bi amplification

Reaction score
152
Είναι κορυφαία εταιρία η Audiotechnology.
Μια καλή λύση είναι να πας σε woofer 12 ιντσών και σε midbass 6,5 ιντσών.

Με την ευαισθησία του mid δεν υπάρχει πρόβλημα αν είναι 2-3 db χαμηλότερη του woofer.
Ίσα ίσα που είναι και σωστότερο αφού στη περιοχή λειτουργίας του θα είναι όσο πρέπει.

Επίσης από τη στιγμή που το woofer σου θα δουλεύει σε πολύ χαμηλές συχνότητες και μόνο, μην δώσεις πολλά χρήματα για σοβαρό ενισχυτικό.
Ένας ψηφιακός θα σου κάνει μια χαρά τη δουλειά που θες.
Και εγω ετσι λεω να κινηθω, 12 και 6,5 και ενα ribbon tweeter,και να κοψω το 12" στις 300-400
το μονο θεμα μου με τις ευαισθισιες ειναι οτι σηνηθως τα ηχεια που μου αρεσουν ειναι υψηλης ευαισθισιας πχ tannoy (τα μεγαλα μοντελα)

δηλαδη λες δεν αξιζει σοβαρος ενισχητης στα χαμηλα?
Τι θα προτεινες?

Reaction score
152
Μια άλλη άποψη για να λάβεις υπόψη σου στη κατασκευή σου:
Ένας ψηφιακός θα σου κάνει πολύ καλύτερα τη δουλειά σου...ιδιαίτερα στο τμήμα των χαμηλών, για να μη πω γενικά, είναι η πιο σοβαρή επιλογή καθώς δεν υπάρχει καν σύγκριση λαμβάνοντας υπόψη κόστος-απόδοση...
Υπ οψην οτι ψαχνω για μεταχειρισμενα μηχανηματα αρα με 1200-1500 βρισκω krell ksa 150..

Reaction score
152
Ενα αλλο στοιχειο ειναι οτι το tweeter θα κροσαριστει στα 1600 4th order L-R.
και εχει ευαισθισια 95db (την οποια βαιβαια μπορεις να επιλεξεις την στιγμη της παραγγελιας)

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.192
Μια άλλη άποψη για να λάβεις υπόψη σου στη κατασκευή σου:
Ένας ψηφιακός θα σου κάνει πολύ καλύτερα τη δουλειά σου...ιδιαίτερα στο τμήμα των χαμηλών, για να μη πω γενικά, είναι η πιο σοβαρή επιλογή καθώς δεν υπάρχει καν σύγκριση λαμβάνοντας υπόψη κόστος-απόδοση...
Αν διάβασες όλη την απάντηση μου ακριβώς το ίδιο είπα για το τμήμα των χαμηλών, αφού αυτό που διακρίνει τους διακοπτικούς είναι η ατάκα τους. Για να πάρει την ίδια ταχύτητα σε κλασικό ενισχυτικό θα πρέπει να πάει πολύ ψηλά σε τιμή.
Για το υπόλοιπο φάσμα όμως ο κλασικός καλός ενισχυτής είναι μονόδρομος, ιδίως με ένα ταχύτατο ribbon tweeter.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.192
Ενα αλλο στοιχειο ειναι οτι το tweeter θα κροσαριστει στα 1600 4th order L-R.
και εχει ευαισθισια 95db (την οποια βαιβαια μπορεις να επιλεξεις την στιγμη της παραγγελιας)
ιδιαίτερη εμπειρία με ribbon tweeter δεν έχω αλλά σε καμία περίπτωση δεν κόβονται τόσο χαμηλά.
Συνήθως πάνε πάνω από τους 2800 Hz και εκεί το 6,5 ινσών έχει θεματάκι.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.192
Και εγω ετσι λεω να κινηθω, 12 και 6,5 και ενα ribbon tweeter,και να κοψω το 12" στις 300-400
Το 12 ιντσών κόβεται το πολύ στους 140 κύκλους. Από εκεί θα ξεκινάει το mid-bass.
Αν στα γκάζια ακούσεις το Ribbon να τρίζει αλλάζεις συχνότητα διαχωρισμού.
Αν δεν βιάζεσαι για διακοπτικό ενισχυτή θα βρεις πολλούς στις μικρές αγγελίες. Αν όχι τώρα σε λίγο καιρό.

Last edited:

Reaction score
152
Οκ,ευχαριστω
Ποιες μαρκες ειναι καλες σε αυτα;
Δεν βαζομαι καθολου, ειναι ουτος η αλλιως ενα project που θα παρει χρονο..

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Εχεις κατι να προτεινεις σε διακοπτικο ενισχυτη;
Το συγκεκριμενο tweeter το δινει για mid-hi.
Και λεει ιδανικο cross στα 1600

Τσεκαρε:
http://www.raalribbon.com/

http://www.raalribbon.com/download/raal_140-15d.pdf
Μην επαναπαύεσαι επειδή το λέει ο κατασκευαστής. Ο Peter εχει δίκιο είναι πολύ πιθανόν να χρειάζεται cross αρκετά πιο ψηλά.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Αν και δεν εχω καταλάβει το σκεπτικό του project, θα πρέπει να επιλέξεις τις μονάδες εξασφαλιζοντας οσο το δυνατόν μεγαλύτερο overlap.
Για αυτο θα σου πρότεινα 5,5" midwoofer οχι μεγαλύτερο.

Reaction score
677
Μην επαναπαύεσαι επειδή το λέει ο κατασκευαστής. Ο Peter εχει δίκιο είναι πολύ πιθανόν να χρειάζεται cross αρκετά πιο ψηλά.
+1
Eπιπλέον,όλοι όσοι ξέρουν τι λένε για ηχεία,προτείνουν να μην πειράζεις την λεγόμενη 'έξυπνη' περιοχή (300-3000Hz).

Reaction score
677
Αν και δεν εχω καταλάβει το σκεπτικό του project, θα πρέπει να επιλέξεις τις μονάδες εξασφαλιζοντας οσο το δυνατόν μεγαλύτερο overlap.
Για αυτο θα σου πρότεινα 5,5" midwoofer οχι μεγαλύτερο.
Το συγκεκριμένο που του προτείναμε,τόσο είναι.
Γαμώτο,τόσα που έχω ακούσει γι' αυτό,θέλω να το ακούσω...

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Επισης θεωρώ πιο σημαντικό το κροςς μεταξύ tweeter & mid παρά μεταξύ mid-woofer.
Αν λοιπόν έπρεπε να επιλέξω πιο από τα δύο θα έκανα ενεργό και πιο παθητικό, θα εκανα ενεργό το tweeter-mid και παθητικό το υπόλοιπό.

Reaction score
152
Παιδια το κουραζω λιγο το θεμα γιατι τα συγκεκριμενα μεγαφωνα δεν ειναι ακριβως φτηνα..
Και θελω να παρω οτι πιο σωστο γινεται , αν και πιστευω οτι στην πορεια ολο και κατι θα πεταξω..

To ATC scm 150-100 παντως με 15αρι- 12αρι και mid στα 380 δουλευει..

Reaction score
677
Παιδια το κουραζω λιγο το θεμα γιατι τα συγκεκριμενα μεγαφωνα δεν ειναι ακριβως φτηνα..
Και θελω να παρω οτι πιο σωστο γινεται , αν και πιστευω οτι στην πορεια ολο και κατι θα πεταξω..

To ATC scm 150-100 παντως με 15αρι- 12αρι και mid στα 380 δουλευει..
Ναι,αλλά εκεί μιλάμε για custom μεγάφωνα,δικής της παραγωγής τα οποία τα συνδυάζει με δικό της ενισχυτή με ενεργό κρος.
Μακάρι να τα έδινε και παραέξω,αλλά...

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
Επισης θεωρώ πιο σημαντικό το κροςς μεταξύ tweeter & mid παρά μεταξύ mid-woofer.
Αν λοιπόν έπρεπε να επιλέξω πιο από τα δύο θα έκανα ενεργό και πιο παθητικό, θα εκανα ενεργό το tweeter-mid και παθητικό το υπόλοιπό.
Διαφωνώ.
Πιο σημαντικό είναι να γλιτώσεις το πηνίο στον κλάδο του woofer.
Ειδικά αν μιλάμε για ηχείο που θέλουμε να κατεβαίνει χαμηλά και να παίζει και με δυναμικά.

Reaction score
152
Ναι οκ αλλα το θεμα ειναι οτι εχει 12 15 ιντσες να παιζουν μεχρι τα 380hz

Φανταζομαι θα φταχνουν και αλλοι μεγαφωνα που πανε "ομορφα" μεχρι τα 400

Reaction score
677
Ναι οκ αλλα το θεμα ειναι οτι εχει 12 15 ιντσες να παιζουν μεχρι τα 380hz

Φανταζομαι θα φταχνουν και αλλοι μεγαφωνα που πανε "ομορφα" μεχρι τα 400
Μπορείς να βρεις τέτοια,ναι.
Το θέμα είναι όμως πως θα χάσεις πολύ από ευαισθησία.
Είδες τι συμβιβασμοί χρειάζονται;
Εγώ πάντως με το δεκάρι μου στα ενενήντα λίτρα,με ελάχιστο γέμισμα,είμαι υπερευχαριστημένος.
(και παίζω σε 65 μέτρα.)

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
@TonyCooper

Χωρίς να θέλω να σε αποθαρρύνω ή να σε προσβάλλω, το να φτιάξεις ένα ηχείο που να "ξεζουμίζει" καλά και ακριβά μεγάφωνα, δεν είναι καθόλου εύκολο.

Το εν λόγω είναι το πρώτο σου project;

Μήπως να ξεκίναγες με κάτι λιγότερο ίσως φιλόδοξο, αλλά πιο εύκολα πραγματοποιήσιμο;

Όπως και να ´χει, καλή σου επιτυχία.

Staff online

• PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • Zizik
    Safety Last
  • loggeo
    Projectors
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads