Estimated in room response

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
141.728
Και τα επόμενα ποστ έχουν ενδιαφέρον:

Update: replaced them with the Neumann KH 120 and JBL LSR310.

The Tannoy Gold 8 sounded a little, for lack of a better word, honky. It feels like I can hear resonance from the deep tweeter cone. Perhaps the cone is simply too long and acts as a horn. They might sound better in another room. I couldn't pinpoint the resonance on my measurements though.

Very interesting observation... From my understanding the Tannoy’s horn didn’t really have anything new... The Sceptre’s — which I still have, and really like — doesn’t have that old horn sound people sometimes refer too. They do have a particular voicing which I think may have been intentional for their intended purpose — luckily, this can be EQ’d away if one wishes regular flat dome tweeter-like sounding speakers. Sophisticated DSP with specialized FIR filters is used to eliminate transient smearing caused by time differences and reflections inevitable in such a horn design.

The Presonus Sceptre unlike Fulcrum’s higher-end models uses cheaper drivers, of course — so less SPL and higher distortion — but it does achieve the same goal... which is no transient smearing using a very effective coaxial design with good directivity control.

As I have the KH120s I can tell you that they definitely sound cleaner and clearer, but the Sceptre S8’s stereo imaging and sweet spot also sound much larger. Maybe too big sometimes... for an extreme near-field setup.

The sound was fine. It was the audible hiss that I couldn't stand. I could even hear the hiss from another room if the doors were open. Since then I have had three pairs of Neumann and one pair of Genelec, and their hiss levels are inaudible from 20cm away.

hawkwind78

"Επαγγελματίας"
Reaction score
3.436
Και τα επόμενα ποστ έχουν ενδιαφέρον:

Update: replaced them with the Neumann KH 120 and JBL LSR310.

The Tannoy Gold 8 sounded a little, for lack of a better word, honky. It feels like I can hear resonance from the deep tweeter cone. Perhaps the cone is simply too long and acts as a horn. They might sound better in another room. I couldn't pinpoint the resonance on my measurements though.

Very interesting observation... From my understanding the Tannoy’s horn didn’t really have anything new... The Sceptre’s — which I still have, and really like — doesn’t have that old horn sound people sometimes refer too. They do have a particular voicing which I think may have been intentional for their intended purpose — luckily, this can be EQ’d away if one wishes regular flat dome tweeter-like sounding speakers. Sophisticated DSP with specialized FIR filters is used to eliminate transient smearing caused by time differences and reflections inevitable in such a horn design.

The Presonus Sceptre unlike Fulcrum’s higher-end models uses cheaper drivers, of course — so less SPL and higher distortion — but it does achieve the same goal... which is no transient smearing using a very effective coaxial design with good directivity control.

As I have the KH120s I can tell you that they definitely sound cleaner and clearer, but the Sceptre S8’s stereo imaging and sweet spot also sound much larger. Maybe too big sometimes... for an extreme near-field setup.

The sound was fine. It was the audible hiss that I couldn't stand. I could even hear the hiss from another room if the doors were open. Since then I have had three pairs of Neumann and one pair of Genelec, and their hiss levels are inaudible from 20cm away.
Είμαι κάτοχος των Gold απο το 2021 που πήρα τα πρώτα 8αρια. Συνδεδεμένα με XLR to RCA σε ενισχυτές δεν έχω audible hiss με προϋπόθεση την σύνδεση ρεύματος όλων στο ίδιο πολύπριζο και πρίζα. Με XLR to XLR δεν ισχύει η συνθήκη με το πολύπριζο ή αλλίως σχεδόν dead silent. Επίσης ότι το tweeter είχε resonance επίσης δεν μπορώ να το καταλάβω καθότι δεν έχω εγώ. Μάλλον μιλάμε για defective προϊόν. Ωστόσο αν χρησιμοποιούσε την unbalance σύνδεση τότε μιλάμε για μια εντελώς άχρηστη και απαράδεκτη σύνδεση που δημιουργεί θόρυβο στον ήχο και δεν ξέρω γιατί την έχουν βάλει ως επιλογή. Και επίσης δεν έιναι horn κατασκευή αλλά ομοωαξονική κατασκευή.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.945
Δικές μου ενστάσεις πάνω στα συγκεκριμένα δεν αφορούν στο φύσημα ή χαρακτήρα χοάνης, αλλά στη χαρακτηριστική μετάπτωση μεταξύ 1000-2500 Hz όπου κείται και η ζώνη cross ανάμεσα στο mid με το tweeter. Αυτό σημαίνει ότι δεν διαχειρίζονται την ομοαξονική αρχιτεκτονική τόσο επιτυχημένα όσο γνωστές υλοποιήσεις από KEF & Genelec.

Εννοείται επίσης ότι έτσι όπως εμφανίζονται οι αποκρίσεις πάνω στην κεντρική θέση ακρόασης η τρίτη οκτάβα πάσχει, αλλά αυτό θα μπορούσε να μετριαστεί υπό μελετημένη χωροταξία...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
141.728
Αυτό σημαίνει ότι δεν διαχειρίζονται την ομοαξονική αρχιτεκτονική τόσο επιτυχημένα όσο γνωστές υλοποιήσεις από KEF & Genelec
Ωστόσο, διαχειρίζεται πολύ πιο επιτυχημένα από τις άλλες δύο φίρμες, το συνολικό κόστος του. 😎

Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Reaction score
32.029
η τρίτη οκτάβα πάσχει
Να, αυτά δεν μπορώ... να καταλάβω. Δεν είμαι σε θέση να το αναγνωρίσω στην καμπύλη. Πώς πάσχει? 🤔

Άραγε αυτά τα ηχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε κείνο το πείραμά σου με τα διπλά κώλο-κώλο?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
141.728
Να, αυτά δεν μπορώ... να καταλάβω. Δεν είμαι σε θέση να το αναγνωρίσω στην καμπύλη. Πώς πάσχει? 🤔
Η μέτρηση είναι πάνω στο μεγάφωνο, δεν εμπλέκεται ο χώρος:

1000009643.png

Βλέπουμε μπας ριφλεξ στους 55.

Από τους 110-120 κύκλους ξεκινάει πτώση, που είναι σημαντική στους 90, 80 και 70 κύκλους.

Κατά βάση θέλει σαμπ μέχρι 90 κύκλους, στους 80 έχει πέσει σημαντικά, θα ζοριστεί αν φάει εκεί EQ.

Πιθανώς η λύση να είναι (σε συνδυασμό με την τοποθέτηση) διαφορετικό σημείο κρος σε σαμπ (80) και σε δορυφόρο (50). Χρειάζεται πειραματισμούς με διαφορετικά σημεία κρος, ώστε η μαμά πτώση απόκρισης του μιντγούφερ να συμπέσει με την αναμενόμενη πτώση από κρος εκεί, χωρίς να εφαρμοστεί κρος εκεί.

Το μπας ριφλεξ εκεί που το έχει, ναι μεν βοηθάει για να σταθεί σα σκέτος ο δορυφόρος, αλλά... σε συνδυασμό με σαμπ απαιτείται φραγή.

Last edited:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.945

Άραγε αυτά τα ηχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε κείνο το πείραμά σου με τα διπλά κώλο-κώλο?
Θεωρώ ότι είναι εμφανής η έλλειψη ωφέλιμης ενέργειας στην τρίτη οκτάβα ως προς τη θέση ακρόασης-λήψης από την παρακάτω παράσταση :
1701776951454.png

Υποχώρηση στο κάτω μισό και στο άνω μισό ανάγκη ισοστάθμισης που θα περιόριζε ακόμα περισσότερο τη διαθέσιμη ενέργεια.

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
141.728
Το "λάθος" σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι η (λογική) προσπάθεια του κατασκευαστή για "φουλ ρειντζ" απόδοση του δορυφόρου, ώστε να μπορεί να "σταθεί και μόνος του", χωρίς σαμπ, για όσους χρήστες δεν προτίθενται να ενσωματώσουν σαμπ (μπολικοι).

Σε ιδανικά σενάρια, θα έπρεπε να κατασκευάζεται με μοναδικό στόχο τη βέλτιστη απόκριση από 70 κύκλους και άνω, σε κλειστή καμπίνα με σοφή χρήση ακουστικής φόρτισης, για χρήση (αποκλειστικά και μόνον) με σαμπ.

Φυσικά, υπάρχουν τέτοιες σοβαρές υλοποιήσεις, σε αρκετά υψηλά κοστολογια, όπου η χρήση σαμπ είναι "ευκόλως εννοούμενη". 😎

Ωστόσο, στη σύγχρονη πραγματικότητα των διαθέσιμων δορυφόρων σε κάθε κοστολογιο, το παραπάνω θεματακι αποτελεί την "Αχίλλειο πτέρνα" των κατασκευαστικών στόχων τους.

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.215
Η μέτρηση είναι πάνω στο μεγάφωνο, δεν εμπλέκεται ο χώρος:
Και πάλι παραείναι περίεργη.
Μπας και μετρήθηκαν τα ηχεία πάρα πολύ κοντά ή κολλητά σε τοίχο/όριο (παρακολουθώ αποσπασματικά το νήμα), και η μέτρηση επηρεάζεται παρά την εγγύτητά της στο μεγάφωνο;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
141.728
Και πάλι παραείναι περίεργη.
Μπας και μετρήθηκαν τα ηχεία πάρα πολύ κοντά ή κολλητά σε τοίχο (παρακολουθώ αποσπασματικά το νήμα), και η μέτρηση επηρεάζεται παρά την εγγύτητά της στο μεγάφωνο;
Μπα, δε νομίζω.

Στα 5cm από το μεγάφωνο, κάθε ανάκλαση από τοιχωματικό όριο είναι τόσο μικρή, που πρακτικά δεν μετράει.

Όσο για αυτό:

<<sounded a little, for lack of a better word, honky. It feels like I can hear resonance from the deep tweeter cone>>

Το έχω ακούσει σε μεγάλα ομοαξονικά τανόι, αλλά και σε διάφορα άλλης μάρκας ομοαξονικά, όπως και σε στρογγυλές κόρνες.

Δεν ξέρω αν απεικονίζεται σε αυτό που φαίνεται στην 3η αρμονική εκεί

1000009646.png

Αλλά αυτό, είναι ύποπτο.

Last edited:

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.215
Σωστό κι' αυτό . . .
Αλλά . . . δύο πηκς περίπου στο 55~60 και στο πολλαπλάσιο ~120-, συν μεγάλη βύθιση ανάμεσα σχεδόν στη μέση, εκ κατασκευής ;;; Καρασυντονισμός ;
Τα ~57,5 Ηz είναι πρώτο στάσιμο κάποιας διάστασης στα ~3m (και τα 115Hz δεύτερο στάσιμο), αλλά να επηρεάζουν εγγύς μέτρηση ;;; Απίθανο - είναι όντως εγγύς η μέτρηση ;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
141.728
Ναι, στα 5, 15 και 30cm από το μεγάφωνο.
εκ κατασκευής ;;; Καρασυντονισμός ;
Δεν θα μου κάνει εντύπωση εάν το δω να προέρχεται αποκλειστικά και μόνον από το μπας ριφλεξ.
Τα ~57,5 Ηz είναι πρώτο στάσιμο κάποιας διάστασης
Θεωρώ πως είναι ο ιδοσυντονισμός της οπής ανάκλασης χαμηλών.

Είναι και το επίσημο κάτω όριο απόκρισης του ηχείου, από τα σπεκς της φίρμας.

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
141.728
Φυσικά, υπάρχουν τέτοιες σοβαρές υλοποιήσεις, σε αρκετά υψηλά κοστολογια, όπου η χρήση σαμπ είναι "ευκόλως εννοούμενη". 😎
Πχ τα περλιστεν, όπως κι αυτά:

1000008832.jpg

Ε, κάτι παραπάνω έφτιαξαν σωστά αυτοί..

Reaction score
139
Θεωρώ ότι είναι εμφανής η έλλειψη ωφέλιμης ενέργειας στην τρίτη οκτάβα ως προς τη θέση ακρόασης-λήψης από την παρακάτω παράσταση :
View attachment 314572
Υποχώρηση στο κάτω μισό και στο άνω μισό ανάγκη ισοστάθμισης που θα περιόριζε ακόμα περισσότερο τη διαθέσιμη ενέργεια.
Και εγώ που έχω τα 7αρια και έχω μετρήσει με rew, αυτή ακριβώς την καμπύλη έχουν, αν αφαιρέσω κάποια συγκεκριμένα peaks/dips του χώρου.

Ειδικά αυτό το ανεβοκατέβασμα μεταξύ 1k και 2.5k είναι χαρακτηριστικό της κατασκευής τους φαίνεται...

Και αντίστοιχα στα χαμηλά.

Reaction score
2.406
Αυτό δεν είναι πολύ καλό αποτέλεσμα για τόσο μικρά και φτηνά ηχεία;

Και επίσης ο κατασκευαστής λέει ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει να κάνουμε toe in τα ηχεία του, άρα ίσως έπρεπε να μετρήσει ελαφρά off axis ο Amir.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.929
Members
38.384
Νεότερο μέλος
Alesta