Κόντρα πλακέ, Seas κι ένα μάτσο Hypex

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.444
Α ωραια, δωσε.
Εγω κοιταω αυτό τωρα.
Φαινεται ενδιαφερον.

Βρε...τι είναι αυτά που βαζεις?
Μην παρασύρεσαι. Ένα σαλονακι εχουμε!:tongue:
E, τότε να μελετήσεις και εδώ:

https://www.gearslutz.com/board/bass-traps-acoustic-panels-foam-etc/676662-trapping-traps.html

Ο G.E. έχει αντιγράψει και μελετήσει πολύ καλά τους metal resonators τoυ Fraunhofer / RPG.

melina

Cargo 200
Reaction score
43.174
Ήρθε η ώρα για εικαστική παρέμβαση, να βάλεις ένα (πολύ) μεγάλο πίνακα ζωγραφικής στον άδειο τοίχο.
Βασικά ένα μεγάλο αμορτισέρ θα είναι, μίλα με τον ζαπ για τις τεχνικές λεπτομέρειες και άνοιξε ένα νέο τόπικ για να σου αποφασίσουμε τι θέμα θα έχει ο πίνακας. :tongue:

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.444
Aν είσαι διατεθειμένος να βάλεις χέρι στον χώρο και να κάνεις κατασκευές, ο καλύτερος τρόπος είναι να κάνεις σούπερ τσανκ στις γωνίες γεμίζοντάς τες με πετροβάμβακα ή αντίστοιχο υλικό. Αυτό έκανε ο ear? Μπορείς βέβαια να φτιάξεις και πάνελ και να τα κρεμάσεις στις γωνίες όπως έκανα εγώ χρησιμοποιώντας υλικό που έχει μεγάλη αντίσταση σε ροή αέρα και συνήθως μεγάλης πυκνότητας. Μπροστά για να κόψεις την απορρόφηση στις ψηλές μπορείς να βάλεις κάποιου είδους μεμβράνη, αλουμινόχαρτο κ.λ.π
Γενικά πάντως για να κάνεις δουλειά πρέπει να καλύψεις πολύ μεγάλη επιφάνεια. Π.χ. εγώ σε μικρό δωμάτιο έχω βάλει 12 πάνελ. Και το κερασάκι ένα dirac και είσαι άρχοντας
Διαφωνώ ότι τα σούπερ τσανκ είναι ο καλύτερος τρόπος. Σου έχουν δουλέψει κάτω από 100 Hz;

Reaction score
4.327
Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά απ' όσο έχω διαβάσει επικρατεί η άποψη ότι κάνει δουλειά στις πολύ χαμηλές

Akis_G

Τηγανιτοειδές (κόντρα πλακέ) μπάσο!
Reaction score
8.038
Άπλωσε Blu Tack.
Να βαλω και κανα snowboard?
...όχι οχι πως το ειπαμε, surfboard?
[DOUBLEPOST=1516698855][/DOUBLEPOST]
Aν είσαι διατεθειμένος να βάλεις χέρι στον χώρο και να κάνεις κατασκευές, ο καλύτερος τρόπος είναι να κάνεις σούπερ τσανκ στις γωνίες γεμίζοντάς τες με πετροβάμβακα ή αντίστοιχο υλικό. Αυτό έκανε ο ear? Μπορείς βέβαια να φτιάξεις και πάνελ και να τα κρεμάσεις στις γωνίες όπως έκανα εγώ χρησιμοποιώντας υλικό που έχει μεγάλη αντίσταση σε ροή αέρα και συνήθως μεγάλης πυκνότητας. Μπροστά για να κόψεις την απορρόφηση στις ψηλές μπορείς να βάλεις κάποιου είδους μεμβράνη, αλουμινόχαρτο κ.λ.π
Γενικά πάντως για να κάνεις δουλειά πρέπει να καλύψεις πολύ μεγάλη επιφάνεια. Π.χ. εγώ σε μικρό δωμάτιο έχω βάλει 12 πάνελ. Και το κερασάκι ένα dirac και είσαι άρχοντας
Ναι, αυτό:

Διαφωνώ ότι τα σούπερ τσανκ είναι ο καλύτερος τρόπος. Σου έχουν δουλέψει κάτω από 100 Hz;

Akis_G

Reaction score
8.038
Ήρθε η ώρα για εικαστική παρέμβαση, να βάλεις ένα (πολύ) μεγάλο πίνακα ζωγραφικής στον άδειο τοίχο.
Βασικά ένα μεγάλο αμορτισέρ θα είναι, μίλα με τον ζαπ για τις τεχνικές λεπτομέρειες και άνοιξε ένα νέο τόπικ για να σου αποφασίσουμε τι θέμα θα έχει ο πίνακας. :tongue:
Αυτό! :thumbsup:

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.444
Να ξεκαθαρίσω τι εννοούσα "Δεν υπάρχει ιδιαίτερη τεχνογνωσία σε μικρούς χώρους σαν τα δωμάτια σπιτιών." Εννοούσα ότι δεν υπάρχει μία ενδεδειγμένη και δοκιμασμένη μέθοδος που να εξσφαλίζει Reflection Free Zone και διαγράμματα ETC και RT60 επιπέδου critical listening room.

Νομίζω ότι από τη στιγμή που τα μηχανήματα πλέον είναι επιπέδου linkwitz ή bruno, πρέπει να έχουμε και ανάλογες απαιτήσεις από το χώρο. Γι αυτό αναφέρω επίπεδο critical listening room.

Akis_G

Reaction score
8.038

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.444
Ναι, το ψιλοδιαβασα κι αυτό.
Σε εμπορικο προϊον είναι κατι τετοιο ε?
Αλλα η τιμη...
Ναι, αυτό είναι σε εμπορικό. Το βγάζουν και δύο Γερμανικές εταιρίες σε λίγο χαμηλότερη τιμή.

http://www.renz-akustik.de
http://www.faist.de

Υπάρχουν και στις Μ.Α:

https://www.avsite.gr/forum/threads/rpg-modex-plate-Μπασοπαγίδες.161669/

Όπως έχω γράψει, τα μαιμού που έχω εγώ (σαν του G.E.) δε δούλεψαν ιδιαίτερα καλά.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
85.404
Πηρα καποιες μετρήσεις για να φανει η συμπεριφορά του χωρου και το ποσο μπορει να βοηθησει η σωστη τοποθετηση των ηχειων.
Οι μετρήσεις εγιναν με το αριστερο ηχειο σε αποσταση:
από 1m εως 1,7m από τον μπροστινο τοιχο και ανα 10cm
και από τον πλαϊνο τοιχο στα 0,75m, 0,90m και 1,1m
To μικροφωνο σταθερο σε αποσταση 3,80m από τον μπροστινο τοιχο.
Συνολο 24 μετρήσεις. Η εικονα είναι αυτή:
View attachment 88300
Σε 1/12 για να φανει πιο καλα, αυτο που αποκομισα ως συμπερασμα:
Μπορει να βρεθει μια βελτιστη θεση, αλλα στην περιοχη 45-65 που υπαρχει το πρόβλημα, είναι μικρη η διαφορα.
Αυτά που προεβλεψε θεωρητικα ο @toulou εδώ και εδω, φαινεται να ισχυουν.
Πρόκειται για στασιμο 2ης αρμονικης λογω μηκους δωματιου.

Ξεκινησα λοιπον λιγο διάβασμα για τα στασιμα.
Καταλαβα καποια πραγματα και καποια όχι.
Αυτό που καταλαβα είναι ότι είναι πολύ ασχημο πραγμα και δυσκολα αντιμετωπισιμο.
Η πιο ευκολη λυση είναι το γκρέμισμα τοιχου!!
Το room treatment που απαιτείται, είναι μεγαλο (σε ογκο, εργασιες και κοστος) και όχι 100% αποδοτικο.
Αυτό που δεν καταλαβα είναι ο μηχανισμος διέγερσης του.
Δηλαδη, γιατι π.χ. τωρα διεγείρεται περισσοτερο από πριν.

Μερικες σκεψεις για το room treatment από τα λιγα που προλαβα να διαβασω.
(Ρεμαλια, με ριξατε στο γκιαρσλατζ. Δυο χρονια διάβασμα πρεπει να κανω. Αν διαβαζα τοσο στο πανεπιστημιο, θα ημουνα στο ΜΙΤ τωρα >:()
Αφου είναι ξεκάθαρος ο μηχανισμος πιεσης και ταχύτητας των ηχητικών κυματων (ένα ωραιο λινκ), γιατι εχουν επικρατησει τοσο στην αγορα τα πορωδη απορροφητικα? Στις γωνιες και στους τοιχους που συνηθως τοποθετουνται τα βοηθήματα, εχουμε υψηλη πιεση και χαμηλη ταχυτητα. Γιατι οι περισσοτεροι κρεμανε πετροβαμβακες? Δεν θα επρεπε να χρησιμοποιουνται κατά κορον resonators διαφορων συχνοτήτων?
Τα πανελ που κυκλοφορουν στην αγορα, είναι σχετικα μικρων διαστασεων (για εμπορικους λογους προφανως) και τα περισσοτερα δουλευουν από τις μεσαιες συχνότητες και πανω. Τα λιγα που ισως και να δουλευουν σε χαμηλότερες συχνότητες, είναι τοσο ακριβα, για το μέγεθος τους, που θα χρειαζοταν μια πολύ μεγαλη επενδυση για να υπαρξει απτο αποτέλεσμα.
Φαινεται ότι η custom λυση για κάθε χωρο είναι προτιμοτερη, αλλα είναι αρκετα δυσκολο να μελετήσεις και να υλοποιήσεις αυτό που χρειαζεται. Κατι σαν αυτό που εκανε ο @costas EAR δηλαδή.
Αρα, ποια είναι η ενδεδειγμενη στρατηγικη?
Για πειτε καμμια γνωμη.
Πιο πολυ με απασχολεί η ακυρωσάρα μεταξύ 30-45.

Akis_G

Reaction score
8.038
Οι σοβαροί χώροι γίνονται και πάντα γίνονταν room in a room. Με αυτό τον τρόπο δε χρειάζονται ούτε πανελς ούτε resonatros. Τα στάσιμα εξαφανίζονται πριν εμφανιστούν.

Οι ασόβαροι χώροι μικρού μπατζετ συνήθως γίνονται με πανελ απορρόφησης και συνήθως ακούγονται χάλια για τους γνωστούς λόγους (ανομοιόμορφο RT). Δεν υπάρχει ιδιαίτερη τεχνογνωσία σε μικρούς χώρους σαν τα δωμάτια σπιτιών. Τώρα που άρχισε να γίνεται της μόδας η ακουστική, άρχισαν και να κυκολοφορούν δεκάδες ακριβά και μετρίως αποτελεσματικά πανελς, διαχυτές κλπ. Τζάμπα χρήματα στις περισσότερες των περιπτώσεων γιατί δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις χαμηλές συχνότητες.

Σοβαρή αντιμετώπιση μικρών δωματίων σημαίνει καταρχήν κάλυψη μεγάλου ποσοστού επιφανειών. Για λόγους κόστους, και όχι μόνο, ξεχνάμε λοιπόν τα εμπορικά προιόντα. Για λογους αποτελεσματικότητας στις χαμηλές, κόστους και μικρού όγκου προσωπικά πιστεύω ότι η προσέγγιση του εαρ είναι η ενδεδειγμένη αν και ούτε αυτή έχει δοκιμαστεί αρκετά ώστε να είμαστε σίγουροι ότι είναι αποτελεσματική σε διαφορετικούς χώρους.
A ωραια, στα ιδια συμπερασματα εχω καταληξει κι εγω.

Ναι, αυτό είναι σε εμπορικό. Το βγάζει και μία Γερμανική εταιρία σε λίγο χαμηλότερη τιμή. Όπως έχω γράψει, τα μαιμού που έχω εγώ (σαν του G.E.) δε δούλεψαν ιδιαίτερα καλά.
Α εχεις και τετοια? Τι εννοεις δεν δουλεψαν? Δε μου τα δινεις να τα δοκιμασω?
[DOUBLEPOST=1516699969][/DOUBLEPOST]
Πιο πολυ με απασχολεί η ακυρωσάρα μεταξύ 30-45.
Γιατιιι?
Εμενα με απασχολει πολύ το 55, γιατι το ακουω πολύ καθαρα.

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.444
Α εχεις και τετοια? Τι εννοεις δεν δουλεψαν? Δε μου τα δινεις να τα δοκιμασω?
Μπορώ να σου δώσω ένα για δοκιμή. Βασικά έχω και εγώ περιέργεια να δω αν δουλεύει σε άλλους χώρους. Απλά είναι πολύ βαρύ (καμία 50αρια κιλά). Το κανονίζουμε.

Dimifoot

Editor
Reaction score
85.404
Γιατιιι?
Εμενα με απασχολει πολύ το 55, γιατι το ακουω πολύ καθαρα.
Το 55 κατεβαίνει με eq. Η ακύρωση ομως δεν ανεβαίνει!

Και δεν την ακούς φυσικά, αφού ειναι ακύρωση. Αυτή είναι η ιδιότητά της, να ακυρώνει και να μην ακούγεται :D

Reaction score
8.905
Οι ακυρώσεις μεταξύ 120 και 320 μαζεύονται με τις διαφορετικές αποστάσεις η παραμένουν...?

Akis_G

Reaction score
8.038
Το 55 κατεβαίνει με eq. Η ακύρωση ομως δεν ανεβαίνει!

Και δεν την ακούς φυσικά, αφού ειναι ακύρωση. Αυτή είναι η ιδιότητά της, να ακυρώνει και να μην ακούγεται :D
Οσο και να το κατεβασεις το 55 εξακολουθεί να ακούγεται.
Είναι στασιμο, συντονισμος, ringing πως το λεν...
Τα πανω-κατω του FR, είναι με διαφορα δευτερεύον.
Μεχρι και το Dirac τα λυνει αυτά...:p
[DOUBLEPOST=1516703427][/DOUBLEPOST]
Οι ακυρώσεις μεταξύ 120 και 320 μαζεύονται με τις διαφορετικές αποστάσεις η παραμένουν...?
Μαζεύονται σε μεγαλο βαθμο.
Αμα κατσεις καμποση ωρα και το παιδεψεις, μπορεις να βρεις μια καλη θεση.

Reaction score
8.905
Μαζεύονται σε μεγαλο βαθμο.
Αμα κατσεις καμποση ωρα και το παιδεψεις, μπορεις να βρεις μια καλη θεση.
Το ανέφερα γιατί είναι κρίσιμα σημεία για εμένα αυτά (να πέσουν στα +/-3db) όπως ένα μάζεμα στους 1-2khz και κάτι ψιλά σηκώματα 4-5khz..... μήπως να πάρεις ένα καλό ζευγάρι ακουστικά για να "ηρεμήσεις".....:rolleyes: :p!

Dimifoot

Editor
Reaction score
85.404
Οσο και να το κατεβασεις το 55 εξακολουθεί να ακούγεται.
Είναι στασιμο, συντονισμος, ringing πως το λεν...
Τα πανω-κατω του FR, είναι με διαφορα δευτερεύον.
Μεχρι και το Dirac τα λυνει αυτά...
Κατέβασε το Dirac και θα καταλάβεις τι εννοώ. Οι ακυρώσεις δεν γεμίζουν. Είναι πηγάδι χωρίς πάτο. Το 55 θα στο φτιάξει.
Μην επιμείνεις στην άποψη σου πριν το δοκιμάσεις.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last * tl;dr *

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.036
Members
38.280
Νεότερο μέλος
Akrapovic