπος που ζητησε συμβουλες για ηχεια και sub και πηγε ο αθεοφοβος και πηρε ακριβως αυτα που του προτεινα και μαλιστα την επομενη μερα. Ευτυχως του αρεσαν γιατι ειχα κανει το λαθος και δεν ειχα παρει ολες τις πληροφοριες που χρειαζοταν και τελικα πηρε πραγματα που μαλλον ηταν υπερβολη για τον μολις 9τμ (οπως αποδειχθηκε εκ των υστερων) χωρο του που για αγνωστο λογο τον ειχε περιγραψει ως 15-20τμ χωρις ομως αλλα στοιχεια.
Τα θυμάμαι, η πρώτη να τα στήσω απέναντι δεν έπαιζε γιατί δεν χωρούσαν οι καναπέδες.
Και έτσι όπως το βλέπω τώρα θα ήμουν τίγκα στην ακύρωση στα χαμηλά.
Δες το δεξί ηχείο πόσα σκαμπανεβάσματα έχει χαμηλά, θα ήταν. Έτσι και το δεξί
Το διαγώνιο ήταν ωραίο αλλά δεεεε με την κυρά δεν έπαιξε, χωροταξικά και λειτουργικά το έσκιζε το σαλόνι.
Αναγκαστικά μπήκαν εκεί που μπήκαν.

Άλλαξα λίγο τα πάνελ πίσω και τα έβαλα έτσι. Να δω μήπως μαζέψει τίποτα.
IMG_20240125_231305.jpg

IMG_20240125_231314.jpg

Τα σαμπ τα κόβω να μπαίνουν αριστερά / δεξιά στο ύψος του καναπέ, δλδ στη μέση του χώρου

Reaction score
1.924
Τα θυμάμαι, η πρώτη να τα στήσω απέναντι δεν έπαιζε γιατί δεν χωρούσαν οι καναπέδες.
Και έτσι όπως το βλέπω τώρα θα ήμουν τίγκα στην ακύρωση στα χαμηλά.
Δες το δεξί ηχείο πόσα σκαμπανεβάσματα έχει χαμηλά, θα ήταν. Έτσι και το δεξί
Το διαγώνιο ήταν ωραίο αλλά δεεεε με την κυρά δεν έπαιξε, χωροταξικά και λειτουργικά το έσκιζε το σαλόνι.
Αναγκαστικά μπήκαν εκεί που μπήκαν.

Άλλαξα λίγο τα πάνελ πίσω και τα έβαλα έτσι. Να δω μήπως μαζέψει τίποτα.
View attachment 320094
View attachment 320095

Τα σαμπ τα κόβω να μπαίνουν αριστερά / δεξιά στο ύψος του καναπέ, δλδ στη μέση του χώρου
Το σιγουρο ειναι οτι το εχεις παρει στα σοβαρα και εχεις κανει πολυ αξιολογη προσπαθεια μεχρι τωρα. Πιστευω οτι μολις βαλεις τα δυο sub θα λυθουν πολλα απο τα προβληματα που εχεις τωρα (και θα ερθουν στην επιφανεια καινουρια 😂)

Reaction score
1.627
Το σιγουρο ειναι οτι το εχεις παρει στα σοβαρα και εχεις κανει πολυ αξιολογη προσπαθεια μεχρι τωρα. Πιστευω οτι μολις βαλεις τα δυο sub θα λυθουν πολλα απο τα προβληματα που εχεις τωρα (και θα ερθουν στην επιφανεια καινουρια 😂)
χαχαχαχαχαχαχα όχι δεν μπορώ άλλο φλέρτάρω με διαζύγια, ψυχολόγους κτλ κτλ. Μου τελειώνουν και τα ουίσκια δεν θα βγαίνει μάνα μου μετα.
2 svs sb2000 pro θα πάρω, λόγικά θα είμαι οκ, σε αναζητήσεις που έκανα λέει για χώρους εως 40τμ είναι κομπλέ.
Tώρα αν είναι αρκετα για τα polk...θα δείξει.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.166
χαχαχαχαχαχαχα όχι δεν μπορώ άλλο φλέρτάρω με διαζύγια, ψυχολόγους κτλ κτλ. Μου τελειώνουν και τα ουίσκια δεν θα βγαίνει μάνα μου μετα.
2 svs sb2000 pro θα πάρω, λόγικά θα είμαι οκ, σε αναζητήσεις που έκανα λέει για χώρους εως 40τμ είναι κομπλέ.
Tώρα αν είναι αρκετα για τα polk...θα δείξει.
Άμα τα προμηθευτείς από τον εγχώριο αντιπρόσωπο ρώτα κιόλας αν θα γινόταν να τ'αντάλλαζες σε δεύτερο χρόνο με μεγαλύτερα σε περίπτωση που δεν έκαναν...

Αν δεν σκοπεύεις να κάνεις ακροάσεις παραμένοντας καρφωμένος πάνω στο MLP , κάνε λήψη με περιστρεφόμενο μικρόφωνο εντός του χώρου σε ζώνη μακριά από εκείνο και με τα δύο κανάλια μαζί για να δούμε πώς φορτίζεται το πεδίο αντήχησης. Επίσης οι παραστάσεις spectrogram προτιμότερες στη ζώνη των χαμηλών με τα επιμέρους κανάλια εκπέμποντα μαζί (L+R).

Σε προηγούμενη ανάρτηση ο Μαρκήσιος έθιξε το φωτιστικό, αλλά στις πιο πρόσφατες φωτογραφίες διακρίνεται σκρίνιο με γυαλικά και σερβίτσια εντός του...

Reaction score
1.627
Άμα τα προμηθευτείς από τον εγχώριο αντιπρόσωπο ρώτα κιόλας αν θα γινόταν να τ'αντάλλαζες σε δεύτερο χρόνο με μεγαλύτερα σε περίπτωση που δεν έκαναν...

Αν δεν σκοπεύεις να κάνεις ακροάσεις παραμένοντας καρφωμένος πάνω στο MLP , κάνε λήψη με περιστρεφόμενο μικρόφωνο εντός του χώρου σε ζώνη μακριά από εκείνο και με τα δύο κανάλια μαζί για να δούμε πώς φορτίζεται το πεδίο αντήχησης. Επίσης οι παραστάσεις spectrogram προτιμότερες στη ζώνη των χαμηλών με τα επιμέρους κανάλια εκπέμποντα μαζί (L+R).

Σε προηγούμενη ανάρτηση ο Μαρκήσιος έθιξε το φωτιστικό, αλλά στις πιο πρόσφατες φωτογραφίες διακρίνεται σκρίνιο με γυαλικά και σερβίτσια εντός του...
Το σκρίνιο είναι ιερό....και τα σεμεδάκια. Το κάλυψα στην τελευταία μέτρηση με χοντρή κουβέρτα, η διαφορά ήταν απειροελάχιστη για να ασχοληθώ να το βγάλω κτλ. (άντε να ισίωσε σε λίγα σημεία τα ψηλά 1db). Στα υπόλοιπα αν θυμάμαι καλά ήταν μία και το αυτό.
Τις έχω και αυτές αν θέλετε να τις βάλω για αντιπαράθεση με την τρέχουσα το βραδάκι.

Μεταχειρισμένα από μέλος είναι τα sub, θα γίνει δοκιμή πριν τα κρατήσω και θα με εξυπηρετήσει στήνοντας τα.

Όταν απλά βάζω μουσική και είμαι παραδίπλα κάνοντας κάτι άλλο δεν με πειράζει να παίζει και λίγο κουλά, δεν έχω τέτοια απαίτηση.
πάντως σε γενικές γραμμές 2 σημεία έχω εντοπίσει που φουσκώνει το μπάσο πολύ, και εκει δεν πάιζει να κάτσω ποτε. Κατά τα άλλα αν εξαιρέσεις τις ψιλες που χάνω λίγο, μια χαρά το ακούω (μη πω ότι σε κάνα 2 σημεία μου ακούγεται και πιο στρωτό...)
Θα το κάνω όμως έτσι για να δω τι παίζει και θα τα το ανεβάσω.

Reaction score
1.154
Τα πανελ διαβασα οτι πρεπει να τοποθετηθουν πισω και πλαι απο τα ηχεια για να βοηθησουν στο dip.

Reaction score
1.924
Ta SB2000 Pro, οντας κλειστου τυπου, σχεδον απαιτουν τοποθετηση στις γωνιες προκειμενου να κερδισουν τα db που τους λειπουν χαμηλα. Πιστευω οτι στη μεση του χωρου θα πεσουν πολυ λιγα. Επισης θα σου προτεινα εφ οσον πας για κλειστα, να πας κατευθειαν στα SB3000 (OK τωρα ειδα οτι πας για μεταχειρισμενα οποτε ΟΚ, παρε αυτα που λες και αν δεν σου κανουν τα πουλας και παιρνεις τα μεγαλυτερα. Απο δευτερο σε τριτο χερι χανεις ελαχιστα χρηματα)

Reaction score
1.627
Τα σημεία που έχω βάλει πανελ με κοκκινο.

Screenshot_30.png

Screenshot_31.png

Screenshot_32.png

Μπορεί να φτιάξω και ένα κινητό για να βάλω στην εξώπορτα καθώς εκεί σκάνε οι πρώτες ανακλάσεις του αριστερού ηχείου. Δεν ξέρω κάτα πόσο θα κάνει δουλειά βέβαια καθώς ειναι 4 μέτρα από την MLP.

Αλλά δεν μπορώ να βάλω με εξαίρεση μια ιδιοκατασκευή που θα μπει με το φωτιστικό στο ταβάνι πάνω από τραπεζάκι του σαλονιου και της τραπεζαρίας.

Reaction score
1.924
Το πανελ αυτο μπορεις να το βαλεις διαγωνια ωστε να σχηματιζει τριγωνο με την γωνια και να κερδισεις αρκετη επιπλεον αποροφηση απο το κενο απο πισω του.
Επισης το κενο αναμεσα στο σκρινιο και το καλοριφερ πιστευω ευκολα χωραει ενα κυβο απο πετροβαμβακα

Last edited:

Reaction score
1.154
Με βαση την αρχη τοποθετησης με το golden ratio και αν πολλαπλασιασεις το υψος του δωματιου με το 0,618 η αποσταση των ηχειων ιδανικα απο τον μπροστα τοιχο ειναι 0,618*2,69= 1,66μ

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.541
Members
38.194
Νεότερο μέλος
led106