Barista Corner

Μηνύματα
2.533
Reaction score
3.830
Είναι κανονική μηχανή με μύλο μαζί με ένα πακέτο αυτοματισμών που την κάνει φιλική στον άσχετο χρήστη.
Έχει pid έλεγχο στη θερμοκρασία που ρυθμίζεται, έχει προεκχυλιση (που δεν ρυθμίζεται), έχει αυτόματη εκχύλιση που ρυθμίζεται σε χρόνο αλλά επιπλέον μπορείς να αποφασίσεις αν θέλεις να το κάνεις τελείως χειροκίνητα , να αποφασίσεις ποτέ θέλεις να σταματήσεις την εκχύλιση πχ, έχει έναν καλό μύλο , όχι όμως τελικά όσο καλό θα έπαιρνες ξεχωριστά (κλάσεις ανώτερο όμως από άλλες αυτόματες) , έχει αυτοματοποιημένο δοσομετρητή στο μύλο (στα μοντέλα impress) που αυτό ρυθμίζεται με το πάτημα μετρώντας τον όγκο στο καλαθάκι (άρα αν θες να παίξεις με γραμμάρια αλλάζεις καλαθάκια) έχει μπλα μπλα μπλα


Συνολικά είναι μια εύχρηστη συσκευή με λίγο πιο πολύπλοκη χρήση από το πατάω το κουμπί και βγαίνει καφές (ωστόσο ο γιος μου ξέρει ήδη να την χρησιμοποιεί ) που κάνει αξιοπρεπέστατο καφέ, καλύτερο από αυτόματες μηχανές , σου επιτρέπει να παίζεις με ποικιλίες σε μεγάλο εύρος (σε αντίθεση με άλλες αυτόματες που περιορίζονται από μύλο και ρυθμίσεις εκχύλισης) και γενικά αξίζει τα λεφτά της σαν συνδιασμό ελάχιστης ταλαιπωρίας με καλό αποτέλεσμα.
Αυτό το θέμα με το γρανάζι δεν ξέρω αν είναι θέμα γενικό, είχε συμβεί παλιότερα και υπέθεσα ότι είχα πάρει πολύ σκληρό καφέ (ελαφρύ καβουρδισμα πχ) και απλά δεν μπορεί να τον αλέσει. Τελικά φαίνεται ότι όταν κλωτσήσει μια φορά υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί "επισκευή" αλλά δεν ξέρω πόσο σύνηθες είναι καθότι η μηχανή δεν ήταν καινούρια.
Μετά την επισκευή άλεσα καφέ ακόμα πιο λεπτόκοκκο από ότι συνήθως και άκουσα το μοτέρ να ρίχνει στροφές από το ζόρι, όχι κάτι τραγικό αλλά δείχνει ότι εκεί έχει κάποια όρια ο μύλος ως προς τις ποικιλίες.
Πολύ μικρό το κακό, το αποτέλεσμα είναι ότι δεν πίνουμε καφέ απ' έξω πλέον εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων και χωρίς απαιτήσεις ιδιαίτερες από τον καφετζή.
Η διαδικασία με τη μηχανή αυτή είναι πιο απλή από την κλασσική λύση μύλος συν καφετιέρα ωστόσο ίσως τελικά να προτιμούσα πλέον την χαιντεαδικη λύση με ξεχωριστές συσκευές για να μην έχω περιορισμούς.
Είπες ΟΛΑ οσα ήθελα να ξέρω και σε Ευχαριστώ πολύ.

Η προ-εκχύλιση μπορεί να απενεργοποιηθεί ??

Ξεχωριστές συσκευές θέλω/ήθελα, αλλά τότε, δεν θα μπορεί η γυναίκα να κάνει καφέ άνετα και ωραία και σίγουρα κάπου θα αρχίσω κι εγώ να βαριέμαι την όλη διαδικασία.
 
Last edited:


xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
37.388
Reaction score
89.006
Ο Παναγιώτης ήταν αναλυτικότατος.

Το πρόβλημα αυτό του μύλου είναι πράγματι σπαστικό. Το είχε παρουσιάσει και η δικιά μου μετά από ένα πολύ ξανθό καφέ που αρνούνταν να αλέσει και απελευθέρωνε τον συμπλέκτη. Εγώ επέμενα πειράζοντας τη ρύθμιση πάχους και πατώντας επανειλημμένα να αλέσει κι ας έκανε τον φρικτό θόρυβο.

Μετά από αυτή την περιπέτεια ο συμπλέκτης άνοιγε εύκολα ακόμα και με σκούρους καφέδες.

Τι έκανα;Τίποτα! Κάποια στιγμή, από μόνος του, σταμάτησε να το κάνει. Να μπήκαν οι μπίλιες στη θέση τους από μόνες τους; Απίθανο αλλά μάλλον έγινε.

Η εσπρεσιέρα είναι πολύ καλή αν πίνουμε 2-3 ποικιλίες εύκολες στην άλεση με παρόμοιες απαιτήσεις στην εκχύλιση. Μόλις ετοιμάσουμε τις ρυθμίσεις μετά όλα είναι εύκολα και γρήγορα.

Αν αλλάζουμε συνέχεια κόκκους, χρειάζεται να βρούμε από την αρχή τα default του αυτοματισμού και τελικά τρώμε περισσότερο χρόνο.

Για μένα, που είχα συνηθίσει τις συχνές αλλαγές, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Αναγκάζομαι συχνά να τα κάνω όλα manual, άρα το ατού του αυτοματισμού μού είναι άχρηστο. Όταν όμως έχω την ίδια ποικιλία για αρκετές μέρες, το πλεονέκτημά της γίνεται αισθητό.
 

Μηνύματα
16.145
Reaction score
22.743
Από ένα σημείο και μετά πάντως αν καταλήξεις σε 4-5 ποικιλίες και δίνεις τη δέουσα σημασία στην χρονολογία καβουρδισματος μπορείς να αλλάξεις ποικιλία απλά με ρύθμιση στον μύλο εμπειρικά χωρίς να πάει χαμένη ούτε η πρώτη δόση.
Το ότι δεν χρειάζεται ζύγισμα ούτε στο κόψιμο ούτε στην εκχύλιση την κάνει εύκολη για όποιον βαριέται λίγο ή θέλει να κάνει και άλλα πράγματα ταυτόχρονα. Εγώ το πρωί πχ μετά την προπόνηση φτιάχνω πρωινό για 3 άτομα ενώ ταυτόχρονα πατάω κουμπί να ανάψει , πατάω επιλογή εσπρέσσο, πατάω μία γρήγορη εκχύλιση για καθάρισμα (το αφήνω 3-4 δευτερόλεπτα και μετά το σταματάω) πατάω τον μύλο να αλέσει, μοχλός ταμπερ (πάντα ίσιο και επίπεδο) το βάζω στην άλλη θέση , ποτηράκι παγάκια κουμπί και κάποια στιγμή το μαζεύω από κάτω.
Δεν χρειάζεται να έχω την προσοχή μου συνεχόμενα στη μηχανή, όλες οι παραπάνω κινήσεις γίνονται ταυτόχρονα με άλλες δουλειές. Από αυτήν την άποψη βολεύει πολύ
 


Μηνύματα
2.533
Reaction score
3.830
Εγώ απο αυτά που είπατε κατάλαβα ότι ο μύλος δεν θέλει πολύ ζόρισμα με ελαφρά καβουρδίσματα.

Δεν είμαι των συχνών αλλαγών στον καφέ, αν κάτι μου αρέσει θα συνεχίσω έως ότου δεν το βρίσκω πλέον και αναγκαστικά θα αλλάξω.
 

Μηνύματα
1.446
Reaction score
1.198
Εγώ αυτό που κατάλαβα είναι πως ότι και να αγοράσεις για να μην ασχολείσαι πολύ πολύ και να σου κάνει τη ζωή ευκολότερη πετυχαίνεις το ανάποδο. Ασχολείσαι με trial and error που είναι χειρότερο
Πόσο καιρό έχεις τη μηχανή;
Βλέπω ξεραμένο γράσο λιθίου; το λευκό που υπάρχει περιμετρικά στο πλαστικό; Η είναι πλαστικό από το ζόρι των γραναζιων (δε νομίζω μιας και φαίνονται σε καλή κατάσταση)
Ίσως λίγο φρέσκο γράσο και στις μπίλιες να βοηθούσε λίγο την κατάσταση
Είναι ξεκάθαρα θέμα κακού σχεδιασμού. Θα έπρεπε να υπήρχε ένα μεταλλικό πλακάκι κάτω από τις μπίλιες και όχι πλαστικό ώστε να μη συμβαίνει αυτό
 
Last edited:



Μηνύματα
49
Reaction score
116
Να και μία αγαπημένη μηχανή από τα παλιά.

ec2.jpg ec1.jpg

Ήταν "πληγωμένη" σε μεγάλο βαθμό, αλλά το σκαρί της φτιάχτηκε για να νικά τον χρόνο.
Για χάρη ενός φίλου την επισκευάσαμε με πολλές σύγχρονες νότες,

ec4.jpg ec5.jpg

αλλά πάντα με στόχο το γευστικό αποτέλεσμα.
Είχε και συναισθηματική αξία η συγκεκριμένη.

Ίσως για κάποιους και το οπτικό να είναι καλό.

ec7.jpg
 

indikos001

Games
Editor
Μηνύματα
4.111
Reaction score
4.108
 

TGD

Μηνύματα
8.335
Reaction score
8.342
Και -κατά τη μάνα μου- το καλύτερο χαρμάνι για ελληνικό που έχει πιει.
 

Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
20.799
Reaction score
34.955


Διεθνής ημέρα καφέ σήμερα, ευχές σε όλους τους θεριακλήδες της καφεΐνης!

Πήρατε τπτ από τις σημερινές προσφορές;
Εγώ έκανα μια παραγγελία σε handpickers - μείον 25%- (San Gabriel, Gitesi Imbuto, Bomba de Frutas), πέρασα και από ένα Starbucks τα οποία έχουν εντυπωσιακή 50% έκπτωση, αλλά σχεδόν όλα ήταν καιρό καβουρντισμενα, Απρίλιο με Ιούνιο τα περισσότερα (βέβαια πάλι καλύτερα από τους καφέδες του ραφιου), εκτός από το παρακάτω που ήταν 3 εβδομάδων, γράφει και light roast, αντε το τσίμπησα να το δοκιμάσω

IMG_20241001_102246_edit_22996630640761.jpg
 



xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
37.388
Reaction score
89.006
Μια χαρά είναι οι Starbucks για όποιον πρτοτιμάει το "σκούρο" προφίλ γεύσης.
Για μένα δένουν καλύτερα στα ροφήματα με γάλα, για όσους τα πίνουν.
 



Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
172.940
Μηνύματα
2.923.184
Members
38.112
Νεότερο μέλος
panos64
Top