Dynamic range και dynamic headroom

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
86.208
Ε, ναι, ζεσταίνω το κλίμα για κατάλληλες βάσεις ηχείων για τον ντιμιφουτ.:p
Η γυναίκα του αποκλείεται να προτιμήσει ένα ξερό ξύλο για βάση όπως τώρα, θα την ψήσω εύκολα..:D
[DOUBLEPOST=1484002433][/DOUBLEPOST]
Η προ σειρά είναι η λογική επιλογή.
Η χομ σειρά είναι για το μάτι.
Η απόσταση των μεγαφώνων δε θέλει κανένα ακριβό εξοπλισμό για να αξιολογηθεί, ένας χάρακας αρκεί!:p
[DOUBLEPOST=1484002607][/DOUBLEPOST]
Είσαι γάτα από τις λίγες! ;)
Δείτε και την πισω πλευρά του 870 να σας πέσουν τα μασέλια.

Αλλα κοιτάξτε την όλη προσεκτικά.
IMG_0780.JPG

Timaras

Reaction score
2.144
Θα έλεγα να ψάξεις για κάτι με "ομαλότερη" μετάβαση από mid σε high frequencies από το 12άρι midwoofer και το 1.5άρι compression driver του EV ZLX 12P.

Προφανώς τα ηχεία του Geddes είναι διαφορετικά "ζώα" σ' αυτόν τον τομέα (και όχι μόνο).

http://gedlee.azurewebsites.net/Loudspeakers/Loudspeakers.aspx

http://www.gedlee.com/Loudspeakers.htm
Προσωπικά, εκτιμώ πως με σχετικά λογικό κόστος, μπορείς να τα έχεις όλα, αρκεί να στρώσεις το χώρο.

Από κει και πέρα, οι δυο πιο νορμάλ επιλογές που ξέρω που καλύπτουν κάθε παράμετρο για οικιακή χρήση, είναι ή αυτή, ή αυτή πακέτο με αυτό. Στα ίδια λεφτά βγαίνουν χονδρικά..
Τό'πιασα!
Έχει πολύ αίμα η υπόθεση!
Κλαψ!!

Θα το γυρίσω στο home cinema αποκλειστικά με 1000w και tall boy ηχεία.Yeah:neo:
:D:D

Last edited:

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
1. Δεν βλέπω που είναι το πρόβλημα. Εδώ μέσα γίνεται του sub το κάγκελο στα Danley θα κολλήσουμε.

Ορίστε τα sub της Danley http://www.danleysoundlabs.com/products/subwoofers/

Να και κάτι σε DIY

...
Σωστός, αλλά σιγά σιγά αναδύονται τα παρακάτω δύο θέματα:

1. Πρωτοανέφερες τα Danley ως "φτηνή" "εναλλακτική" στον παρακάτω """Νόμο""" που διατύπωσα:

...

Ε, αν θες να αγοράσεις ενεργά ή παθητικά ηχεία που να καλύπτουν όλο το φάσμα με μεγάλη ακρίβεια και σοβαρό headroom, τότε θα πλερώσεις πολλά and there is no getting around it.
Μπορούμε να παλέψουμε τους Νόμους της Φύσης μέχρις ενός σημείου...
Αυτό είναι αλήθεια όταν μιλάμε για ηχεία με εμφανή μεγάφωνα.

Υπάρχει όμως λύση και λέγεται Synergy Horn, είναι τεχνολογία που εφευρέθηκε από την "Danley Sounds Labs" η οποία έχει και την πατέντα βέβαια.
...
Ε, με

Αν και η εταιρεία απευθύνεται καθαρά στην αγορά PA, το ηχείο τους SH-50 έχει αρκετούς οπαδούς (audiophiles και ΗΤ) από την άλλη πλευρά το ατλαντικού. (τιμή περίπου στα 4.000 $ το ένα)

...
και οπωσδήποτε ανάγκη για sub, ενισχυτές (αν δεν αγοράσεις τις powered versions - κόστος αυτών; ), crossover / controller, δεν τα λες και φτηνά...
Και να μου επιτρέψεις να αμφιβάλλω πολύ αν τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματά τους σε μέγιστες στάθμες θα έχουν νόημα μέσα σε ένα σπίτι (εκτός από περιπτώσεις σαν του JargonGR), σε σχέση π.χ. με τον (πιθανόν) φτηνότερο (αλλά πάλι ακριβό) συνδυασμό KH420 / ΚΗ 870.
Τα μειονεκτήματα όμως των Danley θα παραμείνουν (περισσότερα επ' αυτών παρακάτω).

2. Όγκος.
Αν θες να εκμεταλλευτείς πλήρως τις (τρομακτικές) δυνατότητες των SH50 σε μέγιστες στάθμες (τις οποίες άλλωστε πλήρωσες), θα πρέπει να στραφείς π.χ. στο DTS10, το οποίο εκτός του ότι είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ, σε μερικούς τομείς που ενδιαφέρουν στις home εφαρμογές, δε "μετράει" και τόσο καλά:

http://www.data-bass.com/data?page=system&id=4&mset=29

Για άλλη μια φορά δηλαδή, πληρώνεις για καλύτερη απόδοση σε πράγματα που σε ενδιαφέρουν λιγότερο, και παίρνεις παράλληλα κατώτερη απόδοση σε πράγματα που σε ενδιαφέρουν περισσότερο.
Αρχίζει να χαλάει λίγο ο λόγος value for money...

...

2. Σίγουρα δεν ανήκουν στην ελίτ μιας και δεν είναι consumer προϊόντα, κάτι που έχει να κάνει με την πολιτική - marketing της εταιρείας και όχι με την αδιαμφισβήτητη αξία της πατέντας. Παρόλα αυτά δεν νομίζω ότι έχουν να ζηλέψουν κάτι από τα ΚΗ που αναφέρθηκαν προηγουμένως, αν μιλάμε για υψηλά SPL και ρεαλιστικές στάθμες.
...
Στα πλαίσια των εντάσεων που ακούμε σε ένα σπίτι, ε, έχουν να ζηλέψουν.

...
Είναι λογικό βέβαια να συμβαίνει αυτό τα Neuman είναι στούντιο μόνιτορ, τα Danley είναι PA, ο καθείς στο είδος του.

...
Σωστά.

...

3. Higher Order Modes (HOM). Και λοιπόν? Δεν νομίζω ότι αυτό εμπόδισε εταιρείες όπως JBL, klipsch, Avantgarde και άλλες να γίνουν διάσημες και πλούσιες. Εδώ η αγορά μονοπωλείται από ηχεία με bass reflex, μην κολλάς στις λεπτομέρειες.

Κακά τα ψέματα δεν υπάρχει τίποτα τέλειο, όλα είναι θέμα συμβιβασμών.
1. Τα HOM δεν είναι λεπτομέρειες.
Με τίποτα.
Ακούγονται εύκολα και είναι ένα από τα πράγματα που δίνουν στις συνηθισμένες κόρνες τον honky (που λέει κι ο Κόγιας) ήχο τους.

2. Όλα τα bass reflex δεν είναι ίδια.

...

Κακά τα ψέματα δεν υπάρχει τίποτα τέλειο, όλα είναι θέμα συμβιβασμών.
ΕΔΩ ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ !!! >:(

Ο ΑΒΓΔ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟΣ !!!

ΚΑΙ ΑΣ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΕΙ !!! :vinsent:

Last edited:

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.325
Τα DANLEY τα έχει ο Σωτήρης , φίλος . Δεν τα λές ούτε εύκολα στον χώρο , ούτε εξαφανιζόμενα οπτικά. Σε σαλόνι δεν μπαίνουν με τίποτα. Είναι ογκοδέστατα και ασήκωτα. Παίζουν πολύ δυνατά αλλά με PA ήχο. Ο Σωτήρης τα έχει συνδυάσει με πολύ καλά σαμπς και έχει σοβαρό ήχο, όσον αφορά στις στάθμες. Γενικώς στο χώρο του δεν στέκεσαι εύκολα. Σε παίρνει και σε σηκώνει.
Οι στάθμες που βγάζουν αυτά τα ηχεία είναι το κάτι άλλο. Τα σαμπς επίσης. Οποιος δεί και κυρίως ακούσει ταινία στον Σωτήρη , παθαίνει τέτοια ζημιά , που όλα τα άλλα μετά φαντάζουν απλές οδοντόκρεμες. 120 - 130 db για πλάκα. Οχι στο μέτρο , στα 3-4 μέτρα. Το είδα με dbμετρο . Και όχι μόνο στα μεσαία πρίμα αλλά και στα μπάσσα. Τα σαμπς του Σωτήρη σκοτώνουν.
Οταν λέμε σε κουνάνε , ε! σε κουνάνε ολόκληρο. Τέτοιο μπάσσο δεν έχω ματακούσει-νοιώσει.

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
Τό'πιασα!
Έχει πολύ αίμα η υπόθεση!
Κλαψ!!

Θα το γυρίσω στο home cinema αποκλειστικά με 1000w και tall boy ηχεία.Yeah:neo:
:D:D
Όχι βέβαια.
Μια χαρά Home Cinema μπορείς να στήσεις και με τα Yamaha HS7 / HS7i, και έναν πολυκάναλο προ.
Δες:

http://www.avsite.gr/forum/threads/project-projectορας.118265/page-41

Αν μάλιστα μπορέσεις να "ανέβεις" και κατηγορία τιμής, στήνεις εξαιρετικό Home Cinema με Neumann KH 120 A, απλά σε μικρογραφία σε εντάσεις και μέγεθος / impact.
Πού είναι το πρόβλημα;

Ε, αν θες και κορυφαίο ήχο, και μέγεθος και πλήρες φάσμα και "impact", ε, τότε θα "ματώσεις", αλλά και πάλι πολύ λιγότερο σε σχέση με παλιότερα.

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
Άμα τις δείξεις και την τιμή της "βάσης" εκεί να δεις χαρά. :roflmao:

Άσε, στο χόμσινεμα πέρασε το κόλπο γιατι εμπλέκεται και η δική της διασκέδαση και θα δει ταινίες, και πολυ περισσότερες απο μένα. Στο όντιο θα φας τηγανιά :lolsign:αν αναφερθείς, δεν της καίγεται καρφί, δεν πρόκειται να συμφωνήσει ούτε σε 1€ επένδυση.
Μαζί με ξεροτήγανα, ή σκέτο το τηγάνι;

Timaras

Reaction score
2.144
Το θέμα του Βασίλη το έχω παρακολουθήσει.
Για το hc όμως δε με πολυπειράζει στην παρούσα φάση γιατί δεν ακούω δυνατά.
Θα βάλω αργά καμμιά ταινία οπότε δεν με παίρνει για μεγάλες εντάσεις!

Το πρόβλημα είναι στη μουσική που κάποιες φορές θέλω να ακούσω "πολύ δυνατά" και να αισθάνομαι τις νότες του μπάσου να με κόβουν στα δύο και ας ενοχλούνται οι γείτονες.10-15 λεπτά θέλω να εκτονωθώ και αυτό να συμβαίνει 5 περίπου μέτρα μακριά από τα ηχεία!

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
Το θέμα του Βασίλη το έχω παρακολουθήσει.
Για το hc όμως δε με πολυπειράζει στην παρούσα φάση γιατί δεν ακούω δυνατά.
Θα βάλω αργά καμμιά ταινία οπότε δεν με παίρνει για μεγάλες εντάσεις!

Το πρόβλημα είναι στη μουσική που κάποιες φορές θέλω να ακούσω "πολύ δυνατά" και να αισθάνομαι τις νότες του μπάσου να με κόβουν στα δύο και ας ενοχλούνται οι γείτονες.10-15 λεπτά θέλω να εκτονωθώ και αυτό να συμβαίνει 5 περίπου μέτρα μακριά από τα ηχεία!
Και θες και "φτηνά" ηχεία;
Cerwin Vega μήπως;

http://www.nakas.gr/cat/oikiakos-ix...ieldValues=&priceFrom=131,00&fieldValueTexts=

http://www.nakas.gr/cat/epaggelmati...fieldValues=&priceFrom=88,00&fieldValueTexts=

Timaras

Reaction score
2.144
Όσο αφορά τα HS7 που προτείνεις για hc,λόγω του ότι οι εντάσεις είναι σχετικά μικρές όπως είπα,όταν αποφασίσω να αλλάξω τα παθητικά βάσης που έχω ίσως να δω εκτός από αυτά και κάτι σε Dynaudio BM5 mkiii που έχουν πιο σαλονάτη καμπίνα και auto stand-by switch.
[DOUBLEPOST=1484011253][/DOUBLEPOST]Όσο για τα Cerwin μάλλον σ'αυτό το κοστολόγιο είναι τα μοναδικά που μου κάνουν!
Thanks!:hi:

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
1. Πρωτοανέφερες τα Danley ως "φτηνή" "εναλλακτική" στον παρακάτω """Νόμο""" που διατύπωσα:

Ε, με

και οπωσδήποτε ανάγκη για sub, ενισχυτές (αν δεν αγοράσεις τις powered versions - κόστος αυτών; ), crossover / controller, δεν τα λες και φτηνά...
Και να μου επιτρέψεις να αμφιβάλλω πολύ αν τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματά τους σε μέγιστες στάθμες θα έχουν νόημα μέσα σε ένα σπίτι (εκτός από περιπτώσεις σαν του JargonGR), σε σχέση π.χ. με τον (πιθανόν) φτηνότερο (αλλά πάλι ακριβό) συνδυασμό KH420 / ΚΗ 870.
Τα μειονεκτήματα όμως των Danley θα παραμείνουν (περισσότερα επ' αυτών παρακάτω).

2. Όγκος.
Αν θες να εκμεταλλευτείς πλήρως τις (τρομακτικές) δυνατότητες των SH50 σε μέγιστες στάθμες (τις οποίες άλλωστε πλήρωσες), θα πρέπει να στραφείς π.χ. στο DTS10, το οποίο εκτός του ότι είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ, σε μερικούς τομείς που ενδιαφέρουν στις home εφαρμογές, δε "μετράει" και τόσο καλά:

http://www.data-bass.com/data?page=system&id=4&mset=29

Για άλλη μια φορά δηλαδή, πληρώνεις για καλύτερη απόδοση σε πράγματα που σε ενδιαφέρουν λιγότερο, και παίρνεις παράλληλα κατώτερη απόδοση σε πράγματα που σε ενδιαφέρουν περισσότερο.
Αρχίζει να χαλάει λίγο ο λόγος value for money...

Μην κολλάς με τα SH-50 ενδεικτικά τα ανέφερα, έχουν και μικρότερα μοντέλα με μικρό όγκο, αλλά δεν ξέρω τιμές.
Αυτοί που ενδιαφέρονται ας το ψάξουν παραπάνω.
http://www.danleysoundlabs.com/products/loud-speakers/molded-synergy-horns/sm60f/#slide2

1. Τα HOM δεν είναι λεπτομέρειες.
Με τίποτα.
Ακούγονται εύκολα και είναι ένα από τα πράγματα που δίνουν στις συνηθισμένες κόρνες τον honky (που λέει κι ο Κόγιας) ήχο τους.
Δεν ξέρω για τα Danley, δεν τα έχω ακούσει, ξέρω όμως κόσμο που δεν έχει πρόβλημα με αυτό.
Honky sound έχουν όμως και κάποια tweeter με φόρτιση κόρνας και από ότι βλέπω και η Neumann δεν διστάζει να το χρησιμοποιεί στα ηχεία της.

2. Όλα τα bass reflex δεν είναι ίδια.
Ούτε όλες οι κόρνες είναι ίδιες, όπως πολύ σωστά έδειξες με τα paper του Mr. Earl Geddes.

Ο ΑΒΓΔ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟΣ !!!

ΚΑΙ ΑΣ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΕΙ !!!
SUPER ABΓΔ θες να πεις.:D

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.379
Honky sound έχουν όμως και κάποια tweeter με φόρτιση κόρνας και από ότι βλέπω και η Neumann δεν διστάζει να το χρησιμοποιεί στα ηχεία της.
Δεν είναι κόρνες ρε συ τα γουειβγκαιντς των τουιτερ των Κ+Η!

Το χομ ακούγεται από όλους κι είναι ενοχλητικό. Όποιος κάνει τα στραβά μάτια, απλώς κάνει τα στραβά μάτια..

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
upload_2017-1-10_12-46-27.png

Έχει επικρατήσει να λέμε κόρνα κάτι που είναι μεγάλο σε όγκο και κυματοδηγό κάτι μικρότερο που συνήθως ενσωματώνεται σε κάποιο tweeter. Παρόλα αυτά οι αρχές λειτουργίας τους αλλά και ο λόγος ύπαρξής τους είναι κοινός.
Και τα δύο αποσκοπούν στον έλεγχο της κατεύθυνσης και βέβαια στην αύξηση της ευαισθησίας του μεγαφώνου που φέρουν.

Τώρα αν θέλουμε να εστιάσουμε στις μεταξύ τους διαφορές τους, θα πρέπει δούμε το παρακάτω.

"The primary distinction between constant directivity horns and waveguides is the mechanism for introducing and directing the wavefront. Early constant directivity designs used a diffraction slot in the throat to transform the planar wave coming from the compression driver into an expanding spherical wave. The walls of the horn then constrained the spherical wave and ultimately set the pattern. Waveguides bend the planar wave as it exits the compression driver and enters the
throat. Rather than using a sharp transition that rapidly transforms the plane wave to a spherical wave section, the gently radiused throat causes the plane to bend, ever closer to a section of a spherical wave as it progresses down the throat."

Και όλο το άρθρο http://www.pispeakers.com/Pi_Speakers_Info.pdf

Dimifoot

Editor
Reaction score
86.208
Μόλις έκαν ενα πειραματάκι

Μέτρησα μεγιστα RTA σε δυο πασίγνωστα κομμάτια κλασικής, τα πρωτα 3 λεπτα της 5ης του Beethoven και την Toccata απο την Toccata and Fugue του Bach.

Επισης το πασιγνωστο Why Does My Heart του Moby.

Ολα φυσικά σε FLAC, οχι mp3.

Αυτο το έκανα για να δουμε την καταναμή ενέργειας στο φάσμα, σε διαφορετικά αλλα απαιτητικά γνωστά κομμάτια.

Η μέση στάθμη ηταν σχετικά χαμηλά, πρωτον γιατι ειναι βραδυ :D, και δεύτερον για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για την ικανότητα αναπαραγωγής του συστήματος χαμηλά σε υψηλές στάθμες.

Ας αρχίσουμε με δυο μετρήσεις του συγκεκριμένου συστηματος-χώρου:

Μέτρηση RTA background noise (περίπου μισό λεπτό)

Silence.jpg

Μέτρηση του συστήματος με το φίλτρο Dirac (ιδιο) που έπαιξε τα τρία κομματια, ιδια θέση μιροφώνου, τώρα, 1/3 smoothing

anafora.jpg

[DOUBLEPOST=1490478555][/DOUBLEPOST]Beethoven 5th

To RTA

5th.jpg

Και η στάθμη που έπαιξε

5th db.jpg

Είπαμε σιγά....

Dimifoot

Editor
Reaction score
86.208
Bach

Toccata.jpg

Moby

Moby.jpg

Βλέπουμε πόσο πιο απαιτητικό σε χαμηλες συχνότητες ειναι το εκκλ. όργανο, και ακόμα πιο απαιτητικό το κομμάτι του Moby.

Για να πάρουμε μια ιδέα τι απαιτήσεις dynamic range/headroom εχουν τρια γνωστά κομμάτια, κυρίως απο τις χαμηλές συχνότητες.

Α, σας εχω και ενα νέο:

Αν δεν φτάνεται μεχρι τους 40Hz δεν ακούτε όλο το κομμάτι :fuckyou:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.379
Όλος ο δίσκος είναι φανταστικός, δες όμως στο 46:00 τι μπάσο περιέχει το κομμάτι Νο.11:

Εδώ σκέτο το κομμάτι Νο.11, με τίτλο 80:

ΥΓ.1. Τον έχεις. ;)
ΥΓ.2. Οι μετρήσεις RTA των διαφορετικών κομματιών, καταλαβαίνεις ότι δείχνουν την απόκριση του συστήματος, ε; Είναι προφανώς ίδιες με το δεύτερο σχεδιάγραμμα, της απόκρισης του συστήματος χώρου με το ντιρακ. ;)
ΥΓ.3. Τη βουτιά των τουιτερ πάνω από 13 χιλιοκυκλους, θα πρέπει λίγο να την διορθώσουμε σε κάποια φάση, αν και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, έτσι, για τους τύπους. :)

Last edited:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.242
Members
38.293
Νεότερο μέλος
KosmasTR