Build Your Dreams (BYD)

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.406
Καλά οκ. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο ΑΒΒ χωρίς δεύτερη σκέψη.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.479
Να ένα παλιό, με iD.3:

6683.jpg

Σχεδόν 20% απώλειες με σούκο στα 2,3 kW.

Στο ~9% οι απώλειες στα 5,5 kW.

Και σχεδόν 7% απώλειες με 11-ρη.

Στην πράξη, εάν το αυτοκίνητό μας βγάζει μέση κατανάλωση πχ 15 kWh/100 km στις διαδρομές μας, αυτό σημαίνει πως με σούκο η πραγματική συνολική κατανάλωση είναι 18,75 kW/100 km, ενώ με 11-ρη θα είναι 16,1 kWh/100km.

Νομίζω πως είναι σημαντική η διαφορά.

Από 11-ρη και πάνω, είναι ασήμαντη.
Παρόλα αυτά, είναι μετρήσιμη, και όσο υψηλότερη είναι η ισχύς φόρτισης, τόσο μικρότερες οι απώλειες.

ΥΓ. Για οικιακό φορτιστή πραγματικά της προκοπής, πάρτε Τέσλα και μη το συζητάτε καν.
Ούτε κουβέντα όμως. Κιχ. 😎

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.406
Καλός χρυσός ο Tesla αλλά από smart features αν δεν έχεις και Tesla όχημα δεν δουλεύει τίποτα όπως λένε.

Reaction score
5.393
Dumb charger επομένως με τεράστιο μήκος καλωδίου μόνιμα κουλουριασμένο στον τοίχο.
Τουλάχιστον το καλώδιο δικαιολογεί ένα μέρος της τιμής των 535 ευρώ.

1731055756225.png

TGD

Reaction score
8.571
Δεν βγαίνει το καλώδιο; Πότε θα το απαλλοτριώσουν οι ευπαθείς;

Reaction score
5.393
"they are a single unit with the handle fully filled and bonded to ensure security and safety"
Στις φωτογραφίες όμως ξέρουν ότι ένα δίμετρο καλώδιο φαίνεται πιο όμορφο:

2.jpg

symos

You're not worthy!
Reaction score
7.841
Στην πράξη, εάν το αυτοκίνητό μας βγάζει μέση κατανάλωση πχ 15 kWh/100 km στις διαδρομές μας, αυτό σημαίνει πως με σούκο η πραγματική συνολική κατανάλωση είναι 18,75 kW/100 km
Όχι, δεν σημαίνει αυτό, για δύο λόγους.

Πρώτον, γιατί "με σούκο" μπορείς να φορτίζεις και στα 16Α και όχι μόνο στα 10 στα οποία αφορούν οι απώλειες του 19,5%. Και είμαι σίγουρος ότι από τα 10 στα 16 θα έχει σημαντική μείωση στις απώλειες.

Δεύτερον, αυτές οι απώλειες ισχύουν για το VW και μπορεί να είναι χαμηλότερες για άλλο αυτοκίνητο.

Οπότε είναι λάθος να λέμε "αν έχεις ηλεκτρικό και φορτίζεις με σούκο υπολόγιζε 20% απώλειες". Δεν ισχύει.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.479
Όχι, δεν σημαίνει αυτό, για δύο λόγους.

Πρώτον, γιατί "με σούκο" μπορείς να φορτίζεις και στα 16Α και όχι μόνο στα 10 στα οποία αφορούν οι απώλειες του 19,5%. Και είμαι σίγουρος ότι από τα 10 στα 16 θα έχει σημαντική μείωση στις απώλειες.

Δεύτερον, αυτές οι απώλειες ισχύουν για το VW και μπορεί να είναι χαμηλότερες για άλλο αυτοκίνητο.

Οπότε είναι λάθος να λέμε "αν έχεις ηλεκτρικό και φορτίζεις με σούκο υπολόγιζε 20% απώλειες". Δεν ισχύει.
Η προδιαγραφή του βύσματος σούκο, δεν υποστηρίζει 16Α συνεχή τέτοια κατανάλωση για πολλές ώρες, είναι η μέγιστη ονομαστική.
Θα ζεσταθεί, είναι αδύνατον να μη ζεσταθεί στα 16Α.

Για να καταλάβεις, το παρακάτω δίνουν για συνεχή χρήση στα 16Α:

Και υπάρχουν όμοια στην εμφάνιση τέτοια βύσματα, για 32Α και κάπως δύσκολα βρίσκεις για 64Α, έως 125 Α:

Έχω πάρει ένα τέτοιο, με πιστοποίηση για 32Α, και με νέα γραμμή από τον πίνακα, το έχω στο χωριό.

Αυτό θα ήταν το μίνιμουμ που θα έκανα για φόρτιση κατ'οικον από μονοφασική εγκατάσταση, κι αυτό έκανα.

Ταυτόχρονα, οι συνήθεις εγκαταστάσεις οικιακών παροχών για μπρίζες σούκο μέσα και έξω από το σπίτι, είναι στα 10 Α.

Εάν τώρα τραβήξεις νέα καλωδίωση για να βγάλεις όσο γίνεται πιο "καρδαμωμένο" σούκο, πιθανώς να παίζει στα 16Α εντελώς απροβλημάτιστα. Προσοχή θέλει στις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Δεν είναι όμως αυτή η τυπική προβλεπόμενη χρήση του βύσματος αυτού.

Last edited:

symos

You're not worthy!
Reaction score
7.841
Η προδιαγραφή του βύσματος σούκο, δεν υποστηρίζει 16Α συνεχή τέτοια κατανάλωση για πολλές ώρες, είναι η μέγιστη ονομαστική.
Για δείξε μου αυτή την προδιαγραφή, γιατί με έβαλες τώρα να χάνω χρόνο να ψάχνω και τέτοιο πράγμα δεν βρίσκω. 16Α είναι η προδιαγραφή της σούκο για AC (και 10 για DC), πουθενά δεν είδα να λέει "αλλά όχι για πολλή ώρα". Μόνο ανεκδοτολογικές αναφορές, να αναφέρεται δηλαδή αλλά χωρίς πηγές (όπως το λες κι εσύ εδώ καλή ώρα 😝).

Σίγουρα αν είχα σκοπό να φορτίζω σε μόνιμη βάση από σούκο θα φρόντιζα να πάω να αγοράσω μια "μπαμπάτσικη" πρίζα από καλό κατασκευαστή και να τη συνδέσω όσο πιο σωστά μπορώ. Δεν θα έβαζα να τραβήξω 16Α από μια τυχαία πρίζα που έβαλε ο ηλεκτρολόγος. Αλλά αν είναι καλή η πρίζα και η σύνδεση δεν υπάρχει θέμα, το έχω δοκιμάσει.

Τώρα αν η καλωδίωση του σπιτιού είναι παλιά ή η ασφάλεια μικρή, αυτά είναι άλλες κουβέντες.

Υ.Γ. Και σε κάθε περίπτωση ας έβαζε στον πίνακα με τις απώλειες τουλάχιστον 12Α και όχι 10! Ακόμα και αυτό θα έκανε διαφορά.

TGD

Reaction score
8.571
Δηλαδή έχετε πρίζα Σούκο που σηκώνει 16Α, με καλώδιο 16Α, που καταλήγει σε δίκη της ασφάλεια 16Α; Εγώ μια έχω και είναι μέσα στον κεντρικό πίνακα!

Reaction score
23.353
εγώ έχω πολλές, με 3χ2.5 και 16άρα ασφάλεια στον πίνακα.
βασικά έχω και με 3χ4 με 20άρα ασφάλεια , αλλά το βύσμα είναι ένα θέμα όντως

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.479
Έχω φτιάξει μπαλαντεζα 12-μετρη με 3*2,5mm καλώδιο εξωτερικής χρήσης, και έχω βάλει τα πιο "μπαμπάτσικα" βύσματα σούκο που έχω βρει, για επαγγελματική χρήση και για εξωτερικές συνθήκες χρήσης.

Η δικιά μου εμπειρία λέει πως το καλοκαίρι τα βύσματα σούκο αν τα βάλω στα 16Α τότε σηκώνουν σημαντική θερμοκρασία ακόμα και υπό σκιά, ενώ στον ήλιο θεωρώ επίφοβο ακόμα και το καλώδιο, το οποίο καίει κανονικά, οπότε για λόγους ασφαλείας κατεβάζω τα αμπέρ στα 10.

Με μπλε βύσμα σαν αυτό που έδειξα, με πιστοποίηση για 32Α, και με καλώδιο 12-μετρο 3*4mm, δεν έχω κανένα πρόβλημα και κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού, δουλεύει άριστα στα 7,5 kW στο Τέσλα, με το δικό του φορτιστή (αυτός, ζεσταίνεται αρκετά, αλλά δε χαλάει ακόμα και στον ήλιο, αν χαλούσε θα τον είχα χαλάσει ήδη).

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.476
Members
38.187
Νεότερο μέλος
kotsos134