bi amplification

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Μπορείς να βρεις τέτοια,ναι.
Το θέμα είναι όμως πως θα χάσεις πολύ από ευαισθησία.
Είδες τι συμβιβασμοί χρειάζονται;
Τι σε ενδιαφέρει η ευαισθησία, αφού θα το κάνει ενεργό.

Reaction score
677
Τι σε ενδιαφέρει η ευαισθησία, αφού θα το κάνει ενεργό.
Εμένα καθόλου,ο ίδιος όμως την ζητάει....
Αν και δεν είναι δύσκολο αν κόψει στα 120-140,κι εμένα 91,8 έχουν τα 10άρια.

Reaction score
152
Άλλες μονάδες, διαφορετικά χαρακτηριστικα.

Γιατί ομως θες 15" και οχι 2x 8" πχ?
Γιατι 15 η εστω 12 βγαζουνε ογκο στον ηχο πραγμα που απλα 2x8 δεν μπορουνε να το κανουνε..

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
140.236
Αν διάβασες όλη την απάντηση μου ακριβώς το ίδιο είπα για το τμήμα των χαμηλών, αφού αυτό που διακρίνει τους διακοπτικούς είναι η ατάκα τους. Για να πάρει την ίδια ταχύτητα σε κλασικό ενισχυτικό θα πρέπει να πάει πολύ ψηλά σε τιμή.
Για το υπόλοιπο φάσμα όμως ο κλασικός καλός ενισχυτής είναι μονόδρομος, ιδίως με ένα ταχύτατο ribbon tweeter.
ιδίως για ένα ταχύτατο ρίμπον τουίτερ, ο διακοπτικός είναι μονόδρομος.

γενικά οι διακοπτικοί ενισχυτές είναι μονόδρομος.

Ο μονόδρομος. Κεφαλαίο το "Ο". και μπολντ...

Reaction score
152
@TonyCooper

Χωρίς να θέλω να σε αποθαρρύνω ή να σε προσβάλλω, το να φτιάξεις ένα ηχείο που να "ξεζουμίζει" καλά και ακριβά μεγάφωνα, δεν είναι καθόλου εύκολο.

Το εν λόγω είναι το πρώτο σου project;

Μήπως να ξεκίναγες με κάτι λιγότερο ίσως φιλόδοξο, αλλά πιο εύκολα πραγματοποιήσιμο;

Όπως και να ´χει, καλή σου επιτυχία.
Ενοειται πω εχεις απολυτο δικιο..
Και ενοειται πως ο τροπος μου ειναι εξ αρχης λαθος. Διοτι πεφτω στα πολυ βαθια με την πρωτη.
Αλλα πιστευω πως η θεληση ειναι το παν.
Και εγω απλα θελω να φτιαξω το απολυτο ηχειο για τα αυτια μου και θα το φτιαξω οσος χρονος,χρημα,κοπος χρειαστει.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Γιατι 15 η εστω 12 βγαζουνε ογκο στον ηχο πραγμα που απλα 2x8 δεν μπορουνε να το κανουνε..
Διαφωνώ, 2 8αρια εχουν την ίδια περίπου επιφάνεια με ενα 15αρι και σαφώς μεγαλύτερη ταχύτητα. Ασε που ισως να κατεβαίνουν και χαμηλότερα.

Reaction score
152
Διαφωνώ, 2 8αρια εχουν την ίδια περίπου επιφάνεια με ενα 15αρι και σαφώς μεγαλύτερη ταχύτητα. Ασε που ισως να κατεβαίνουν και χαμηλότερα.
Εγω προσωπικα δεν εχω ακουσει ηχειο χωρις 12 η 15 που να βγαζει ογκο στον ηχο
Τις προαλες ακουσα σε εναν φιλο τα b&w 803..
Αυτο δεν ειναι ογκος..
Επαιζες ποτε μουσικη;
Αμα κατσεις μπροστα απο τα τυμπανα την μποτα δεν την ακους την νιωθεις..
Αυτο κατα την γνωμη μου δεν το παιρνεις με 2χ8
Με 4χ10 μπορει αλλα εκει παμε αλλου..

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Εγω προσωπικα δεν εχω ακουσει ηχειο χωρις 12 η 15 που να βγαζει ογκο στον ηχο
Τις προαλες ακουσα σε εναν φιλο τα b&w 803..
Αυτο δεν ειναι ογκος..
Επαιζες ποτε μουσικη;
Αμα κατσεις μπροστα απο τα τυμπανα την μποτα δεν την ακους την νιωθεις..
Αυτο κατα την γνωμη μου δεν το παιρνεις με 2χ8
Με 4χ10 μπορει αλλα εκει παμε αλλου..
Η διαφορά είναι μόνο στην ένταση.
Για αυτό σε ρώτησα προηγουμένος ποιός είναι ο στόχος του project.

Αν ο στόχος είναι να φτιάξεις ένα καλό PA τότε ΟΚ. Βρες ένα που σου αρέσει και το έχουν φτιάξει πολλοί και αντέγραψέ το.

Reaction score
152
Φιλε μου κανεις το λαθος που κανουνε οι περισοτεροι,μπερδευεις τον ογκο με την ενταση..
Φαντασου ενα κοντραμπασο να παιζει διπλα σου..αμα κλεισεις τα αυτια σου παλι νιωθεις τον ηχο..
Αυτο ειναι ο ογκος η dynamic range καλυτερα (;)

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Δεν νομίζω ότι μπερδεύω κάτι, η ουσία είναι ότι αν Γουστάρεις 15'' τότε μόνο το 15'' θα σε ικανοποιήσει.:drinks:

Reaction score
677
Φιλε μου κανεις το λαθος που κανουνε οι περισοτεροι,μπερδευεις τον ογκο με την ενταση..
Φαντασου ενα κοντραμπασο να παιζει διπλα σου..αμα κλεισεις τα αυτια σου παλι νιωθεις τον ηχο..
Αυτο ειναι ο ογκος η dynamic range καλυτερα (;)
Καταλαβαίνω τι εννοείς,το αποτέλεσμα αυτό όμως δεν έχει σχέση μόνο με το μέγεθος του μεγαφώνου αλλά με την συνολική σχεδίαση.
Μπορείς ας πούμε να πάρεις το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα με πιο μικρή μονάδα αλλά με πιο πολλά λίτρα καμπίνας,ή με συγκεκριμένη σχεδίαση ή.ή,ή...
Εννοείται πως ένα μεγάλο μεγάφωνο θα σπρώξει πιο πολύ αέρα,αλλά εννοείται πως θα είναι και πιο αργό από ένα μικρότερο,κλπ...
Όλοι αυτή την χρυσή τομή ψάχνουν,αλλά...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.192
Αν και θα συμφωνήσω σε ότι αφορά την ταχύτητα και τον όγκο που ενδεχομένως μπορείς να πάρεις από δύο μεγάφωνα 8 ιντσών, κάνεις λάθος για την επιφάνεια τους.
Τα δύο μεγάφωνα 8 ιντσών έχουν περίπου την επιφάνεια ενός μεγαφώνου 12 ιντσών.

Reaction score
677
Αν και θα συμφωνήσω σε ότι αφορά την ταχύτητα και τον όγκο που ενδεχομένως μπορείς να πάρεις από δύο μεγάφωνα 8 ιντσών, κάνεις λάθος για την επιφάνεια τους.
+1
Για την ακρίβεια,ούτε καν 12,πιο κοντά στις 11 είναι.
Εδώ είναι και η σχέση τους με τις τιμές όσο γίνεται πιο κοντά.
Η όποια ανακρίβεια προκύπτει γιατί ο υπολογισμός έγινε όχι με το π αλλά με τα δυο πρώτα δεκαδικά του μόνο (3,14):

2χ 3.5" ---> 5.25"
2χ 4" ---> 5x7
2χ 5.25" ---> 6x9
2χ 5x7 ---> 8"
2χ 6x8/6x9 ---> 10"
2χ 8" ---> 11"
2χ 10" ---> 13.5"
2χ 11" ---> 15"
2χ 12" ---> 18"
2χ 15" ---> 22"
2χ 22" ---> 32"

Εδώ είναι και η επιφάνεια του κώνου σε τετραγωνικές ίντσες:

34" ---> 908
32" ---> 804
22" ---> 380
21" ---> 346
18" ---> 254
15" ---> 192
13.5" ---> 143
12" ---> 113
11" ---> 95
10" ---> 79
8" ---> 50
6x9 ---> 42
6x8 ---> 38
6.5" ---> 33
4x10 ---> 31
5x7 ---> 28
5.25" ---> 22
4" ---> 13
3.5" ---> 10
2" ---> 3

Reaction score
677
Εδώ το 34άρι Cadence DCX34W,το οποίο αντιστοιχεί σε 12 10'αρια.(108 κιλά.)
Πάει πακέτο με τον ενισχυτή του των 12.000 watt Cadence ZA12KW.
(Δεν θέλω να ξέρω τι κόσμος το βάζει στο αυτοκίνητο του :roflmao:)

IMG_2064.jpg

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Πολύ πιθανόν αν και πρέπει να βάλεις στην εξίσωση και το xmax του κάθε μεγαφώνου για να υπολογίσεις πραγμαντικά τον αέρα που μπορεί να κουνήσει.

Το θέμα όπως είπα και πριν είναι να εξασφαλίσει ο φίλος μας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο overlap και νομίζω με τα 8αρια θα είναι safe από αυτήν την άποψη. Είναι λάθος πρακτική να σχεδιάζεις ηχεία βασισμένος στα σημεία cross που προτείνει ο εκάστοτε κατασκευαστής και ειδικά όταν δεν ξέρεις την αρμονική παραμόρφωση των μεγαφώνων.

Reaction score
677
Όσον αφορά το overlap,αν κόψει στα 120Hz με 24db φίλτρο,ήδη στα 200Hz θα είναι -18db κάτω και στα 300Hz -32db κάτω.
Οπότε νομίζω πως θα είναι ασφαλής με μια μονάδα που μπορεί να πηγαίνει μέχρι 500-600 Hz.

Reaction score
677
Αν οι κατασκευαστές λένε αλήθεια,το μεγάφωνο που προορίζει για χαμηλά,φαίνεται ασφαλής επιλογή,δεν νομίζω να αρχίσει να γίνεται κατευθυντικό στα μισά των δυνατοτήτων του...

15E1022510.gif

Reaction score
152
Τα Volt τα εχει ακουσει κανεις?Ειναι τα woofer που βαζει η PMC στα μεγαλα ηχεια της..(αυτα που ειναι σαν αραχνη)

Staff online

• PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.457
Members
38.323