Jazzεμένος πενηντάρης ψάχνει

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.084
Οχι, δεν ισχύει.
Καπου 14% προτιμούν το λάθος στις μελέτες που αναφέρεσαι.

Πιθανόν έτσι να εξηγούνται όλα ;)
Όχι, κάνεις λάθος.

Το ποσοστό αυτό στα blind test είναι κάτω από το όριο του στατιστικού λάθους, έχει μηδενική αξία και απλώς αποδεικνύει ότι κάποιο ποσοστό ακροατών δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορά. ;)

Reaction score
1.655
Παιδγιά, μια σοβαρή ερώτηξη:
Με δεδομένο το σόφτγουερ που έχω (ως επί το πλείστον δίσκοι και ΨΔ με πχοιότητα ηχογράφησης και εχτύπωσης που κυμαίνεται από άριστη έως απαράδεκτη) μήπως τα μονιτόρια θα είναι τόσο αποκαλυπτικά ώστε να είναι "αδύνατη" η ακρόαση πραγματικά αγαπημένων δίσκων;
Αυτό είναι ένας σοβαρός προβληματιζμός και επιφύλαξή μου με βάση (αρχαία) διαβάζματά μου περί του ήχου των μόνιτορ ηχείων.
Κώστα, ήντα λες;

Θα σου απαντήσω εγώ, σαν Κώστας που είμαι :)

Όχι. Έχω ακούσει CD γραμμένα από πικάπ (πριν περίπου 15 χρόνια) σε ηχεία Meyer Sound, σε στούντιο και είχα μείνει άφωνος! Καταπληκτικό άκουσμα! Στοίχιζαν γύρω στα 15 χιλιάρικα. Δύο αρνητικά, έπρεπε να κάθεσαι σε ένα σημείο και το μπάσο τους δεν ήταν "αρκετό" (πες το αληθοφανές) για τα δικά μου (πεινασμένα τότε) γούστα. Είναι καταπληκτικά ηχεία δουλειάς, φθηνά, μανιτζέβελα αλλά δεν μπορούν να καταρρίψουν τη φυσική. Ίσως να την ξεγελάσουν λίγο (είμαι περίεργος να ακούσω αυτά τα καινούργια ενεργά, και τα Ανταμ που έβαλε ο έτερος Κώστας). Έχω και ενεργά ηχεία των 600 ευρώ περίπου. Πολύ ωραία γι αυτό που πρέπει να κάνουν.

Στον αντίποδα, είχα ηχείο γραμμής μεταφοράς με 9+ ίντσες ATC μεγάφωνο στο σπίτι μου. Δεν έβγαζε με τίποτα τις λεπτομέρειες του Meyer αλλά τέτοια μουσική απόλαυση δεν είχα στη ζωή μου! Να άκουγες φωνές, να άκουγες όργανα με τις φυσικές τους αντηχήσεις, θα τα έβλεπες ζωντανά μπροστά σου! (που λέει ο λόγος) Το μπάσο τους ήταν το απολύτως καλύτερο που έχω ακούσει ποτέ. Η αξία μόνο των ηχείων ήταν περίπου 2 χιλιάρικα σαν ιδιοκατασκευή, ή 6,5 χιλιάρικα να τα αγόραζες έτοιμα (τα άξιζαν μέχρι τελευταίας δεκάρας). Τώρα έχω 3 δρόμων μεσαία ηχεία και είναι μια χαρά. Φυσικά δεν φτάνουν τα ακριβά σε πολλούς τομείς, η διαφορά είναι σε πολλά σημεία πολύ μεγάλη (μπάσα, δυναμικά -πάλι εδώ δώσε βάση στο τι μπορεί να κάνει το μεγάφωνο όπως λέει ο Γ.Μάρκου), σε άλλα ελάχιστα μικρή.

Θα προτιμούσα πάλι τα μεγάλα οικιακά ηχεία αν είχα τη δυνατότητα (χώρος, χρήμα).

Γι αυτό σου λέω. Άκου πρώτα. Αποφάσισε. Μάθε να ζεις με τους συμβιβασμούς.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
85.062
Όχι, κάνεις λάθος.

Το ποσοστό αυτό στα blind test είναι κάτω από το όριο του στατιστικού λάθους, έχει μηδενική αξία και απλώς αποδεικνύει ότι κάποιο ποσοστό ακροατών δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορά. ;)
Μη με βάλεις να ψάχνω την εργασία, βαριέμαι...τις έψαχνα παλι πριν δυο βδομάδες για τον teachertza

Μηπως λέμε την ίδια, αλλα βγάζουμε διαφορετικά συμπεράσματα;

Εγω ειχα εξάγει το συμπέρασμα πως υπάρχουν κάποιοι, λίγοι, που ακόμα και σε τυφλά τεστ προτιμούν το λαθος. Και έτσι ειχα δικαιολογήσει τις επιλογές μερικών προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Εσύ μάλλον αυτούς τους θεωρείς "στατιστικό λαθος" :D

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.084
Εσύ μάλλον αυτούς τους θεωρείς "στατιστικό λαθος" :D
Προφανώς. ;)

Απλώς δεν είχαν μπεί στη διαδικασία (γιατί δεν άξιζε τον κόπο) της διπλής τυφλής μελέτης, για να ξεκαθαρίσει το ποσοστό που δεν άκουγε διαφορά, υπό την έννοια της συνειδητοποιημένης επιλογής για σαφείς λόγους.

Και θα σου εξηγήσω τι εννοώ, από δική μου εμπειρία σε ανάλογο τέστ που συμμετείχα.

Όταν βάζεις μία μουσική, συγκεκριμένο κομμάτι, σε 2 δοκίμια υπό έλεγχο, τότε κάποιο ποσοστό ανθρώπων επιλέγουν το ένα εκ των δύο, για λόγους αδόκιμους, πχ τους ακούστηκε πιο αληθοφανές, είχε πιο πολύ μπάσο, κλπ, αίτια που δε γνωρίζουν αν προέρχονται από την ηχογράφηση, και εσφαλμένα το χρεώνουν στο δοκίμιο, δηλαδή κάνουν λάθος. Οι ίδιοι αυτοί ακροατές, σε άλλο μουσικό κομμάτι, θα προτιμήσουν το αντίθετο δοκίμιο ως καλύτερο. Επίσης, αναλόγως κι άλλων παραγόντων, μπορεί και στο ίδιο κομμάτι σε δεύτερο ή τρίτο έλεγχο, να επιλέξουν το άλλο δοκίμιο, δηλαδή δεν έχουν σταθερότητα στην επιλογή.

Αυτό οφείλεται είτε στο ότι δεν αντιλαμβάνονται πραγματικά τις διαφορές, οπότε βρίσκονται μέσα στα περιθώρια του στατιστικού λάθους (το ίδιο γίνεται αν τυχαία επιλέγεις α ή β σε κατ'επαναληψιν δοκιμές) ή διότι η κρίση τους βασίζεται σε αιολα σκεπτικά, άρα μπορούν να παρασύρονται είτε προς το ένα, είτε προς το άλλο, αναλόγως συνθηκών.

Προφανώς, η επεξεργασία του αποτελέσματος αυτού του ποσοστού, είναι μηδαμινή.

Το μόνο αποτέλεσμα που έχει ισχύ και αξία, είναι αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα από την συντριπτική πλειοψηφία. 8-)

Η μειοψηφία, απλώς έκανε λάθος, ή δε κατάλαβε διαφορά, ή είχε κουφαμάρα..:p

A

AKARL

Guest
Καλημέρα μπόϋζ εντ γκέρλζ.

Συνοψίζοντας τα έως τώρα έχουμε:
Την κατά Κώστα (ΕΑΡ) προσέγγιση :angel: - άρτια και πλήρως τεκμηριωμένη, ουσιαστικό χαϊλ-εντ (χωρίς όμως να μου έχει απαντήσει ένα κρίσιμο ερώτημα - επανέρχομαι παρακάτω :spiteful:).

Την κατά Κώστα (ΚΑΡΑΜ) προσέγγιση :devilish: - πιο "γήινη" και πιο προσιτή οικονομικά :dance2:.

Ένας τρίτος Κώστας υπάρχει για να δώσει μια σολομώντεια λύση; (Κόγια ακούς; ΟΚ, το 'χεις δει το έργο πολλές φορές και βαργιέσαι :lazy::lazy::lazy:, αλλά βάλε και ένα χεράκι! :showingbiceps:).

Προς ΕΑΡ: πολλοί εξ' ημών αρεσκόμαστε να ακροαζόμαστε ας πούμε "εξωτικά" ή esoteric ακούσματα, ΟΚ;

Παράδειγμα - ας υποθέσουμε ότι κάποιος έχει στην κατοχή του (συλλεκτικές) κασσέττες του Μπρουκλόγιαννη - Λαϊβ στη Μυγδαλιά Αρκαδίας, Αύγουστος 1989 ή παρόμοια αριστουργήματα. Μπορεί, επίσης, να διαθέτει αγαπημένους δίσκοι η εγγραφή και κοπή των οποίων ας πούμε (επιεικώς) ότι απέχει πολύ από το άριστο.

Εάν κανείς αναπαραγάγει το εν λόγω υλικό από τα Άνταμ, τα Τζένελεκ τα Κλάϊν & Μάϊν κλπ. θα ακούσει την καλύτερη δυνατή εκδοχή των :biggrin: Η αυτά δεν θα ακούγονται καθόλου :o; Ή, μήπως, κάτι άλλο; ;)

Στο νου μου έχουν αποτυπωθεί ως εφιάλτες, από αρχαία διαβάζματα ημεδαπών τε και αλλοδαπών εντύπων του χώρου, εκφράσεις για τα μόνιτορ ηχεία όπως "χειρουργικό νυστέρι" , "μεγεθυντικός φακός", "δεν συγχωρούν" κλπ. κλπ. - σίγουρα τα έχεις δγιαβάσει και τα θυμάσαι και εσύ.

Με νιώθεις;;;

A

AKARL

Guest
:offtopic::offtopic::offtopic:

Προς όλους τους μοντερέϊτορς:

Πατώντας το παρακάτω θρέντ (Καλώδια ενισχυτή):

1.png

Μου βγάζει αυτό:

2.png

Είσαστε ΘΕΟΙ!!!!!!:lolsign::dance2::lol::lolsign:

Reaction score
1.655
Καλημέρα μπόϋζ εντ γκέρλζ.

Συνοψίζοντας τα έως τώρα έχουμε:
Την κατά Κώστα (ΕΑΡ) προσέγγιση :angel: - άρτια και πλήρως τεκμηριωμένη, ουσιαστικό χαϊλ-εντ (χωρίς όμως να μου έχει απαντήσει ένα κρίσιμο ερώτημα - επανέρχομαι παρακάτω :spiteful:).

Την κατά Κώστα (ΚΑΡΑΜ) προσέγγιση :devilish: - πιο "γήινη" και πιο προσιτή οικονομικά :dance2:.

Ένας τρίτος Κώστας υπάρχει για να δώσει μια σολομώντεια λύση; (Κόγια ακούς; ΟΚ, το 'χεις δει το έργο πολλές φορές και βαργιέσαι :lazy::lazy::lazy:, αλλά βάλε και ένα χεράκι! :showingbiceps:).

Προς ΕΑΡ: πολλοί εξ' ημών αρεσκόμαστε να ακροαζόμαστε ας πούμε "εξωτικά" ή esoteric ακούσματα, ΟΚ;

Παράδειγμα - ας υποθέσουμε ότι κάποιος έχει στην κατοχή του (συλλεκτικές) κασσέττες του Μπρουκλόγιαννη - Λαϊβ στη Μυγδαλιά Αρκαδίας, Αύγουστος 1989 ή παρόμοια αριστουργήματα. Μπορεί, επίσης, να διαθέτει αγαπημένους δίσκοι η εγγραφή και κοπή των οποίων ας πούμε (επιεικώς) ότι απέχει πολύ από το άριστο.

Εάν κανείς αναπαραγάγει το εν λόγω υλικό από τα Άνταμ, τα Τζένελεκ τα Κλάϊν & Μάϊν κλπ. θα ακούσει την καλύτερη δυνατή εκδοχή των :biggrin: Η αυτά δεν θα ακούγονται καθόλου :o; Ή, μήπως, κάτι άλλο; ;)

Στο νου μου έχουν αποτυπωθεί ως εφιάλτες, από αρχαία διαβάζματα ημεδαπών τε και αλλοδαπών εντύπων του χώρου, εκφράσεις για τα μόνιτορ ηχεία όπως "χειρουργικό νυστέρι" , "μεγεθυντικός φακός", "δεν συγχωρούν" κλπ. κλπ. - σίγουρα τα έχεις δγιαβάσει και τα θυμάσαι και εσύ.

Με νιώθεις;;;

Σύντεκνε

Στα είπαμε. Παίζουν γαμάτα τα ενεργά. Και τα άλλα παίζουν καλά και ίσως σου αρέσουν περισσότερο. Το θέμα είναι, που θα τα βάλεις, πως θα τα βάλεις, πως θα τα ταϊσεις. Επειδή δεν ξέρεις και ακούς τα σχόλια του τύπου: "χειρουργικό νυστέρι" , "μεγεθυντικός φακός", "δεν συγχωρούν" κλπ. κλπ, πήγαινε άκουσε 2-3 προτάσεις και θα αποφανθείς εσύ για το τι σου ταιριάζει. Πάρε και τα εσωτέρικ ακούσματα σου μαζί (όχι τους Γερμανούς!).

Αυτά που σου προτείνω εγώ είναι ενδεικτικά. Δεν σου λέω "πάρε αυτά τα συγκεκριμένα". Είσαι όμως τυχερός αν ο κοντοχωριανός σου τα έχει και μπορεί να σε δεχθεί να τα ακούσεις.

Από στούντια, έχετε στο Ηράκλειο να ακούσεις και την άλλη άποψη; Από μαγαζιά με συσκευές ήχου;

Zizik

Safety Last * tl;dr *
Super Moderator
Reaction score
76.508
Προς όλους τους μοντερέϊτορς:

Πατώντας το παρακάτω θρέντ (Καλώδια ενισχυτή):
Κάτι άλλο θα πάτησες, το link οδηγεί κανονικά στο thread της αγγελίας.

A

AKARL

Guest
Σύντεκνε

Στα είπαμε. Παίζουν γαμάτα τα ενεργά. Και τα άλλα παίζουν καλά και ίσως σου αρέσουν περισσότερο. Το θέμα είναι, που θα τα βάλεις, πως θα τα βάλεις, πως θα τα ταϊσεις. Επειδή δεν ξέρεις και ακούς τα σχόλια του τύπου: "χειρουργικό νυστέρι" , "μεγεθυντικός φακός", "δεν συγχωρούν" κλπ. κλπ, πήγαινε άκουσε 2-3 προτάσεις και θα αποφανθείς εσύ για το τι σου ταιριάζει. Πάρε και τα εσωτέρικ ακούσματα σου μαζί (όχι τους Γερμανούς!).

Αυτά που σου προτείνω εγώ είναι ενδεικτικά. Δεν σου λέω "πάρε αυτά τα συγκεκριμένα". Είσαι όμως τυχερός αν ο κοντοχωριανός σου τα έχει και μπορεί να σε δεχθεί να τα ακούσεις.

Από στούντια, έχετε στο Ηράκλειο να ακούσεις και την άλλη άποψη; Από μαγαζιά με συσκευές ήχου;
Ένα μόνο χαϊφάδικο έχει απομείνει, του συνονόματου Παπαδάκη (πρώην αντιπροσώπου της Γκάμουτ) αλλά δεν θυμάμαι να έχει ενεργά μόνιτορ ηχεία (έχω πολύ καιρό να πάω).

Το παλικάρι στ΄ Ανώγεια είναι ο Oldy?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.084
Σαφώς θα ακούσει την καλύτερη δυνατή εκδοχή των, όπως λες.
Δηλαδή, θα προστεθούν οι λιγότερες δυνατές αλλοιώσεις, στις ήδη υπάρχουσες.
Και αυτό αποτελεί την ουσία της υψηλής πιστότητας αναπαραγωγής.

vasilisnt

Golden Boy!
Reaction score
2.750
παρε τα καλυτερα ηχεια, φτιαξε και τον χωρο παρε και τα μεα σεα που αλλαζουν τον ηχο και μετα ριξε ενα χορο

ειμαι πολυ περιεργος πως πινεις το καφε και αν βαζεις πολυ αλατι η και αλλα καρικευματα στο φαγητο...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.904
Δυό λόγια κι από μένα, αν ήμουν στη θέση σου. Τα Adam μάλλον θα τα αγνοούσα, μιας και τουήτερ ταινίας σημαίνει συνήθως μικρή διασπορά. Βέβαια, με επιφύλαξη αυτό, μιας και δεν έψαξα για μετρήσεις εκτός άξονος, αλλ' από την άλλη, ribbon είναι, γιατί να διαφέρει από τα άλλα.

Πέραν αυτού, και μιλώντας γενικώτερα για τις υλοποιήσεις των γνωστών υπόπτων, Adam - K&H - Genelec, τα μοντέλα τους που προετάθησαν είναι μεγάλα, κουτιά, και μαύρα. Στην οθόνη μπορεί να φαίνονται ωραία οι φωτογραφίες τους από τα press kit, αλλά ζωντανά, μέσα στο δωμάτιο, μάλλον θα ενοχλούν αισθητικά, και ιδιαιτέρως την κυρά. Προσωπικά είμαι σίγουρος πως θα τα απορρίψει αμέσως. Βεβαίως, αυτό δεν σχετίζεται με την ηχητική τους απόδοση, αλλά μέσα σε χώρο που δεν εργάζονται, αλλά διαβιούν άνθρωποι, το αισθητικόν του πράγματος είναι εξ ίσου σημαντικό.

Υπ' αυτό το πρίσμα, προσωπικά θα επέλεγα ένα ζευγάρι παθητικά ATC SCM19 τελευταίας γενιάς, με το καινούργιο τουήτερ, κατά προτίμηση φινιρισμένα με καπλαμά, να έχουν μια "ζεστή" παρουσία μέσα στο χώρο, καθένα από τα οποία θα οδηγούσα με έναν μονομπλόκ Hypex NC400, τοποθετημένο κοντά στο ηχείο, κάτω δίπλα στη βάση του, συνδεδεμένο με πολύ κοντό καλώδιο, περίπου 1 μέτρου.

Το πρόβλημα σε αυτά τα ηχεία είναι η χαμηλή ηχητική οροφή τους, αν χρησιμοποιηθούν σκέτα. Αν όμως συνδεθούν με κοινό ή ζεύγος υπογούφερ, τότε η οροφή του συστήματος ανεβαίνει κατά πολύ. Το Κ&Η 805 που έπεσε στο τραπέζι είναι εξαίρετη λύση (αν και μαύρο), είναι δε τόσον ευέλικτο ως προς τις ρυθμίσεις του, ώστε μπορεί να "πέσει" στην ευαισθησία του δορυφόρου του.

Ιδανικά, το sub μπορεί να τοποθετηθεί επάνω σε βάση αναλόγως χαμηλή, ώστε τοποθετημένο επάνω του το SCM19 να φέρει το τουήτερ του σε ύψος περίπου 100 - 110cm.

Τα παραπάνω είναι (σχεδόν) εντός του προϋπολογισμού σου και έχουν ποιότητα ήχου υπεράνω κριτικής, ενώ αισθητικώς είναι αρκετά συμβατά προς το τυπικό οικιακό περιβάλλον. Βεβαίως, δεν αποτελούν τη μόνη λύση.

vasilisnt

Golden Boy!
Reaction score
2.750
τωρα αν πω οτι ηθελα να ανοιξω ακριβως αυτο το θεμα θα με πιστεψεις αγαπητε?

atc scm19+ncore ή neumann 310

το εψαξα και δυστυχως δεν βγαινουν σε αλλο χρωμα τα 310 και αυτο το χρωμα που ειδα δεν μπαινει στο σαλονι μου (το δηλωσα και στο θεμα με τα ενεργα αυτο) , να ηταν μαυρο να το καταπιω

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
85.062
τωρα αν πω οτι ηθελα να ανοιξω ακριβως αυτο το θεμα θα με πιστεψεις αγαπητε?

atc scm19+ncore ή neumann 310

το εψαξα και δυστυχως δεν βγαινουν σε αλλο χρωμα τα 310 και αυτο το χρωμα που ειδα δεν μπαινει στο σαλονι μου (το δηλωσα και στο θεμα με τα ενεργα αυτο) , να ηταν μαυρο να το καταπιω
Βασίλη και Κώστα

Τα 310 ειναι πολυ πιο όμορφα απο κοντά απο οτι φαινονται στις εικόνες. Δεν εχουν φωτογένεια μάλλον :D

Κατα τα αλλα, υπαρχει και ενεργό μικρο ATC 20
http://atcloudspeakers.co.uk/professional/loudspeakers/scm20asl-pro/

Όχι πως θα με χαλούσε το 19 με τα nc400 +sub αν τα προτιμούσε αισθητικά η σύζυγος.

vasilisnt

Golden Boy!
Reaction score
2.750
δυστυχως για μενα στις φωτογραφιες ειναι ντεμι , απο κοντα ειναι πολυ πλαστικουρα σαν εμφανιση (χαλια να το πω?)

αντιθετα τα μικρα, τα 120, εδειχαν πιο εντυπωσιακα ισως γιατι η καμπινα ειναι αλουμινιου ? τι να πω το χρωμα ιδιο ειναι στα χαρτια

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.904
Βασίλη και Κώστα

Τα 310 ειναι πολυ πιο όμορφα απο κοντά απο οτι φαινονται στις εικόνες. Δεν εχουν φωτογένεια μάλλον :D

Κατα τα αλλα, υπαρχει και ενεργό μικρο ATC 20
http://atcloudspeakers.co.uk/professional/loudspeakers/scm20asl-pro/

Όχι πως θα με χαλούσε το 19 με τα nc400 +sub αν τα προτιμούσε αισθητικά η σύζυγος.
Πέφτουμε πάλι στη γκριζομαυρίλα. Άσε που ο NC400 είναι... να το πω δραματικά ανώτερος;

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
52.540
Μουσικές προτιμήσεις: από Robert Johnson έως Einstürzende Neubauten (and all the trainspotters inbetween) :wink:
. . . torture test γιά όλα τα συστήματα . . . στρώνουν και καλώδια επίσης ;)

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.902
Members
38.258
Νεότερο μέλος
ds-mk